Jak gotować wielkopostną kulebyakę

Jak gotować wielkopostną kulebyakę

Jak gotować wielkopostną kulebyakę

Pożywna i aromatyczna kulebyaka przypadnie do gustu każdemu: poszczącym, nie poszczącym, wegetarianom, tym, którzy lubią gotować i po prostu jeść pyszne jedzenie. Opanujemy proces gotowania.

Jak gotować wielkopostną kulebyakę

Ważne, aby wiedzieć!

  • Wielkopostna kulebyaka jest dobra ze wszystkimi rodzajami zbóż, w tym z tymi, które są zupełnie nietypowe dla kuchni rosyjskiej. Może to być ryż: zwykły, brązowy lub dziki, orkisz lub płatki owsiane, bulgur lub kuskus, amarantus lub komosa ryżowa, zielona kasza gryczana lub żyto.
  • Jako składnik białkowy możesz przyjmować nie grzyby, ale rośliny strączkowe: fasolę czerwoną lub białą, dowolny rodzaj soczewicy lub ciecierzycy. Rośliny strączkowe powinny być całkowicie ugotowane i doprawione solą, pieprzem i oliwą.
  • W przypadku tego przepisu możesz na nowo zinterpretować słynne rosyjskie przysłowie i z dumą zadeklarować Nie można zepsuć kulebyaka cebulą». Smażona cebula nadaje bardzo bogaty smak.

Wielkopostna kulebyaka z grzybami i owsianką

Wielkopostna kulebyaka z grzybami i owsianką
Wielkopostna kulebyaka z grzybami i owsianką

10–12 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 1 duży (200 g) ziemniak
  • 700 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 10 gramów soli
  • 30 g cukru
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 łyżka. l. nasiona kminku
  • 250 g płatków jaglanych
  • 250 g ziaren gryki
  • 500 g dowolnych grzybów
  • 10–12 cienkich naleśników
  • mocna słodka herbata do natłuszczania

Co zrobić:

1. Na ciasto obierz ziemniaki, pokrój je na małe kawałki, dodaj 350 ml gorącej wody, gotuj do miękkości. Zmiksuj na puree w bulionie, ostudź przez 15 minut. Dodać sól, cukier, drożdże, mąkę i 4 łyżki. l. masło, zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć do miski, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Przygotować ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Przygotować ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

2. Cebulę pokroić w ćwiartki, smażyć z solą na 100 ml oleju do zarumienienia, 15 minut. Za 2 minuty Dodać kminek do końca smażenia. Usmażoną cebulę podzielić na 3 równe części.

Smażymy cebulę do zrumienienia, na koniec dodajemy kminek
Smażymy cebulę do zrumienienia, na koniec dodajemy kminek

3. W tym samym czasie ugotuj pokruszoną kaszę jaglaną i gryczaną we wrzącej wodzie na różnych patelniach (proporcja płatków do wody 1:2,5). Każdy rodzaj owsianki wymieszaj z 1/3 cebuli.

Na różnych patelniach ugotuj pokruszoną kaszę jaglaną i gryczaną
Na różnych patelniach ugotuj pokruszoną kaszę jaglaną i gryczaną

4. W razie potrzeby opłukać grzyby i pokroić w średnią kostkę. Smażyć na maksymalnym ogniu, najpierw na suchej patelni, 5 minut. Następnie dodać olej i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodaj pozostałą smażoną cebulę.

Smaż grzyby
Smaż grzyby

5. Podziel ciasto mniej więcej na pół. Nieco większą porcję rozwałkowujemy na duży owal i układamy na blaszce do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić mniej więcej na pół
Wyrośnięte ciasto podzielić mniej więcej na połowę

6. Na cieście ułożyć 3 rodzaje nadzienia, oddzielając je naleśnikami (grzyby powinny być w środku). Brzegi ciasta pozostawić wolne, około 2 cm.

Na cieście układamy 3 rodzaje nadzienia, oddzielając je naleśnikami
Na cieście układamy 3 rodzaje nadzienia, oddzielając je naleśnikami

7. Pozostałe ciasto rozwałkować na taki sam owal, dokładnie przykryć nadzieniem, złączyć brzegi i zsunąć. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, posmaruj herbatą i zrób otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Piec w temperaturze 170°C w dolnej jednej trzeciej części piekarnika przez około 40 minut.

Pozwól kulebyace odpocząć w ciepłym miejscu
Pozwól kulebyace odpocząć w ciepłym miejscu

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #postnypieczenie #kulebyaka #postnyciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja