Jak gotować zdrowe paszteciki

Jak gotować zdrowe paszteciki

Jak gotować zdrowe paszteciki

gastronomia 26 lipca 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Słoneczne ciasta z soczystą zieleniną w środku to jeden z symboli Kaukazu. Niektórzy nazywają je nawet „zdrowymi czeburkami”, sugerując, że jedzenie kutabów to właściwa droga do słynnej kaukaskiej długowieczności. Nauczmy się gotować to danie.

Jak gotować zdrowe paszteciki

Kutaby z zieleniną

Kutaby podawaj z fermentowanymi produktami mlecznymi – katyk, matsoni lub gęstym jogurtem.

Kutaby z zieleniną
Kutaby z zieleniną

10 sztuk, przygotowanie: 1 godzina + 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 375 g mąki
  • 6 g soli
  • 200 ml wody do picia
  • 30 ml oleju roślinnego

Do napełniania:

  • 200 g mieszanki warzywnej (cebula, pietruszka, estragon, szpinak)
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • sól
  • matsoni, katyk lub gęsty jogurt do podania

Co zrobić:

1. Połowę mąki przesiać do miski, zrobić na środku „studzienkę”, dodać 3 g soli. Do „studzienki” wlej 100 ml lodowatej wody pitnej i połowę oleju roślinnego. Za pomocą widelca, ostrożnie dosypując z boków mąkę, zagniatamy ciasto. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i ugniataj, aż będzie gładkie, od 2 do 3 minut. Odłożyć na bok.

Przesiać połowę mąki, zagnieść ciasto, ugniatać, aż będzie gładkie
Przesiać połowę mąki, zagnieść ciasto, ugniatać, aż będzie gładkie

2. Do miski przesiać pozostałą mąkę, w ten sam sposób zrobić na środku wgłębienie, dodać 3 g soli. Do „studzienki” wlać 200 ml wrzącej wody pitnej i pozostały olej roślinny, za pomocą widelca, ostrożnie dosypując mąkę z boków, zagnieść ciasto, przenieść na stolnicę i ugniatać przez 2 minuty.

Z pozostałej mąki zagnieść ciasto
Z pozostałej mąki zagnieść ciasto

3. Połącz gorące i zimne ciasto i ugniataj, aż będzie elastyczne. Ciasto okazuje się bardzo przyjemne w dotyku, jedwabiste, ale gęste. Przykryć odwróconą miską i odstawić na 1 godzinę: ciasto stanie się elastyczne i bardzo łatwo będzie je rozwałkować i uszczypnąć.

Połącz gorące i zimne ciasto i ugniataj, aż będzie elastyczne
Połącz gorące i zimne ciasto i ugniataj, aż będzie elastyczne

4. Do nadzienia posiekaj warzywa, usuwając szorstkie łodygi. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Posiekaj warzywa i cebulę
Posiekaj warzywa i cebulę

5. Rozpuść masło na patelni, smaż cebulę na średnim ogniu, 7 minut. Dodaj warzywa i szybko smaż przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać sól.

Przezpodsmaż cebulę i zioła na średnim ogniu

6. Podziel ciasto na kawałki po 60 sztuk i zwiń każdą w kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na duży, cienki okrąg, nadzienie przełożyć na pół, zostawiając 1 cm od brzegów, przykryć wolną połową ciasta, mocno dociskając brzegi, nadmiar ciasta odciąć nożem.

Każdą kulkę rozwałkuj na duży, cienki okrąg i przełóż nadzienie na pół
Każdą kulkę rozwałkuj na duży, cienki okrąg i przełóż nadzienie na pół

7. Dobrze rozgrzej patelnię (nie smaruj jej olejem!), ostrożnie przenieś kutab na suchą patelnię, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty. z każdej strony. Gotowy kutab smarujemy z obu stron masłem i przekładamy do rondla lub miski z pokrywką.

Przełożyć kutab na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu
Przełożyć kutab na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu

Ważne, żeby wiedzieć

  • Do kutabów można wybrać niemal dowolne nadzienie: same ziemniaki lub ziemniaki z serem, delikatne nadzienie jajeczne (jajecznica) z ziołami, dynię lub marchewkę tartą i duszoną na maśle, a nawet pasztet mięsny lub rybny!
  • Najważniejsze jest, aby pamiętać, że ponieważ kutaby smażone są bardzo szybko, nadzienie musi być gotowe do użycia. I jeszcze jedno – nadzienie musi być delikatne lub drobno posiekane, w przeciwnym razie duże ostre kawałki rozerwą cienkie ciasto.
  • Dla prawidłowego smaku bardzo ważne jest, aby kutaby smażyć na suchej patelni i smarować olejem zaraz po wyjęciu z patelni – pod żadnym pozorem nie zmieniaj tego schematu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kutabyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina KompancewaGalina Kompancewa5 maja 2021 r

Świetnie! Nie znam tego testu. Przed nami lato, mnóstwo sezonowej zieleni. Ten przepis jest bardzo na czasie. Dziękuję!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca6 sierpnia 2020 r

Dziękuję za szczegółowy opis przepisu.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja