Jak gotować wielkopostną kulebyakę
Pożywna i aromatyczna kulebyaka przypadnie do gustu każdemu: poszczącym, nie poszczącym, wegetarianom, tym, którzy lubią gotować i po prostu jeść pyszne jedzenie. Opanujemy proces gotowania.
Ważne, aby wiedzieć!
- Wielkopostna kulebyaka jest dobra ze wszystkimi rodzajami zbóż, w tym z tymi, które są zupełnie nietypowe dla kuchni rosyjskiej. Może to być ryż: zwykły, brązowy lub dziki, orkisz lub płatki owsiane, bulgur lub kuskus, amarantus lub komosa ryżowa, zielona kasza gryczana lub żyto.
- Jako składnik białkowy możesz przyjmować nie grzyby, ale rośliny strączkowe: fasolę czerwoną lub białą, dowolny rodzaj soczewicy lub ciecierzycy. Rośliny strączkowe powinny być całkowicie ugotowane i doprawione solą, pieprzem i oliwą.
- W przypadku tego przepisu możesz na nowo zinterpretować słynne rosyjskie przysłowie i z dumą zadeklarować „Nie można zepsuć kulebyaka cebulą». Smażona cebula nadaje bardzo bogaty smak.
Wielkopostna kulebyaka z grzybami i owsianką
Wielkopostna kulebyaka z grzybami i owsianką
10–12 porcji
Czego potrzebujesz:
- 1 duży (200 g) ziemniak
- 700 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 10 gramów soli
- 30 g cukru
- oliwa z oliwek
- 1,5 kg cebuli
- 1 łyżka. l. nasiona kminku
- 250 g płatków jaglanych
- 250 g ziaren gryki
- 500 g dowolnych grzybów
- 10–12 cienkich naleśników
- mocna słodka herbata do natłuszczania
Co zrobić:
1. Na ciasto obierz ziemniaki, pokrój je na małe kawałki, dodaj 350 ml gorącej wody, gotuj do miękkości. Zmiksuj na puree w bulionie, ostudź przez 15 minut. Dodać sól, cukier, drożdże, mąkę i 4 łyżki. l. masło, zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć do miski, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Przygotować ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
2. Cebulę pokroić w ćwiartki, smażyć z solą na 100 ml oleju do zarumienienia, 15 minut. Za 2 minuty Dodać kminek do końca smażenia. Usmażoną cebulę podzielić na 3 równe części.
Smażymy cebulę do zrumienienia, na koniec dodajemy kminek
3. W tym samym czasie ugotuj pokruszoną kaszę jaglaną i gryczaną we wrzącej wodzie na różnych patelniach (proporcja płatków do wody 1:2,5). Każdy rodzaj owsianki wymieszaj z 1/3 cebuli.
Na różnych patelniach ugotuj pokruszoną kaszę jaglaną i gryczaną
4. W razie potrzeby opłukać grzyby i pokroić w średnią kostkę. Smażyć na maksymalnym ogniu, najpierw na suchej patelni, 5 minut. Następnie dodać olej i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodaj pozostałą smażoną cebulę.
Smaż grzyby
5. Podziel ciasto mniej więcej na pół. Nieco większą porcję rozwałkowujemy na duży owal i układamy na blaszce do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić mniej więcej na połowę
6. Na cieście ułożyć 3 rodzaje nadzienia, oddzielając je naleśnikami (grzyby powinny być w środku). Brzegi ciasta pozostawić wolne, około 2 cm.
Na cieście układamy 3 rodzaje nadzienia, oddzielając je naleśnikami
7. Pozostałe ciasto rozwałkować na taki sam owal, dokładnie przykryć nadzieniem, złączyć brzegi i zsunąć. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, posmaruj herbatą i zrób otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Piec w temperaturze 170°C w dolnej jednej trzeciej części piekarnika przez około 40 minut.
Pozwól kulebyace odpocząć w ciepłym miejscu
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #postnypieczenie #kulebyaka #postnyciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych