Jak marynować arbuza bez żadnych problemów
Olga Siutkina 21 sierpnia 2023 r4,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Historyk kuchni rosyjskiej Olga Syutkina przypomina, że nadszedł czas marynowania arbuzów. Wcześniej było proste, popularne i niemal uniwersalne, ale teraz jest bardzo oryginalne!
Mały ciemnozielony arbuzywielkości dwóch pięści, solony był na Rusi od niepamiętnych czasów. Oczywiście w beczkach. I oczywiście przechowywano je w piwnicach. Dorastałem w okolicy, gdzie arbuzy były właśnie takie. Więc z pewnością fermentowaliśmy jedną tubę na zimę. A oprócz nich musi być beczka namoczone jabłka. I w jakiś przebiegły sposób śliwki marynowano w dużej butelce z wąską szyjką, a następnie łapano specjalną małą łyżeczką na długim uchwycie. To zabawne i niewygodne, ale z jakiegoś powodu tak właśnie było. Ale jakie pyszne wyszło! Zwłaszcza arbuzy – lodowate z piwnicy, soczyste, słone, marynowane i słodkie. Nie kwaśny, ale marynowany, lekko mrowiący na języku. Generalnie jest co wspominać. Być może to właśnie wtedy zaczął pojawiać się mój gust kulinarny. Gdzie są teraz te arbuzy? Być może tylko w regionie Astrachania. Ty i ja jesteśmy przyzwyczajeni do pasiastych gigantów, dzięki czemu są słodsi i dojrzali. Niewiele osób ma piwnice z beczkami; fermentacja nie będzie już możliwa. Ale jest prostszy sposób – solone arbuzy w słoikach. Dla miłośników słodko-słono-czosnkowego smaku w jednym kawałku – solone arbuzy z miodem i czosnkiem. Nieudany niedojrzały arbuz idealnie nadaje się do marynowania. Odpowiednie jest również wystarczająco dojrzałe, ale nie całkowicie kruszące się.
Do trzylitrowego słoika będziesz potrzebować:
- arbuz – 1,5 kg,
- 1 główka czosnku,
- 3 łyżki. łyżki miodu,
- 2 łyżki l. sól,
- 2 łyżki l. ocet stołowy 9%.
Przygotuj słoiki wcześniej – umyj i wysterylizuj nad wrzącym czajnikiem.
Co zrobić:
Arbuza dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki o grubości 2-2,5 cm – tak, aby zmieściły się w szyjce słoika. Czosnek podziel na ząbki i obierz. Kawałki arbuza, czosnek włóż do słoika i zalej 1,5 litra wrzącej wody. Odstawić na 10 minut i spuścić wodę do garnka. Dodać miód i sól, zagotować, wlać arbuza, zalać octem. Jeśli to możliwe, połóż na wierzchu czyste liście porzeczki, przykryj plastikową pokrywką, ostudź i włóż do lodówki. Pierwszy test nie wcześniej niż za miesiąc.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #arbuz #Olga SyutkinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
1 lipca 2021 r
Tak się cieszę, że Cię zasubskrybowałem!!!!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych