Ludność naszego kraju jest obecnie bogata w grykę i zastanawia się, co z nią dalej zrobić. Porozmawiajmy o tym.
Z kaszą gryczaną jest mniej więcej tak samo jak z innymi atrakcjami – my mówimy kolejkami górskimi, Amerykanie – rosyjskimi. Ryż nazywaliśmy prosem saraceńskim, inni myśleli, że kasza gryczana pochodzi od Saracenów. Nasi ludzie wierzyli, że gryka pochodzi od Greków, podobnie jak orzechy i raki. Cóż, więc od Greków wiara przekazana nam przez naszych przodków wraz z ideałami, alfabetem i innymi korzyściami.
Ta kultura nazywa się w stolicy Moskwie gryką, ale nasza stolica kulturalna, St. Petersburg, uparcie nazywa ją „kaszą gryczaną”, jednak być może słowo to zostało wprowadzone przez Pskop i inne skobary.
Gryka jest bezpretensjonalną rośliną i rośnie tam, gdzie wędrują inni, ale zbiory są niewielkie, dlatego ludność często odczuwała głód, ale nadal uprawiała grykę w nadziei na lepszą przyszłość. „Nasza matka to kasza gryczana; nie ma porównania z pieprzem – nie rozerwie ci żołądka. Z kaszy gryczanej nie ma piwa ani kwasu chlebowego, za to jest pachnący miód, mąka i zboża. Mąka gryczana ze względu na brak glutenu ma niewielkie zastosowanie w wypiekach, za to robi się z niej naleśniki, bo ciasto można wylać na patelnię, wstawić do piekarnika i nie odwracać. Placki gryczane piecze się jak pamiętamy. Smażą pszenicę, ale ta sztuczka nie działa w przypadku kaszy gryczanej.
Naleśniki z mąki gryczanej
Kasza gryczana może być zielona jak kawa i smażona jak kawa. Może to być także ziarno, czyli całe ziarno, ziarno, wycinek lub cały produkt. Smak płatków pogarsza się od początku do końca listy, ale zwiększa się jego przydatność dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Smażona lub prażona kasza gryczana ma brązowy kolor, co sugeruje wysoką zawartość żelaza. Przypomnijmy sobie Ilfa i Pietrowa: „Na drzwiach jadalni „Dawny Przyjaciel Żołądka” wisiał zamek posmarowany rdzą lub kaszą gryczaną”. Kaszę gryczaną zieloną można spożywać także w skrajnych okolicznościach, jednak mało kto o tym myśli. Nie brakuje jednak entuzjastów, dlatego można go znaleźć w sprzedaży. Plewy powstają w wyniku mechanicznej obróbki oddzielonej od całego ziarna, plewy powstają w wyniku dalszego przesiewania i zamiatania podłóg oborze oraz oskrobywania wzdłuż dolnych końców. Amatorzy mogą myśleć, że to, co zostało zrobione, to los najbardziej upośledzonych grup ludności, biednych i zwierząt domowych. Jest to głębokie błędne przekonanie. „Doświadczona rosyjska gospodyni domowa” Ekaterina Awdejewa ściśle zauważa, że „znana jest również jako owsianka koszarowa, a miłośnicy kaszy gryczanej są soczyści, parujący, kruchy, miękki – jednym słowem prawdziwa „rosyjska owsianka”, wolą ją od wszystkich innych”. Dla miłośników zabawnych, ale bezużytecznych informacji poinformuję również, że „najwyższa klasa gryki z rozdrobnionych zbóż nazywa się w handlu welegorką i jest przygotowywana wyłącznie w Morszańsku”.
Z powyższego można szybko wywnioskować, że kasza gryczana jest niewielka, ale wcale tak nie jest. Gryka jest pożytecznym i smacznym produktem, jeśli jest właściwie używana. Myśleli o tym prawie tylko w naszym kraju, to jest „to, co kochamy i cenimy, z czego zespół jest dumny”, jak śpiewał Wysocki. Gryka ma kilka tradycyjnych zastosowań, więc porozmawiajmy o nich.
Najważniejsze jest niewątpliwie to samo „Zupa i owsianka – nasze jedzenie”. Owsianka na kapuśniak to wcale nie jest kasza ryżowa, jak niektórzy myślą, ale ta sama kasza gryczana, z której robi się kaszę gryczaną, to kasza gryczana, są grzesznicy. Szczegóły nieco później.
Osobno jest krucha kasza gryczana, najbardziej znana wszystkim, a obraźliwe słowo jest niechlujne. Właściwie to prawie to samo, tylko przepis jest inny, a wynik jest inny. Porozmawiajmy też.
Pożywny. Kaszę gryczaną tradycyjnie wykorzystuje się do wyrobu kaszanki, prosiąt ssących i gęsi. Ciasta i ciasta są znacznie mniej powszechne. Wszystko też jest bardzo smaczne.
Zacznijmy od środka, czyli od kruszonki kaszy gryczanej. Po Internecie krąży już na wpół zapomniany, natchniony i niezwykle emocjonujący przewodnik po przygotowaniu kaszy gryczanej autorstwa Williama Wasiljewicza Pochlebkina, pełen kategorycznych stwierdzeń. Nie mam nic przeciwko metodzie proponowanej przez filar domowej kuchni, z wyjątkiem tego, że są inne. Najprostszy jest następujący.
Odmierz szklankę kaszy gryczanej. Weź małą, ale ciężką chochlę (żeliwną, jeśli masz więcej niż szklankę), postaw na małym ogniu i rozpuść w niej kilka łyżek masła lub roztopionego masła. Dodaj kaszę gryczaną i mieszaj drewnianą szpatułką na ogniu, aż zacznie pękać i ciemnieć – około trzech minut. W tym czasie zagotuj dwie szklanki wody. Kaszę gryczaną posypać pół łyżeczki soli, zalać wodą, wymieszać i przykryć pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego. Trzymaj ogień przez 15 minut bez zdejmowania pokrywki, następnie wyłącz i odstaw na chwilę. Otrzymasz doskonałą kruchą owsiankę.
Luźna kasza gryczana
Aby uzyskać rozprowadzenie wody, należy pobrać trzy objętości i gotować przez 25 minut, a następnie energicznie mieszać powstałą mieszaninę drewnianą szpatułką, aż będzie jednolita.
Jak już się narobi bałaganu, to można z niego uzyskać dokładnie taką samą kaszę gryczaną. Do tego potrzebna jest masa gryczana – niespodzianka! – rozsmarować na blasze do pieczenia warstwą grubości palca i pozostawić na zimno. Po zamrożeniu owsianka tworzy zwartą masę, którą można pokroić w atrakcyjne plastry. W dawnych czasach kromki te panierowano w mące, następnie w jajach, a następnie w bułce tartej, a następnie smażono na oleju. W naszych warunkach do masy gryczanej można dodać jajka i mąkę, ponownie rozsmarować na blasze i upiec w piekarniku, jest dużo łatwiej.
Grechaniki
O kaszance dzisiaj nie będziemy rozmawiać, życie jest już pełne okropności, chociaż najbliżej Europy jest – to francuski boudin i angielski kaszanka, świetna rzecz. Pominiemy prosięta i gęsi, nie mamy już dla nich czasu.
Najważniejsze pozostaje – krucha owsianka gryczana. Na mój niewymagający gust najlepsze, co można uzyskać z tej owsianki, to usmażyć ją ze skwarkami gęsiny. To magiczne, hipnotyzujące i oszałamiające danie. Szkoda tylko, że najbliżej nas są skwarki w Budapeszcie. Porozmawiajmy o przystępnych cenach.
Kasza gryczana z ziaren jaj jest nieco wytrawna i wymaga sosu. Zrobienie sosu nie jest łatwe, ale bardzo proste, nawet w warunkach izolacji i dystansu społecznego, jak mówią na Zachodzie. W najprostszym przypadku potrzebujesz tylko cebuli i mąki. Cebulę należy pokroić w piórka, niezbyt cienko i usmażyć na dowolnym oleju, nawet chudym, jak to obecnie zalecają nasi przodkowie. Dla jednej osoby wystarczy jedna średnia cebula. Gdy cebula się dobrze zarumieni, wsyp na nią łyżkę mąki (20 g), dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę lub dwie na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wlewać stopniowo pół litra zimnej wody, energicznie mieszając grzbietem widelca i dalej gotować, aż sos osiągnie pożądaną gęstość.
Kasza gryczana z sosem
Sos ten bardzo dobrze smakuje z pokrojonymi w kostkę piklami. Lub pokrojone w plasterki grzyby – należy je usmażyć razem z cebulą. Jeśli twoi przodkowie nie dyktowali ci, dodanie bekonu nie byłoby złym pomysłem. Posiekane jajka na twardo zmieszane z owsianką również świetnie ozdobią wygląd i wzbogacą smak. Stosując te techniki w różnych kombinacjach, można uzyskać wiele potraw różniących się między sobą i smakiem. Wreszcie nikt nie zrezygnował z pieczonej wieprzowiny, skoblanki czy nawet wołowego Stroganowa – kasza gryczana doskonale im towarzyszy.
Podsumowując, chciałbym powiedzieć o słodkim aspekcie kaszy gryczanej. Rozdrobnioną kaszę gryczaną można zalać zimnym mlekiem i posypać cukrem. Z kaszy gryczanej można zrobić zapiekankę z twarogiem. Wreszcie, jeśli nie boisz się wieloskładnikowych, nieoczekiwanych pomysłów, to nasi przodkowie przekazali nam przepis ponad 100 lat temu, a jest to budyń gryczany.
Kasza gryczana z mlekiem
Budyń gryczany
Kaszę gryczaną ugotować w mleku. Weź ćwierć funta masła krowiego na pół funta płatków śniadaniowych, ubij je, wymieszaj 6 żółtek z ubitymi białkami, cukrem, cynamonem, skórką i solą oraz startą bułką tartą. Wszystko dobrze wymieszaj, do tej mieszanki dodaj ugotowaną na mleku owsiankę i ponownie wymieszaj. Włóż mieszaninę do serwetki, zawiąż i gotuj przez godzinę w wodzie. Podawaj z budyniem sos mleczny.
1 funt w carskiej Rosji = około 410 gramów.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza gryczana #kasza gryczana #kasza gryczanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych