Jak gotować wegetariańskie foie gras z soczewicy. Opcja, która nie zawiedzie

Jak gotować wegetariańskie foie gras z soczewicy. Opcja, która nie zawiedzie

Jak gotować wegetariańskie foie gras z soczewicy. Opcja, która nie zawiedzie

Olga Zacharowa 13 marca 2023 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz

Wielu szefów kuchni w najlepszych restauracjach świata przerabia słynne dania, aby zadowolić tych, którzy poważnie podchodzą do zdrowego odżywiania. Tym razem postawili na sacrum i przygotowali wegetariańskie foie gras. Smaczne i niedrogie.

Gotowanie foie gras bez foie gras

Dla francuskich szefów kuchni foie gras to produkt święty, ale nawet wśród ortodoksów znalazł się jeden rewolucjonista. Alexis Gaultier, który kieruje kuchnią w Gauthier Soho w Londynie, wymyślił wegańskie foie gras, które jego zdaniem smakuje jeszcze lepiej niż prawdziwe. Bazuje na pieczarkach, zielonej soczewicy i orzechach włoskich.

Wegetariańskie foie gras

Porcja 8-10

1 szalotka 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 łyżki. l. oliwa z oliwek 1,5-2 łyżki. l. drobno posiekany świeży rozmaryn i liście tymianku 2 łyżki. l. koniak 400 g gotowanej zielonej soczewicy 150 g orzechów włoskich 2 łyżki. l. sos sojowy 2 łyżki. l. puree z buraków, masło miękkie, sól

1. Szalotkę pokroić w półpierścienie, czosnek w krążki, a pieczarki w cienkie plasterki. Najpierw podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor, 2-3 minuty. Dodaj trochę soli. Dodaj czosnek, kontynuuj gotowanie przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty, aż grzyby staną się złotobrązowe, 3-4 minuty.

2. Zmniejsz ciepło. Dodaj zioła i koniak. Rozgrzej się przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i przenieś przygotowaną mieszaninę do miski blendera. Dodaj soczewicę, orzechy włoskie i sos sojowy. Zmiel na jednolitą, pastowatą masę. Dodać puree z buraków i szybko wymieszać.

3. Zawartość miski przełóż do szklanych słoiczków z klipsem (po 200 g każdy). Na wierzchu układamy kawałek miękkiego masła i rozprowadzamy go po powierzchni pasztetu. Podawać w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Podawać z ciepłymi tostami.

Opinia redakcyjna

Pasztet ten przygotowaliśmy w redakcyjnej kuchni i żaden z szefów kuchni ani degustatorów nie wyszedł niezadowolony. Wszyscy go lubili. Szczerze mówiąc! Wielu w ogóle nie odczuło, że nie ma w nim mięsa ani drobiu i długo spierało się, czyja wątroba została wykorzystana do przygotowania tego „foie gras”. Tylko najbardziej zagorzali smakosze rozumieli, w czym tkwił haczyk.

Wskazówki dotyczące gotowania wegetariańskiego foie gras

1. Do pasztetu użyj młodych, tłustych orzechów włoskich, a przynajmniej nie używaj orzechów, które zalegały już w sklepowych koszach. W przeciwnym razie mocny smak orzechów włoskich zamieni pasztet w sos do satsivi. A to absolutnie nie powinno mieć miejsca!

2. Dobrze podsmaż pieczarki. Powinny być złote. To właśnie grzyby neutralizują smak orzechów włoskich.

3. Koniecznie używaj koniaku i wysokiej jakości młodych pikantnych ziół: tymianku i rozmarynu.

4. Puree z buraków to soczyste, ugotowane lub pieczone buraki, zmiksowane w blenderze i przecedzone przez sito. Jego rolą w tym daniu jest nadanie pasztetowi różowawego zabarwienia, charakterystycznego dla klasycznego pasztetu z foie gras.

5. Pasztet należy pozostawić w lodówce na co najmniej 6-8 godzin.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Olga Zakharova #dania wegetariańskie #pasztet #przepisy wegetariańskie #foie gras #danie szefa kuchni #jedzenie wegetariańskiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Gość (gość)

24 czerwca 2024 r

Gość, dzięki za radę! Gałka muszkatołowa jest naprawdę świetna do pasztetów!

00Odpowiedź

Gość (gość)

22 czerwca 2024 r

Dodałam też gałkę muszkatołową – zawsze dodaję ją do pasztetu z wątróbki. Dla wegetarianina danie jest po prostu rewelacyjne!

00Odpowiedź

Daria (gość)

22 grudnia 2019 r

Zrobiłam foie gros według tego przepisu, ale na wierzch dodałam wegańskie (chude) masło. Okazało się po prostu niesamowite! Bardzo smaczne! Szczególnie posmarowana świeżą bagietką.. Moja siostra, która nie toleruje soczewicy, była mile zaskoczona :) Polecam wszystkim!

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa2 grudnia 2019 r

Slava, musisz wziąć 200-250 g suchej soczewicy

00Odpowiedź

Sława (gość)

2 grudnia 2019 r

Ile suchej soczewicy trzeba wziąć, aby otrzymać 400 gramów gotowej soczewicy?

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja