Jak i ile gotować kalafior
Ksenia Woroncowa 17 stycznia 2024 r
Zima to sezon na kapustę, w tym kalafior. Dobrze się przechowuje, dobrze znosi zamrażanie i jest łatwy w przygotowaniu, zarówno jako dodatek do zup, jak i sałatek. Ale nawet tak elastyczny produkt może zostać rozgotowany i zepsuty. Zastanówmy się, jak zachować całe piękno i zalety śnieżnobiałych kwiatostanów.
Treść materiału:
- Jak wybrać kalafior
- Jak przygotować kalafior
- Jak długo gotować świeży i mrożony kalafior
- Jak ugotować kalafior w rondlu
- Jak gotować kalafior w powolnej kuchence
- Jak gotować kalafior w kuchence mikrofalowej
- Jak długo gotować kalafior przed smażeniem i do sałatek
Jak wybrać kalafior
Najpierw zdecydujmy, którego potrzebujesz – świeżego czy mrożonego. Tak naprawdę obie opcje są dobre na swój sposób. Świeży kalafior ma mocniejszy smak, ale gotowanie zajmuje więcej czasu. Zamrożone są przechowywane przez długi czas i gotują się szybciej. Ale, nawiasem mówiąc, nie ma w tym mniej korzyści.
Świeży kalafior lepiej wybrać osobiście – w sklepie lub na targu. Główka kapusty powinna być twarda i gęsta, kwiatostany powinny mieć naturalną białą barwę. Kapusta nie powinna wyglądać na wiotką, a po naciśnięciu zdecydowanie nie powinna pozostać na powierzchni wgnieceń – jest to wyraźny znak zepsucia. Ślady zgnilizny to kolejny sygnał, że lepiej zostawić okaz na półce.
Idealny, jeśli natkniesz się na ładną główkę kapusty z zielonymi liśćmi. Oznacza to, że kalafior został niedawno ścięty. Jeśli chodzi o wagę, celuj w 600–700 g – jest to średnia wielkość tej rośliny warzywnej. Jeśli główka kapusty jest większa, najprawdopodobniej jest przejrzała.
Ale w przypadku mrożonego kalafiora wszystko jest prostsze – znajdź producenta, którego jakość Ci odpowiada i pozostań mu wierny.
Jak przygotować kalafior
Przed gotowaniem świeżą główkę kapusty należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą, a następnie rozłożyć na kwiatostany. Połóż kapustę na desce do krojenia i usuń liście. Następnie za pomocą noża pokrój główkę kapusty na cztery części. Usuń łodygę ukośnym nacięciem. Rozdziel różyczki palcami. Jeśli to konieczne, przytnij krótszą łodygę (jest to najtwardsza część kalafiora i zwykle gotowanie trwa dłużej).
Z zamrożonymi kwiatostanami nie trzeba nic robić – kalafior, który jest już pokrojony i przygotowany do ugotowania, pakowany jest w torebki.
Przed gotowaniem kalafior należy umyć i podzielić na różyczki.
Jak długo gotować świeży i mrożony kalafior
Mrożony kalafior gotuje się nieco szybciej niż świeży kalafior, pod warunkiem, że nie jest na nim zbyt dużo lodu lub śniegu. Pierwszą rzeczą do zapamiętania jest to, że kwiatostany należy wrzucić do wrzącej wody. Dzięki temu łatwiej będzie kontrolować czas gotowania. Po drugie, podczas gotowania należy sprawdzić gotowość kapusty. Nadaje się do tego mały, ale ostry nóż.
Gotuj świeżego kalafiora przez około 10 minut, aż będzie twardy i 20-25 minut, aż będzie miękki i puree. Zamrożone przygotowuje się trochę szybciej – 7-8 minut, aż będzie twarde i 15-20 minut w przypadku puree. Na czas gotowania może mieć wpływ wielkość różyczek. Aby nie przegapić najbardziej udanego momentu, od czasu do czasu przebijaj kwiatostany nożem. Ostrze z łatwością zmieści się w gotowym kalafiorze, ale nie straci swojej integralności.
Jak ugotować kalafior w rondlu
Metoda 1. Do garnka wlej wodę – mniej więcej tyle, ile zwykle nalewasz do gotowania makaronu. Kwiatostany kapusty powinny swobodnie pływać. Postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Włóż różyczki kalafiora do wrzącej wody i gotuj do pożądanej miękkości.
Metoda 2. Weź rondelek z funkcją gotowania na parze i również napełnij go wodą. Doprowadzić do wrzenia. Połóż kalafior na poziomie przeznaczonym do jedzenia i gotuj pod przykryciem. Kalafior na parze zajmuje średnio 10–15 minut.
Po ugotowaniu umieść różyczki na durszlaku i poczekaj, aż woda całkowicie spuści.
Jak gotować kalafior w powolnej kuchence
Zasada jest taka sama jak w przypadku gotowania w rondlu. Ale lepiej od razu wlać do miski gorącą wodę i wybrać funkcję „Gotowanie”. Program „Para” jest odpowiedni, jeśli jesteś przyzwyczajony do używania multicookera jako urządzenia do gotowania na parze.
Jak gotować kalafior w kuchence mikrofalowej
W kuchence mikrofalowej kalafior jest duszony, a nie całkowicie ugotowany, ale jego konsystencja wcale nie ucierpi z tego powodu. Metoda jest idealna, jeśli z jakiegoś powodu nie można użyć kuchenki lub multicookera.
Weź głęboki pojemnik odpowiedni do kuchenki mikrofalowej – ceramiczny lub plastikowy, bez elementów metalowych. Umieść w nim różyczki kalafiora i zalej je całkowicie gorącą wodą. Przykryć pokrywką z otworem, aby para mogła uciec. Włącz kuchenkę mikrofalową na maksymalną moc i od czasu do czasu sprawdzaj, czy kapusta jest gotowa. Doprowadzenie do elastyczności zajmuje około 10-15 minut. A po 20 minutach kapusta zmięknie i zacznie zamieniać się w puree.
Jak długo gotować kalafior przed smażeniem i do sałatek
Ważne, żeby tutaj nie przesadzić. Aby usmażyć, po prostu ugotuj kalafior przez zaledwie 5 minut. Pozostanie na wpół upieczony i lekko twardy, tak aby można było go później doprowadzić do miękkości na patelni. Pysznie jest smażyć kalafior w panierce lub cieście.
W przypadku sałatek można je gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby zachować jędrność. Im krócej będziesz trzymać różyczki w wodzie, tym będą bardziej chrupiące. Wszystko zależy od przepisu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kalafior #jak gotować #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych