Jak i ile gotować kapustę: biała kapusta, brokuły, kalafior
Alena Spirina 26 października 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Kapusta to jedno z najbardziej ulubionych warzyw wśród dietetyków: ma zalety, ale prawie nie ma kalorii. Ale dla nas, kucharzy, nie mniej ważne jest, aby nawet najzdrowsze warzywo było również smaczne. Jak gotować kapustę? To zależy! Jak długo gotować kapustę? Zależy od rezultatu, jaki chcesz uzyskać! Ważne jest również, jak dokładnie go ugotować, w wodzie lub na parze.
Chociaż każdy rodzaj kapusty ma swoje własne niuanse do przygotowania, wszystkich przedstawicieli tej ogromnej rodziny łączy ostry smak w jej surowej postaci (witaj, spokrewniony z musztardą!) i zapach siarkowodoru, który pojawia się podczas gotowania. Dodaj do tego gorycz powstającą pod wpływem enzymów ślinowych i staje się jasne, dlaczego wielu dosłownie nie może znieść kapusty. Ale powiemy Ci, jak ugotować kapustę, abyś chciał ją jeść nie dlatego, że jest zdrowa, ale dlatego, że jest smaczna.
Zanim omówimy, jak i ile gotować kapustę, chcielibyśmy przypomnieć Państwu metodę przygotowania kapusty zwaną blanszowaniem. Warzywa zanurza się we wrzącej osolonej wodzie na 1-2 minuty i natychmiast przenosi do wody z lodem, aby zatrzymać gotowanie. To nie jest gotowanie, ale raczej „obróbka cieplna szokowa”, więc porozmawiamy o tym innym razem.
Aby gotowana kapusta była naprawdę smaczna, należy ją gotować do miękkości. W większości przypadków kapusta nie jest gotowana wystarczająco długo. W latach 50.-60. XX w. wszystkie warzywa były rozgotowane, co wywołało naturalną reakcję – zaczęły być niedogotowane. Jednak wahadło wychyliło się za daleko. Niedogotowana kapusta wydaje się surowa i szorstka, nie zawiera już dobroczynnych właściwości świeżej kapusty, ale jednocześnie cechy, które kształtują się pod wpływem wysokiej temperatury, nie miały czasu się ujawnić.
Jak gotować białą kapustę
Gotowanie białej kapusty nie jest jakoś zbyt powszechne. W kuchni szkockiej i irlandzkiej gotowana kapusta wraz z marchewką i ziemniakami stanowi część tradycyjnego dodatku do gotowanej solonej wołowiny. W naszym kraju często jest duszona, smażona w dużych plasterkach, wykorzystywana do wyrobu gołąbków lub jako nadzienie do placków i placków.
Najłatwiejszą opcją jest ugotowanie białej kapusty w dużej ilości osolonej wody.
W tym celu kapustę zalać wrzącą wodą (na 500 g kapusty wziąć 4 litry wody i 1,5 łyżki soli) i gdy woda ponownie się zagotuje, odczekać około 10 minut na główkę kapusty pokrojoną na 4 części. części lub 3-5 minut, jeśli kapusta jest szatkowana. Pojedyncze liście kapusty będą gotowe po 3-4 minutach.
Tym razem jest to tylko wskazówka. Niektórzy lubią, gdy kapusta jest chrupiąca, inni wolą, żeby była bardzo miękka, a rodzaj kapusty ma wpływ na szybkość gotowania.
Kapustę można ugotować w niewielkiej ilości wody. Zajmie to około 20 minut
Lub spróbuj ugotować kapustę w ten sposób. Małą główkę kapusty pokroić na 6-8 ćwiartek, nie odcinając łodygi. Do brytfanny lub rondla o grubym dnie wlać 5 cm wody, lekko posolić i doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie ułóż krążki kapusty, przykryj rondel pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj kapustę przez 8-10 minut. Ostrożnie obróć kapustę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 8 minut.
Odcedź wodę, postaw rondelek na małym ogniu i gotuj, aż pozostała woda całkowicie odparuje. Kapustę polej roztopionym masłem lub śmietaną i dopraw solą, pieprzem i przyprawami do smaku.
Będzie to doskonałe samodzielne danie dla wegetarian, zwłaszcza w połączeniu z warzywami korzeniowymi, lub dodatek do tłustych, wędzonych lub solonych mięs, a także dziczyzny.
Kapusta gotowana z masłem i przyprawami to doskonałe danie wegetariańskie lub dodatek do mięs
Zamiast wody warto wziąć bulion drobiowy lub warzywny, a gotową kapustę doprawiać mieszanką przypraw, a masło lub śmietanę można zastąpić dressingiem octowym na bazie oleju roślinnego.
Jak ugotować kapustę na parze
Dobrym pomysłem jest także gotowanie kapusty na parze. Kapusta pokrojona w duże kawałki będzie gotowa po 12-15 minutach, szatkowana kapusta będzie gotowa po 6-8 minutach, liście kapusty staną się elastyczne po 5-7 minutach.
Zalecenie gotowania kapusty na parze jako sposobu na uniknięcie charakterystycznego zapachu kapusty niestety nie działa. Tylko nie rozgotuj kapusty za bardzo: przestań gotować, gdy tylko czubek noża do obierania z łatwością wejdzie w najgrubszą część kapusty (w pobliżu łodygi).
Czerwoną kapustę gotuje się na parze nieco dłużej niż białą. Sprawdź gotowość kapusty za pomocą noża, który powinien z łatwością zmieścić się w najgrubszej części kawałka.
Kapusta biała dobrze komponuje się z czerwonym winem i octem, masłem i śmietaną, kwaśną śmietaną i smażonym boczkiem, sezamem i kasztanami. Jeśli chodzi o przyprawy, zwróć uwagę na szałwię, tymianek, kminek, koper, koper włoski, chrzan i musztardę oraz jagody jałowca.
Czerwona kapusta z kwaśną śmietaną i smażonym boczkiem zachwyci Cię doskonałym smakiem i jasnymi kolorami na talerzu.
W ten sam sposób możesz ugotować kapustę czerwoną i włoską: pierwsza gotuje się nieco dłużej niż biała kapusta, a druga nieco szybciej.
Jak gotować brokuły
Najczęściej gotowaną kapustą są brokuły. Główka brokułów to bukiet maleńkich pąków zebranych w duże główki o grubych łodygach. Każdy mały zielony bukiet to kwiatostan zawierający setki pąków. Wybieraj główki kapusty z najmniejszymi pąkami, ciemnozielone, najlepiej z fioletowym odcieniem i na pewno nie zaczynające żółknąć – to znak, że pąki wkrótce zakwitną.
Gotowanie brokułów, podobnie jak kalafiora, ma sens tylko wtedy, gdy warzywa te są doskonałej jakości. Dla „zmęczonych” lepiej zastosować inne techniki gotowania, na przykład duszenie lub smażenie.
Gotuj tylko najświeższe brokuły, wybieraj główki o jasnym, ciemnozielonym kolorze. Po ponownym zagotowaniu wody różyczki brokułów będą gotować przez kolejne 2-4 minuty.
Aby ugotować brokuły, w dużym rondlu zagotuj wodę i dodaj sól: na 500 g brokułów weź 4 litry wody i 1 ½ łyżki. sól. Dodaj 1 łyżeczkę. cukier, pomoże utrzymać zielony kolor. Dodać brokuły, wymieszać i szybko ponownie zagotować wodę. Gotuj bez przykrycia, aż kapusta będzie miękka, ale nie papkowata ani rumiana. Bez względu na to, co nam powiedzą, proces ten zajmuje więcej niż minutę.
Po ponownym zagotowaniu wody różyczki brokułów gotują się 2-4 minuty, a cała główka brokułów 6-8 minut. Odcedź na durszlaku i gdy tylko woda odpłynie, przełóż do miski. Jeśli chcesz doprawić sosem na bazie oliwy lub masła, zrób to, gdy brokuły są gorące.
Nie musisz gotować brokułów w wodzie. Jeśli masz pod ręką parowiec, ugotuj brokuły na parze.
Różyczki i delikatne kawałki łodyg włóż do koszyka do gotowania na parze napełnionego 3-5 cm wrzącą wodą, przykryj i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Kwiatostany i kawałki łodygi zostaną ugotowane w ciągu 3-5 minut, a cała główka kapusty w 10 minut.
Jeśli ugotujesz całą główkę brokułów z łodygami do góry, z niewielką ilością wody, łodyga zostanie ugotowana we wrzącej wodzie, a różyczki zostaną ugotowane na parze
Jeśli chcesz ugotować całą główkę brokułów, usuń szorstką zewnętrzną warstwę z łodyg za pomocą noża do obierania i umieść brokuły w małym, głębokim rondlu, łodygami do góry. Zalać 350 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię i gotuj przez 10-15 minut. W ten sposób najgrubsze dolne części u nasady ugotujemy we wrzątku, a łodygi ugotujemy na parze.
Gotowane brokuły są pyszne na ciepło i w temperaturze pokojowej, z cytryną, pomarańczą, masłem w dowolnej postaci, oliwą z oliwek, bułką tartą smażoną na maśle, winegretem octowym. Gotowe brokuły podawaj z sosem holenderskim lub pikantnym sosem na bazie jogurtu. Brokuły gotowane w dowolnej formie świetnie komponują się z czosnkiem, kaparami, oliwkami, ostrą papryką i przyprawą curry, łagodnymi serami, pokruszonymi jajkami na twardo, koprem, kolendrą i majerankiem.
Na jedną porcję wystarczy 140-225 g gotowanych brokułów jako dodatek lub sałatka.
Gotowane brokuły podawać z przyprawami i sosem jogurtowym
Jak gotować kalafior
Decydując się na gotowanie kalafiora, pamiętaj o tym: im drobniej jest on posiekany, tym silniejszy jest jego siarkowy zapach. Oznacza to, że jeśli ugotujesz kalafior z całą główką lub rozłożony na kwiatostany (dokładnie rozebrany, a nie posiekany!), zapach nie będzie tak ostry jak w przypadku pokrojonego lub pokruszonego kalafiora.
Jeszcze bardziej zaskakujące jest to, jak smak gotowanego kalafiora zmienia się w zależności od czasu. Kapusta gotowana przez 10-12 minut ma charakterystyczny ostry, musztardowy smak; po 15-20 minutach gotowania ujawnia się jej pyszny orzechowy smak, a po 40 minutach smak staje się tak neutralny, że kapusta jest po prostu nie do poznania.
Podobnie jak brokuły, kalafior najlepiej ugotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, ale zamiast cukru zalecamy dodać sok z cytryny lub odrobinę mleka. Dzięki tym dodatkom kalafior zachowa swój biały kolor.
Kalafior lepiej ugotować w dużej ilości osolonej wody. Aby zachować biały kolor, można dodać sok z cytryny lub odrobinę mleka
Do wody włóż całą główkę kapusty lub podzieloną na małe kwiatostany. Jeśli gotujesz cały kalafior, włóż go do wody, łodygą do góry. Gotuj bez przykrycia, aż cienki szpikulec z łatwością przebije łodygę kapusty. Zajmie to 10-15 minut. Duże kwiatostany ugotują się w ciągu 3-5 minut.
Aby kalafior gotować na parze, umieść go w jednym rzędzie w koszu do gotowania na parze nastawionym na 3–5 cm wrzącej wody. Zamknij pokrywkę i gotuj kwiatostany przez 6-9 minut, a całą główkę kapusty przez 20 minut.
Kalafior ma łagodniejszy smak niż brokuły, ale dobrze komponuje się z tymi samymi potrawami. Kalafior szczególnie dobrze komponuje się z sosami serowymi, sezamem i pastą sezamową, szynką, selerem, curry, gałką muszkatołową i gałką muszkatołową.
Kalafior to wspaniały, lekki dodatek do dań głównych.
Przekładając do miski świeżo ugotowane różyczki kalafiora lub brokułu, należy uważać, aby nie utworzyły całej góry. Pod własnym ciężarem warzywa poniżej zamienią się w papkę i prawdopodobnie nie jest to częścią twoich planów. Jeśli warzyw jest dużo, ułóż je na blasze lub blaszce, poczekaj, aż lekko ostygną i dopiero wtedy przełóż je do miski.
I bądź odważny w stosowaniu ziół i przypraw, mogą zamienić prostą gotowaną kapustę w prawdziwie gastronomiczne danie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kapusta #brokuły #kalafiorPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa27 października 2022 r
Konstanta, dziękuję za komentarz! Oczywiście ważne jest, aby wiedzieć, jak i ile gotować kapustę, ale ja nie lubię samej gotowanej kapusty. Uwielbiam jeść kalafior…