Jak mądrze wykorzystać prasę francuską do innych celów

Jak mądrze wykorzystać prasę francuską do innych celów

Nawet jeśli nie lubisz kawy, prawdopodobnie wiesz, czym jest francuska prasa i jak wygląda. A jeśli jeszcze go nie masz, kup! To prawda, jest to coś wartościowego! Możesz użyć prasy francuskiej do przygotowania zupy lub płukania ryżu!

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Pracujemy z tłokiemPrzygotowanie aromatycznej oliwy z oliwek w prasie francuskiejZupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Pracujemy z tłokiem

Większość naszej redakcji to miłośnicy kawy, dlatego ze wszystkich francuskich pras, jakie zastaliśmy w naszej kuchni, wybraliśmy parę i wskoczyliśmy do puli eksperymentalnej. Gdybyśmy musieli kupić prasę francuską, za urządzenie o pojemności 600 ml wystarczyłoby 250 rubli. Nieco ponad 2 godziny zajęło nam ponowne przemyślenie naszego podejścia do prasy francuskiej – większość czasu spędziliśmy na omawianiu różnych pomysłów. W rezultacie znane urządzenie zyskało kilka nowych żyć.

prasa francuska

Przygotowanie aromatycznej oliwy z oliwek

Uwielbiamy oliwę z oliwek – przyprawiamy nią sałatki, marynujemy ryby i mięsa, przed podaniem posypujemy nią zupy, gulasze, makarony, risotto, a przed podaniem po prostu zajadamy się pieczywem. Oliwa z pierwszego tłoczenia z dodatkiem ziół, czosnku, suszonych pomidorów i innych wspaniałych składników świetnie nadaje się do „posypywania”. Umieść garść świeżych ziół (rozmarynu lub tymianku) na dnie prasy francuskiej i polej oliwą z oliwek. Połóż górę na miejscu, a następnie włóż francuską prasę do lodówki na kilka dni. Następnie naciśnij tłok i dodaj pyszne masło do chleba, ryb, warzyw i nie tylko!

Przygotowanie aromatycznej oliwy z oliwek w prasie francuskiej

Namoczyć i umyć płatki zbożowe

Ziarna ryżu zawierają dużo skrobi i zasadniczo mają postać pasty. Dlatego do wielu potraw ryż, zwłaszcza brązowy (brązowy), należy namoczyć. Oczywiście ryżu na pilaw nie należy moczyć w prasie francuskiej, ale do gotowania porannej owsianki jest to całkiem możliwe, zwłaszcza jeśli trzeba ugotować nie więcej niż 2 porcje. Najpierw opłucz ryż. Wlać ryż do szklanki typu French Press. Opuść tłok i w razie potrzeby powtórz ten krok jeszcze raz. Spuścić wodę. Płatki zostaną umyte. Wyjąć tłok, zalać gorącą wodą (50-60°C) i pozostawić na 30-60 minut. Odcedź wodę, ponownie opłucz płatki i przygotuj owsiankę.

Ryż namoczyć i opłukać w prasie francuskiej

Przygotowanie spienionego mleka do kawy

Czy wiesz, że we francuskiej prasie możesz przygotować ciepłe spienione mleko? Napełnij trzecią lub maksymalnie połowę szklanki ciepłym mlekiem i aktywnie poruszaj tłokiem, poruszając nim w górę i w dół. Przesuwaj tłok ściśle pionowo. Kontynuuj ubijanie mleka przez 30-40 sekund lub do momentu, aż zacznie się pienić. Jeśli na piance utworzą się duże bąbelki, zakręć szklanką i delikatnie uderz nią o stół. Do filiżanki z kawą wlej mleko, zbierając łyżką pozostałą piankę z brzegów szklanki.

Przygotowanie spienionego mleka do kawy w prasie francuskiej

Smak mleka

Do wyciskarki francuskiej włóż ulubione przyprawy, np. laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty czy małą laskę wanilii przekrojoną na pół, zalej gorącym mlekiem i odstaw na 7-10 minut. Opuść tłoczek i wlej aromatyczne mleko do filiżanek, dodaj do herbaty lub kawy.

Mleko aromatyzujące w prasie francuskiej

Moczenie suszonych owoców

Wiele przepisów zawiera zalecenia: „rodzynki zalać wodą/mocnym alkoholem/herbatą i odstawić na XX minut”. Następnie wodę należy spuścić i, jeśli do pieczenia używane są suszone owoce, całkowicie wysuszyć. Można więc również namoczyć suszone owoce w prasie francuskiej. Wystarczy umieścić je w szklance, zalać wymaganym płynem i pozostawić na czas podany w przepisie. Następnie opuść tłok, uważając, aby nie zmiażdżyć suszonych owoców i spuść wodę.

Suszone owoce namocz w prasie francuskiej

Suszenie rozmrożonych warzyw

Obecnie zioła są dostępne w supermarketach przez cały rok, jednak nie zawsze można je znaleźć w lodówce. Szczęściarze, którzy posiadają domek letniskowy, roztropnie uzupełniają zapasy, siekając i zamrażając warzywa z ogrodu. Podczas rozmrażania powstaje płyn, który nie jest wcale potrzebny w omletach, wypiekach czy kotletach. Można go usunąć za pomocą prasy francuskiej.

Susz rozmrożone warzywa w prasie francuskiej

Zaparz liście herbaty

Prasa francuska przydaje się nie tylko do parzenia kawy, można w niej także zaparzyć herbatę. Odmierz wymaganą ilość listków herbaty i wlej je do szklanki wcześniej przepłukanej wrzącą wodą. Zalej gorącą wodą i pozwól herbacie zaparzyć. Przypomnijmy, że Darjeeling należy parzyć na wodzie o temperaturze nie wyższej niż 85°C, Assam lubi wodę o temperaturze do 80°C, green należy parzyć na wodzie o temperaturze 80°C. Po zaparzeniu wciśnij tłoczek i rozlej herbatę do filiżanek.

Parzenie herbaty w prasie francuskiej

Przygotowanie mleka migdałowego

Na świecie jest mnóstwo osób, które nie tolerują glutenu i laktozy. Jeszcze nie wymyśliliśmy, jak pomóc temu pierwszemu za pomocą prasy francuskiej, ale ten drugi z pewnością uzna to za przydatne. Mleko migdałowe można łatwo przygotować za pomocą prasy francuskiej.

Aby to zrobić, wsyp do miski 1 szklankę surowych migdałów. Możesz zrobić więcej, ale wtedy wystarczy samodzielnie przeliczyć wagę i objętość wszystkich składników.

Zalej więc orzechy 600 ml pitnej wody (powinna całkowicie zakryć migdały) i odstaw na 8 godzin. Odcedź wodę. Orzechy włóż do miski blendera i ponownie dodaj 600-800 ml wody pitnej. Ubijaj, aż będzie gładkie. Tutaj z pomocą przychodzi prasa francuska. Wlać mieszaninę (w częściach) do szklanki, opuścić tłok i wlać mleko migdałowe do czystego pojemnika. Jeśli to konieczne, przelej mleko przez najdrobniejsze sito. Spróbuj mleka i jeśli wszystko będzie dobrze, dodaj szczyptę soli i trochę miodu, jeśli chcesz, możesz dodać syrop czekoladowy, wtedy otrzymasz czekoladowe mleko migdałowe. Mieszaj napój, aż będzie gładki i wypij.

Użyj także ciasta migdałowego, ale bez użycia prasy francuskiej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Ostudzić i używać do pieczenia i robienia musli.

Produkcja mleka migdałowego w prasie francuskiej

Gotowanie zupy grzybowej

Do przygotowania tej zupy potrzebna jest prasa francuska, patelnia i czajnik (jeśli nie gotujemy zupy na bulionie).

Kiedy już opanujesz ten przepis, poeksperymentuj z zupą rybną, gotując na wolnym ogniu kawałki łososia i pokrojone w kostkę warzywa w szklance bulionu rybnego lub warzywnego.

Pamiętaj tylko, że spłukanie szklanki po takich naczyniach nie wystarczy. Dobrym wyjściem jest moczenie w wodzie z mydłem lub mycie w zmywarce. Jeśli lubisz takie zupy, rozważ zakup dodatkowej prasy – zwłaszcza do bogatych bulionów.

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej

na 4 porcje

Czego potrzebujesz:

  • 300-400 g świeżych grzybów leśnych, najlepiej borowików lub miodowców, można zamrozić
  • 50-60 g suszonych borowików
  • 600 ml bulionu warzywnego (lub nawet samej wrzącej wody)
  • olej roślinny
  • Tosty z ciasta żytniego do podania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

Świeże grzyby pokroić na małe kawałki i szybko smażyć na dużym ogniu do złotego koloru, 2 minuty.

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Smażenie świeżych pieczarek

W blenderze zmiel suszone grzyby na proszek.

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Zmiel suszone borowiki w blenderze

Usmażone grzyby rozdzielić pomiędzy 4 prasy francuskie i posypać proszkiem grzybowym.

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Usmażone grzyby włóż do francuskiej prasy i posyp pudrem grzybowym

Zalać wrzącym bulionem. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Pozostaw na 15 minut. do warzenia.

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Zalać wrzącym bulionem grzyby

Naciśnij tłok i wydobądź z grzybów maksimum smaku. Powstałą zupę wlać do kubków (stosów). Podawać natychmiast z tostami. Pozostałe grzyby można usmażyć ze śmietaną i wykorzystać do przygotowania gulaszu mięsno-warzywnego lub jako polewę.

Zupa grzybowa gotowana w prasie francuskiej. Pracujemy tłokiem i wydobywamy z grzybów maksimum smaku

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia #naczyniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja