Jak i ile gotować jęczmień perłowy

Jak i ile gotować jęczmień perłowy

Jak i ile gotować jęczmień perłowy

Ksenia Woroncowa 14 stycznia 2024 r

Dostępne opcje dodatków nie kończą się na ryżu, kaszy gryczanej i makaronie. Dzisiaj dowiemy się o kaszy perłowej – smacznym i bezpretensjonalnym zbożu, które w rzeczywistości jest dość łatwe w przygotowaniu. Aby przygotować obiad wystarczy ugotować kaszę perłową. Mówimy Ci, jak to zrobić.

Jęczmień perłowy

Treść materiału:

  • Jak przygotować kaszę perłową
  • Ile wody wziąć
  • Jak długo gotować kaszę perłową
  • Jak ugotować jęczmień perłowy w rondlu
  • Jak gotować jęczmień perłowy w powolnej kuchence
  • Jak gotować jęczmień perłowy w kuchence mikrofalowej

Jak przygotować kaszę perłową

Jęczmień perłowy sprzedawany w sklepach jest zwykle dość wysokiej jakości. Nie musisz tego sortować, ale nadal zalecamy sprawdzenie ziaren przed gotowaniem. Jeśli coś Cię niepokoi, wyjmij to i wyrzuć.

Konieczne jest umycie jęczmienia perłowego. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich odbywa się w bieżącej wodzie. Weź sito, wsyp odmierzoną ilość płatków i umieść je pod bieżącą zimną wodą. Podczas płukania posortuj ręcznie kaszę perłową. Cały proces zajmuje nie więcej niż 2-3 minuty.

Drugi sposób to opłukanie w rondlu lub głębokiej misce. Generalnie nie ma znaczenia, jaki rodzaj dań wybierzesz. Dosypujemy kaszę perłową, zalewamy zimną wodą i delikatnie rozcieramy pomiędzy palcami. Spuścić wodę. Powtarzaj te same czynności, aż woda, w której myjesz kaszę perłową, stanie się klarowna.

Można też namoczyć ziarna, jednak nie jest to konieczne. Jeśli kasza perłowa pozostanie w wodzie przez 2-3 godziny przed gotowaniem, ugotuje się szybciej. Należy pamiętać, że każde zboże, gdy wchłonie wodę, zwiększa objętość. Po namoczeniu lepiej spuścić nadmiar wody, dodać świeżej wody w wymaganej ilości i dopiero wtedy postawić patelnię na ogniu.

Ile wody wziąć

Jęczmień potrzebuje więcej czasu i wody, aby stać się miękki niż, powiedzmy, gryka. Obliczamy to w ten sposób: jedna porcja płatków i trzy płyny. Ale nie musisz gotować na wodzie – dla niektórych będzie to mdłe i niezbyt interesujące. Pysznie jest gotować kaszę perłową w bulionie drobiowym lub warzywnym – ratunek dla tych, którzy przygotowują podobne potrawy i przechowują bulion w zamrażarce. W przypadku przypraw wystarczy szczypta soli, ale w razie potrzeby do gotowej kaszy jęczmiennej można dodać suszoną cebulę lub czosnek, zioła, tymianek, kminek lub curry.

Jak długo gotować kaszę perłową

Zwykle wystarczy 35–40 minut, aby kasza perłowa stała się miękka, krucha i gotowa do podania jako dodatek do drugiego dania lub do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Jeśli nagle nie będziesz zadowolony z miękkości płatków, możesz ją poprawić, po prostu dodając trochę więcej gorącej wody i gotując przez dodatkowe 5-10 minut. Pamiętaj, aby podczas gotowania spróbować ziaren, aby sprawdzić, czy mają wystarczająco dużo czasu i wody.

Jęczmień można gotować na kuchence, w powolnej kuchence, piekarniku, a nawet w kuchence mikrofalowej
Jęczmień można gotować na kuchence, w powolnej kuchence, piekarniku, a nawet w kuchence mikrofalowej

Jak ugotować jęczmień perłowy w rondlu

Płatki opłukać w zimnej wodzie, namoczyć, następnie przełożyć do rondelka i zalać zimną wodą w proporcji 1:3.

Połóż patelnię na kuchence i włącz duży ogień, doprowadzając do wrzenia. Gdy kasza perłowa zacznie się gotować, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do średniego, dodaj sól i gotuj przez około 35–40 minut.

W razie potrzeby w trakcie procesu dodać wodę. Spróbuj kaszy perłowej na krótko przed końcem gotowania, aby ocenić jej gotowość.

Do przygotowanych płatków dodać przyprawy i masło. Można go smażyć z warzywami (papryką, pomidorami) lub podawać osobno jako dodatek do gorącego dania mięsnego.

Jak gotować jęczmień perłowy w powolnej kuchence

Umyte płatki zbożowe włóż do miski multicooker, zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź nadmiar wody, dodaj świeżą wodę, dodaj sól i przyprawy do smaku.

Umieść miskę w multicookerze, wybierz tryb „Owsianka”, ustaw timer na 60 minut.

W czasie gotowania kaszy perłowej na patelni (na oleju roślinnym lub w mieszance z masłem) można podsmażyć cebulę, marchewkę i czosnek. Gdy owsianka będzie gotowa, wmieszaj warzywa – przystawka będzie bardziej satysfakcjonująca i wyrazista w smaku.

Jak gotować jęczmień perłowy w kuchence mikrofalowej

Bądźmy szczerzy, nie jest to najskuteczniejszy sposób. Jeśli jednak nie ma innej opcji, kaszę perłową można przygotować w mikrogarnku. Aby to zrobić, lepiej napełnić go gorącą wodą. I wstępnie namoczyć, aby skrócić czas gotowania.

Kaszę perłową należy ugotować w pojemniku odpowiednim do kuchenki mikrofalowej – plastikowym lub szklanym. Lepiej mieć taki luzem, żeby woda nie wyciekała i bez pokrywki.

Najpierw gotuj jęczmień na maksymalnej mocy urządzenia przez 10 minut. Spróbuj owsianki. Dodaj kolejne 5 minut na średnim ogniu i kontynuuj gotowanie, aż ziarna będą miękkie i kruche. Do gotowej kaszy perłowej możesz dodać masło, sól i przyprawy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zboża #jęczmień #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja