Jak marynować jajka przepiórcze: 3 przepisy, w których wygrywają obie strony
Ksenia Woroncowa 4 kwietnia 2024 r
Jeśli chcesz urozmaicić swój repertuar przekąsek lub chcesz ugotować coś nowego, zamarynuj jajka. Oferujemy trzy proste i szybkie przepisy: na bazie ziół, sosu sojowego i buraków.
Co mówi artykuł:
- Po co marynować jajka przepiórcze
- Jak marynować jajka przepiórcze z natką pietruszki
- Jak marynować jajka przepiórcze z burakami
- Jak marynować jajka przepiórcze w sosie sojowym
Po co marynować jajka przepiórcze
Ta przystawka jest nietypowa dla naszej kuchni, ale w Wielkiej Brytanii uwielbiają jajka marynowane. Przygotowywane są tam lekkie napoje alkoholowe. Na przykład w filmie Guya Ritchiego Panowie bohater zamawia duet: kufel piwa i marynowane jajko.
Możesz podać przystawkę bez trzymania się tradycji gastronomicznych: na świątecznym stole lub po prostu na kolację. Jajka marynowane są bogate w białko, są sycące, ale w odróżnieniu od zwykłych jajek mają rozpoznawalny ostry smak. Przygotowujemy je w następujący sposób: w klasycznej klarownej marynacie z przyprawami i ziołami, w sosie sojowym oraz w świeżym bulionie. Dwa ostatnie sprawdzają się w przypadkach, gdy osoby przy stole proszą o coś niezwykłego lub eleganckiego. Nawiasem mówiąc, jajka marynowane przydadzą się również na Wielkanoc. Pozostało do niego już tylko kilka tygodni.
Jak marynować jajka przepiórcze z natką pietruszki
To udana marynata na zimno, którą przygotowuje się łatwo i szybko. Najwięcej czasu zajmie gotowanie jajek i przygotowanie składników. Zarezerwuj 20 minut i bądź gotowy na ocenę wyników w ciągu jednego dnia.
Klasyczne marynowane jajka przepiórcze
Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:
- jaja przepiórcze – 20 szt.
- koperek lub natka pietruszki – 7 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- ocet stołowy 9% – 3 łyżki. l.
- cukier – 1 łyżeczka.
- mieszanka ziaren pieprzu – 7 szt.
- goździki – 7 szt.
- nasiona kolendry – 1/2 łyżeczki.
- suszona bazylia – 1/3 łyżeczki.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Przygotuj wszystkie składniki. Jajka przepiórcze włóż do rondla z zimną wodą. Gotuj przez 3 minuty. Ostudzić pod bieżącą wodą i obrać.
- Przygotuj marynatę. Koperek lub natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. W jednej misce połącz oliwę z oliwek, ocet, cukier, sól, pieprz i przyprawy.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Sól i cukier powinny całkowicie się rozpuścić. Wlać marynatę do średniej wielkości słoika. Należy pamiętać, że wszystkie jaja powinny być całkowicie zamknięte.
- Do słoika z marynatą włóż ugotowane na twardo jajka przepiórcze. Delikatnie potrząśnij słoiczkiem, aby równomiernie go rozprowadzić. Zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Przy okazji
Jeśli masz czas, możesz marynować jajka dłużej niż jeden dzień. Wtedy smak stanie się jaśniejszy i bogatszy.
Uwaga dla gospodyni
Możesz marynować zwykłe jaja kurze dokładnie w ten sam sposób.
Jak marynować jajka przepiórcze z burakami
Jajka marynowane w burakach wyglądają efektownie po przekrojeniu. Im dłużej trzymasz je w marynacie, tym bogatszy będzie kolor i tym bardziej rozpłynie się w białkach.
Jaja przepiórcze marynowane w burakach
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- Jajka przepiórcze na twardo – 16 szt.
- buraki – 2 szt.
- ocet jabłkowy – 300 ml
- cukier – 3 łyżki. l.
- nasiona gorczycy – 1 łyżka. l.
- czarny pieprz – 1 łyżka. l.
- koperek – 4 gałązki
- suszone zioła włoskie – 2 łyżki. l.
- czerwona cebula – 1 szt.
Do sosu:
- śmietana – 100 g
- chrzan – 2 łyżki. l.
- Musztarda Dijon – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować jajka marynowane z burakami, obrane buraki pokroić w plastry o grubości 1 cm i włożyć do rondla. Dodać cukier, sól, gorczycę, ziarna pieprzu i włoskie zioła. Następnie dodać ocet i 300 ml wody, postawić na dużym ogniu i zagotować.
- Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić na 30 minut.
- Obierz jajka i umieść je w dużym pojemniku. Dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie, ugotowane buraki z marynaty i 3 gałązki koperku. Zalać marynatą, zamknąć pokrywkę pojemnika i wstawić do lodówki na 24–48 godzin.
- Przygotuj sos. Śmietanę ubić z chrzanem i musztardą, posolić i doprawić pieprzem.
- Jajka przekrój wzdłuż i połóż na dużym talerzu. Dodaj plasterki buraków. Sosem polej jajka i udekoruj cebulą. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Przy okazji
Na tej samej zasadzie możesz gotować jajka w kurkumie. Wychodzą na piękny żółty kolor.
Jak marynować jajka przepiórcze w sosie sojowym
W Azji jajka marynowane w sosie sojowym dodaje się do zup takich jak ramen. Osobno sprawdzają się również jako dodatki – podajemy jajka przepiórcze posypane sezamem.
Jaja przepiórcze marynowane w sosie sojowym
Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:
- Jajka przepiórcze na twardo – 12 szt.
- gorąca woda – 6 łyżek. l.
- cukier – 2 łyżki. l.
- ocet ryżowy – 2 łyżki. l.
- sos sojowy – 3/4 szklanki
- sos chili z czosnkiem – 1/2 łyżeczki.
- szalotka pokrojona w kostkę – 2 szt.
- Do słoiczka wlej wodę, dodaj kilka kropel cukru i mieszaj, aż się rozpuści. Dodać ocet, sos sojowy, sos chili i cebulę.
- Rozłóż jajka. Marynata powinna je całkowicie przykryć.
- Zamknij pokrywkę słoika i włóż go do lodówki. Trzymaj co najmniej 2 godziny, a najlepiej jeden dzień.
Przy okazji
Nie zaleca się nadmiernego eksponowania jajek w marynacie. Dzień jest optymalny, bo już drugiego dnia przekąska okaże się zbyt słona.
Uwaga dla gospodyni
Przed podaniem przekrój jajka na pół. Posyp szczyptą mielonego czarnego pieprzu i zielonej cebuli, skrop olejem sezamowym.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka przepiórcze #marynatyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych