Jak obcokrajowcy wyobrażają sobie nasze Ciasto Miodowe?

Jak obcokrajowcy wyobrażają sobie nasze Ciasto Miodowe?

Jak obcokrajowcy wyobrażają sobie nasze Ciasto Miodowe?

Olga Zacharowa 30 stycznia 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz

Okazuje się, że ciasto Medovik przygotowywane jest także za granicą, zwane najczęściej rosyjskim ciastem miodowym. Opowiadali nam o tym amerykańscy przyjaciele. W 20th Century Café w San Francisco to słodkie ciasto cieszy się dużą popularnością i stało się jedną z wizytówek miasta. Dowiedzieliśmy się, co o ciastku miodowym mówią zagraniczni szefowie kuchni i cukiernicy oraz według jakiego przepisu go przygotowują.

Rosyjskie ciasto miodowe

Prototyp naszego ciasta miodowego uważany jest za chleb miodowy starożytnych cywilizacji Egiptu, Grecji i Rzymu. Następnie w Niemczech w XII wieku. pojawił się pikantny placek miodowy z orzechami i suszonymi owocami. Mniej więcej w tym samym czasie Francja udostępniła swoją wersję miodową – przyprawione ciasto z mieszanki różnych rodzajów mąki; wówczas dali się poznać cukiernicy z Holandii, Belgii, Włoch i Anglii. W Europie Wschodniej wypieki miodowe przygotowywano w Słowenii, Czechach, Słowacji i Polsce.

Rosyjski placek miodowy powstał w Imperium Rosyjskim za panowania Aleksandra I. Legenda głosi, że w latach dwudziestych XIX wieku. młody i ambitny cukiernik upiekła wspaniałe ciasto miodowe dla cesarzowej Elżbiety Aleksiejewnej. Nie ostrzeżono go, że cesarzowa nie toleruje miodu pod każdą postacią. Jednak ciasto było tak dobre, że żona Aleksandra I była zachwycona nowym produktem. Zaspokoiła ją zarówno najcieńsza, lekko wilgotna warstwa, jak i krem. Dowiedziawszy się, że ciasto opiera się na miodzie i bogatej kwaśnej śmietanie, Elizaveta Alekseevna nie była zła na cukiernika, ale nagrodziła go i kazała podawać ciasto miodowe na cesarski stół we wszystkie święta.

Specjalne ciasto miodowe z gastronom.ru, przepis znajdziesz tutaj
Specjalne ciasto miodowe z , przepis znajdziesz tutaj

Oto krótka historia ciasta miodowego. A teraz doświadczenia zagraniczne.

Z czego według zagranicznych specjalistów robi się rosyjski placek miodowy?

Medovik to tort warstwowy z nutami miodu i karmelu. Jednym z dominujących składników tego rosyjskiego ciasta będzie oczywiście miód. Już kilka łyżek miodu nada ciastu bogaty i zapadający w pamięć smak. Wiele osób tak go nazywa – „Rosjaninem”.

Oryginalny rosyjski placek miodowy składa się z chrupiącej, cienkiej warstwy ciasta nasączonej kremowym nadzieniem składającym się z jednej części bitej śmietany i jednej części kwaśnej śmietany zmieszanej z cukrem i wanilią. Czasami nadzienie robi się z masła i skondensowanego mleka z cukrem. Jednak dla niektórych osób, szczególnie tych nie mieszkających w Rosji, mleko skondensowane jest zbyt słodkie.

Pozostałe składniki są najbardziej znane – masło, cukier, mąka, soda oczyszczona i wanilia. Tworzą cienkie, przypominające ciasteczka warstwy rosyjskiego ciasta miodowego. Istnieje wiele odmian rosyjskich przepisów na ciasta miodowe, ale zazwyczaj wszystkie mają dwa wspólne składniki: miód i kwaśną śmietanę.

Nowość Ciasto Miodowe od cukierniczki Natalii Dolgikh, przepis znajdziesz tutaj
Nowość Ciasto Miodowe od cukierniczki Natalii Dolgikh, przepis znajdziesz tutaj

Czym jest ciasto miodowe od Amerykanki Michelle Polzin?

Jedna z najbardziej znanych i popularnych wersji należy do Michelle Polzinwłaściciel i cukiernik 20th Century Cafe w San Francisco. Jest tak sławny, że jego przepis został nawet opublikowany w New York Times.

Rosyjskie ciasto miodowe Michelle to interpretacja klasycznego ciasta miodowego, do którego do ciasta dodano palony miód i dużą ilość masła. Masło sprawia, że ​​ciasto jest bardziej miękkie – można je nawet pokroić w plasterki jak masło. A palony miód dodaje rosyjskiemu ciastu miodowemu karmelowej głębi i przyjemnej nuty goryczy połączonej z kwiatową słodyczą. Niestety kawiarnia nie przetrwała pandemii i jest obecnie zamknięta, ale aktywna i energiczna Michelle na pewno znajdzie wyjście z sytuacji. Na pewno nie zrezygnuje z robienia rosyjskiego ciasta miodowego, bo wspomniała o nim nawet w tytule swojej książki kucharskiej, która stała się bestsellerem. Teraz nie tylko goście kawiarni wiedzą, że idealne rosyjskie ciasto miodowe składa się z 10 cienkich warstw ciasta, trochę jak biszkopt, i delikatnego kremu z kwaśną śmietaną.

Rosyjskie ciasto miodowe od Michelle Polzin
Rosyjskie ciasto miodowe od Michelle Polzin

Wskazówki dotyczące przygotowania rosyjskiego ciasta miodowego i jego podstawowy przepis

  • Masło do ciasta powinno mieć temperaturę pokojową, a śmietana i śmietana powinny być bardzo zimne. Dzięki temu przygotowanie ciasta i ubijanie śmietany jest znacznie łatwiejsze, a konsystencja tych składników rosyjskiego ciasta miodowego jest lepsza.
  • Warstwy ciasta można przygotować wcześniej – nawet 5-6 dni wcześniej. Po upieczeniu i ochłodzeniu do temperatury pokojowej pamiętaj o owinięciu ich szczelnie w folię i przechowuj w zamrażarce do czasu złożenia.
  • Aby zastosować technikę Michelle Polzin, należy przygotować palony miód. W tym celu lepiej jest użyć miodu kwiatowego. Przenieś 250 g miodu do stalowego rondla o grubym dnie i zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż miód zmieni kolor z bladożółtego na głęboko bursztynowy, około 3 minuty. Gdy miód będzie dokładnie taki, zdejmij rondelek z ognia i ostrożnie dodaj 55 ml ciepłej pitnej wody. Gdy miód przestanie bulgotać, zamieszaj. Miód palony według Michelle Polzin jest gotowy. Teraz weź 1/4 szklanki spalonego miodu, wymieszaj z miodem zwykłym, cukrem i masłem (wg Twojego przepisu) i włóż do łaźni wodnej. Mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści i gotuj jak zwykle.
  • Michelle Polzin zaleca się przygotowanie nadzienia do ciasta miodowego rosyjskiego, także z dodatkiem miodu palonego. Aby to zrobić, wymieszaj go ze skondensowanym mlekiem i solą morską. Nie przerywając ubijania, dodaj gęstą śmietankę i odstaw na 30 minut. W drugiej misce ubij schłodzoną, ciężką śmietankę na puszystą pianę, dodaj mieszankę miodu i ubijaj, aż zaczną tworzyć się średnio sztywne szczyty. Na 0,5 szklanki spalonego miodu potrzeba 380 g skondensowanego mleka, 0,5 łyżeczki. drobna sól morska i 1,12 litra śmietanki. Tak dużej ilości kremu Michelle zużywa na tort składający się z 10 warstw ciasta o średnicy 23 cm. Układa nim kolejne warstwy ciasta, obficie smarując boki i górę ciasta.
  • Na stronie BBC znajduje się również przepis na rosyjskie ciasto miodowe. Radzą przygotować krem ​​ze śmietany, cukru pudru, bitej śmietany i wanilii z dodatkiem płynnego miodu. Na 600 g kwaśnej śmietany, 80 g cukru pudru, 250 ml śmietanki potrzeba 65 g miodu. Do dekoracji ciasta użyj resztek gotowych ciast, rozdrobnionych w blenderze z orzechami laskowymi i solą morską na okruchy, a do podania świeże jagody.
  • Jeśli przygotowujesz ciasto miodowe rosyjskie z polewą śmietanową, nie mieszaj go długo po wymieszaniu śmietanki, mascarpone i masła. Energiczne mieszanie gęstej śmietanki może spowodować jej zwarcie. W momencie, gdy zaczną tworzyć się sztywne szczyty, przestań mieszać lukier.
  • Rosyjskie placki miodowe lepiej piec na macie silikonowej niż na papierze do pieczenia. Po pierwsze, jest mniej odpadów papierowych, a po drugie, łatwiej jest usunąć ciasta z maty.
  • Po złożeniu ciasto należy pozostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin. To nie tylko poprawi ogólną stabilność ciasta, ale także umożliwi namoczenie warstw ciasta, co sprawi, że całe ciasto będzie bardziej wilgotne.

Rosyjskie ciasto miodowe
Rosyjskie ciasto miodowe

Aby przygotować 1 klasyczny rosyjski placek miodowy na 8-10 porcji potrzebujesz:

Do ciast:

  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki. l miód kwiatowy
  • 70 g masła
  • 3 duże jajka
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 340 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona, bez slajdu
  • 0,5 łyżeczki sól

Do kremu:

  • 500 ml gęstej śmietany
  • 500 ml bitej śmietanki
  • 50 g cukru pudru

Do glazury:

  • 250 g schłodzonego mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 125 ml bitej śmietanki
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Aby przygotować ciasto, umieść podwójny bojler napełniony ⅔ wody na średnim ogniu. W misie podwójnego kotła rozpuść cukier, miód i masło.
  3. W osobnej misce ubij jajka i wanilię. Ciągle mieszając, wlać mieszaninę do miski podwójnego bojlera.
  4. Dodać 2/3 mąki, sodę oczyszczoną i sól. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto zacznie gęstnieć i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj pozostałą mąkę.
  5. Niech ciasto lekko ostygnie. Zagniataj rękami, aż powstanie gładkie ciasto, bardziej przypominające ciasto na ciasteczka niż ciasto. Podziel je na 8-9 równych części i przykryj ręcznikiem kuchennym, aby zapobiec wyschnięciu.
  6. Oprósz stół mąką i rozwałkuj każdą część tekstu na okrąg o średnicy nieco większej niż 16-18 cm. Zrób to po kolei. W czasie gdy jedno ciasto się piecze, rozwałkuj następne. Z tego powodu warto mieć pod ręką dwie blachy do pieczenia. Piec ciasta przez 4-5 minut. Obserwuj je uważnie, gdyż ciasta szybko się przypalają. Wyjmij ciasto z piekarnika, gdy będzie złotobrązowe. Wytnij kółko, gdy skórka jest jeszcze gorąca, ponieważ w ciągu kilku minut zamieni się w chrupiące ciasteczko, które będzie pękać i kruszyć się.
  7. Zmiel najbrzydsze ciasto w blenderze, aż będzie kruche.
  8. Na nadzienie ubić śmietanę z bitą śmietaną i cukrem pudrem, aż cukier się rozpuści i podwoi objętość. Z pozostałych 7 warstw złóż ciasto, każdą smarując kremem. Na razie pozostaw górę i boki rosyjskiego ciasta miodowego czyste.
  9. Na lukier ubić zimne mascarpone z cukrem pudrem, wymieszać silikonową szpatułką ze śmietanką ubitą do szczytów. Posmaruj boki i górę ciasta i posyp posypką. Możesz też udekorować ciasto według własnego uznania.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #miód #miód #domowe ciasta #na herbatę #ciasto miodowe #ciasto domowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca31 stycznia 2022 r

Olga, kiedyś piekłam dość często, ale teraz piekę bardzo rzadko.)

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa31 stycznia 2022 r

Konstanta, pieczesz ciasto miodowe?

00OdpowiedźKonstancaKonstanca30 stycznia 2022 r

Dziękuję za ciekawe informacje.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz30 stycznia 2022 r

Będzie bardzo ciekawie, z niecierpliwością czekam na nowe materiały. A co do cukru palonego… mam znajomą, która jest cukierniczką, robi to ciasto od dawna, nazywa się „Ciasto Miodowe Karmelowe” i zapewnia, że ​​to najsmaczniejsze ciasto miodowe. Jeszcze tego nie próbowałem, wciąż nie mogę się pozbierać, jest już tyle zakładek, które chcę wypróbować, ale do tego trzeba codziennie piec coś nowego)))) ale co z PP)) ))

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa30 stycznia 2022 r

Aleksandra, dzięki za komentarz! Chcę zrobić jeszcze kilka podobnych materiałów – o naszych zwykłych potrawach oczami obcokrajowców) Wydaje mi się, że możemy znaleźć w nich coś przydatnego i potrzebnego. Na przykład jak w cieście miodowym – o spalonym cukrze. Mam fajny przepis na ciasto, z którego korzystam. Teraz chcę spróbować zastąpić część miodu miodem palonym.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz29 stycznia 2022 r

Dziękuję za artykuł, przeczytałem go z dużym zainteresowaniem. Ciasto miodowe to dla mnie ciasto z dzieciństwa, moja mama piekła je w każdą niedzielę, a właściwie w niedzielę, a w jedyny wolny od szkoły (a wtedy tak było) obudziliśmy się, a tam był placek miodowy i na stole czekała na nas herbata, jak im smakowało…ciasteczka mojej mamy nie były bardzo cienkie, a zawsze było ich 7, pamiętam pyszną śmietankę, krótko mówiąc, to był tort wyjątkowy… Niedziela z miłością…

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja