Jak gotować zupę z suszonych grzybów
Olga Siutkina 10 stycznia 2024 r5,00 (2)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz
Jak gotować zupę z suszonymi grzybami — Pytanie jest oczywiście interesujące. Ale najpierw musisz gdzieś zdobyć suszone grzyby. Do niedawna babcie z naszyjnikami z suszonych grzybów sprzedawały grzyby w moskiewskich pasażach. Ale czasy się zmieniły: suszone i wyselekcjonowane białe produkty można kupić w każdym supermarkecie. Jedno pozostaje niezmienne: zimą masz ochotę na zupę grzybową. A my powiemy Ci, jak prawidłowo to ugotować.
O czym porozmawiamy w artykule:Jakie grzyby suszy się? Jak gotować bulion grzybowy Zupa z suszonych borowików z ziemniakami Zupa z suszonych borowików z jęczmieniemKlasyczna zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików z makaronem Zupa puree z suszonych borowikówZupa krem z suszonych borowików ze śmietaną
Jakie grzyby są suszone?
Suszone grzyby — najlepszy i co najważniejsze bezpieczny sposób na zaopatrzenie się w grzyby na zimę. Borowiki, Borowiki, Borowiki, Borowiki, Borowiki, Borowiki, Trufle, Smardze, Miodowce, Pieczarki, Boczniaki — dość duża lista grzybów, które można w ten sposób przechowywać na zimę. Ale nie ze wszystkich można przygotować pyszną zupę. Rosół i zupa z suszonych grzybów białych i borowików z pewnością będą pyszne. Borowiki po wysuszeniu stają się czarne: bulion staje się ciemny.
Wybrani biali — To właśnie odróżnia dzisiejsze suszone grzyby od tych, które od babć nawleczono na sznurki. Jaka jest różnica? Co się zmieniło? Te, które są obecnie sprzedawane w sklepach, są naprawdę wyselekcjonowane, pokrojone w cienkie, równe plasterki, suszone w optymalnych warunkach w suszarniach. A dla sprzedawców prywatnych mogą to być grzyby mieszane — borowik biały, borowik, — suszone w piekarniku, na słońcu, w rosyjskim piekarniku… Wszystkie te grzyby nadają się do przyrządzenia z nich pysznej zupy. Inny będzie tylko kolor bulionu. Borowiki i borowiki nadadzą ciemniejszy kolor. A rosół z suszonych borowików będzie przezroczysty. Spośród nich wszystkich on okazuje się najlepszy — bogaty, gęsty, aromatyczny.
Wszelkie grzyby można suszyć „staromodnym” sposobem, wieszając je na sznurku w domu
Jak gotować bulion grzybowy
Zanim zaczniesz gotować bulion grzybowy, grzyby należy dokładnie umyć. — Grzybów zwykle nie myje się przed suszeniem. Aby to zrobić, musisz je dwukrotnie namoczyć. Pierwszy raz — przez 20–30 minut i spłucz, aby usunąć ewentualny piasek. Drugi raz — od 2 do 8 godzin.
Podczas wielokrotnego moczenia grzyby oddają wodzie część smaku, dlatego nie ma potrzeby jej wylewania, można na tej wodzie ugotować bulion grzybowy. Ale na dnie pojemnika, w którym moczono grzyby, może znajdować się osad — piasek. Wyjmij grzyby i ostrożnie spuść wodę do garnka, w którym będzie gotowany bulion, uważając, aby nie naruszyć osadu. Duże grzyby należy przed gotowaniem pokroić na kawałki.
Do przygotowania bulionu grzybowego potrzebujesz:
- 25 g suszonych grzybów na 1 litr wody
1. Suszone grzyby zalać wodą, w której się moczyły i doprowadzić do wrzenia.
2. Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny.
3. Ponownie odcedź gotowy bulion.
4. Po ugotowaniu zupa powinna stać przez 10–15 minut. W tym czasie wszystkie smaki zostaną w pełni ujawnione, a zupa stanie się znacznie smaczniejsza.
Przydatne rady
Dla podkreślenia smaku i aromatu do bulionu grzybowego można dodać liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, kolendrę, tymianek i gałkę muszkatołową.
Bulion grzybowy można ugotować do wykorzystania w przyszłości i zamrozić. Lub ugotuj skoncentrowany bulion, zamroź i w razie potrzeby rozmroź i dodaj wodę do pożądanego smaku.
Zupa z suszonych borowików z ziemniakami
Grzyb — Tak nazywa się zupę z suszonych grzybów w prawie wszystkich północnych regionach Rosji. Z różnymi płatkami zbożowymi, z ziemniakami lub makaronem lub po prostu z grzybami — Ta zupa nazywa się zupą grzybową. Opiera się na bulionie grzybowym. Aby przygotować chudą zupę, ghee lub masło należy zastąpić olejem roślinnym.
Zupa z suszonych borowików z ziemniakami
Do suszonej zupy grzybowej z ziemniakami potrzebujemy:
- 70 g suszonych grzybów
- 300 g ziemniaków
- 150 g cebuli
- 100 g marchewki
- 1 łyżka. l. masło lub ghee
- sól, pieprz do smaku
- śmietana i zioła do podania
- Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Napełnij ponownie zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
- Wyjmij grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
- Do garnka wlej wodę do objętości 2 litrów, dodaj grzyby i zagotuj.
- Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Dodaj sól do smaku.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę — słomki, cebula — małe kostki.
- Smażyć cebulę i marchewkę na jasnozłoty kolor.
- Na 10 minut przed przygotowaniem bulionu grzybowego do zupy z suszonych borowików dodajemy ziemniaki, podsmażoną marchewkę i cebulę.
- Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Podawać zupę ze śmietaną i ziołami.
Przydatne rady
Gdy bulion będzie gotowy, aby całkowicie wyeliminować przedostawanie się piasku, odcedź bulion, najpierw usuwając grzyby łyżką cedzakową lub sitkiem. Następnie włóż grzyby z powrotem do bulionu.
Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną
Kasza — Dzięki temu będzie harmonijnym i satysfakcjonującym dodatkiem do zupy grzybowej. Zboża mogą być prosem, kaszą gryczaną, kaszą manną, płatkami owsianymi. Na mój gust najbardziej odpowiedni — jęczmień perłowy Jęczmień ugotuje się szybciej; jęczmień holenderski zajmie więcej czasu, ale można go ugotować wcześniej lub ugotować równolegle z bulionem grzybowym i gotowe do dodania do zupy.
Zupa z suszonych borowików z kaszą jęczmienną
Do przygotowania zupy z suszonych borowików z kaszą jęczmienną potrzebne będą:
- 70 g suszonych białych grzybów
- 100 g kaszy perłowej (holenderskiej)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
- sól, liść laurowy
- Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Ponownie napełnij zimną wodą i pozostaw na 2-3 godziny.
- Kaszę perłową opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny.
- Wyjmij grzyby i pokrój je na małe kawałki.
- Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
- Do garnka wlej wodę do objętości 2 litrów, dodaj grzyby i zagotuj. Usuń powstałą pianę.
- Kaszę perłową odcedź z wody, w której moczyły się płatki, a kaszę przełóż na patelnię z grzybami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza perłowa i grzyby będą ugotowane — 40–50 minut.
- Grzyby i kasza perłowa będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
- Gotując zupę z suszonych borowików, dodaj sól do smaku.
- Marchewkę pokroić w paski, cebulę — w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z podsmażoną cebulą i marchewką. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe — około 15 minut. Dodaj liść laurowy razem z ziemniakami.
Przydatne rady
Podawaj zupę grzybową ze śmietaną, będzie jeszcze smaczniejsza.
Klasyczna zupa z suszonych borowików
Jeśli podążasz za rosyjskimi tradycjami, klasyczną zupę z suszonych grzybów gotuje się z dodatkiem rzepy. Zupę można przygotować wyłącznie z rzepy lub dodać do niej ziemniaki, aby uzyskać gładszą konsystencję.
Klasyczna zupa z suszonych borowików
Do przygotowania klasycznej zupy z suszonych białych grzybów potrzebujesz:
- 70 g suszonych białych grzybów
- 1 średnia marchewka
- 100 g korzenia selera
- 1–2 małe rzepy
- 1 średnia cebula
- 4–5 szt. małe ziemniaki
- 2 łyżki l. olej roślinny
- sól do smaku
- warzywa do podania
- Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Napełnij ponownie zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
- Wyjmij grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
- Do garnka wlej wodę do objętości 3 litrów, dodaj grzyby i zagotuj.
- Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Dodaj sól do smaku.
- Korzenie — marchew, seler, rzepa i ziemniaki — obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do bulionu grzybowego. Gotuj przez 20 minut, aż korzenie będą gotowe.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
- Gdy korzenie będą gotowe, zmiksuj w blenderze klasyczną zupę z suszonych borowików.
- Do gotowej zupy dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy i gotujemy zupę kolejne 3-4 minuty.
- Zupę podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.
Przydatne rady
Aby uzyskać zupę odpowiedniej gęstości, należy odlać pół szklanki bulionu, a następnie zupę zmiksować blenderem. Dolać bulionu do żądanej gęstości zupy.
Zupa z suszonych białych grzybów z makaronem
Zupę grzybową z makaronem z całą pewnością można uznać za klasykę zup grzybowych. Ale nie każda gospodyni domowa odważy się ugotować makaron w domu. — Jest to kłopotliwe i zajmuje dużo czasu. Wermiszel zawsze przyjdzie na ratunek. Gotuje się szybko, wynik jest stabilny, zupa okazuje się bogata i, co najważniejsze, pyszna!
Zupa z suszonych białych grzybów z makaronem
Do przygotowania zupy z suszonych białych grzybów z makaronem potrzebne będą:
- 70 g suszonych białych grzybów
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 średni ziemniak
- 80 g wermiszelu
- 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- warzywa do podania
- Przygotuj bulion grzybowy. Suche borowiki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Następnie spuść wodę i opłucz grzyby. Napełnij ponownie zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
- Wyjmij grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka ostrożnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Na dnie pojemnika może pozostać piasek.
- Do garnka wlej wodę do objętości 2 litrów, dodaj grzyby i zagotuj.
- Usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Dodaj sól do smaku.
- Wyjmij grzyby z bulionu i usmaż na oleju. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Smażyć warzywa na oleju roślinnym na złoty kolor.
- Ziemniaki pokroić w kostkę i zanurzyć w przygotowanym bulionie grzybowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Do zupy z suszonych borowików dodajemy podsmażone warzywa i smażone grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.
- Do zupy dodać wermiszel, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż wermiszel będzie miękki — około 5 minut.
- Zupę doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Zupę z suszonych borowików podawać w misce z makaronem, posypaną ziołami.
Przydatne rady
Staraj się nie doprowadzać wermiszelu do pełnej gotowości. Podczas gdy zupa będzie odstawała na 10–12 minut po ugotowaniu, wermiszel nadal „dotrze”.
Zupa-puree z suszonych borowików
To wspaniałe, aromatyczne danie szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom gęstych zup. Spróbuj dodać trochę suszonych grzybów zmielonych na proszek, a smak i aromat grzybów wzrośnie kilkukrotnie.
Zupa-puree z suszonych borowików
Aby przygotować zupę puree z suszonych borowików, potrzebujesz:
- 70 g suszonych borowików
- 2 łyżki l. mąka
- 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
- 1–2 szt. małe ziemniaki
- sól, mielona czarna…