Jak i ile gotować język wieprzowy, ujawniamy wszystkie subtelności i tajemnice

Jak i ile gotować język wieprzowy, ujawniamy wszystkie subtelności i tajemnice

Jak i ile gotować język wieprzowy, ujawniamy wszystkie subtelności i tajemnice

Jak i jak długo gotować język wieprzowy? W końcu dobrze ugotowany język jest samowystarczalnym, smacznym, soczystym daniem, nawet jeśli po prostu pokroisz go na kawałki i podasz z chrzanem lub musztardą. Niedogotowana nie odda smaku, będzie gumą do żucia, a rozgotowana rozpadnie się na włókna i też nie przyniesie pożądanej przyjemności. Język wieprzowy jest dobry, gdy jest ugotowany do pożądanej miękkości i doprawiony do smaku solą i przyprawami. Ale zanim ugotujesz język, musisz go kupić i wybrać poprawnie.

Język świni

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać język wieprzowy
  • Jak przygotować język wieprzowy do gotowania
  • Jak długo gotować język wieprzowy
  • Jak gotować język wieprzowy w rondlu
  • Jak gotować język wieprzowy w powolnej kuchence
  • Jak gotować język wieprzowy w szybkowarze
  • Jak czyścić język wieprzowy
  • Ozorek wieprzowy z sosem ravigot
  • Ozory wieprzowe w kremowym sosie

Jak wybrać język wieprzowy

Ozorek wieprzowy można sprzedawać zarówno świeży, jak i mrożony – obie opcje dają dobry smak po ugotowaniu. Gorzej, gdy język sprzedawany jest pod przykrywką „schłodzonego”, a tak naprawdę był dawno i nieprawidłowo rozmrożony lub był kilkukrotnie zamrażany. Sprawdzenie tego jest dość proste, podobnie jak sprawdzanie świeżości mięsa – naciśnij palcem. Na świeżym ozorku wieprzowym po naciśnięciu pestka natychmiast się wyprostuje, natomiast na ozorku nie będącym pierwszą świeżością, który długo leżał po rozmrożeniu, długo pozostanie.

W przypadku każdego ozora wieprzowego – świeżego lub mrożonego – ważny jest kolor. Język powinien być bladoróżowy, bez szarego nalotu i uszkodzeń. Odpowiednio zapach powinien być przyjemny, świeży, mięsisty, bez oznak wilgoci. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości przy zakupie, lepiej odejść i spróbować kupić gdzie indziej, u innego sprzedawcy.

Świeży ozorek wieprzowy można od razu ugotować, a zamrożony ozorek wieprzowy można wcześniej odpowiednio rozmrozić – rozmrozić. Jeśli przyniosłeś go zamrożonego ze sklepu lub wyjąłeś z zamrażarki, połóż język na półce lodówki i pozwól, aby stopniowo ostygł. A kiedy język wieprzowy zostanie całkowicie rozmrożony, możesz przejść do następnego etapu – przygotowania do gotowania.

Jak przygotować język wieprzowy do gotowania

Przed gotowaniem ozór wieprzowy należy oczyścić, usunąć tłuszcz i dobrze wypłukać.
Przed gotowaniem język wieprzowy należy oczyścić, usunąć tłuszcz i dobrze wypłukać.

Kupiliśmy więc dobrej jakości ozor, teraz zadaniem jest przygotowanie ozora wieprzowego do gotowania. Zwykle języki są oczyszczane z części gardła, ale jeśli sprzedawca tego nie zrobił, lepiej usunąć tę część przed gotowaniem. Część gardła różni się budową mięśni od języka i po ugotowaniu będzie się różnić zarówno smakiem, jak i gęstością. Jeśli chcesz, aby gotowe kawałki języka były identyczne podczas krojenia i nie drażniły zjadacza nierównymi krawędziami i ewentualnie kawałkami tłuszczu, lepiej odciąć tę część przed gotowaniem. Można oczywiście po ugotowaniu, ale i tak trzeba go odciąć przed użyciem.

Język należy zeskrobać nożem i przepłukać pod zimną wodą. Jeśli pozostała krew lub śluz, przetrzyj i oczyść solą. Ozorek wieprzowy jest niewielkich rozmiarów, dobrze się myje i nie wymaga wstępnego namaczania w zimnej wodzie, jak to się zwykle robi w przypadku ozorów wołowych. Ale jeśli masz czas i chęć, możesz marynować język przed gotowaniem – zanurz go w marynacie z wody, soli, pieprzu, cukru, liścia laurowego na kilka godzin, a nawet dzień, i włóż do lodówki.

Wykonuj na skórze podłużne nacięcie wzdłuż wewnętrznej strony języka, aby podczas gotowania nie gromadziło się tam powietrze i język nie wypływał na powierzchnię.

Jak długo gotować język wieprzowy

Mięsień języka, w tym język wieprzowy, różni się od wszystkich innych mięśni ciała zwierzęcia. Język zawiera więcej związków azotowych, dlatego gotuje się go dłużej niż zwykłe mięso, ale po przygotowaniu nabiera delikatnej struktury i staje się przysmakiem, mimo że uważany jest za podrob. Jak długo należy gotować ozór wieprzowy, aby uzyskać idealny smak i konsystencję?

Oczywiście ozorek wieprzowy ugotuje się szybciej niż ozorek wołowy, ale czas gotowania będzie zależał od wieku zwierzęcia. Średnio język wieprzowy będzie gotował się przez półtorej godziny. Sprawdź gotowość – język należy łatwo przekłuć widelcem w najgrubszym miejscu.

Jak gotować język wieprzowy w rondlu

Najłatwiej jest gotować ozorek wieprzowy w rondlu. Chociaż tutaj jest kilka warunków, aby język okazał się smaczny i soczysty.

Podczas gotowania woda na patelni powinna zakrywać język wieprzowy na co najmniej 3 cm
Podczas gotowania woda na patelni powinna zakrywać język wieprzowy na co najmniej 3 cm

  1. Język wieprzowy należy włożyć do garnka z wrzącą wodą.
  2. Wody na patelni powinno być tyle, aby przykryła produkt przynajmniej na 3 cm. Nie trzeba też dolewać za dużo wody, gotowanie języka w zbyt dużej ilości wody zepsuje smak.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym, ledwo zauważalnym ogniu.
  4. Musisz ugotować język wieprzowy z lekko otwartą pokrywką. Gdy bulion podczas gotowania „oddycha”, zarówno sam bulion, jak i ugotowane w nim mięso okazują się znacznie smaczniejsze. A co najważniejsze, gdy pokrywa nie jest szczelnie zamknięta, możesz monitorować stopień wrzenia. Ważne jest, aby (wrzenie) było ledwo zauważalne.
  5. Podczas gotowania pamiętaj o usunięciu kamienia z powierzchni bulionu, a następnie zmniejsz ogień.

Język wieprzowy ma mniej intensywny smak niż język wołowy. Dlatego po usunięciu piany koniecznie dodaj obraną cebulę, marchewkę, liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu. Jeśli masz w zamrażarce łodygi pietruszki, włóż je na patelnię z ozorem wieprzowym.

Język wieprzowy będzie smaczny, jeśli będzie dobrze posolony. Około 15-20 minut przed gotowością dodaj sól do bulionu. Trzeba spróbować, bulion powinien być lekko przesolony, a nie niedosolony.

Jak gotować język wieprzowy w powolnej kuchence

Umówmy się, że domyślnie multicooker nie ma funkcji szybkowaru. W przeciwnym razie podczas instalowania potrzebnego nam programu będzie on nadal przygotowany w trybie specjalnym. I oczywiście należy wziąć pod uwagę, że wszystkie multicookery są różne. Ale zazwyczaj gospodynie domowe znają już funkcje swojego gadżetu kuchennego i dostosowują się do czasu i temperatury.

Aby ugotować ozorek wieprzowy w powolnej kuchence, produkt należy przygotować w taki sam sposób, jak do gotowania w rondlu – dokładnie umyć i zeskrobać nożem.

Przygotuj warzywa i przyprawy – marchewkę, cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Wszystkie przyprawy dodajemy od razu na początku gotowania razem z ozorem.

Ozory lub ozory wieprzowe włóż do garnka, zalej na zimno tak, aby potrawa była przykryta na 3 cm, ale nie wyżej niż kreska wskazana w instrukcji w misce multicookera, dodaj wszystkie warzywa i przyprawy.

Język wieprzowy w trybie „Zupa, rosół” będzie gotowy za 1,5 godziny. Multicooker pozwala otworzyć pokrywkę, sprawdzić widelcem i, jeśli to konieczne, ugotować język, aż będzie całkowicie ugotowany.

Jak gotować język wieprzowy w szybkowarze

W szybkowarze język wieprzowy będzie gotowany znacznie szybciej niż w rondlu lub powolnej kuchence ze względu na ciśnienie. Przygotowane do gotowania podroby wraz z warzywami korzeniowymi i przyprawami zalewa się zimną wodą i przy ustawionym trybie „Rosół, zupa” będzie gotowe w 40 minut.

Jak czyścić język wieprzowy

Język wieprzowy gotuje się w górnej gęstej skorupie – skórze. Dość łatwo jest usunąć skórę z języka, który jest ugotowany do końca. Należy wyjąć język z gorącego bulionu (jeśli bulion ostygnie, będzie to trudniejsze), włożyć go do miski i skierować na język strumień zimnej wody. Pod bieżącą wodą oczyść język z zewnętrznej skorupy i opłucz.

Po obraniu języka wieprzowego należy go ponownie włożyć do bulionu i zagotować. Wyłącz ogień i ostudź ozorek w bulionie, jeśli planujesz zjeść go na zimno, pokrój go w plasterki – dzięki temu pozostanie soczysty.

Ale ozorek wieprzowy można jeść nie tylko jako przystawkę, w plasterkach na kanapkę lub do przygotowania galaretki.

Istnieją przepisy z ozorem wieprzowym, które są smaczniejsze niż podawane z musztardą czy chrzanem.

Ozorek wieprzowy z sosem ravigot

Spróbuj odejść od zwykłej porcji i połącz ozór wieprzowy z musztardą lub chrzanem. Oczywiste jest, że tak jest łatwiej, a w lodówce zawsze są słoiki. Ale przygotuj ten francuski sos, zaskoczy Cię świeżością i pikantnością w połączeniu z językiem. A takie danie na stole będzie wyglądać znacznie bardziej wyrafinowanie niż banalna musztarda i chrzan.

Sos Ravigote to klasyczny francuski sos na bazie obowiązkowego estragonu (estragonu), trybuli (rzadkie u nas zioło), kaparów, musztardy i czosnku. Brakującą trybulę całkowicie zastępuje znana nam pietruszka.

Szalotkę można zastąpić zwykłą cebulą.

Ozorek wieprzowy z sosem ravigot
Ozorek wieprzowy z sosem ravigot

Do przygotowania ozora wieprzowego z sosem ravigot będziemy potrzebować:

  • 3 języki wieprzowe
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml białego octu winnego
  • 1 łyżka. łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4-5 gałązek świeżej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 gałązek estragonu
  • 1 szalotka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  1. Przygotowane ozory wieprzowe ugotuj do miękkości w dowolny dogodny sposób – w rondlu, powolnej kuchence lub szybkowarze. Obierz ze skóry i włóż do bulionu, w którym się gotowały. Ozory wieprzowe z sosem ravigote powinny być ciepłe przed podaniem.
  2. Przygotuj sos do ravigote. Umyj warzywa i wysusz. Odetnij liście natki pietruszki i estragonu – tylko te są potrzebne do przygotowania sosu. Drobno posiekaj wszystkie warzywa.
  3. Posiekaj czosnek i drobno posiekaj szalotkę. Kapary rozgniatamy łyżką.
  4. Do pojemnika, w którym będziesz przygotowywać sos, wsyp sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Włóż warzywa, dodaj kapary, cebulę, czosnek, wymieszaj.
  5. Stopniowo, mieszając trzepaczką, wlewamy oliwę i ocet, dodajemy musztardę i mieszamy sos.
  6. Wyjąć ozory wieprzowe z bulionu, osuszyć i pokroić w plasterki. Polej sosem ravigote i natychmiast podawaj.

Zapiekanka z języka wieprzowego

Najprościej mówiąc, zapiekanka to zapiekanka. Najbardziej znana nam klasyczna zapiekanka Dauphinois jest przygotowywana z ziemniaków. A jeśli trochę pomyślisz i przeanalizujesz, to nasze radzieckie mięso po francusku to nic innego jak zapiekanka z mięsem i ziemniakami. Co prawda w oryginale zapieka się go z sosem beszamelowym, ale u nas wszystko jest pokryte majonezem.

Zapiekanka z ozorka wieprzowego to danie o wiele bardziej wyrafinowane, które warto zagościć na swoim stole. A połączenie produktów, mimo francuskiego pochodzenia, jest w naszym guście bardzo czytelne. Anchois działa jako wzmacniacz smaku.

Zapiekanka z języka wieprzowego
Zapiekanka z języka wieprzowego

Aby przygotować zapiekankę z ozorka wieprzowego, potrzebujesz:

  • 3-4 ozory wieprzowe
  • 1 solona anchois
  • 3 szalotki
  • 50 g kaparów
  • 6 pikli
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 50 g białego chleba
  • 100 ml mleka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 ml bulionu (w którym gotowano języki)
  • 50 ml białego wina
  • 50 g masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  1. Ozory wieprzowe ugotować do miękkości, zdjąć skórę i ostudzić. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm, ułożyć na talerzu i przykryć pokrywką lub folią, aby zapobiec wyschnięciu.
  2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 220 stopni.
  3. Przygotuj mięso mielone. Filet z anchois bardzo drobno posiekaj. Do białego chleba wlać mleko i dobrze wycisnąć.
  4. Usuń liście z pietruszki. Drobno posiekaj liście pietruszki i szalotkę.
  5. Ogórki pokroić i wszystko wymieszać: biały chleb, posiekaną anchois, liście pietruszki, szalotkę i pikle. Sól i pieprz do smaku.
  6. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż pokrojone w plasterki ozory wieprzowe i mięso mielone.
  7. Zmieszaj bulion z białym winem…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja