Jak jeszcze wykorzystać bakłażany? Zrób z nich zaskakująco pyszny majonez bez jajek.
Olga Zacharowa 25 lipca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Lato to dobry czas na spróbowanie wegetarianizmu. Warzywa sezonowe pozwalają przygotować pyszne dania bez mięsa, serów i mleka. Zaczęliśmy robić majonez bez jajek, a żeby sos od razu zadziałał, przygotowaliśmy podwójną kanapkę z bakłażanem i bogatym sosem pomidorowym.
Majonez bez jajek to problem, który każdy eksperymentator rozwiązuje na swój sposób. Niektórzy przygotowują sos z mlekiem (również sojowym), śmietaną lub tofu, inni dodają awokado, a jeszcze inni dodają aquafabę (płyn pozostały po ugotowaniu groszku lub fasoli). Znaleźliśmy w Internecie pochwały dla majonezu z bakłażanem zamiast jajek i postanowiliśmy go zrobić. Doświadczenie zakończyło się sukcesem! Majonez wyszedł zgodnie z obietnicą, o kremowym smaku. Nie można zrozumieć, że jest zrobiony z bakłażanów; brak jaj jest całkowicie niezauważalny. Sos bardziej przypomina klasyczne aioli, gdyż użyliśmy dużych ząbków czosnku.
O majonezie powiemy nieco niżej w przepisie. A teraz kilka ogólnych uwag na temat dania:
- Aby przygotować bakłażany na samą kanapkę, należy je panierować i smażyć. Jeśli jesteś ścisłym weganinem, przeczytaj uważnie etykietę bułki tartej. Niektóre bułki tartej i bułki tartej po japońsku są często robione z chleba zawierającego mleko.
- Przed smażeniem zanurz bakłażany w mieszance mąki i wody. Skórka bakłażana okazuje się przyzwoita – złocista i chrupiąca.
- Po złożeniu kanapki odstawiamy na kilka minut. Niech wszystkie soki się połączą.
Przepis na podwójną kanapkę z bakłażanem z sosem pomidorowym i majonezem bakłażanowym bez jajek
Podajemy przepis na 2 porcje, ale najczęściej przygotowujemy 4 lub więcej, gdyż chętnych na kanapkę jest zbyt dużo. Podwajamy też (przynajmniej) ilość składników do przygotowania majonezu i wykorzystujemy go do innych dań. Niezbyt lubimy doprawiać nim sałatki, chyba że jest to jajeczna. Ale podanie takiego majonezu ze świeżymi warzywami, jako dip czy do steków to już inna sprawa. Świetnie nadaje się do robienia z nim burgerów.
Majonez bakłażanowy z czosnkiem na podwójną kanapkę z bakłażanem i sosem pomidorowym
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- mąka – 80 g
- woda – 100 ml
- bułka tarta – 230-250 g
- olej roślinny do smażenia
- tostowy chleb kanapkowy lub ciabatta – 4 kromki
Na majonez z bakłażana:
- bakłażany – 2 szt. (700g)
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny – 2 łyżeczki.
- Musztarda Dijon – 2 łyżeczki.
- olej roślinny – 200 ml
- sól
Na sos pomidorowy:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki. l.
- czosnek – 1 ząbek
- suszone płatki chili – 1 szczypta
- suszone oregano – 0,5 łyżeczki.
- pomidory bez skórki można zastąpić pomidorami z puszki w całości w s/s – 800 g
- Aby przygotować majonez z bakłażana, rozgrzej piekarnik do 200–220 °C.
- Jeden bakłażan przekrój wzdłuż na pół. Zawiń połowę szczelnie w folię, posmaruj miąższ olejem roślinnym i piecz do miękkości. Pozostałe półtora bakłażana odłóż na bok.
- Gdy połowa bakłażana będzie już gotowa, ostrożnie usuń miąższ i usuń skórkę.
- Przełóż miąższ bakłażana do miski blendera zanurzeniowego. Dodać czosnek, sok z cytryny i musztardę. Ostrożnie wlej około ¾ pozostałego oleju. Ubijaj blenderem, podnosząc i opuszczając, aż masa stanie się przewiewna i lekka, przypominająca emulsję. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj olej. Dodaj trochę soli. Majonez z bakłażana jest gotowy.
- Aby przygotować sos pomidorowy, podczas pieczenia bakłażana rozgrzej oliwę z oliwek na patelni o grubych ściankach, na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek, papryczkę chili i oregano i gotuj, ciągle mieszając, aż zacznie pachnieć, 30 sekund. Dodaj pomidory. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj trochę soli.
- Pozostały bakłażan pokroić w cienkie plasterki. Posolić obie strony i pozostawić na 20 minut. Osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
- Mąkę wymieszać z wodą, doprowadzając masę do konsystencji średnio gęstego ciasta naleśnikowego. Dodaj trochę soli. Umieść bułkę tartą w płytkim naczyniu. Obtocz plasterki bakłażana pojedynczo w bułce tartej, zanurz w mieszance mąki (zamiennik jajka) i wróć z bułką na talerz. Okruszki mocno wciśnij w bakłażana, aby się przykleiły.
- W dużym woku lub na patelni rozgrzej dokładnie olej. Smaż plastry bakłażana w 2-3 partiach, obracając od czasu do czasu, aż uzyskają złoty kolor i chrupkość z obu stron.
- Usmażone plastry przekładamy na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Aby złożyć podwójną kanapkę, przekrój każdy kawałek chleba na pół, najlepiej po przekątnej. Jedną połówkę smarujemy majonezem, układamy plasterek bakłażana i równomiernie polewamy sosem pomidorowym. Następnie ułóż bakłażana i polej go majonezem. I tak warstwa po warstwie. Przykryj konstrukcję chlebem. Zbierz więc jeszcze 3 podwójne kanapki. Podawać na ciepło.
Kanapki wychodzą bardzo sycące. To kompletne danie na lunch lub kolację. Majonez można przygotować wcześniej, przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce do czasu użycia.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bakłażan #majonezPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa3 sierpnia 2022 r
Konstanco, koniecznie spróbuj. Tworzy bardzo smaczny sos!
00OdpowiedźKonstanca29 lipca 2022 r
Bardzo ciekawe – majonez z bakłażana. Musimy spróbować.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych