Jak i ile gotować kukurydzę
Andriej Bugajski 08 września 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz
Jak i jak długo gotować kukurydzę? Można by zwrócić się do Azteków lub Majów o wskazówki, gdyby były one swobodnie dostępne. Przesłaliby przepis zawiązanym listem. Sami się o tym przekonamy, a kiedy nauczymy się gotować kukurydzę, dowiemy się, jak ją grillować.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Wybór właściwej kukurydzy do gotowania
- Jak gotować kukurydzę: kroki i wskazówki
-
Obierz, jeśli chcesz od razu zjeść kukurydzę
-
Nie obieraj całkowicie kukurydzy, jeśli zjesz ją później.
-
Nie solić wody!
-
Jak długo gotować – woda się zagotowała i kukurydza jest gotowa
-
Usuń kukurydzę z bulionu
-
- Co zrobić z gotowanej kukurydzy
-
Nasmaruj masłem i solą
-
Skropić sokiem z cytryny i solą
-
Na patelni grillowej podsmaż lub spal kukurydzę
-
- Bonus: Jak grillować kukurydzę
-
Kukurydzę namoczyć na 15 minut
-
Posmaruj kukurydzę oliwą z oliwek
-
Usuń liście
-
Wybór właściwej kukurydzy do gotowania
Główne zadanie podczas gotowania kukurydza – Nie popełnij błędu przy wyborze. Kukurydza rosnąca na pozostałych polach kołchozów pod Moskwą i w strefie środkowej nie przekracza w swoim rozwoju dojrzałości mlecznej i można się jedynie pomylić z wielkością. Trudniej jest na Ukrainie i w Mołdawii, gdzie klimat jest znacznie korzystniejszy dla kukurydzy. Tam osiąga dojrzałość zarówno woskową, jak i całkowicie drzewiastą, którą należy gotować w taki sam sposób, jak suszony groszek.
Aby wybrać odpowiednią kukurydzę, należy rozsunąć zielone liście pokrywające kolbę i dowiedzieć się, która kukurydza znajduje się bliżej łodygi. Sama końcówka jest prawie zawsze miękka i całkowicie niedojrzała, ale nas interesuje podstawa kolby. Duże ziarna powinny być pulchne, bladożółte, częściowo prawie białe, dające się łatwo docisnąć palcem i przywrócić im kształt. Taki kukurydza potrzebujemy go do gotowania.
Jaki rodzaj kukurydzy jest potrzebny do gotowania? Zwróć uwagę na ziarna u podstawy kolby – powinny być pulchne i miękkie
Jak gotować kukurydzę: kroki i wskazówki
Co zrobić po dokonaniu właściwego wyboru? Następnie musisz zagotować duży garnek z wodą. Kłos kukurydzy powinien łatwo zmieścić się na patelni, a nie tylko jeden. I pływaj tam swobodnie.
Obierz, jeśli chcesz od razu zjeść kukurydzę
Jeśli masz zamiar zjeść kukurydzę od razu, warto ją obrać. Oznacza to, że najpierw oderwij liście, a następnie tzw. „jedwab” – długie białe nici biegnące wzdłuż kolby. Nie ma to żadnego sensu, ale trochę przeszkadzają. Kolbę należy przyciąć tak, aby można ją było trzymać jedną ręką za pień, z marginesem.
Nie obieraj całkowicie kukurydzy, jeśli zjesz ją później.
Jeśli kukurydza przeznaczony do późniejszego wykorzystania lub nawet na sprzedaż, to nie warto go czyścić, przynajmniej nie do końca. Na kolbie zostaw kilka warstw zewnętrznych liści, lepiej oderwać zakurzone wierzchnie. Dzięki temu kukurydza zachowuje więcej smaku, witamin i ciepła – wolniej się stygnie. Zamiast serwetek można użyć liści.
Nie solić wody!
Kiedy woda mocno się zagotuje, pod żadnym pozorem nie należy jej solić! Sól tylko sprawia, że kukurydza staje się twardsza. Niektórzy fani dodają cukier do wody – nie jest to zabronione. Ale bez soli i przypraw.
Jak długo gotować – woda się zagotowała i kukurydza jest gotowa
Teraz wrzucamy kolby do wrzącej wody i zamykamy pokrywkę – kukurydza ma tendencję do pływania. Czekamy, aż woda ponownie się zagotuje i gotowe! Kiedy kukurydza osiągnie dojrzałość mleczną, w tym czasie już się rozgrzeje i ugotuje. Niektórzy łagodniejsi fani i ofiary dentystów ortopedycznych wolą gotować kukurydzę przez kolejne 10 minut, co jest zrozumiałe, ale w zasadzie wystarczy gotowanie.
Usuń kukurydzę z bulionu
Oczyszczony kukurydza nie czuje się dobrze w bulionie – zaczyna się marszczyć, jak skóra na dłoniach w łazience i ogólnie. Jednocześnie kukurydza w liściach jest całkiem wygodna i nie wysycha.
Nie solić kukurydzy podczas gotowania – więc będzie tylko trudniejsza
Co zrobić z gotowanej kukurydzy
Nasmaruj masłem i solą
Co dalej zrobić z kukurydzą? Następnie kładziesz na stole maselniczkę z dużym kawałkiem masła, bierzesz gorącą kolbę obiema rękami i obracasz nią nad masłem, roztapiając je i zbierając ziarna. Wystarczy zjeść naoliwioną kukurydzę, wgryzając się w nią mocnymi, młodymi lub porcelanowymi zębami, w zależności od szczęścia. To bardzo smaczne.
Skropić sokiem z cytryny i solą
Można iść drogą meksykańską. Radzić sobie z kukurydza jak kieliszek tequili, posmaruj kolbę plasterkiem cytryny i posyp grubą solą. Jest również bardzo smaczne. Podoba mi się jeszcze bardziej.
Grilluj lub piecz kukurydzę na patelni grillowej
Jeśli zdecydujesz się poczęstować swoich gości kukurydzą, nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie, wszyscy ożywiają się, wspominają swoje dzieciństwo i wesoło śmieją się z wbitych w kolbę implantów innych ludzi. Tak więc w tym przypadku gotowaną kukurydzę można dodatkowo usmażyć. Na gorącym maśle, obracając kolbę 3-4 razy. Lub przypalić na patelni grillowej, również eleganckiej, ale smaczniejszej z masłem.
Gotowana kukurydza z masłem
Bonus: Jak grillować kukurydzę
Generalnie kukurydzę bardzo dobrze jest włączyć do programu wszelkiego rodzaju kebabów i innych grilli. Smaży się bardzo szybko, kolbę można przełamać lub przekroić na pół, połówki nałożyć na drewniane patyczki, zwęglić na ogniu i rozdać dzieciom, żeby nie krzątały się pod nogami. Wtedy tylko psy będą odwracać uwagę. Dzieje się tak, jeśli kukurydza jest wcześniej ugotowana. Jeśli nie, zadanie stanie się nieco trudniejsze, ale niewiele.
Kukurydzę namoczyć na 15 minut
Nie musisz obierać kukurydzy do pieczenia! Zamiast tego pozostaw gęstą warstwę liści. Zacznij od namoczenia kolb kukurydzy w zimnej wodzie przez 15 minut. Dodatkowa wilgoć umożliwi późniejsze odparowanie. Po 15 minutach wyjmij kolby, odwróć liście jak skórkę od banana, ale nie odrywaj ich całkowicie!
Posmaruj kukurydzę oliwą z oliwek
Kolbę posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać czosnek i wedle uznania cebulę oraz gałązki ziół, ponownie przykryć liśćmi. Połóż go na węglach i poczekaj, aż liście ładnie się przypalą i zwęgliją ze wszystkich stron, następnie przesuń go do krawędzi, przykryj pokrywką, jeśli to możliwe, lub folią i odstaw na kolejne 15 minut, aż całkowicie się upiecze.
Usuń liście
Ostrożnie usuń liście z ugotowanej kukurydzy – jest gorąca! – posmarować masłem i posypać solą, tak kukurydza najsmaczniejszy ze wszystkich.
Grillowana kukurydza
Wszystko powyższe jest prawdą mleczna kukurydza. Jeśli przez pomyłkę lub z rozpaczy kupiłeś jasnożółtą i całkowicie dojrzałą kukurydzę, gotowanie zajmie dużo czasu. Czas zależy od dojrzałości, może to być ponad godzina.
Należy go oczywiście ugotować w liściach i od czasu do czasu próbować, aż będzie zadowalająca miękkość. Ugotowaną kukurydzę lepiej osuszyć i usmażyć na maśle, wtedy jest większa szansa, że nadal będzie delikatna i soczysta.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #Andriej Bugajski #kukurydza #kurs mistrzowski #grillPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa10 września 2023 r
Konstanta, dziękuję za wyjaśnienie! Teraz będę wiedział, że nie tylko kapusta ma główkę.
00OdpowiedźKonstanca9 września 2023 r
Olgi, na południu kolby kukurydzy nazywamy „kolbami”). Informacja z Internetu „Znaczenie słowa „kolba”: 1) główka kapusty składająca się z liści ściśle przylegających do siebie w kształcie kuli ◆ On wyszedł z rynku z koszem, z którego wystawała butelka oleju roślinnego i główka kapusty A.P. Gaidar, „Szkoła”, 1929. [НКРЯ]
2) rozkład, rozp. kolba kukurydzy ◆ Pęczki kolorowych główek kukurydzy wisiały na czystych ścianach pokoju. Ilja Ilf, Jewgienij Pietrow, „Ameryka jednopiętrowa”, 1936 [НКРЯ] ◆ — Usuniesz główki kukurydzy lub złamiesz kapelusze słonecznika i pozostawisz słoneczniki na miejscu. M. A. Szołochow, „Wywrócona dziewicza gleba”, księga 1, 1932 [НКРЯ]
00OdpowiedźOlga Zacharowa8 września 2023 r
Konstanta, dziękuję za komentarz i osobiste doświadczenia! Tylko chyba nie główki kukurydzy, ale kolby?!
00OdpowiedźKonstanca8 września 2023 r
Oczywiście jeśli jesteś rolnikiem i masz pole kukurydzy, to możesz wybrać, czego potrzebujesz.)) Często musisz zadowolić się tym, co oferują sklepy spożywcze i namioty.) Nikt nie pozwala ci tego obierać tam wybieraj tylko według wielkości.) Jeśli sprzedawca jest sumienny, to kup młodą, słodką, soczystą kukurydzę. Po ugotowaniu będzie gotować przez 15 minut. Jeśli masz pecha, gotuj kukurydzę przez 2 – 3 godziny, a ona nadal będzie twarda i pozbawiona smaku (ja zwykle gotuję dodając czyste liście na dno patelni i na wierzch. Ja kładę główki kapustę zalać zimną wodą, przykryć od góry pokrywką o mniejszej średnicy niż średnica patelni, bo mają tendencję do wylewania się z wody) Następnie zamykam patelnię pokrywką. Wodę doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości; nigdy nie solię wody. Następnie całkowicie spuszczam wodę, a kukurydzę przechowuję w rondlu z zamkniętą pokrywką, aby nie wyschła. Jemy bez masła, ale z solą. Moja córka kiedyś upiekła kukurydzę w folii w piekarniku, też wyszła pyszna.
00Odpowiedź
7 września 2014 r
Artykuł o kukurydzy to kompletna bzdura. Kukurydzę należy oczyścić z liści, ułożyć na patelni gęstymi warstwami, każda warstwa na poprzedniej. Ułożyć liście i włókna na wszystkich warstwach. nadają aromat. następnie napełnij wszystko wodą i podpal. Zawsze gotujemy długo, około godziny. Kukurydzę trzymamy w bulionie do czasu, aż ją zjemy.
00Odpowiedźelenalyskova11 sierpnia 2014
Czy Bugaisky ma kursy mistrzowskie? w domowej kuchni? Odpoczywam, kiedy on gotuje.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych