Jak gotować zupę z suszonych grzybów

Jak gotować zupę z suszonych grzybów

Jak gotować zupę z suszonych grzybów

Olga Siutkina 10 stycznia 2024 r5,00 (2)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

Jak gotować zupę z suszonymi grzybami Pytanie jest oczywiście interesujące. Ale najpierw musisz gdzieś zdobyć suszone grzyby. Do niedawna babcie z naszyjnikami z suszonych grzybów sprzedawały grzyby w moskiewskich pasażach. Ale czasy się zmieniły: suszone i wyselekcjonowane białe produkty można kupić w każdym supermarkecie. Jedno pozostaje niezmienne: zimą masz ochotę na zupę grzybową. A my powiemy Ci, jak prawidłowo to ugotować.

Zupa z suszonych borowików z ziemniakamiJak gotować zupę z suszonych grzybówZupa z suszonych borowików z ziemniakamiJak gotować zupę z suszonych grzybówO czym porozmawiamy w artykule:Jakie grzyby suszy się? Jak gotować bulion grzybowy Zupa z suszonych borowików z ziemniakami Zupa z suszonych borowików z jęczmieniemKlasyczna zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików z makaronem Zupa puree z suszonych borowikówZupa krem ​​z suszonych borowików ze śmietaną

Jakie grzyby są suszone?

Suszone grzyby najlepszy i co najważniejsze bezpieczny sposób na zaopatrzenie się w grzyby na zimę. Borowiki, Borowiki, Borowiki, Borowiki, Borowiki, Borowiki, Trufle, Smardze, Miodowce, Pieczarki, Boczniaki dość duża lista grzybów, które można w ten sposób przechowywać na zimę. Ale nie ze wszystkich można przygotować pyszną zupę. Rosół i zupa z suszonych grzybów białych i borowików z pewnością będą pyszne. Borowiki po wysuszeniu stają się czarne: bulion staje się ciemny.

Wybrani biali To właśnie odróżnia dzisiejsze suszone grzyby od tych, które od babć nawleczono na sznurki. Jaka jest różnica? Co się zmieniło? Te, które są obecnie sprzedawane w sklepach, są naprawdę wyselekcjonowane, pokrojone w cienkie, równe plasterki, suszone w optymalnych warunkach w suszarniach. A dla sprzedawców prywatnych mogą to być grzyby mieszane borowik biały, borowik, suszone w piekarniku, na słońcu, w rosyjskim piekarniku… Wszystkie te grzyby nadają się do przyrządzenia z nich pysznej zupy. Inny będzie tylko kolor bulionu. Borowiki i borowiki nadadzą ciemniejszy kolor. A rosół z suszonych borowików będzie przezroczysty. Spośród nich wszystkich on okazuje się najlepszy bogaty, gęsty, aromatyczny.

Wszelkie grzyby można suszyć „staromodnym” sposobem, wieszając je na sznurku w domu
Wszelkie grzyby można suszyć „staromodnym” sposobem, wieszając je na sznurku w domu

Jak gotować bulion grzybowy

Zanim zaczniesz gotować bulion grzybowy, grzyby należy dokładnie umyć. Grzybów zwykle nie myje się przed suszeniem. Aby to zrobić, musisz je dwukrotnie namoczyć. Pierwszy raz przez 20–30 minut i spłucz, aby usunąć ewentualny piasek. Drugi raz od 2 do 8 godzin.

Podczas wielokrotnego moczenia grzyby oddają wodzie część smaku, dlatego nie ma potrzeby jej wylewania, można na tej wodzie ugotować bulion grzybowy. Ale na dnie pojemnika, w którym moczono grzyby, może znajdować się osad piasek. Wyjmij grzyby i ostrożnie spuść wodę do garnka, w którym będzie gotowany bulion, uważając, aby nie naruszyć osadu. Duże grzyby należy przed gotowaniem pokroić na kawałki.

Do przygotowania bulionu grzybowego potrzebujesz:

  • 25 g suszonych grzybów na 1 litr wody

1. Suszone grzyby zalać wodą, w której się moczyły i doprowadzić do wrzenia.

2. Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny.

3. Ponownie odcedź gotowy bulion.

4. Po ugotowaniu zupa powinna stać przez 10–15 minut. W tym czasie wszystkie smaki zostaną w pełni ujawnione, a zupa stanie się znacznie smaczniejsza.

Przydatne rady

Dla podkreślenia smaku i aromatu do bulionu grzybowego można dodać liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, kolendrę, tymianek i gałkę muszkatołową.

Bulion grzybowy można ugotować do wykorzystania w przyszłości i zamrozić. Lub ugotuj skoncentrowany bulion, zamroź i w razie potrzeby rozmroź i dodaj wodę do pożądanego smaku.

Zupa z suszonych borowików z ziemniakami

Grzyb Tak nazywa się zupę z suszonych grzybów w prawie wszystkich północnych regionach Rosji. Z różnymi płatkami zbożowymi, z ziemniakami lub makaronem lub po prostu z grzybami Ta zupa nazywa się zupą grzybową. Opiera się na bulionie grzybowym. Aby przygotować chudą zupę, ghee lub masło należy zastąpić olejem roślinnym.

Zupa z suszonych borowików z ziemniakami
Zupa z suszonych borowików z ziemniakami

Do suszonej zupy grzybowej z ziemniakami potrzebujemy:

  • 70 g suszonych grzybów
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 1 łyżka. l. masło lub ghee
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana i zioła do podania
  1. Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Napełnij ponownie zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
  2. Wyjmij grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
  4. Do garnka wlej wodę do objętości 2 litrów, dodaj grzyby i zagotuj.
  5. Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Dodaj sól do smaku.
  6. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę słomki, cebula małe kostki.
  7. Smażyć cebulę i marchewkę na jasnozłoty kolor.
  8. Na 10 minut przed przygotowaniem bulionu grzybowego do zupy z suszonych borowików dodajemy ziemniaki, podsmażoną marchewkę i cebulę.
  9. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Podawać zupę ze śmietaną i ziołami.

Przydatne rady

Gdy bulion będzie gotowy, aby całkowicie wyeliminować przedostawanie się piasku, odcedź bulion, najpierw usuwając grzyby łyżką cedzakową lub sitkiem. Następnie włóż grzyby z powrotem do bulionu.

Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną

Kasza Dzięki temu będzie harmonijnym i satysfakcjonującym dodatkiem do zupy grzybowej. Zboża mogą być prosem, kaszą gryczaną, kaszą manną, płatkami owsianymi. Na mój gust najbardziej odpowiedni jęczmień perłowy Jęczmień ugotuje się szybciej; jęczmień holenderski zajmie więcej czasu, ale można go ugotować wcześniej lub ugotować równolegle z bulionem grzybowym i gotowe do dodania do zupy.

Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną
Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną

Do przygotowania zupy z suszonych borowików z kaszą jęczmienną potrzebne będą:

  • 70 g suszonych białych grzybów
  • 100 g kaszy perłowej (holenderskiej)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
  • sól, liść laurowy
  1. Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Ponownie napełnij zimną wodą i pozostaw na 2-3 godziny.
  2. Kaszę perłową opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny.
  3. Wyjmij grzyby i pokrój je na małe kawałki.
  4. Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
  5. Do garnka wlej wodę do objętości 2 litrów, dodaj grzyby i zagotuj. Usuń powstałą pianę.
  6. Kaszę perłową odcedź z wody, w której moczyły się płatki, a kaszę przełóż na patelnię z grzybami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza perłowa i grzyby będą ugotowane 40–50 minut.
  7. Grzyby i kasza perłowa będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
  8. Gotując zupę z suszonych borowików, dodaj sól do smaku.
  9. Marchewkę pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  10. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z podsmażoną cebulą i marchewką. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe około 15 minut. Dodaj liść laurowy razem z ziemniakami.

Przydatne rady

Podawaj zupę grzybową ze śmietaną, będzie jeszcze smaczniejsza.

Klasyczna zupa z suszonych borowików

Jeśli podążasz za rosyjskimi tradycjami, klasyczną zupę z suszonych grzybów gotuje się z dodatkiem rzepy. Zupę można przygotować wyłącznie z rzepy lub dodać do niej ziemniaki, aby uzyskać gładszą konsystencję.

Klasyczna zupa z suszonych borowików
Klasyczna zupa z suszonych borowików

Do przygotowania klasycznej zupy z suszonych białych grzybów potrzebujesz:

  • 70 g suszonych białych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • 100 g korzenia selera
  • 1–2 małe rzepy
  • 1 średnia cebula
  • 4–5 szt. małe ziemniaki
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • sól do smaku
  • warzywa do podania
  1. Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Napełnij ponownie zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
  2. Wyjmij grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
  4. Do garnka wlej wodę do objętości 3 litrów, dodaj grzyby i zagotuj.
  5. Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Dodaj sól do smaku.
  6. Korzenie marchew, seler, rzepa i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do bulionu grzybowego. Gotuj przez 20 minut, aż korzenie będą gotowe.
  7. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
  8. Gdy korzenie będą gotowe, zmiksuj w blenderze klasyczną zupę z suszonych borowików.
  9. Do gotowej zupy dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy i gotujemy zupę kolejne 3-4 minuty.
  10. Zupę podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.

Przydatne rady

Aby uzyskać zupę odpowiedniej gęstości, należy odlać pół szklanki bulionu, a następnie zupę zmiksować blenderem. Dolać bulionu do żądanej gęstości zupy.

Zupa z suszonych białych grzybów z makaronem

Zupę grzybową z makaronem z całą pewnością można uznać za klasykę zup grzybowych. Ale nie każda gospodyni domowa odważy się ugotować makaron w domu. Jest to kłopotliwe i zajmuje dużo czasu. Wermiszel zawsze przyjdzie na ratunek. Gotuje się szybko, wynik jest stabilny, zupa okazuje się bogata i, co najważniejsze, pyszna!

Zupa z suszonych białych grzybów z makaronem
Zupa z suszonych białych grzybów z makaronem

Do przygotowania zupy z suszonych białych grzybów z makaronem potrzebne będą:

  • 70 g suszonych białych grzybów
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 80 g wermiszelu
  • 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • warzywa do podania
  1. Przygotuj bulion grzybowy. Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Napełnij ponownie zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
  2. Wyjmij grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
  4. Do garnka wlej wodę do objętości 2 litrów, dodaj grzyby i zagotuj.
  5. Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Dodaj sól do smaku.
  6. Wyjmij grzyby z bulionu i usmaż na oleju. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  7. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Smażyć warzywa na oleju roślinnym na złoty kolor.
  8. Ziemniaki pokroić w kostkę i zanurzyć w przygotowanym bulionie grzybowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  9. Do zupy z suszonych borowików dodajemy podsmażone warzywa i smażone grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.
  10. Do zupy dodać wermiszel, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż wermiszel będzie miękki około 5 minut.
  11. Zupę doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Zupę z suszonych borowików podawać w misce z makaronem, posypaną ziołami.

Przydatne rady

Staraj się nie doprowadzać wermiszelu do pełnej gotowości. Podczas gdy zupa będzie odstawała na 10–12 minut po ugotowaniu, wermiszel nadal „dotrze”.

Zupa-puree z suszonych borowików

To wspaniałe, aromatyczne danie szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom gęstych zup. Spróbuj dodać trochę suszonych grzybów zmielonych na proszek, a smak i aromat grzybów wzrośnie kilkukrotnie.

Zupa-puree z suszonych borowików
Zupa-puree z suszonych borowików

Aby przygotować zupę puree z suszonych borowików, potrzebujesz:

  • 70 g suszonych borowików
  • 2 łyżki l. mąka
  • 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
  • 1–2 szt. małe ziemniaki
  • sól, mielona czarna…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja