Jak nadziewać kaczkę, indyka, kurczaka i gęś
Olga Zacharowa 25 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
Najpierw wypchany ptak — to jest pyszne. Po drugie, jest piękny. Po trzecie, pieczony drób z farszem — Doskonała gorąca opcja na każdy świąteczny stół. Zwykle wypchuje się każdego ptaka w całości lub jego część, najczęściej piersi i uda, rzadziej nogi lub skrzydła. Udekoruj tak jak my, udekoruj lepiej niż my!
Treść:
- Nadziewane piersi i uda
- Faszerowany kurczak i kurczaki
- Nadziewana kaczka
- Nadziewana gęś
- Nadziewane przepiórki
Nadziewane piersi i uda
Kiełbasa, dwa rodzaje sera i bazylia do piersi indyka
Nadziewana Pierś Z Indyka — danie nie mniej świąteczne niż cały pieczony indyk. Możesz przygotować to danie na każde święto. Bardzo wskazane jest podanie piersi z sosem na bazie domowego majonezu z bazylią.
Nadziewana Pierś Z Indyka
Szynka suszona i papryka słodka do udek z perliczki
Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim na święta Nowego Roku, przygotuj przystawkę w postaci nadziewanych udek z perliczki. To danie przygotowuje się szybko, wygląda świątecznie, o smaku faszerowanej perliczki nie ma nic do powiedzenia — jest znakomity.
Świąteczna przystawka z faszerowanymi udkami perliczki
Borowiki, marchewka i pikle do piersi kurczaka
Faszerowane piersi z kurczaka, gotowane na parze — jest smacznie, zdrowo i świątecznie. Jeśli nie masz podwójnego bojlera, zapoznaj się ze wskazówką na końcu przepisu.
Nadziewane piersi z kurczaka
Wątróbka drobiowa, warzywa i pikantne zioła do piersi gęsi
Wszędzie gotowano gęsi i kaczki. Teraz obywatele wolą gotować na święta coś bardziej egzotycznego. Ale nie zapominajmy, że to właśnie gęś bracia Grimm wybrali do roli złotego ptaka. A faszerowaną pierś z gęsi można ogólnie uznać za danie delikatne.
Nadziewana pierś z gęsi
Faszerowany kurczak i kurczaki
Jak gotować kurczaka? Cóż za trudne pytanie, ponieważ każdy ma swój ulubiony sposób przyrządzania tego popularnego ptaka. Na wakacje zdecydowanie musisz nadziewać kurczaka!
Winogrona, borowiki i przyprawy na całego kurczaka
Kurczak nadziewany winogronami i borowikami ozdobi każdy świąteczny stół. Proces jego przygotowania nie należy do najłatwiejszych, ale takiego dania nie przygotowuje się codziennie.
Kurczak faszerowany winogronami i borowikami
Twarożek, suszone śliwki i orzechy nerkowca do kurczaka
Łatwy w przygotowaniu farsz z kurczaka z delikatnym mielonym twarogiem, orzechami i suszonymi śliwkami. Danie to można zaliczyć do zdrowych dań świątecznych.
Kurczak faszerowany twarogiem i orzechami
Pieczarki, suszone śliwki i papryka do kurczaka
Kurczak faszerowany grzybami, — prawdziwe danie świąteczne. Kurczak piecze się szybciej niż gęś czy kaczka, więc gotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Do nadzienia wybraliśmy pieczarki, ale można je zastąpić borowikami.
Kurczak faszerowany grzybami
Pigwa do kurczaka
Do tego kurczaka potrzebny będzie oczywiście sam kurczak i… pigwa. I tyle, nie licząc soli i pieprzu. Wszystko jest niezwykle minimalistyczne i bardzo ładne. Pachnąca pigwa nadaje kurczakowi wyjątkowy smak i okaże się bardzo smaczna. Zobacz przepis tutaj.
Kurczak faszerowany pigwą
Ryż, suszone owoce i tymianek do kurczaka
Nadziewany kurczak — zawsze jest świątecznie, niecodziennie i pysznie. Taki kurczak może słusznie zostać królową świątecznego stołu! Jest bardzo apetyczny i efektowny, a wszystko dzięki pomarańczowo-miodowej polewie. Zobacz przepis tutaj.
Kurczak nadziewany ryżem i suszonymi owocami, zapiekany w glazurze pomarańczowo-miodowej
Nadziewana kaczka
Pieczona kaczka — idealne danie sylwestrowe. Jak przygotować kaczkę do pieczenia, jak ją nadziewać i z czym podawać — Swoją wiedzą zawodową podzielił się z nami Dmitry Zotov, szef kuchni marki Bureau Tsum.
Mięso mielone, brukselka i sos grzybowy do kaczki
Ta kaczka nadziewana mięsem mielonym będzie prawdziwym… „z gwoździem» dowolny świąteczny stół. A sos Perigo, z którym należy go podawać, nada kaczce jasnego grzybowego smaku i aromatu.
Nadziewana kaczka z sosem Perigo i smażonymi warzywami
Ryż, wątróbka z kaczki, warzywa i jabłka do kaczki
Na świątecznym stole wiele osób woli gotować kurczaka, niesprawiedliwie ignorując tak interesującego ptaka pod względem smaku jak kaczka. Ale odpowiednio upieczona kaczka ozdobi świąteczne menu. Mięso z kaczki dobrze komponuje się z różnymi potrawami, ryżem — klasyczna opcja nadziewania tego ptaka (przepis znajdziesz tutaj).
Kaczka faszerowana ryżem
Pomarańcze, warzywa, rozmaryn i tymianek do kaczki
Kaczka z pomarańczami — być może jedna z najpopularniejszych kombinacji nadziewanego drobiu. Jest to prawdopodobnie drugie miejsce po kaczce z jabłkami. Ale zimą owoce cytrusowe są szczególnie przydatne, więc je wybieramy!
Kaczka faszerowana pomarańczami i ziołami
Nadziewana gęś
Anatomia gęsi jest analogią natury do roweru szosowego: dużo skóry i kości, funt tłuszczu i trochę mięsa. Dokładnie tak gęś wydaje się sceptycznemu oku i umysłowi początkującego. Jak najlepiej go przygotować? Po pierwsze przygotować, po drugie nadziewać, po trzecie upiec w piekarniku. Mamy wskazówki dotyczące wszystkich trzech kroków.
Kasza gryczana, borowiki i warzywa dla gęsi
Świąteczny indyk — to oczywiście świetne. Ale nasza gęś z kaszą gryczaną nie wygląda gorzej na świątecznym stole. Gęś jest uwielbiana w wielu krajach, ale tylko w Rosji jest nadziewana kaszą gryczaną. I muszę powiedzieć, że robi to niezatarte wrażenie na obcokrajowcach. Więc? jeśli spodziewasz się, że do stołu przyjdą goście z zagranicy, nakryj stół w stylu rosyjskim i umieść gęś na środku.
Gęś faszerowana kaszą gryczaną i borowikami
Ryż, komosa ryżowa, suszona żurawina, jabłka i migdały dla gęsi
Nadziewana gęś — świąteczne danie. Przygotowanie takiej gęsi jest proste i niezbyt czasochłonne, jeśli ptak nie jest wcześniej marynowany. Gęś można nafaszerować wszystkim: kaszą gryczaną i ryżem, grzybami i ziemniakami, jabłkami i gruszkami, suszonymi owocami i orzechami. Na nadzienie wybraliśmy ryż quinoa i jabłka (przepis znajdziesz tutaj).
Gęś faszerowana ryżem, komosą ryżową i jabłkami
Ziemniaki i ciasto kruche na gęś
Gęś gotuje się dłużej niż kurczak, ale wynik jest tego wart. Mięso młodej gęsi jest miękkie i delikatne, a w połączeniu z aromatycznymi, kruchymi ziemniakami okazuje się jeszcze smaczniejsze. A „pakiet» z ciasta pozwoli gęsi zachować soczystość. Zobacz przepis tutaj.
Gęś faszerowana ziemniakami
Ziemniaki, czosnek, warzywa i skórka z cytryny dla gęsi
Jedyną rzeczą lepszą od gęsi na Boże Narodzenie lub Nowy Rok jest gęś faszerowana. Nadziewamy ptaka puree ziemniaczanym, pieczemy jabłka i podajemy z naszą gęsią jako dodatek.
Nadziewana gęś z jabłkami
BONUS: nadziewane przepiórki
Co dziwne, przepiórki nadal są uważane za zwierzynę łowną, chociaż przez długi czas wszystkie sprzedawane ptaki były hodowane na farmach. Przepisy na gotowanie przepiórek można znaleźć w wielu kuchniach na całym świecie, od francuskiej po środkowoazjatycką.
Jagnięcina, wątróbka wołowa, warzywa i kolendra do przepiórki
Danie to występuje w Uzbekistanie w wielu odmianach. Różnią się sposobem przygotowania: gotowaniem, duszeniem i gotowaniem na parze. Druga znacząca różnica dotyczy mięsa mielonego. Najczęściej jest to mielona jagnięcina, tłusta lub chuda, z surową lub podsmażoną cebulą, z jajkiem lub bez. Posiekaną zieleninę można dodawać w dużych ilościach… Ale w Bucharze do nadzienia przepiórczego dodaje się również produkty uboczne. Dokładnie tak go przygotujemy (przepis znajdziesz tutaj)
Nadziewane przepiórki
Każdy rodzaj mięsa i drobiu ma swoje własne zasady pieczenia. A przestrzeganie ich jest szczególnie ważne w przypadku dania faszerowanego. Tutaj liczy się nie tylko wielkość i jakość pieczonego mięsa, ale także to, czym dokładnie jest ono nadziewane.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #drób #jak gotować #Olga Zakharova #dania drobiowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca14 stycznia 2019 r
Dziękuję za ciekawe pomysły na farsz drobiowy!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych