Jak i z czym gotować białą fasolę: przepis i 5 pysznych dodatków

Jak i z czym gotować białą fasolę: przepis i 5 pysznych dodatków

Najwyższy czas pomyśleć o roślinach strączkowych, ale nie tych w puszkach, tylko tych suszonych. Od zeszłego roku przechowują przydatne substancje i cenne białko roślinne, co jest szczególnie przydatne dla osób poszczących.

Gotowana biała fasola

Fasola biała jest najbardziej neutralna spośród innych rodzajów fasoli i roślin strączkowych. Nie zakłóca, a jedynie łagodzi smak pozostałych składników. Dlatego najczęściej wybierany jest do przygotowywania szerokiej gamy dań – sałatek, zup, dań głównych.

Gotowana biała fasola
Gotowana biała fasola

4 porcje, przygotowanie: 2 godziny + 12 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 200 g suchej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka sól

Co zrobić:

1. Fasolę suchą namoczyć w dużej ilości wody o temperaturze pokojowej przez 6-8 godzin.

2. Odcedzić wodę, opłukać fasolę, włożyć do rondla, dodać 2,5 litra wody o temperaturze pokojowej, zagotować, w razie potrzeby usunąć pianę.

3. Na patelnię dodać sól, rozgniecione ząbki czosnku i tymianek, gotować do miękkości fasoli, około 1 godziny. Odcedzić bulion (można go używać do zup), usunąć tymianek i czosnek.

Dodatki do gotowanej białej fasoli

Dodatki do białej fasoli
Dodatki do białej fasoli

1. Do zupy: marchewka + seler + pierś z kurczaka

2. Do „lobio”: czerwona cebula + orzechy włoskie + kolendra

3. Do hummusu: pasta sezamowa tahini + oliwa + sok z cytryny

4. Na danie główne chude na ciepło: suszone pomidory + świeże pomidory + cebula + czosnek + sos pomidorowy

5. Do sałatki: tuńczyk w puszce + czerwona cebula + kapary

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #rośliny strączkowe #fasola #fasola biała #dania wielkopostne #dania z fasoląPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja