Jak i ile marynować wieprzowinę na grilla i grillowanie: cebula, kefir, sok pomidorowy, przecier kiwi i inne marynaty
Wieprzowina to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa do smażenia na otwartym ogniu, czy to na grillu, czy na grillu. Co wcale nie jest zaskakujące: jest niedrogie – tylko kurczak jest tańszy, nie wymaga długiego marynowania i szybko się gotuje. Wszystkie szczegóły dotyczące prawidłowego przygotowania wieprzowiny do grillowania i grillowania znajdują się w naszym artykule.
O czym porozmawiamy w artykule:
• Co gdzie: jak wybrać odpowiednią wieprzowinę do kebabów i grillowania
• Jak pokroić wieprzowinę na kebaby i grillowanie
• 5 naszych najlepszych marynat do wieprzowiny
• Idealny moment: jak długo marynować wieprzowinę na grilla i grilla
• Istnieją niuanse: jak nie popełnić błędu
Co gdzie: jak wybrać odpowiednią wieprzowinę do grillowania i grillowania
Na grilla najlepiej wziąć kark: jest miękki i średnio tłusty (chude mięso okaże się nieco suche). Odpowiednie są również schab lub polędwica, ale pierwsza opcja jest nadal preferowana.
Możesz powąchać mięso, aby upewnić się, że jest świeże: jeśli zapach jest nieprzyjemny, nie jedz go. Wieprzowina powinna mieć kolor różowy, a nie brązowy lub czerwony. Tłuszcz jest biały lub kremowy, ale nie żółty. Poproś sprzedawcę o pozwolenie na dotknięcie palcem wieprzowiny i lekkie naciśnięcie mięsa. Jeśli jest świeże, „pitka” szybko się wygładzi.
Planujesz grillować wieprzowinę? Kup szynkę, polędwicę, schab. Odpowiednie są również żeberka wieprzowe, które wielu szczególnie lubi. Naturalne kotlety z kością (ten sam schab) okazują się bardzo smaczne po grillowaniu. Małą polędwicę, wstępnie marynowaną, można nawet usmażyć na niej w całości.
Jak pokroić wieprzowinę na kebaby i grillowanie
Na szaszłyk pokroić wieprzowinę w kostkę o boku 4–5 cm
Na szaszłyki wieprzowinę należy pokroić w kostkę o boku 4–5 cm. W takim przypadku będzie idealnie smażona, jeśli będzie okresowo przewracana i nie wyschnie.
Jeśli chodzi o grillowanie, wszystko zależy od przepisu. Ale w żadnym wypadku nie smaż małych kawałków na grillu – po prostu się spalą. Oznacza to, że plastry powinny być duże, o długości 8–10 cm i niezbyt cienkie, o grubości 2–3 cm.
Nasze TOP 5 marynat do wieprzowiny
Doświadczeni szefowie kuchni kategorycznie deklarują, że dobre mięso nie wymaga „moczenia”, mówią, że w ostateczności wystarczy wymieszać je z posiekaną cebulą, odstawić na godzinę – i tyle. Zacznijmy więc od tego rodzaju marynaty.
Marynata nr 1. Tylko łuk
Pokrój w grube krążki, połącz z kawałkami mięsa, solą, pieprzem, wymieszaj, lekko dociskając, aby soki składników się połączyły. Proste i możliwie niedrogie.
Marynata nr 2. Kefir
Wszystko jest nadal niezwykle proste: włóż kawałki mięsa do miski lub miski, dodaj sól, pieprz i zalej zimnym kefirem. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
Marynata nr 3. Sok pomidorowy
Dla smaku można dodać kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę, a także zmieloną ostrą paprykę i sól. Wymieszać, wlać mięso, pozostawić do marynowania.
Marynata nr 4. Piwo
Lub na przykład wytrawne czerwone wino. Nie powinieneś wybierać drogich opcji, tak samo jak tych najtańszych z wątpliwymi składnikami. Jeśli chodzi o piwo, najlepsze są odmiany jasne, z wyraźnym aromatem chmielu. Im bardziej naturalnie, tym lepiej. Mięso zalewamy piwem lub winem, marynujemy, smażymy i zajadamy.
Marynata nr 5. Sok z cytryny i olej roślinny
Każdy składnik tej marynaty ma specjalne znaczenie. Sok z cytryny rozluźnia konsystencję wieprzowiny i sprawia, że jest delikatna. Olej roślinny otacza każdy kawałek i zatyka soki w środku. Zasada jest prosta: wymieszaj olej roślinny i sok z cytryny w proporcji 4:1, dodaj sól, pieprz, dowolne zioła i przyprawy, posiekany czosnek. Marynatę można rozcieńczyć wodą. Wymieszać kawałki wieprzowiny i odstawić w chłodne miejsce.
Istnieją inne opcje marynat: woda z octem, teriyaki, sos sojowy, śmietana i wreszcie majonez.
Idealny moment: jak długo marynować wieprzowinę na grilla i grilla
Wieprzowinę na grilla marynuje się, w zależności od rodzaju mięsa, od 1 do 12 godzin
Pokrojona w kostkę karkówka wieprzowa na grilla wymaga co najmniej 1 godziny w temperaturze pokojowej do marynowania przy użyciu metod opisanych powyżej. Maksymalnie na noc i w lodówce.
Polędwica, polędwica, żeberka w marynacie będą gotowe do smażenia po 2 godzinach. Jeśli zostawisz na 4 godziny to też będzie dobre.
Ale lepiej jest dłużej trzymać pokrojoną w plasterki szynkę lub żeberka do grillowania w marynacie. Po 4 godzinach mięso stanie się bardziej aromatyczne i soczyste.
Istnieją niuanse: jak nie popełnić błędu
Marynując kebab w occie i cebuli, nie przesadzaj z octem, w przeciwnym razie wieprzowina stanie się bardziej sucha niż miękka. I zamiast wina stołowego lepiej jest użyć jabłka lub wina.
Mięso należy marynować w pojemnikach emaliowanych lub szklanych: plastikowe i metalowe nadadzą nieprzyjemne odcienie.
Nie należy trzymać wieprzowiny w marynacie dłużej niż 12 godzin, szczególnie jeśli jest ona dość kwaśna. W przeciwnym razie włókna mięsa zaczną się rozkładać. Nie jesteś jeszcze gotowy na smażenie mięsa mielonego na szaszłykach, prawda?
Kontynuując temat. Nie tak dawno modne było marynowanie mięsa, w tym wieprzowego, w puree z kiwi. To dobrze: dania zyskują przyjemną owocową nutę, mięso okazuje się fantastycznie miękkie. Ale jest jedno „ale”. Jeśli zbyt długo trzymasz wieprzowinę w puree z kiwi (kilka godzin), włókna po prostu się rozpuszczą, „rozpuszczą”. Pamiętaj więc: czas ekspozycji tej marynaty wynosi 1 godzinę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kebab #marynata do szaszłyka #kebab wieprzowy #marynata do mięsaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych