Jak i z czym gotować młode ziemniaki: 5 prostych dodatków plus przepis na idealne gotowane ziemniaki
gastronomia 05 maja 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Pierwszą zasadą budowania kulinarnej relacji z młodymi ziemniakami jest zaakceptowanie ich takimi, jakie są: delikatną skórką i niewielkimi rozmiarami.
Ziemniaki z sałatką pomidorową
Cienko pokrój 1 cebulę krymską, dodaj sól, zalej octem jabłkowym, pamiętaj. Pokrój 200 g pomidorków koktajlowych czarnych i zwykłych, pomidorów Baku, żółtych pomidorów śliwkowych i różowych pomidorów w średnie plasterki. Wymieszaj z cebulą, solą, obficie pieprzem, polej aromatycznym olejem słonecznikowym i ułóż na puree z gorących ziemniaków.
Ziemniaki z krewetkami i cytryną
Obierz 400 g surowych krewetek tygrysich, podsmaż z kilkoma ząbkami czosnku na 100 g mieszanki oliwy i masła do miękkości. Dodać skórkę i sok z 2/3 średniej cytryny, wymieszać i polać puree ziemniaczane.
Ziemniaki z asortymentem smażonej cebuli
Pokrój w cienkie plasterki po 300 g białej części pora, cebuli zwykłej i czerwonej. Smażyć na mieszance warzyw i masła, dodając sól, na średnim ogniu przez 20 minut.
Ziemniaki z zielonym sosem
Drobno posiekaj 100 g mieszanki ziół (cebula, koperek, natka pietruszki) i 3 ząbki czosnku, włóż do szklanki blendera zanurzeniowego, dodaj sól i zmiel na pastę. Dodać 200 g kwaśnej śmietany, sól i pieprz, wymieszać.
Ziemniaki ze skwarkami
300 g smalcu (jeśli to możliwe, solonego) pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Bardzo drobno posiekaj 1 dużą cebulę. Na patelnię włóż smalec i postaw na małym ogniu. Po wytopieniu około 5 łyżek smalcu. l. tłuszczu, dodać cebulę, smażyć dalej, aż skwarki i cebula staną się złociste. Dodaj trochę soli.
Doskonale ugotowane młode ziemniaki
Młode ziemniaki idealnie nadają się do gotowania. Najważniejsze jest dokładne umycie go przed gotowaniem.
Porcja dla 4–6 osób, przygotowanie: 35 min.
Czego potrzebujesz:
1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości
4 łyżki l. masło
1,5 łyżki. l. gruba sól
Co zrobić:
1. Ziemniaki namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 15–20 minut. Następnie wyszoruj szczotką drucianą, aby usunąć część skórki.
2. W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę, posolić i dodać ziemniaki – powinny być całkowicie zakryte wodą. Doprowadzić wodę ponownie do wrzenia, szczelnie przykryć rondelek, zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
3. Wyłącz ogień, przykryj patelnię grubym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
4. Odcedź wodę, dodaj olej do ziemniaków, przykryj patelnię pokrywką i potrząśnij. Podawaj natychmiast.
Doskonale ugotowane młode ziemniaki
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #młode ziemniakiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca24 maja 2022 r
Najczęściej jadamy młode ziemniaki gotowane, ze świeżymi warzywami. Małe ziemniaki pieczemy w piekarniku na złocisty kolor, a także wykorzystujemy je do sałatek.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych