Jak gotować zupę z duszonym mięsem: zasady, tajemnice i przepisy

Jak gotować zupę z duszonym mięsem: zasady, tajemnice i przepisy

Jak gotować zupę z duszonym mięsem: zasady, tajemnice i przepisy

Olga Siutkina 11 stycznia 2024 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Konserwy mięsne w słoiku gulasz zostały wynalezione już w czasach napoleońskich przez Nicolasa Apperta. Od tego czasu minęło wiele lat, a z plecaka z żołnierskimi racjami żywnościowymi, puszka gulaszu zajęła silną pozycję w kuchni. I słusznie: gulasz jest pożywny, przyspiesza gotowanie, a cena jest przystępna. Przygotujmy z niego pyszne, rozgrzewające zupy!

Jak gotować zupę z duszonym mięsem

Co przeczytać w artykule:

  • Zasady pysznej zupy gulaszowej
  • Przepisy krok po kroku na najsmaczniejsze duszone zupy
  • Zupa grochowa z gulaszem
  • Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem
  • Zupa duszona z makaronem
  • Zupa z duszonej wołowiny z fasolą
  • Zupa gryczana z duszonej wieprzowiny
  • Zupa duszona wieprzowa z kapustą kiszoną
  • Zupa gulaszowa z ryżem
  • Zupa kharcho z duszonym mięsem

Zasady pysznej zupy gulaszowej

Jeśli masz w domu duszone mięso, możesz szybko, niedrogo i, co najważniejsze, satysfakcjonująco nakarmić całą rodzinę. Zupa lub danie gorące Dzięki umiejętnemu podejściu i wyobraźni zawsze znajdzie się obiad lub kolacja, nikt nie będzie głodny. Ale musisz przestrzegać „zasad pysznej zupy gulaszowej”.

Zasada nr 1. Gulasz musi być wysokiej jakości. Zaufani producenci gwarancja udanego zakupu w tym sensie.

Zasada nr 2. Jeśli w puszce duszonego mięsa jest dużo tłuszczu, można w niej podsmażyć warzywa: będzie smacznie i oszczędnie. I możesz wykluczyć olej ze składników.

Zasada nr 3. Po ugotowaniu zupa powinna odpocząć. Pozostaw na 12-15 minut, a poczujesz, jak rozwijają się wszystkie smaki i aromaty. Nie zakrywaj szczelnie pokrywką, zostaw małą szczelinę!

Zasada nr 4. Każda zupa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podczas podawania dodasz do talerza świeże, drobno posiekane zioła.

Teraz zacznijmy gotować.

Przepisy krok po kroku na najsmaczniejsze duszone zupy

Zupa grochowa z gulaszem

Zupa z groszkiem i gulaszem najbardziej satysfakcjonująca zupa, przygotowana z najprostszych i najtańszych składników. Paczka groszku kosztuje grosze, a oszczędna gospodyni domowa zawsze ma w pojemnikach słoik gulaszu. Gulasz może być dowolny wołowina lub wieprzowina. Groszek posiekane lub całe. Z grochu łuskanego zupa ugotuje się szybciej, ale z całego groszku moim zdaniem smakuje lepiej. Ale cały groszek można namoczyć przez noc przed gotowaniem, co skróci czas gotowania.

Zupa grochowa z gulaszem
Zupa grochowa z gulaszem

Do przygotowania zupy grochowej z gulaszem potrzebujesz:

  • 150 g groszku łuskanego
  • 4 szt. ziemniaki
  • 2,5 litra wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
  • 300 g gulaszu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • warzywa do podania
  1. Dokładnie umyj groszek aż do czystej wody.
  2. Napełnij czystą wodą, postaw na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę; dodaj ziemniaki 15 minut przed końcem gotowania. Do czasu sadzenia ziemniaków groszek powinien być prawie gotowy.
  3. Marchewkę pokroić w paski, cebulę mała kostka, seler cienkie plasterki. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor.
  4. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  5. Ziemniaki włożyć na patelnię z groszkiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj sól do smaku.
  6. Dodać gulasz, smażone warzywa, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj zupę grochową z duszonym mięsem przez 5–6 minut.
  7. Odstaw zupę na 15 minut i podawaj z ulubionymi warzywami.

Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem

Zupę ziemniaczaną z duszonym mięsem można nazwać kempingową, wiejską. On jest prawdziwym ratownikiem. Minimum produktów i czasu a na stole pojawi się zupa, która zadowoli najgłodniejszych i najbardziej kapryśnych zjadaczy. Nadal gulasz to genialny wynalazek! Odpowiednie są wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób lub dziczyzna. Do zupy można dodać suche przyprawy i przyprawy.

Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem
Zupa ziemniaczana z duszonym mięsem

Do duszonej zupy ziemniaczanej potrzebujesz:

  • 300–400 g gulaszu
  • 4–5 szt. średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki l. olej roślinny lub masło
  • 2,5 litra wody
  • liść laurowy, ziarna pieprzu
  • sól do smaku
  1. Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę cebula pokrojona w kostkę lub julienne ćwiartki pierścieni.
  2. Ziemniaki zalać wodą i gotować do miękkości. 15–20 minut. W trakcie gotowania dodajemy zupę soli do smaku.
  3. Smażyć cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor.
  4. Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj gulasz, podsmażone warzywa, liść laurowy i ziarna pieprzu.
  5. Gotuj zupę ziemniaczaną z duszonym mięsem przez 5 minut.
  6. Daj zupie odpocząć i możesz podawać.

Zupa duszona z makaronem

Dawno już minęły czasy, gdy do zup dodawano mąkę, aby zapewnić uczucie sytości. Ale w tym przypadku rosół stracił swoją przezroczystość. Staramy się, aby gdy jesteśmy pełni, była zarówno przejrzystość, jak i elegancja. Mały, cienki wermiszel To jest to, co idealnie nadaje się do zup i spełnia wszystkie wymagania. Nadaje się również do zupy z duszonym mięsem. Wiedząc, że wszyscy uwielbiamy rosół z makaronem, możesz wybrać gulasz z kurczaka lub indyka.

Zupa duszona z makaronem
Zupa duszona z makaronem

Do duszonej zupy z makaronem potrzebujesz:

  • 250–300 g gulaszu
  • 60 g wermiszelu
  • 2 szt. małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki l. masło
  • liść laurowy
  • sól do smaku
  1. Obierz warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę małe kostki, zetrzyj marchewki.
  2. Ziemniaki włożyć do rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. ziemniaki powinny być prawie gotowe.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż warzywa na złoty kolor.
  4. Do rondla z ziemniakami dodajemy podsmażoną cebulę i marchewkę, dodajemy makaron i dodajemy liść laurowy.
  5. Gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty, a następnie dodaj gulasz.
  6. Doprowadzić do wrzenia. Zupę gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, dodaj czosnek. Należy go przecisnąć przez prasę lub rozdrobnić.
  7. Zdejmij zupę makaronową z ognia i pozwól jej odpocząć.

Zupa z duszonej wołowiny z fasolą

Gulasz To ogólna nazwa produktów mięsnych przechowywanych przez długi czas w słoiku. A smak gulaszu jest oczywiście inny, w zależności od rodzaju mięsa. A smak zupy będzie zależał od tego, jaki gulasz wybierzemy.

Spróbuj zrobić zupę fasolową z gulaszem wołowym. Ma odważny smak, a w połączeniu z kremową konsystencją ziaren tworzy wspaniałą zupę. Dobrze jest zjeść w mroźny zimowy dzień. Możesz też nie zawracać sobie głowy fasolą i używać konserw. Zupa będzie gotowa w ciągu kilku minut!

Zupa z duszonej wołowiny z fasolą
Zupa z duszonej wołowiny z fasolą

Do zupy duszonej wołowiny z fasolą potrzebujesz:

  • 1 puszka białej fasoli w pomidorach z puszki
  • 300 g gulaszu wołowego
  • 2 szt. średnie ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 marchewka
  • 2,5 litra wody
  • 2 łyżki l. masło lub olej roślinny
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • warzywa do podania
  1. Przygotuj warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę pokrojoną w kostkę cebulę ćwiartki pierścieni.
  2. Ziemniaki zalać wodą i gotować do miękkości. 15–20 minut. Dodaj sól do smaku.
  3. Smaż pokrojone warzywa korzeniowe na gorącym tłuszczu na średnim ogniu, aż będą miękkie i złocistobrązowe.
  4. Fasolę z puszki i gulasz przełożyć na patelnię z przygotowanymi ziemniakami. Gotuj przez 3-4 minuty.
  5. Rozpocznij smażenie i gotuj duszoną zupę wołowo-fasolową przez kolejne 3 minuty. Skosztuj zupę: w razie potrzeby dodaj sól i mielony czarny pieprz.
  6. Zdejmij zupę z ognia i odstaw na 15 minut.
  7. Zupę podawaj z posiekanymi ziołami.

Zupa gryczana z duszonej wieprzowiny

Zupa duszona wieprzowa zapowiada się tłusto. Oczywiście: w puszce gulaszu wieprzowego jest prawie tyle samo tłuszczu, co mięsa. Dlatego w naszej zupie ważne jest, aby zastosować drugi produkt, który dobrze wchłania ten tłuszcz. Kasza gryczana doskonale spełni swoje zadanie. To będzie świetne połączenie! Część tłuszczu wykorzystaj do podsmażenia warzyw.

Zupa gryczana z duszonej wieprzowiny
Zupa gryczana z duszonej wieprzowiny

Do zupy gryczanej z duszonej wieprzowiny potrzebujesz:

  • 300 g gulaszu wieprzowego
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2,5 litra wody
  • 3 szt. średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 małe świeże pomidory
  • sól do smaku
  1. Obierz marchewkę, cebulę i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kliny lub kostkę. Marchew pokroić w paski lub zetrzeć. Cebulę pokroić w małe kostki.
  2. Posortuj kaszę gryczaną i opłucz.
  3. Ziemniaki zagotować, po ugotowaniu dodać kaszę gryczaną i całość gotować 15 minut. Dodaj sól do smaku.
  4. Usuń tłuszcz z puszki z gulaszem i podsmaż w nim marchewkę i cebulę. Lub, jeśli chcesz, użyj oleju roślinnego lub masła.
  5. Pomidory zetrzeć na tarce i dodać na patelnię z podsmażonymi warzywami. Gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty. Rada. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki we własnym soku. rozgnieść widelcem.
  6. Gulasz włożyć do rondelka z ziemniakami i kaszą gryczaną, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
  7. Dodać podsmażone mięso i gotować duszoną zupę wieprzową z kaszą gryczaną przez kolejne 3-4 minuty.
  8. Gotową zupę odstawiamy na 15 minut i możemy podawać na stole posypaną ziołami.

Zupa duszona wieprzowa z kapustą kiszoną

Zima Teraz czas na gotowanie gęstych, rozgrzewających zup. Zupa z kiszonej kapusty ma właśnie tę zaletę: rozgrzeje Cię w mroźny dzień. Kapustnyak tradycyjne danie rosyjskie. To zupa z kiszonej kapusty w bulionie mięsnym. Kapuśniak możesz ugotować szybko, bez zawracania sobie głowy przygotowywaniem bulionu, jeśli masz na stanie słoik gulaszu wieprzowego lub wołowego. Nie ma potrzeby dodawania marchewek do zupy: kiszona kapusta już je zawiera.

Zupa duszona wieprzowa z kapustą kiszoną
Zupa duszona wieprzowa z kapustą kiszoną

Do przygotowania zupy duszonej wieprzowej z kapustą kiszoną potrzebujesz:

  • 350 g gulaszu wieprzowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 szt. małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2,5 litra wody
  • 2 łyżki l. masło
  • sól do smaku, liść laurowy
  • śmietana i zioła do podania
  1. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki pierścieni. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.
  2. Ściśnij kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśny, przepłucz go i następnie wyciśnij. Umieścić na patelni z podsmażoną cebulą i dusić wszystko razem przez 25–30 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wodę i ugotować 15 minut po ugotowaniu.
  4. Gdy ziemniaki będą gotowe, do zupy dodajemy duszone mięso i kapustę z patelni. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj sól do smaku i gotuj przez 5-7 minut. Ułożyć liść laurowy. Rada. Gotową zupę zdejmij z ognia i pozwól jej odpocząć. Podawać ze śmietaną i ziołami.

Pomocna wskazówka: przed gotowaniem kapustę należy gotować do miękkości. Zupa ugotuje się szybciej i będzie znacznie smaczniejsza, ponieważ kapusta podczas gotowania lekko się karmelizuje.

Uwaga dla gospodyni: solimy zupę po dodaniu kapusty: jest już osolona, ​​ważne, żeby zupy nie przesolić.

Zupa gulaszowa z ryżem

Zupa gulaszowa z ryżem danie na jeden raz. Przygotuj i zjedz natychmiast. Jeśli trochę odpocznie, ryż rozmoknie, a zupa zamieni się w cienką owsiankę. Dlatego też, jeśli chcemy, aby zupa pozostała zupą na klarownym bulionie, należy osobno ugotować płatki i dodać je do talerza przed podaniem. Do zupy można dodać dowolny ryż, ale okrągły ryż i tak smakuje lepiej. Lepiej wchłania smak bulionu i innych składników.

Zupa gulaszowa z ryżem
Zupa gulaszowa z ryżem

Do przygotowania duszonej zupy z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja