Jak i co można ugotować z rzepy
gastronomia 15 listopada 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz
Rzepa – warzywo najłatwiejsze w przygotowaniu, pamiętajcie powiedzenie „łatwiejsze niż rzepa gotowana na parze„? Przed ziemniakami rzepa była nadal głównym, najbardziej dostępnym i najlepiej przechowywanym produktem w Rosji. Jadano go przez cały rok. Ale potem ziemniaki dosłownie zmiotły rzepę z rosyjskich ogrodów. A szkoda, bo poza dostępnością, zachowaniem jakości i innymi demokratycznymi walorami, rzepa jest też bardzo smaczna. To nie przypadek, że Francuzi i Włosi nadal używają go zarówno w kuchni codziennej, jak i wykwintnej. Dowiedzmy się, jak i co ugotować z rzepy.
Rzepa na parze
W sprawie słowo rzepa”szybować” Oznacza „gotować umieszczając w żeliwnym garnku, dodając dwie do trzech łyżek wody, bez dodawania drewna opałowego” Przetłumaczone na język współczesny – „para” Aby to zrobić, weź sześć lub siedem młodych rzep, umyj je, obierz, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka, żeliwa lub rondla. Wlać trochę wody i przykryć pokrywką. Włóż rzepy do piekarnika nagrzanego do 120-130°C. Za 2 godziny danie będzie gotowe.
Najlepiej smakuje rzepa gotowana na parze z masłem i grubą solą, ale dzieciom podawano ją z łyżką miodu. Rzepę można gotować nie tylko w rondlu lub żeliwie, ale także piec w worku do pieczenia przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Pieczona rzepa z jabłkami
Obierz dwie lub trzy rzepy i pokrój je w cienkie plasterki. Kilka dużych jabłek pokroić w plasterki, usuwając rdzeń. Wymieszaj kawałki rzepy i jabłka, skrop olejem roślinnym, posyp świeżym tymiankiem, lekko solą i pieprzem. Następnie układamy na przemian rzepę i jabłka na blasze do pieczenia, posypujemy białym wytrawnym winem lub piwem pszenicznym, a nawet po prostu zalewamy średnio gęstą śmietaną – i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Będzie gotowe za 30 minut, ale na wszelki wypadek sprawdzaj od czasu do czasu, jak się sprawy mają.
Rzepa duszona z dynią
Kawałki rzepy włóż do rondla. Dodaj trochę oleju roślinnego i 1 szklankę wrzącej wody. Około 10 minut po ugotowaniu dodajemy dynię, pokrojoną na kawałki tej samej wielkości. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw i dodaj sól 2-3 minuty przed gotowaniem. Całkowicie ostudzić i podawać do mięs lub białych ryb.
Puree z rzepy
To warzywo szczególnie zadowoli tych, którzy są na diecie. Ma prawie zero kalorii, a puree z rzepy jest prawie nie do odróżnienia od puree z selera – tego władcy biednego angielskiego stołu. Ugotuj rzepę w całości. Po ugotowaniu rozdrobnij go. Dla tych, którzy nie są na diecie, dodaj gorące mleko lub śmietanę. W przeciwieństwie do puree ziemniaczanego, ten rodzaj puree nigdy nie uzyska kremowej konsystencji. Pozostają w nim włókna i szorstkie kawałki.
Rzepa faszerowana bułką tartą i rodzynkami
Odetnij górę warzywa i usuń miąższ. Powstałą pustą przestrzeń wypełnij mieszanką średnich okruchów pysznego chleba pszennego, roztopionego masła (1-2 łyżeczki na średnią rzepę) i namoczonych rodzynek (około 2 łyżek stołowych). Polać wierzch miodem i piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 30-40 minut.
Rzepę można smażyć, gotować, duszić, a także jeść na surowo (co też jest modne). Rzepa nie ma aktywnego, zbyt wyrazistego smaku, dlatego można ją dodawać do każdej sałatki, gotować, faszerować, a także dodawać do zapiekanek lub gulaszu. Można go dodać do kapuśniaku lub barszczu zamiast ziemniaków.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #warzywa korzeniowe #rzepa #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa14 października 2023 r
vbsvob, dzięki za radę! Czekać na dalsze informacje!
00Odpowiedź
14 października 2023 r
1. Drobno posiekaj rzepę, marchewkę i cebulę. Dusić na patelni aż do ugotowania, dodać olej roślinny. Smak jest niesamowity! 2. Drobno posiekane buraki, rzepę, kapustę i cebulę udusić, wymieszać z łyżką oleju słonecznikowego. Smaczne. Wszystko można przygotować w zaledwie 10 – 15 minut.
00Odpowiedź
10 lipca 2023 r
Spróbowałem po raz pierwszy dawno temu. Podobało mi się na surowo. Byłem w sklepie, ale gorzki. Uprawiam to sam. Jem na surowo, gotowane, smażone.
00OdpowiedźKonstanca15 listopada 2021 r
Mieliśmy okazję spróbować rzepy, ale nie przypadła nam szczególnie do gustu. Na surowo, do sałatek, nadal jest w porządku, przypomina nieco rzodkiewkę. Ale po ugotowaniu i duszeniu ma jakiś smak musztardy (w końcu rośliny należą do tej samej rodziny). Może po zmieszaniu z innymi warzywami i produktami smak nie będzie aż tak wyczuwalny, będę musiała spróbować.
00Odpowiedźhne.nie31 grudnia 2020 r
Smażyliśmy rzepę z cebulą i ziemniakami.
00Odpowiedź
23 września 2013
A dziś kupiłam w sklepie rzepę, wsadziłam do piekarnika, myślę, że będzie pyszna. Wspomnienia z dzieciństwa
00OdpowiedźWładimir Fursow17 lipca 2011 r
Rzepy nie można teraz kupić w sklepach, trzeba jej szukać na targowiskach.
00Odpowiedź
27 czerwca 2011 r
Rzepa to naprawdę bardzo smaczny i zdrowy produkt. Polecam każdemu stosować na surowo, na parze i duszone
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych