Jak gotować zdrowe paszteciki
gastronomia 26 lipca 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Słoneczne ciasta z soczystą zieleniną w środku to jeden z symboli Kaukazu. Niektórzy nazywają je nawet „zdrowymi czeburkami”, sugerując, że jedzenie kutabów to właściwa droga do słynnej kaukaskiej długowieczności. Nauczmy się gotować to danie.
Kutaby z zieleniną
Kutaby podawaj z fermentowanymi produktami mlecznymi – katyk, matsoni lub gęstym jogurtem.
Kutaby z zieleniną
10 sztuk, przygotowanie: 1 godzina + 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 375 g mąki
- 6 g soli
- 200 ml wody do picia
- 30 ml oleju roślinnego
Do napełniania:
- 200 g mieszanki warzywnej (cebula, pietruszka, estragon, szpinak)
- 1 duża cebula
- 50 g masła
- sól
- matsoni, katyk lub gęsty jogurt do podania
Co zrobić:
1. Połowę mąki przesiać do miski, zrobić na środku „studzienkę”, dodać 3 g soli. Do „studzienki” wlej 100 ml lodowatej wody pitnej i połowę oleju roślinnego. Za pomocą widelca, ostrożnie dosypując z boków mąkę, zagniatamy ciasto. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i ugniataj, aż będzie gładkie, od 2 do 3 minut. Odłożyć na bok.
Przesiać połowę mąki, zagnieść ciasto, ugniatać, aż będzie gładkie
2. Do miski przesiać pozostałą mąkę, w ten sam sposób zrobić na środku wgłębienie, dodać 3 g soli. Do „studzienki” wlać 200 ml wrzącej wody pitnej i pozostały olej roślinny, za pomocą widelca, ostrożnie dosypując mąkę z boków, zagnieść ciasto, przenieść na stolnicę i ugniatać przez 2 minuty.
Z pozostałej mąki zagnieść ciasto
3. Połącz gorące i zimne ciasto i ugniataj, aż będzie elastyczne. Ciasto okazuje się bardzo przyjemne w dotyku, jedwabiste, ale gęste. Przykryć odwróconą miską i odstawić na 1 godzinę: ciasto stanie się elastyczne i bardzo łatwo będzie je rozwałkować i uszczypnąć.
Połącz gorące i zimne ciasto i ugniataj, aż będzie elastyczne
4. Do nadzienia posiekaj warzywa, usuwając szorstkie łodygi. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Posiekaj warzywa i cebulę
5. Rozpuść masło na patelni, smaż cebulę na średnim ogniu, 7 minut. Dodaj warzywa i szybko smaż przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać sól.
Przezpodsmaż cebulę i zioła na średnim ogniu
6. Podziel ciasto na kawałki po 60 sztuk i zwiń każdą w kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na duży, cienki okrąg, nadzienie przełożyć na pół, zostawiając 1 cm od brzegów, przykryć wolną połową ciasta, mocno dociskając brzegi, nadmiar ciasta odciąć nożem.
Każdą kulkę rozwałkuj na duży, cienki okrąg i przełóż nadzienie na pół
7. Dobrze rozgrzej patelnię (nie smaruj jej olejem!), ostrożnie przenieś kutab na suchą patelnię, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty. z każdej strony. Gotowy kutab smarujemy z obu stron masłem i przekładamy do rondla lub miski z pokrywką.
Przełożyć kutab na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu
Ważne, żeby wiedzieć
- Do kutabów można wybrać niemal dowolne nadzienie: same ziemniaki lub ziemniaki z serem, delikatne nadzienie jajeczne (jajecznica) z ziołami, dynię lub marchewkę tartą i duszoną na maśle, a nawet pasztet mięsny lub rybny!
- Najważniejsze jest, aby pamiętać, że ponieważ kutaby smażone są bardzo szybko, nadzienie musi być gotowe do użycia. I jeszcze jedno – nadzienie musi być delikatne lub drobno posiekane, w przeciwnym razie duże ostre kawałki rozerwą cienkie ciasto.
- Dla prawidłowego smaku bardzo ważne jest, aby kutaby smażyć na suchej patelni i smarować olejem zaraz po wyjęciu z patelni – pod żadnym pozorem nie zmieniaj tego schematu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kutabyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina Kompancewa5 maja 2021 r
Świetnie! Nie znam tego testu. Przed nami lato, mnóstwo sezonowej zieleni. Ten przepis jest bardzo na czasie. Dziękuję!
00OdpowiedźKonstanca6 sierpnia 2020 r
Dziękuję za szczegółowy opis przepisu.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych