Jak i ile gotować marchewkę, aby była miękka i smaczna
Ksenia Woroncowa 06 lutego 2024 r
Prawidłowe gotowanie marchewki to przydatna umiejętność kulinarna. Sama marchew to niedoceniane warzywo korzeniowe, które jednak zyskuje coraz większą popularność w restauracjach. Postanowiliśmy wyeliminować niesprawiedliwość i udowodnić, że odpowiednio przygotowana w domu marchewka może stać się jeśli nie pełnym daniem, to z pewnością doskonałą przekąską lub dodatkiem, szczególnie dla dzieci. Mówimy Ci, jak szybko i smacznie ugotować marchewkę.
Treść:
- Jak przygotować marchewkę do gotowania
- Jak długo gotować marchewkę
- Jak gotować marchewkę w rondlu
- Jak gotować marchewki w podwójnym bojlerze
- Jak gotować marchewki w powolnej kuchence
- Jak gotować marchewki w kuchence mikrofalowej
- Jak gotować marchewki w szybkowarze
Jak przygotować marchewkę do gotowania
To nie jest skomplikowana sprawa. Im większe warzywo, tym dłużej będzie się gotować – zasada jest tutaj prosta i jasna. Przed gotowaniem marchewkę należy umyć pod bieżącą wodą i w razie potrzeby dobrze natrzeć szczotką, aby nie pozostały ślady ziemi. Umyte marchewki, które są sprzedawane w workach, są oczywiście pod tym względem wygodniejsze.
To, czy obierać warzywa korzeniowe, zależy od tego, jak je ugotujesz. W przypadku pokrojenia na kawałki usuń skórę nożem lub specjalną obieraczką do warzyw (zanim to zrobisz, sprawdź, czy używasz jej prawidłowo). Jeśli planujesz gotować marchewki w całości, nie ma potrzeby ich obierania – dzięki skórce warzywo zachowa więcej smaku, koloru i witamin.
Jak długo gotować marchewkę
Wiele zależy od wielkości warzywa korzeniowego i tego, na jakie części została pokrojona przed włożeniem na patelnię. Średnio niezbyt duże warzywo gotuje się do miękkości, około 20–30 minut. Jeśli chcesz przygotować warzywa na sałatkę, zalecamy gotowanie każdego rodzaju osobno (np. marchewki, buraków i ziemniaków), aby nic się nie przypaliło. Od czasu do czasu sprawdzaj gotowość za pomocą cienkiego i ostrego noża. Bez trudu przebija dobrze ugotowaną marchewkę.
Jak gotować marchewkę w rondlu
Wybierz odpowiednią patelnię, aby marchewki zmieściły się w niej dość luźno i w całości, w przeciwnym razie mogą nierównomiernie się ugotować. Całe warzywo korzeniowe zalej zimną wodą – jest to również konieczne do równomiernego gotowania. Postaw patelnię na kuchence, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, aby woda nadal się gotowała, ale delikatnie. Marchewkę gotujemy do miękkości, od czasu do czasu sprawdzając ją nożem. Marchew pokrojona w kawałki ugotuje się szybciej niż cała – za około 10–15 minut. Dokładny czas zależy od wielkości i stylu cięcia. Kawałki można wrzucać bezpośrednio do wrzącej wody.
Gotowana marchewka jest dobra jako dodatek, ale trzeba dodać przyprawy
Jak gotować marchewki w podwójnym bojlerze
Gotowanie marchewek na parze zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, co gotowanie ich w wodzie. Najlepiej stosować tę metodę do warzyw korzeniowych ciętych – przynajmniej przekrojonych wzdłuż na pół lub na ćwiartki – aby uzyskać bardziej równomierne gotowanie, ponieważ para wydobywa się z dołu.
Weź rondelek i wlej do niego trochę wody, umieść na nim pojemnik do gotowania na parze, połóż na nim marchewkę i postaw na kuchence. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu, następnie lekko ją zmniejsz, tak aby nadal bulgotała, ale nie zagotowała się szybko. Marchewkę gotujemy do pożądanej miękkości.
Jak gotować marchewki w powolnej kuchence
Do miski multicookera wlej gorącą wodę i zainstaluj wkład parowy. Ułożyć marchewki – całe, obrane lub obrane i posiekane. Jeśli planujesz sałatkę, możesz przyspieszyć ten proces: obierz warzywo, przekrój je wzdłuż na pół i ugotuj na parze.
Włącz tryb „Para” i zamknij pokrywę multicookera. Ugotowanie całej marchewki zajmie najprawdopodobniej 20 minut.–30 minut, 15 sztuk–20 minut.
Marchewkę możesz także ugotować w misce multicookera bezpośrednio w wodzie. Aby to zrobić, użyj trybu „Gotowanie” i skup się na czasie gotowania na patelni.
Jak gotować marchewki w kuchence mikrofalowej
Zabierz naczynia, które można używać w kuchence mikrofalowej – plastikowe lub ceramiczne. Włóż do niego marchewkę i zalej wodą. Jeśli masz posiekaną marchewkę, woda powinna przykryć kawałki. Trudniej jest to osiągnąć w przypadku całych warzyw korzeniowych, ponieważ komory kuchenek mikrofalowych są dość małe. Dlatego podczas gotowania należy odwrócić całą marchewkę i upewnić się, że gotuje się równomiernie.
Lepiej wybrać najpotężniejszy tryb, czyli 700–1000 W (skoncentruj się na możliwościach urządzenia). Pokrojona w plasterki marchewka ugotuje się w kuchence mikrofalowej za 10 minut, cała marchewka za około 15.
Jak gotować marchewki w szybkowarze
Jeden z najszybszych sposobów! Idealny do całych marchewek w skórkach. Do szybkowaru wlać zimną wodę, dodać marchewkę, zamknąć pokrywkę i postawić na dużym ogniu. Gdy tylko usłyszysz syczący dźwięk z zaworu, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż będzie gotowy. Młode marchewki ugotują się w szybkowarze w ciągu 5 minut, zwykłe marchewki w około 10.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marchew #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych