Jak i co ugotować z mieszanki hawajskiej

Jak i co ugotować z mieszanki hawajskiej

Jak i co ugotować z mieszanki hawajskiej

Tatiana Sotnikowa 26 lutego 2024 r

Mieszanka hawajska to jedna z najpopularniejszych mrożonych mieszanek warzywnych na rynku rosyjskim. Co wcale nie jest zaskakujące: jest łatwe, zdrowe, lubi je prawie każdy i można je przygotować w ciągu kilku minut. Wreszcie mieszanka hawajska ma wszechstronne zastosowanie: można ją spożywać w czystej postaci, podawać jako dodatek do dania głównego, a także dodawać do bardziej skomplikowanych dań. Które dokładnie? Powiemy Ci o tym już teraz.

Jak i co ugotować z mieszanki hawajskiej

Treść:

  • Co to jest mieszanka hawajska? Skład i zawartość kalorii
  • Z czego można przygotować mieszankę hawajską, jakie przyprawy i przyprawy można do niej dodać?
  • Jak zrobić mieszankę hawajską
  • Przepisy z mieszanką hawajską:
  • Hawajska mieszanka klopsików z kurczaka
  • Mieszanka hawajska z mięsem na patelni
  • Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską
  • Hawajska mieszanka ryżu z kurczakiem

Co to jest mieszanka hawajska? Skład i zawartość kalorii.

Od razu postawmy kropkę nad „i”: mieszanka hawajska nie ma nic wspólnego z tradycjami kulinarnymi Wysp Hawajskich. Z egzotycznym regionem kojarzy się jedynie bogactwo kolorów: czerwona słodka papryka, zielony groszek, żółta kukurydza, biały ryż. Oznacza to, że najwyraźniej to właśnie ten smak wywołał kiedyś skojarzenie z Hawajami (lub hawajską koszulą?) dla osoby, która pozostała bezimienna w historii, po czym nazwa zaczęła być aktywnie wykorzystywana przez różnych producentów mieszanek warzywnych na całym świecie.

Co zawiera mieszanka hawajska? Tradycyjnie składa się tylko z 4 składników: ryżu (40-50%), zielonego groszku (10-20%), słodkiej papryki (20-30%) i kukurydzy (10-15%). Niektórzy producenci jednak wykazują się kreatywnością i do hawajskiej mieszanki dodają marchewkę, kalafior lub pomidory. Ale to są wariacje na temat, a nie „klasyka”. Wartość energetyczna tradycyjnej mieszanki hawajskiej wynosi około 120 kilokalorii, dlatego mogą ją spożywać wszyscy zwolennicy prawidłowego odżywiania. Ponadto produkt ten jest prawdziwym magazynem przydatnych substancji: zawiera witaminy A, D, grupę B, wapń, sód, mangan i błonnik pokarmowy. W ten sposób mieszanka hawajska jest w stanie zapewnić organizmowi dopływ energii i poprawić funkcjonowanie niemal wszystkich układów organizmu. To prawda, niektórzy uważają, że mrożone warzywa mają gorszą zawartość witamin niż świeże, ale jest to błędne przekonanie. Dlaczego tak jest? Ponieważ zazwyczaj producenci wysyłają do zamrożenia świeżo zebrane warzywa, które mogą trafić na półki sklepowe po kilku dniach, a nawet tygodniach.

Z czego można przygotować mieszankę hawajską, jakie przyprawy i przyprawy można do niej dodać?

Mieszanka hawajska dobrze komponuje się z wieloma potrawami: jajkami, mięsem, rybami, drobiem
Mieszanka hawajska dobrze komponuje się z wieloma potrawami: jajkami, mięsem, rybami, drobiem

Wyjątkowe piękno tej mieszanki warzywnej polega na tym, że dobrze komponuje się z wieloma potrawami: mięsem (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, królik), drobiem (indyk, kurczak) i rybami. Mieszanka hawajska może stanowić dodatek do dania, bazę sałatki, zupy czy gulaszu. Jeśli chcesz, usmaż mieszankę hawajską na patelni lub, jeśli chcesz, upiecz ją w piekarniku: w każdym razie wynik będzie przewidywalnie wspaniały.

Jeśli chodzi o wybór ziół i przypraw, w tym przypadku ogranicza go jedynie Twoja kulinarna wyobraźnia. Odpowiednie są kurkuma i kminek, imbir i gałka muszkatołowa, papryka, w tym wędzona, czarna, ziele angielskie i czerwona papryka. Mieszankę hawajską możesz doprawić suszonymi ziołami (pietruszka, tymianek, tymianek, rozmaryn), dzięki którym za każdym razem uzyskasz nowy smak.

Jak zrobić mieszankę hawajską

Kolejną niezaprzeczalną zaletą tego produktu jest łatwość użycia. W większości przypadków mieszankę hawajską należy smażyć lub gotować bez rozmrażania: pomaga to zachować składniki odżywcze i poprawia smak. Czasami produkt ten trzeba rozmrozić (przykłady takich przepisów znajdziesz poniżej), ale należy to zrobić bezpośrednio przed gotowaniem. Ile czasu zajmuje gotowanie mieszanki hawajskiej? Nie dłużej niż 5–10 minut: zarówno warzywa, jak i ryż bardzo szybko osiągają idealny stan.

Przepisy na mieszanki hawajskie

Hawajska mieszanka klopsików z kurczaka

Pieczone w piekarniku klopsiki z kurczaka w mieszance hawajskiej to łatwy i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Hawaiian Blend to zbilansowane połączenie ryżu, zielonego groszku, ziaren kukurydzy i pokrojonej w kostkę papryki. Dzięki głębokiemu zamrażaniu szokowemu warzyw wszystkie przydatne substancje są prawie całkowicie zachowane w mieszance. Dlatego jego dodatek do mięsa mielonego wzbogaca potrawę w witaminy i mikroelementy, a dodatkowo gwarantuje jej doskonały smak i ciekawą konsystencję. Podając pieczone klopsiki na gorąco, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i zieloną sałatą, możesz mieć pewność, że Twój lunch będzie smakował wyśmienicie.

Hawajska mieszanka klopsików z kurczaka
Hawajska mieszanka klopsików z kurczaka

Do przygotowania klopsików na 1 porcję potrzebne będą:

  • filet z piersi kurczaka lub filet z udka z kurczaka 800 gr
  • zamrożona mieszanka Hawajski» 1 opakowanie
  • śmietana – 2 łyżki. l.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
  • woda pitna – 500 ml
  • sól, czarny pieprz, kurkuma – do smaku

1. Rozmroź mieszankę hawajską w temperaturze pokojowej. Filet z kurczaka zmiel na mięso mielone.

2. Mięso mielone i mieszankę wymieszać w jednej misce, dodać kurkumę, sól i pieprz.

3. Dokładnie wymieszaj mieszaninę i uformuj klopsiki. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy i śmietanę w ciepłej wodzie, dodać trochę soli.

4. Powstałą mieszaniną polej klopsiki i piecz w żaroodpornym naczyniu w umiarkowanej temperaturze w piekarniku przez około 40 minut.

Przy okazji

Aby zapobiec utracie cennych właściwości mrożonek, rozmrażaj je powoli – w ciągu 5 minutNa 6 godzin przed gotowaniem wyjmij je z zamrażarki i umieść na dolnej półce lodówki.

Przydatne rady

Klopsiki można zrobić nie tylko z mielonego kurczaka, ale także z wołowiny. Jeśli chcesz, możesz doprawić danie tartym serem. Aby to zrobić, wyjmij patelnię z klopsikami z piekarnika 25 minut po rozpoczęciu gotowania i dodaj ser. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika, a po 15 minutach klopsiki zostaną pokryte pyszną skórką serową.

Mieszanka hawajska z mięsem na patelni

Ta hawajska mieszanka mięsna z patelni to danie idealne w sytuacji awaryjnej, gdy nie masz dużo czasu ani energii na skomplikowany przepis. Do przygotowania tego prostego i smacznego dania wystarczy trochę mięsa mielonego i paczka mrożonych warzyw z ryżem. Najważniejszym punktem programu jest tutaj mieszanka warzywna. W ciągu zaledwie pół godziny możesz podać zdrowy i satysfakcjonujący lunch, który spełnia wszystkie zalecenia dietetyków: będzie zawierał białka, wolne węglowodany i błonnik. Potrawę przygotować na głębokiej patelni, w rondlu lub w woku, a przed podaniem udekorować świeżymi ziołami i doprawić mielonym pieprzem.

Mieszanka hawajska z mięsem na patelni
Mieszanka hawajska z mięsem na patelni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • Mieszanka hawajska – 400 g
  • mięso mielone wołowe – 250 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • bazylia – 2 gałązki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta, 57 minut

2. Posiekaj czosnek. Oddziel liście pietruszki i bazylii od łodyg. Posiekaj nożem liście pietruszki i duże liście bazylii, małe listki bazylii zostaw do dekoracji.

3. Do przygotowanej cebuli dodaj mięso mielone, czosnek i posiekane zioła. Zmniejsz ogień do niskiego. Smaż mięso mielone, ciągle mieszając szpatułką i rozbijając grudki, przez 10 minut. Mięso mielone powinno zmienić kolor i lekko się zrumienić.

4. Dodaj mieszankę hawajską na patelnię. Nie ma potrzeby rozmrażania mieszanki przed gotowaniem. Sól i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Zalać 100 ml gorącej wody i wymieszać.

5. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj naczynie na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie wymieszaj kilka razy szpatułką. Zdejmij patelnię z ognia i nałóż hawajską mieszankę do misek, udekoruj bazylią i natychmiast podawaj.

Przy okazji

Gotowe danie możesz podać z lekkim sosem. W małym słoiczku z zakrętką wymieszaj 2 łyżki. l. sos sojowy, 1 łyżeczka. płynny miód, 1 łyżka. l. sok z cytryny i 3 łyżki. l. oliwę, doprawić czarnym pieprzem i energicznie potrząsnąć słoiczkiem.

Przydatne rady

Mieszankę hawajską można przygotować z mielonej wołowiny, wołowiny i wieprzowiny oraz drobiu. Dodatkowo wegetarianie mogą przygotować mieszankę hawajską z grzybami lub szpinakiem, dodać fasolę czerwoną z puszki lub ugotowaną ciecierzycę.

Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską

Sałatka krabowa z mieszanką hawajską to udana i oryginalna interpretacja popularnej sałatki z paluszkami krabowymi. Do jego przygotowania potrzebne będzie minimum dodatkowych składników, gdyż mieszanka hawajska zawiera już wszystko, czego potrzeba! Co więcej, Twoja sałatka będzie wypadać korzystnie w porównaniu z wersją standardową, ponieważ do zwykłego zestawu produktów dodany zostanie groszek i kostki słodkiej papryki. Można pójść najprościej – zagotować mieszankę hawajską, a następnie odcedzić na durszlaku, zajmuje to tylko 5 minut. W naszym przepisie krok po kroku zamrożoną mieszankę podsmażamy wstępnie na oliwie z oliwek, co nadaje warzywom jaśniejszy smak.

Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską
Sałatka Krabowa Z Mieszanką Hawajską

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • mrożona mieszanka hawajska – 400 g
  • paluszki krabowe – 200 g
  • ogórki kiszone – 3 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • majonez – 4 łyżki. l.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • zielona cebula – 2 szt.
  • koperek – 2 gałązki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj mieszankę hawajską, sól i dopraw mielonym czarnym pieprzem. Nie ma potrzeby rozmrażania mieszanki hawajskiej przed gotowaniem.

2. Wlać 3 na patelnię4 łyżki l. zalać wodą, przykryć i gotować 5 minut. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj mieszaninę i gotuj jeszcze 34 minuty Przełóż mieszankę hawajską do dużej salaterki i całkowicie ostudź.

3. Jajka włóż do małej chochli i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie jajka będą ugotowane na twardo. Odcedzić i ostudzić jajka w zimnej wodzie.

4. Wyjmij paluszki krabowe z folii opakowaniowej. Każdy patyczek przekrój wzdłuż na dwie części, ułóż na desce i pokrój na kawałki o grubości 34 mm.

5. Ogórki kiszone pokroić w kostkę o boku 5 mm. Obierz jajka i pokrój je w kostkę tej samej wielkości. Oddziel liście koperku od łodyg i drobno je posiekaj. Pokrój zieloną cebulę na małe kawałki.

6. Do salaterki z mieszanką hawajską włóż posiekane paluszki krabowe, posiekany koperek, posiekane jajka i ogórki kiszone. Dodać majonez i dokładnie wymieszać sałatkę.

7. Przykryj salaterkę folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie smak sałatki zostaje zharmonizowany. Przed podaniem zdjąć folię z salaterki, dodać do sałatki cebulę, delikatnie wymieszać i podawać.

Przy okazji

Ogórki kiszone w sałatce można zastąpić świeżymi. Ponadto, jeśli wolisz dania z minimalną ilością składników, nie musisz dodawać do sałatki jajek. Obie opcje mają prawo istnieć – jajka…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja