Jak nasze zręczne rosyjskie gospodynie domowe przygotowują warzywa latem, 21 wspaniałych przepisów

Jak nasze zręczne rosyjskie gospodynie domowe przygotowują warzywa latem, 21 wspaniałych przepisów

Jak nasze zręczne rosyjskie gospodynie domowe przygotowują warzywa latem, 21 wspaniałych przepisów

Olga Zacharowa 18 sierpnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Nasi czytelnicy zdolny do wielu rzeczy, na przykład przygotowania świeżych warzyw w taki sposób, że mięso czy ryby nie są już potrzebne. Poznaj naszą trójkę wspaniałych czytelników mieszkających we Władywostoku, Czelabińsku i Kazaniu i ucz się od nich rodzinnych przepisów z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

jak gotować warzywa

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Elena Niekrasowa, @Mama_Mia
    • Nuggetsy z kalafiora

    • Wiśnie faszerowane tuńczykiem i parmezanem
    • Parmigiana z bakłażana
    • Spaghetti w sosie buraczanym
    • Pasta z bakłażana Zaaluk
    • Zupa z pieczonych pomidorów na mleku kokosowym
    • Dżem pomidorowy
  • Marina Gorodiłowa, @Konstanzya
    • Sałatka Pomidorowa „Dachny”
    • Ciepła sałatka z grillowaną cukinią
    • Przystawka z cukinii i pomidorów „Nasza wiejska miłość”
    • Pieczona słodka papryka w aromatycznym sosie
    • Suszone pomidory gotowane w suszarce
    • Bulion warzywny na zimę (przyprawa z suszonych warzyw i ziół, którą przygotowuje się w suszarce)
    • Cukinia węgierska na zimę
  • Elena Gapkalova, @Gapapolya
    • Aromatyczny sos pesto
    • Djadzhik-Meze
    • Orzechy ziemniaczane
    • Cukinia z marchewką po koreańsku
    • Przekąska z cukinii na zimę
    • Dżem pieprzowy

Elena Niekrasowa, @Mama_Mia

Elena Nekrasova z Władywostoku jest naszą długoletnią, oddaną czytelniczką i autorką od 11 listopada 2009 roku.
Elena Nekrasova z Władywostoku jest naszą długoletnią, oddaną czytelniczką i autorką od 11 listopada 2009 roku.

„Jestem mamą trójki dzieci, uwielbiam haftować i gotować. Gotować zaczęłam dość wcześnie, nie lubiłam zadawać pytań – nie było wtedy internetu, więc gotowałam sama. Na pierwszy barszcz zetarłam buraki i dodałam je razem z mięsem podczas gotowania bulionu. W rezultacie nie dał koloru, sam stał się białawy i rozgotowany – okazało się, że to rodzaj białego barszczu. Aby przygotować gofry, do jajek dodałam mąkę, cukier i masło, ale okazała się skrobia ziemniaczana. Gofry wyszły grube, gumowate i z jakiegoś powodu zielone. A efekt gotowania skondensowanego mleka przez długi czas utrzymywał się na ścianach i suficie kuchni i przez lata nie był zabielony. Z patelni wygotowała się woda, spryskałem ją lodem i spotkałem się z gwałtowną reakcją!

Teraz jestem doświadczoną i rozważną gospodynią domową. Zawsze mam go w zamrażarce 5-6 kg domowego mięsa mielonego, domowy kurczak, na rosół pokrojone na 4 części, lody czekoladowo-waniliowe (nie jadam ich, ale robię na ich bazie uniwersalne impregnaty do ciastek) + zawsze trzymam w lodówce 1-2 cytryny – do herbaty, marynat i sosów oraz włoskiej passaty pomidorowej .

Kocham Cię bardzo koperek, kurczak, łosoś, zielona cebula, rzodkiewka. Sałatkę z rzodkiewki z koperkiem i cebulką, zalewaną jogurtem greckim, mogę jeść przez całą dobę. Kiedy mieszkałam kilka miesięcy w Chinach, cierpiałam tam z powodu braku koperku i jogurtu. Zamiast kopru Chińczycy używają kopru włoskiego, do niedawna w ogóle nie sprzedawali nabiału. Nie tak dawno temu pojawiło się sterylizowane mleko w proszku i jogurty, ale tylko słodkie i owocowe. Nauczyłam się do tego przystosowywać: na wyjazdy zabierałam ze sobą pokaźną pęczek koperku, który od razu zamroziłam, oraz suszony zakwas. Używałam ich w termosie do robienia jogurtów, gotowania twarogu, a nawet robienia serników. Chińczycy spróbowali i stwierdzili, że „tofu jest dość słodkie”.

5 moich ulubionych technik gotowania, z których korzystam najczęściej

  1. Jeśli wycisnąłeś z cytryny cały sok – prawie do ostatniej kropli, włóż ją do kuchenki mikrofalowej na 40 sekund i możesz wycisnąć jeszcze kilka łyżek soku.
  2. Aby szybko pokroić pieczarki, wybierz grzyby tej samej wielkości, połóż 5 sztuk na długim drewnianym szpikulcu i długim nożem pokrój w plasterki. Okazuje się bardzo szybko, równomiernie i pięknie.
  3. Jeśli chcesz obrać dużo czosnku na raz, na przykład do dania „Kurczak i 40 ząbków czosnku”, rozłóż główkę na ząbki. Wrzuć czosnek na suchą, gorącą patelnię. Energicznie mieszając, smażyć kilka minut, po czym od razu przełożyć czosnek do wody z lodem. Łuska zejdzie bez problemu.
  4. Wielobarwne naklejki na owocach takich jak jabłka czy gruszki nie zawsze są łatwe do usunięcia. Zwykła taśma pomoże tutaj. Na naklejkę nakładamy kawałek taśmy, a następnie odrywamy ją razem z naklejką.
  5. Aby cebula się nie przypaliła, przed smażeniem obtaczamy ją w mące lub posypujemy cukrem.”

Nuggetsy z kalafiora

Elena Niekrasowa z Władywostoku, autorki przepisu i naszej czytelniczki: „Kwiatostany kalafiora są chrupiące i delikatne zarazem. Świetnie nadają się do pieczenia w piekarniku. Wychodzą dość chude, bo pieczone są w piekarniku bez oleju.”

Nuggetsy z kalafiora
Nuggetsy z kalafiora

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500 g kalafiora
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 jajka
  • 10 łyżek l. okruszki chleba
  • 1 łyżeczka czerwona papryka
  • 1 szczypta czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka granulowany czosnek
  • 50 g parmezanu
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C, włącz konwekcję. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Główkę kapusty podziel na średniej wielkości różyczki. Zagotuj osoloną wodę, ugotuj kapustę, 3 minuty. Umieścić na sicie.
  3. Przygotuj 2 miski. W jednym ubić jajka, w drugim wymieszać bułkę tartą, paprykę, ostrą paprykę, czosnek i starty parmezan.
  4. Każdy kwiatostan zanurzamy w jajku, następnie w bułce tartej i układamy na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. aż będą złociste i chrupiące. Podawać na ciepło.

Wiśnie faszerowane tuńczykiem i parmezanem

To moje ulubione włoskie danie! Jasne, aromatyczne, nieskomplikowane, satysfakcjonujące i zdrowe. Jeśli pomidorki koktajlowe mają mało miąższu lub są wodniste, w trakcie gotowania do sosu dodajemy przygotowaną passatę.

Wiśnie faszerowane tuńczykiem i parmezanem
Wiśnie faszerowane tuńczykiem i parmezanem

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek pietruszki
  • włoskie zioła
  • 1 puszka tuńczyka z puszki w oleju, około 200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g parmezanu
  • 3 łyżki l. okruszki chleba
  • 250-300 g spaghetti
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Odetnij górę pomidorków koktajlowych i odłóż na bok. Łyżeczką do kawy wyskrobujemy miąższ i przechowujemy go w osobnej misce.
  3. Posolić i pieprzyć miąższ, dodać wino, 1 łyżka. l oliwę z oliwek i ubijaj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Przełożyć do miski.
  4. Posiekaj warzywa i włóż je do szklanki blendera. Dodać tuńczyka (odsączony z oleju), przeciśnięty przez praskę czosnek, 2/3 startego parmezanu, bułkę tartą, sól, pieprz. Zmiel mieszaninę za pomocą blendera zanurzeniowego.
  5. Przygotowaną mieszanką napełnij pomidory. Przygotowanym sosem i winem wlewamy na dno małego żaroodpornego naczynia, ciasno układamy pomidorki koktajlowe
  6. Pomidorki koktajlowe przykryć pokrywkami, posypać pozostałym parmezanem i skropić oliwą z oliwek.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
  8. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i dodać pieczone pomidorki koktajlowe. Staraj się nie przesolić potrawy, ponieważ samo nadzienie pomidorowe zawiera sól.

Parmigiana z bakłażana

Co to za danie? Dużo sosu pomidorowego z przyprawami, grillowany bakłażan, pożywny parmezan i mozzarella.

Parmigiana z bakłażana
Parmigiana z bakłażana

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżeczka z kupą suszonego oregano
  • 800 g pomidorów w s/s
  • ocet winny
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • 3 duże bakłażany
  • 60-70 g startego parmezanu
  • 2 garści bułki tartej
  • trochę świeżego oregano, tylko liście
  • 1 główka mozzarelli, 150 g
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i suszone oregano, smażyć 10 minut.
  3. Pomidory z puszki rozgnieść i dodać na patelnię z cebulą. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gdy sos pomidorowy lekko się zredukuje, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy odrobinę octu i dodajemy bazylię. Sos można zmiksować w blenderze lub pozostawić bez zmian.
  4. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Rozgrzej patelnię grillową. Smażyć bakłażany z obu stron na złoty kolor.
  5. Weź żaroodporne naczynie, rozłóż cienką warstwę sosu, odrobinę parmezanu, warstwę bakłażana i w tej kolejności ułóż wszystkie pozostałe składniki.
  6. Bułkę tartą posmaruj masłem, dodaj oregano i posyp po wierzchu. Ułożyć mozzarellę, pokroić na kawałki.
  7. Włóż naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz, aż wierzchnia warstwa lekko się zarumieni. W ten sam sposób możesz ugotować cukinię.

Spaghetti w sosie buraczanym

Taki jasny i zdrowy makaron, przyozdobiony orzeszkami piniowymi! Nawet początkujący może przygotować to eleganckie danie.

Spaghetti w sosie buraczanym
Spaghetti w sosie buraczanym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g spaghetti
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ocet balsamiczny
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka. l. orzeszki piniowe
  • świeże liście bazylii
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Buraki pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą ugotowane (czyli miękkie). Zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać, rozgnieść i posiekać czosnek.
  2. Podczas smażenia buraków ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem, podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek, buraki, smaż przez 2 minuty. Umieść spaghetti na sicie i zachowaj płyn z gotowania.
  4. Do warzyw wlać 100 ml bulionu z gotowania spaghetti, dodać sok z cytryny i ocet. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Dodać bazylię, gałkę muszkatołową, sól, pieprz.
  5. Do warzyw dodać pastę, bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut na patelni pod przykryciem, na wyłączonym palniku.
  6. Podawać od razu, posypane orzeszkami piniowymi i posiekaną bazylią.

Pasta z bakłażana Zaaluk

Pyszna marokańska przystawka, której głównym składnikiem jest bakłażan. Możesz nie lubić makaronu z dużą ilością soku z cytryny, więc podczas gotowania sprawdź, czy naczynie jest kwasowe. Możesz także dostosować potrawę do smaku, dodając odrobinę cukru.

Pasta z bakłażana Zaaluk
Pasta z bakłażana Zaaluk

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • 3 bakłażany
  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek + plus trochę do gotowania
  • 500 g pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta mielonej papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki czerwona papryka
  • mały pęczek natki pietruszki i kolendry
  • placki do podania
  • sól
  1. Bakłażany nakłuć widelcem w kilku miejscach, posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym na 220-240°C przez 40-45 minut. aż do całkowitego miękkości. Ostudzić, obrać i przełożyć na drobne sito. Miąższ rozgnieć widelcem, aby wypuścić jak najwięcej soku. Miąższ przełóż do miski blendera i zmiel.
  2. Dusić pomidory z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką chili, papryką i solą na małym ogniu z odrobiną oleju, 20 minut. lub do czasu, aż pomidory zamienią się w gęsty sos.
  3. Bakłażany wymieszać z pomidorami i pozostałymi składnikami, posolić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki i kolendrą. Podawać z plackami.

Zupa z pieczonych pomidorów na mleku kokosowym

Zupa pomidorowa jest łatwa w przygotowaniu. Świetnie komponują się z nim grzanki z białego chleba.

Zupa z pieczonych pomidorów na mleku kokosowym
Zupa z pieczonych pomidorów na mleku kokosowym

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • 1,2kg…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja