Jak i ile gotować małże
Ksenia Woroncowa 24 lutego 2024 r
Eksperci kulinarni uwielbiają małże za to, że można nimi nasycić smakami i aromatami, a smakosze uwielbiają je za ciekawą konsystencję. Jednak z jakiegoś powodu ten produkt nadal rzadko pojawia się na stole. Najprawdopodobniej haczyk polega na tym, że małże są rzadko gotowane i dlatego nie znają wszystkich zawiłości. Czas zamknąć pytania.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać i przygotować małże
- Jak długo gotować małże
- Jak długo gotować na świeżo
- Jak długo gotować zamrożone
- Jak długo gotować obrane
- Jak gotować małże w rondlu
- Jak gotować gotowane mrożone małże
- Jak gotować małże w muszlach
Jak wybrać i przygotować małże
W tym materiale nie uwzględniamy półproduktów i produktów wysoko przetworzonych, np. małży marynowanych. Tylko owoce morza, które należy ugotować, a następnie dodać do sałatek, przystawek, zup lub podawać jako danie główne.
W supermarketach małże najczęściej sprzedawane są w opakowaniach fabrycznych. Są też obrane w skrzydłach. W obu przypadkach małże są najpierw oczyszczane z glonów, narośli i zanieczyszczeń, gotowane, a następnie zamrażane. Oznacza to, że jest to produkt gotowy, wystarczy go odpowiednio podgrzać. Podobnie jak z krewetkami. Jest to najczęstszy format, jednak przed zakupem warto sprawdzić informacje na opakowaniu.
W wyspecjalizowanych sklepach, gdzie wybór owoców morza jest szerszy, panuje większa różnorodność. Na przykład małże na jednym skrzydle – łatwiej je upiec z sosem. Lub świeżo mrożone małże – będą musiały być gotowane dłużej.
Aby wybrać właściwy, oceń przepis i chęć majsterkowania przy owocach morza.
Do dania wymagającego małży mięsnych wystarczy kupić już obrane i ugotowane skorupiaki. Po zapakowaniu będą miały kolor brązowy.
Do azjatyckich zup i makaronów lepiej wybierać świeżo mrożone małże w skorupkach. Upewnij się, że wszystkie świeżo mrożone muszle małży są szczelnie zamknięte. Ale po ugotowaniu drzwi powinny się otworzyć. Już ugotowanych, ale wciąż zamkniętych małży nie można jeść.
Do zapiekania z sosem szukaj małży na jednej muszli – gotowanych. Oszczędź czas na przygotowaniu.
Jak długo gotować małże
Producent zazwyczaj wskazuje zalecenia dotyczące przygotowania na opakowaniu. A także informację o tym, jakiej obróbce został poddany produkt, zanim trafił do paczki. Jeśli nie ma instrukcji, poszukaj następnym razem.
Jak długo gotować na świeżo
Świeże małże w środkowej Rosji — rzadkie zjawisko. Częściej sprzedawane są świeże mrożone. Ale jeśli mieszkasz nad morzem lub masz szczęście znaleźć i kupić świeże owoce morza, gotuj we wrzącej wodzie 4–7 minut. Świeże małże sprzedawane są zazwyczaj w muszlach.
Jak długo gotować zamrożone
Mrożone małże w muszlach można gotować lub nie. Surowe należy gotować dłużej – około 5–7 minut. Jeśli są już gotowe, wystarczy podgrzać je we wrzącej wodzie przez 2 godziny–3 minuty.
Gotowe małże ze sklepu można po prostu odgrzać
Jak długo gotować obrane
Obrane małże są często sprzedawane w postaci gotowanej i mrożonej, we własnym soku. Nie trzeba ich długo gotować, nie trzeba ich też rozmrażać. Wystarczy podgrzać we wrzącej wodzie przez 2–3 minuty.
Jak gotować małże w rondlu
Do dużego rondla wlać czystą wodę i postawić na dużym ogniu.
Gdy woda się zagotuje, przygotuj małże. Z tymi zakupionymi w opakowaniach nie trzeba nic robić – zostały już umyte i wyczyszczone, najprawdopodobniej nawet ugotowane. Świeże małże w zamkniętej muszli należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą z piasku i glonów, a następnie natrzeć szczoteczką. Zaleca się również namoczenie świeżych małży w słodkiej wodzie na pół godziny, aby same odfiltrowały pozostały brud. Użyj pęsety lub palców, aby szybko usunąć bisior (włókna utrzymujące małżę na dnie). Uszkodzone muszle lepiej wyrzucić.
Zamrożonych małży nie trzeba wcześniej rozmrażać, ale jeśli chcesz, przełóż je do lodówki.
Podczas gotowania można dodawać do wody przyprawy i przyprawy – sól, ziarna pieprzu, sok z cytryny.
Jak gotować gotowane mrożone małże
Tych małży nie trzeba gotować – wystarczy je podgrzać. Włóż małże do garnka z wrzącą wodą i poczekaj 2–5 minut.
Jak gotować małże w muszlach
Dokładnie tak samo jak inne rodzaje: skupienie się na czasie gotowania w zależności od tego, czy małże są mrożone na świeżo, czy po ugotowaniu. Małże należy wrzucić do wrzącej wody. I upewnij się, że każda skorupa otwiera się po ugotowaniu. Zamkniętych małży nie można jeść – najprawdopodobniej zdechły przed zamrożeniem. Nie są bezpieczni. Podobnie jak inne owoce morza, małże gotuje się żywcem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owoce morza #jak gotować #małżePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych