Najwyższy czas pomyśleć o roślinach strączkowych, ale nie tych w puszkach, tylko tych suszonych. Od zeszłego roku przechowują przydatne substancje i cenne białko roślinne, co jest szczególnie przydatne dla osób poszczących.
Gotowana biała fasola
Fasola biała jest najbardziej neutralna spośród innych rodzajów fasoli i roślin strączkowych. Nie zakłóca, a jedynie łagodzi smak pozostałych składników. Dlatego najczęściej wybierany jest do przygotowywania szerokiej gamy dań – sałatek, zup, dań głównych.
Gotowana biała fasola
4 porcje, przygotowanie: 2 godziny + 12 godzin
Czego potrzebujesz:
- 200 g suchej białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka sól
Co zrobić:
1. Fasolę suchą namoczyć w dużej ilości wody o temperaturze pokojowej przez 6-8 godzin.
2. Odcedzić wodę, opłukać fasolę, włożyć do rondla, dodać 2,5 litra wody o temperaturze pokojowej, zagotować, w razie potrzeby usunąć pianę.
3. Na patelnię dodać sól, rozgniecione ząbki czosnku i tymianek, gotować do miękkości fasoli, około 1 godziny. Odcedzić bulion (można go używać do zup), usunąć tymianek i czosnek.
Dodatki do gotowanej białej fasoli
Dodatki do białej fasoli
1. Do zupy: marchewka + seler + pierś z kurczaka
2. Do „lobio”: czerwona cebula + orzechy włoskie + kolendra
3. Do hummusu: pasta sezamowa tahini + oliwa + sok z cytryny
4. Na danie główne chude na ciepło: suszone pomidory + świeże pomidory + cebula + czosnek + sos pomidorowy
5. Do sałatki: tuńczyk w puszce + czerwona cebula + kapary
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #rośliny strączkowe #fasola #fasola biała #dania wielkopostne #dania z fasoląPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych