Jak i dlaczego marynować cebulę. 7 sposobów, jak zrobić to szybko i skutecznie

Jak i dlaczego marynować cebulę. 7 sposobów, jak zrobić to szybko i skutecznie

Jak i dlaczego marynować cebulę. 7 sposobów, jak zrobić to szybko i skutecznie

Tatiana Sotnikowa 05 kwietnia 2024 r

Czy wiesz jak wykorzystać marynowaną cebulę? Nie, nie, wcale nie mówimy o przechowywaniu go na zimę, jak ogórki czy pomidory! Mówimy o szybkim marynowaniu czerwonej, cebuli, białej cebuli, a nawet szalotki: gotuj i podawaj.

Jak i dlaczego marynować cebulę. 7 sposobów, jak zrobić to szybko i skutecznie

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Po co marynować cebulę i jak z niej korzystać
  • Jakie produkty są potrzebne do marynowania cebuli?
  • Cebula marynowana w occie stołowym
  • Cebula marynowana w sosie jabłkowym
  • Cebula marynowana z sokiem z cytryny i koperkiem
  • Cebula marynowana z sosem sojowym
  • Cebula marynowana z sumakiem
  • Cebula marynowana z goździkami
  • Cebula marynowana w miodzie

Po co marynować cebulę i jak z niej korzystać

Zacznijmy od najbardziej oczywistego: cebula świetnie komponuje się z grillowanym mięsem, czy to stekami, czy kebabami. Jednak podanie jej w czystej postaci, nawet jeśli mówimy o słodkawej Jałcie, jest co najmniej nudnym pomysłem, a w przypadku cebuli budzi ogólne wątpliwości. Jeśli go pokroisz i odpowiednio zamarynujesz, będzie to zupełnie inna historia.

Kontynuujmy temat mięsa i przejdźmy do burgerów. Dodanie marynowanej cebuli do bułki z płaskim kotletem sprawia, że ​​banalny fast food staje się niemal wykwintnym daniem. I nawet najprostsze kanapki czy otwarte kanapki z tym dodatkiem zabrzmią zupełnie nowo.

A co powiesz na kebab, mięso czy kurczaka? Znów pokroimy za to pomidory, cebulę, ogórki… Stop! My proponujemy zrobić to inaczej i uzupełnić kebab cebulą marynowaną np. w sumaku (przepis znajdziesz poniżej): tak jest łatwiej, szybciej i bardziej oryginalnie.

Wreszcie cebula marynowana może być składnikiem wszelkiego rodzaju sałatek. I to zdecydowanie lepsze niż umieszczanie go w czystej postaci! Zobaczysz: nawet najprostsze połączenie ogórków z pomidorami i ziołami w towarzystwie marynowanej cebuli będzie mienić się zupełnie innymi kolorami.

Jakie produkty są potrzebne do marynowania cebuli?

Tak, te najprostsze! Przede wszystkim będziemy potrzebować jakiegoś kwaśnego składnika, na przykład octu (stołowego, jabłkowego, winnego, nawet balsamicznego), soku z cytryny lub białego wytrawnego wina. Będziesz także potrzebować trochę cukru, soli i pieprzu. Cóż, wtedy można fantazjować bez końca: można zastosować suszone i świeże zioła, mielony pieprz, czosnek, imbir, a nawet miód. Cóż, już teraz opowiemy Ci jak ciekawe jest używanie i łączenie tych składników.

Cebula marynowana w occie stołowym

Niezastąpiony dodatek do mięs, szaszłyków czy nawet pilawów. W tym przypadku potrzebna jest cebula o niepowtarzalnym palącym smaku.

Cebula marynowana w occie stołowym
Cebula marynowana w occie stołowym

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • cebula – 2 szt.
  • ocet stołowy (9%) – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • woda – 120 ml

1. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Włóż do miski i lekko rozgnieć je rękami, aby puścić sok.

2. W osobnej misce wymieszaj ocet, cukier, sól, sok z cytryny i wodę. Powstałą mieszaninę wylać na cebulę i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Przy okazji

W takim przypadku ocet stołowy można zastąpić octem jabłkowym lub winnym.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli zdarzy Ci się, że zostaną Ci marynowane cebule, możesz je wykorzystać do przygotowania gulaszu lub gulaszu.

Cebula marynowana w sosie jabłkowym

Idealny do robienia domowych burgerów, kanapek i kanapek. Pasuje do cienkich plasterków mięsa, indyka, kurczaka i gotowanej kiełbasy.

Cebula marynowana w sosie jabłkowym
Cebula marynowana w sosie jabłkowym

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • średnia cebula czerwona – 2 szt.
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki. l.
  • cukier – 1/2 łyżeczki.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • woda – 80 ml

1. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie. Umieścić w misce.

2. W osobnej misce połącz ocet jabłkowy, cukier, sól i wodę. Wlać cebulę i wymieszać, lekko ściskając krążki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Przy okazji

Dostosuj ilość cukru do swojego gustu. Możesz nawet odmówić, jeśli na przykład zamierzasz marynować cebulę w Jałcie.

Uwaga dla gospodyni

Marynowana cebula nabierze bardzo efektownych nut, jeśli do wody z octem doda się zmiażdżone nasiona kminku.

Cebula marynowana z sokiem z cytryny i koperkiem

Biała cebula, która sama w sobie jest delikatna w smaku, a nawet marynowana według tego przepisu, doskonale komponuje się ze smażonym kurczakiem lub rybą – także smażoną lub pieczoną w folii.

Cebula marynowana z sokiem z cytryny i koperkiem
Cebula marynowana z sokiem z cytryny i koperkiem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • średnia cebula biała – 2 szt.
  • koperek – 1 gałązka
  • sok z cytryny – 3 łyżki. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • woda – 100ml

1. Obierz białą cebulę i pokrój w krążki. Umieścić w misce.

2. Posortuj koperek, usuń szorstkie łodygi. Drobno posiekaj warzywa. Dodać do cebuli.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj sok z cytryny, cukier, sól i wodę. Wsypać cebulę i koperek. Zamieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Przy okazji

Jeśli dłużej potrzymasz cebulę w tej marynacie, przystawka stanie się szczególnie aromatyczna.

Uwaga dla gospodyni

Smak cebuli będzie bardziej oryginalny, jeśli do marynaty dodamy kilka łyżek białego wytrawnego wina.

Cebula marynowana z sosem sojowym

Nieco bardziej złożona, ale bardzo skuteczna opcja. Idealne do grillowanych skrzydełek z kurczaka lub mięs w stylu azjatyckim.

Cebula marynowana z sosem sojowym
Cebula marynowana z sosem sojowym

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • cebula – 2–3 szt.
  • mała papryczka chili – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 5 łyżek. l.
  • sos sojowy – 300 ml
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • woda – 150 ml

1. Obierz cebulę i pokrój w duże pierścienie. Umieścić w misce.

2. Bardzo drobno posiekaj papryczkę chili i czosnek. Dodać do cebuli.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, cukier i wodę. Postaw na ogniu i gotuj przez 5 minut. Pozwól ostygnąć. Marynatą zalej cebulę i odstaw na 30 minut.

Przy okazji

Do marynaty można dodać mały kawałek startego korzenia imbiru.

Uwaga dla gospodyni

Z tego przepisu można przygotować nie tylko cebulę, ale także szalotkę.

Cebula marynowana z sumakiem

Cebule te są często przygotowywane w Turcji i podawane z kebabami. Opcjonalnie dodaje się sok z cytryny, ale uznaliśmy, że tutaj będzie bardzo pomocny.

Cebula marynowana z sumakiem
Cebula marynowana z sumakiem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • średnia cebula – 2 szt.
  • sumak – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sól – 1 łyżeczka.
  • woda – 200 ml
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.

1. Obierz cebulę i pokrój w duże pierścienie. Umieścić w misce. Użyj rąk, aby wypuścić sok.

2. Posyp cebulę sumakiem. Dodać sól i wymieszać. Dodać olej, wodę i sok z cytryny. Zamieszać.

3. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Przy okazji

Zamiast sumaka można użyć innych suszonych ziół, np. rozmarynu czy tymianku.

Uwaga dla gospodyni

Do przygotowania takiej przekąski najlepiej użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Cebula marynowana z sokiem z buraków i goździkami

Bardzo aromatyczna i piękna przystawka. Co szczególnie miłe, nie musisz kupować droższej czerwonej cebuli: sok z buraków zyskuje ich jasny kolor.

Cebula marynowana z sokiem z buraków i goździkami
Cebula marynowana z sokiem z buraków i goździkami

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • cebula – 2–3 szt.
  • świeżo wyciśnięty sok z buraków – 100 ml
  • sok z cytryny – 2 łyżki. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • sól – 1 łyżeczka.
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
  • goździki – 2 pąki
  • groszek ziele angielskie – 2 szt.
  • woda – 100ml

1. Obierz cebulę i pokrój w duże pierścienie. Umieścić w misce.

2. Do kadzi wlać wodę. Dodać cukier, sól i doprowadzić do wrzenia. Dodaj goździki i ziele angielskie. Niech lekko ostygnie.

3. Do ostudzonej solanki wlać sok z buraków. Dodać sok z cytryny i ocet, wymieszać.

4. Wlać cebulę do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Przy okazji

Dostosuj ilość goździków do swojego gustu. Ziele angielskie można zastąpić czarnym lub różowym.

Uwaga dla gospodyni

Aby uzyskać sok, weź świeże buraki, zetrzyj je na drobnej tarce i połóż na 2 warstwach gazy. Następnie wyciśnij i użyj zgodnie z przepisem.

Cebula marynowana w miodzie

Ta przystawka będzie wymagała dłuższego marynowania, ale na pewno spodoba ci się wynik. Cebulę tę można dodać do talerza serów i podać z białym wytrawnym winem.

Cebula marynowana w miodzie
Cebula marynowana w miodzie

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • mała szalotka – 8 szt.
  • woda – 200 ml
  • ocet jabłkowy – 200 ml
  • sól – 1 łyżka. l.
  • miód – 100 g

1. Obierz cebulki i włóż je do małego słoiczka.

2. Podgrzej wodę, dodaj miód i sól. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Wlać ocet. Zamieszaj ponownie.

3. Natychmiast zalej powstałą marynatą cebulę w słoiku. Przykryj i pozostaw na 6-8 godzin.

Przy okazji

Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii do cebuli, włóż do słoika posiekany ząbek czosnku i kawałek ostrej papryki, a następnie zalej marynatą

Uwaga dla gospodyni

Tak marynowaną cebulę można przechowywać w lodówce przez tydzień.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marynowana cebulaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja