Jak jeść awokado, aby uzyskać maksymalną przyjemność

Jak jeść awokado, aby uzyskać maksymalną przyjemność

Jak jeść awokado, aby uzyskać maksymalną przyjemność

Olga Zacharowa 27 października 2023 r5,00 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz

Wiele osób wie, jak jeść awokado, ale tylko najbardziej skrupulatni wiedzą, jak prawidłowo się z nim obchodzić. Wiedzą, jak wybrać awokado, jak je zakonserwować, co zrobić, aby niedojrzały owoc dojrzał, z czym je połączyć… Zebraliśmy 10 palących pytań naszych czytelników związanych z awokado i odpowiedzieliśmy na nie. Dodatkowo dodaliśmy przepisy z awokado z naszej bogatej kolekcji.

Jak jeść awokado, aby uzyskać maksymalną przyjemnośćJak jeść awokado, aby uzyskać maksymalną przyjemność

Treść artykułu:

  • Jak wybrać awokado
  • Jak przechowywać zakupione całe awokado i co zrobić, aby szybciej dojrzewało i nadawało się do spożycia
  • Jak najlepiej pokroić awokado i wydobyć miąższ?
  • Jak przechowywać pokrojone awokado lub owoce przekrojone na pół
  • Czy można zamrozić awokado, a następnie rozmrozić je i zjeść?
  • Dlaczego warto jeść awokado, jakie są jego zalety?
  • Ile awokado możesz jeść dziennie i o której porze dnia?
  • Czy skórka awokado jest jadalna?
  • Jak jeść awokado
  • Jak najlepiej połączyć awokado z jedzeniem?
  • Wybrane przepisy z awokado z kolekcji
    • Guacamole, meksykański sos guacamole z awokado

    • Wakacyjne bułeczki z łososiem i musem z awokado

    • Na śniadanie croissant z awokado i łososiem

    • Śniadanie białkowe – tost z jajkiem w koszulce i awokado

    • Koktajl z awokado i banana

    • Sałatka z awokado, łososiem i ogórkiem w 15 minut

    • Sałatka z małżami, awokado i grejpfrutem

    • Sałatka z tuńczykiem konserwowym, awokado i ogórkiem

    • Sałatka z serem feta i awokado

    • Sałatka z krewetkami, mango i awokado

    • Pieczony batat z awokado i wędzonym suluguni

    • Awokado smażone w głębokim tłuszczu

    • Trufle z awokado i masłem orzechowym od Eleny Ivanova

Pod wieloma względami awokado jest owocem idealnym. Tak, to owoc, a nie warzywo! Ale są niuanse. Na początek nauczmy się wybierać dojrzałe owoce, aby móc jeść awokado z przyjemnością. Dlatego zaczynamy rozmawiać o tym, jak wybrać i przechowywać awokado, jak ustalić, czy jest ono dojrzałe do spożycia, czy nie.

Jak wybrać awokado

Kolor i tekstura skóry. Jeśli kupisz awokado Odmiany Hassaszukaj owoców o bogatej, ciemnozielonej lub nawet prawie czarnej barwie. Awokado Hass ma jasnozielony kolor i najprawdopodobniej jest niedojrzałe. Jeśli kupisz inne odmiany awokado, kolor skórki nic Ci nie powie, więc przejdź od razu do następnego punktu (twardość).

Nawiasem mówiąc, nie należy również polegać na fakturze skórki awokado. Również w tym przypadku nie ma jednej oznaki dojrzałości dla wszystkich odmian. Chociaż awokado Haas charakteryzuje się szorstką skórką, niekoniecznie jest tak w przypadku innych odmian.

Twardość. Nie ma potrzeby wtykania palca w awokado, aby sprawdzić jego dojrzałość. Połóż owoc na dłoni i lekko go ściśnij. Jeśli można go nacisnąć, jest to dobry znak. Dojrzewanie awokado skalnego może zająć jeszcze kilka dni.

Pień. Okazuje się, że o stanie awokado można się wiele dowiedzieć, badając miejsca, w których owoc przyczepia się do łodygi. Nie naciskaj na bok awokado, ryzykując przebicie skórki, ale naciśnij owoc od góry – w okolicy łodygi. Jeśli zostawisz wgniecenie, awokado jest prawdopodobnie przejrzałe. Ale jeśli miąższ jest miękki, ale zachowuje swój kształt, oznacza to, że awokado jest wystarczająco dojrzałe.

„Siniaki”. Jeśli Twoje awokado ma „siniaki” (przebarwienia na skórze), pęknięcia lub obszary, które są zbyt miękkie, nie kupuj go! Prawdopodobnie jest przejrzały i być może będziesz musiał wyrzucić owoc zaraz po pokrojeniu.

Czas. Kupując awokado, zastanów się, kiedy planujesz go użyć. Jeśli chcesz zjeść lub ugotować awokado w ciągu najbliższych 1-2 dni, postępuj zgodnie ze wszystkimi wskazówkami opisanymi powyżej. Możesz trochę poczekać, powiedzmy 3-5 dni, wybrać te owoce, które są jeszcze zielone i dość twarde. A jeśli chcesz jeść awokado przez cały tydzień, wybieraj owoce o różnym stopniu dojrzałości.

WAŻNY! Jeśli kupisz awokado hurtem, owoce z tego samego pudełka mogą dojrzeć tego samego dnia! Jeśli nadal decydujesz się na zakup dużej ilości owoców na raz, przechowuj awokado w lodówce, aby spowolnić proces dojrzewania. Przeczytaj więcej na ten temat szczegółowo.

Drzewo awokado i jego owoce

Jak przechowywać zakupione całe awokado i co zrobić, aby szybciej dojrzewało i nadawało się do spożycia

Dojrzałe awokado Należy zjeść go od razu lub włożyć do lodówki, aby spowolnić proces dojrzewania. Przechowuj owoce w szufladzie lodówki o niskiej wilgotności. Takie pudełko musi posiadać otwór wentylacyjny, który pozwala regulować poziom wilgotności. Przechowywane w ten sposób awokado wytrzyma 2-3 dni.

Niedojrzałe awokado przechowywać w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć dojrzewanie, umieść owoce w brązowej papierowej torbie. Łapie etylenktóry uwalnia awokado i przytrzymuje je. Rolę torebki może pełnić zwykła mąka pszenna. Jeśli zatopisz awokado w mące, proces będzie przebiegał jeszcze szybciej. Awokado dojrzewa najczęściej w takich warunkach w ciągu 2 dni. Chociaż ta rada jest bardziej dla tych, którzy lubią eksperymentować.

Dodaj banana lub zielone jabłko do torebki awokado i w ciągu jednego lub dwóch dni awokado będzie gotowe do spożycia, a owoce te również wytwarzają etylen. Etylen wydziela się z surowego ryżu i ziaren kukurydzy – doskonale o tym wiedzą gospodynie domowe z Indii i Meksyku. Aby dojrzeć awokado, wystarczy umieścić je w misce i przykryć ryżem lub kukurydzą. Tylko nie zapomnij umyć owoców przed zrobieniem tego, jeśli planujesz użyć ryżu w przyszłości. Awokado musi być całkowicie pokryte ziarnami ze wszystkich stron, a po kilku dniach osiągnie odpowiedni stan.

Dlaczego awokado wkłada się do papierowej torby? Papier oddycha, ale plastik zatrzymuje wilgoć, co może prowadzić do pleśni.

Jeśli awokado znajdowało się w lodówce, przed użyciem do gotowania należy poczekać, aż owoce ogrzeją się do temperatury pokojowej.

Jak najlepiej pokroić awokado i wydobyć miąższ?

Łatwe usuwanie nasion i eleganckie krojenie miąższu owocu przed jedzeniem może być trudnym zadaniem, jeśli nigdy wcześniej tego nie próbowałeś. Nie wspominając już o tym, że tępy nóż może wyrządzić krzywdę. Okazuje się, że istnieje nawet określenie „ręka awokado” („ręka awokado”) dla tych, którzy próbowali przeciąć awokado bez wcześniejszego ostrzenia noża.

Krok 1. Za pomocą mocnego noża przetnij awokado z jednej strony, zaczynając od łodygi i kierując się w dół. Używając ostrza wzdłuż otworu, przesuń nóż wzdłuż drugiej połowy owocu, tworząc 2 połówki. Obróć połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić.

Niektórzy zalecają robienie tego na desce do krojenia; Jeśli jest to wygodniejsze, możesz to zrobić w ten sposób. Uważamy, że ten krok jest łatwiejszy do wykonania, trzymając awokado. W każdym razie uważaj, aby przypadkowo się nie skaleczyć.

Przygotowujemy awokado do jedzenia, kroimy owoce; uważaj z nożem!
Przygotowujemy awokado do jedzenia, kroimy owoce; uważaj z nożem!

Krok 2. Połóż połówkę awokado, łącznie z pestką, na złożonym ręczniku kuchennym. Uderz nożem w kość, celując prosto w jej środek. W razie potrzeby przytrzymaj połówkę awokado w ręczniku i lekko poruszaj nożem, aby oddzielić pestkę od miąższu. Możesz spróbować usunąć kość, podnosząc ją łyżką lub czubkiem noża.

Awokado jest pokrojone, teraz musisz usunąć pestkę
Awokado jest pokrojone, teraz musisz usunąć pestkę

Krok 3. Za pomocą czubka noża pokrój miąższ awokado w skórkę. Jeśli potrzebujesz plasterków, narysuj kilka linii poziomych lub pionowych. Jeśli potrzebujesz kawałków, wykonaj „kratkę”. Ostrożnie wydrąż miąższ łyżką, przesuwając go jak najbliżej skóry, aby wydrążyć cały miąższ na raz.

WAŻNY! Największym błędem, jaki możesz popełnić, jest przecięcie miąższu, trzymając awokado w dłoni. Ostry nóż z łatwością przetnie skórę i skaleczy dłoń.

Jeśli owoc nie jest zbyt miękki, zacznij odcinać skórkę; uważaj z nożem!
Jeśli owoc nie jest zbyt miękki, zacznij odcinać skórkę; uważaj z nożem!

Niektórzy ludzie nie przecinają miąższu, gdy jest jeszcze w skórce, lecz obierają skórę, a następnie miąższ mielimy. Do obierania świetnie nadaje się nóż do obierania lub po prostu mały, ostry nóż, ale jeśli awokado jest dojrzałe, ta metoda jest pracochłonna i niezbyt wygodna – wszystkie ręce są w kremowym miąższu owocu.

Obierz awokado i zacznij gotować lub po prostu zjedz
Obierz awokado i zacznij gotować lub po prostu zjedz

Jak przechowywać pokrojone awokado lub owoce przekrojone na pół

Gdy tylko awokado zostanie przekrojone, natychmiast zaczyna się utleniać.

  • Aby zabezpieczyć piękny, kremowy miąższ owocu przed brązowieniem, posyp go lub natrzyj sokiem z cytryny, sokiem z limonki lub oliwą z oliwek. Następnie zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  • Świetnym sposobem jest ułożenie połówek przekrojoną stroną do dołu na talerzu pokrytym cienką warstwą oliwy z oliwek. Przechowuj awokado w ten sposób w lodówce, a olej zapobiegnie brązowieniu miąższu.
  • Miąższ przeciętego awokado można zabezpieczyć wodą. Aby to zrobić, napełnij miskę wodą i włóż do niej połówkę awokado, miąższem do dołu. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki, gdzie awokado może stać przez 2-3 dni.

Czy można zamrozić awokado, a następnie rozmrozić je i zjeść?

Móc! Jeśli w najbliższym czasie nie będziesz jeść awokado, zamroź je do późniejszego wykorzystania. Najlepszym sposobem jest zamrożenie puree z awokado z kilkoma kroplami soku z cytryny. Sok z cytrusów zapobiegnie ciemnieniu miąższu podczas przechowywania.

  1. Aby to zrobić, włóż 2 obrane, wypestkowane awokado do blendera i dodaj 1 łyżkę. l. sok z cytryny lub limonki. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  2. Przełóż puree z awokado do torebki do zamrażania (Ziplock), wypuść jak najwięcej powietrza i zamknij zamek błyskawiczny. Preparat ten można przechowywać w zamrażarce do 4-5 miesięcy.
  3. Kiedy będziesz już gotowy do użycia mrożonego puree, przenieś torebkę z zamrażarki do lodówki i odstaw na 6-8 godzin. Dzięki temu zawsze będziesz gotowy na przygotowanie guacamole!

Haas awokado

Dlaczego warto jeść awokado, jakie są jego zalety?

Awokado to wyjątkowy owoc. Jest dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witaminy K, kwasu pantotenowego i miedzi, a awokado zawiera również zdrowe kwasy tłuszczowe.

Awokado dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych, które zapewniają wolniejsze i bardziej zrównoważone dostarczanie energii w porównaniu do węglowodanów prostych, które zapewniają szybki zastrzyk energii. Owoc pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Wartość odżywcza awokado w 100 g:

  • 160 kcal
  • 2 g białka
  • 14,7 g tłuszczu
  • 1,8 g węglowodanów
  • 6,7 g błonnika
  • 73 g wody
  • 485 mg potasu
  • 21 mcg witaminy K
  • 81 mcg kwasu foliowego, B9
  • 1,4 mg kwasu pantotenowego, B5
  • 190 mg miedzi
  • 9,8 g kwasów jednonienasyconych
  • 1,82 g kwasów wielonienasyconych

Ile awokado możesz jeść dziennie i o której porze dnia?

Dietetycy zalecają spożywanie maksymalnie jednego awokado dziennie – wszak owoc po pierwsze jest bardzo wysokokaloryczny. Jeszcze lepiej, podziel go na porcje (części). Jedz jedną porcję na śniadanie, drugą na lunch i trzecią na popołudniową przekąskę. 1 porcja awokado to 50 g (1/3) miąższu średniego awokado.

Dlaczego tak jest? Awokado zawiera tyrozynakorzystny aminokwas. W ludzkim ciele zamienia się w tyraminaktórych potrzebujemy, aby zwiększyć poziom uwagi i koncentracji. Tyramina powoduje również uwalnianie hormonu noradrenalinaniezbędne podczas intensywnego treningu. Przed pójściem spać taki hormon jest dodatkowym balastem dla organizmu.

Tyramina może również powodować alergie. Choć nie jest to tak powszechne, w międzynarodowej klasyfikacji awokado nazywane jest awokado Alergeny f96.

Naukowcy odkryli związek między tyraminą a migreną: im wyższa…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja