Jak łatwo i bez wysiłku zrobić domowe lody. Szczegółowe instrukcje.
Olga Zacharowa 02 lipca 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Pomimo dużego wyboru ulubionego przysmaku w supermarketach, sugerujemy przynajmniej czasami przygotować go samodzielnie w domu. Nawet jeśli nie masz pod ręką maszyny do lodów, nie ma to znaczenia, dzięki naszym lifehackom na pewno Ci się to uda. Wtedy będziesz uczył innych jak to zrobić domowe super lody.
Niewiele jest produktów, które tak samo kochają dzieci, jak i dorośli. Wśród nich są lody. Czy zauważyłeś, że nawet pod koniec najhojniejszego posiłku rzadko zdarza się, aby propozycja zjedzenia lodów była odrzucona. Dlaczego tak wiele osób go tak uwielbia?
Odpowiedź jest oczywista: jest po prostu bardzo smaczna i zrobiona z prostych i zrozumiałych składników. Jednocześnie wielu uważa, że nie da się samodzielnie zrobić lodów w domowej kuchni – nie ma maszyny do lodów ani specjalnych umiejętności. Ale to wcale nie jest prawdą. Potrzebujesz tylko produktów wysokiej jakości i odrobiny cierpliwości.
Z punktu widzenia chemika lody to emulsja, będąca połączeniem kilku składników – płynu, tłuszczu, cukru i powietrza. Jeśli „spojrzysz” na lody pod mikroskopem, zobaczysz małe cząsteczki tłuszczu występujące w roztworze słodkiej wody (wiele w postaci małych kryształków lodu) i wiele pęcherzyków powietrza. Tłuszcz znajduje się w mleku, więc lody wymagają wysokiej jakości tłustego napoju. Aby uzyskać idealną kremowość lodów, dodaj śmietanę lub żółtko.
Lody przemysłowe zawierają stabilizatory i emulgatory. Te pierwsze zapewniają, że tłuszcz nie oddzieli się od wody, natomiast te drugie zapewniają ich równomierne rozprowadzenie. Ale w domu wcale ich nie potrzebujesz, bo lody przygotowujemy do zjedzenia od razu i nie będziemy ich długo przechowywać. Jeśli jednak masz inne plany, pamiętaj, że do lodów są naturalne dodatki: żelatyna jest doskonałym stabilizatorem, a białko jaja jest idealnym emulgatorem.
Jak zrobić kremowe lody
Dla „bazy” kremowe lody zmieszaj 600 ml pełnego mleka, 300 ml śmietanki i 200 g drobnego cukru. Dodaj nasiona z jednej trzeciej laski wanilii i samą laskę.
Przygotowaną mieszaninę wlać do rondla o grubym dnie i podgrzać do 85°C, ciągle mieszając. Połóż patelnię na lodzie, aby szybko ostygła. Usuń laskę wanilii i przenieś przyszłe lody do plastikowej formy.
Włóż do zamrażarki na 40-45 minut. Wyjmij, energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez 1 minutę i włóż patelnię do zamrażarki. Powtórz to „ugniatanie” jeszcze 3 razy, co 30 minut.
Otrzymasz kremowe lody o aksamitnej konsystencji – klasyka gatunku dla miłośników lodów. W razie potrzeby podczas serwowania można dodać świeże jagody, miód, czekoladę i orzechy.
Jak zrobić lody bez śmietanki
Do przygotowania lodów mlecznych potrzebne będą: 600 ml wysokiej jakości mleka, 120 g drobnego cukru i ziarenka z połowy laski wanilii.
Mleko wlać do 3-4 mrozoodpornych słoików lub foremek. Włóż je do zamrażarki na 30 minut. Wyjmij i przelej zawartość do miski blendera, dodaj cukier i ziarenka wanilii. Ubijaj z maksymalną prędkością, 2 minuty. aż będzie kremowy. Nie spalaj blendera podczas robienia tych lodów. Przenieś przyszłe lody do plastikowej formy. Przed podaniem włożyć do zamrażarki. Podawać z jagodami lub kawałkami sezonowych owoców.
Jak zrobić lody z jogurtem
Ubij 1 białko z jajka na puszystą masę. Na dnie miski nie powinna pozostać ani kropla płynnego białka! Zmieszaj 500 g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami. l. miód (bez szczególnie mocnego smaku i aromatu, najlepiej kwiatowy lub łąkowy). Do ubitych białek dodać w kilku porcjach i wymieszać na gładką masę. Przenieś przyszłe lody do plastikowej formy. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Podawać z kawałkami gorzkiej czekolady.
Jak zrobić wegańskie lody
Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z nabiału, przygotuj lody wegańskie np. z awokado. Lub rzadsza opcja – lody ze słodkich ziemniaków (yam).
W tym celu pokrój 1 słodkiego ziemniaka w średnią kostkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
Schłodzone ziemniaki przełóż do plastikowej formy i włóż do zamrażarki na 6-8 godzin.
Zmiksuj przygotowane słodkie ziemniaki w misce blendera z 1 obranym bananem i 1 łyżką. l. masło orzechowe. W razie potrzeby dodaj nasiona chia. Podawać z jagodami.
Jak zrobić lody bananowe
Banany są świetną bazą do lodów. Nawiasem mówiąc, można również użyć mrożonych gruszek (na przykład odmiany Duchess). Sekret przepisu polega na tym, aby najpierw zamrozić pokrojone owoce, a następnie zmiksować je za pomocą mocnego blendera lub w misie robota kuchennego.
Gotować lody bananowepo prostu zamroź średniej wielkości kawałki dojrzałego banana na 2-3 godziny Przenieś je do miski i ubijaj, aż uzyskają cudownie kremową konsystencję. Można dodać ziarenka wanilii. Podawaj natychmiast z jagodami lub płatkami kokosowymi, aby uzyskać wyjątkowo tropikalny smak.
Lody o kremie bananowym
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak zrobić #lody #domowe lody #lody bez maszynki do lodówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
9 lutego 2024 r
Mamie bardzo się podobało
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych