Jak gotować twaróg Wielkanocny: sprawdzona klasyczna metoda

Jak gotować twaróg Wielkanocny: sprawdzona klasyczna metoda

Jak gotować twaróg Wielkanocny: sprawdzona klasyczna metoda

Zrobienie dobrego ciasta wielkanocnego jest znacznie łatwiejsze niż zrobienie dobrego ciasta wielkanocnego. Nie ma znaczenia, czy robisz go na surowo, z budyniem, czy jak opisano poniżej, pół na pół, ponieważ w zasadzie jest to po prostu mieszanka kilku składników. Im wyższa jakość każdego z nich, tym lepszy będzie wynik.

Jak gotować twarożek na WielkanocJak gotować twarożek na Wielkanoc

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Twaróg
  • Jajka i masło
  • Sama Wielkanoc
  • Ile z czego

Najważniejsze składniki Wielkanoc – twarożek, masło i jajka, z których najważniejszym jest twarożek. Dobrą radą jest chyba udać się na targ i tam go kupić, jednak przed Wielkanocą popyt na twarożek jest tradycyjnie tak duży, że czasami lepiej jest go zrobić samemu.

Twaróg

Trzeba kupić dużo dobrego mleka pasteryzowanego i dobrej śmietany; Oczywiste jest, że im więcej śmietanki dodasz i im będzie ona tłusta, tym tłusty będzie twarożek. Należy pamiętać, że z 300 g produktów mlecznych otrzymuje się około 50 g twarogu. Zasadniczo połącz mleko i śmietanę w dużym rondlu, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej. Poczekaj, aż masa się zakwasi (na pewno stanie się to przez noc), postaw rondelek na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż twaróg oddzieli się od serwatki. Jeśli jesteś zbyt leniwy, aby stać i mieszać, umieść patelnię w łaźni wodnej – zajmie to więcej czasu, ale nie będzie się palić.

Wyłóż durszlak dwiema warstwami gazy tak, aby brzegi tkaniny zwisały na zewnątrz i ostrożnie odsącz mieszaninę twarogu do przygotowanego durszlaka. Swoją drogą, ociekająca serwatka to szalenie wartościowy produkt, z którego powstają niesamowicie wspaniałe naleśniki, a inne wypieki nie są gorsze (próbowałam zagniatać ciasto na pizzę z serwatką – wyszło rewelacyjnie). Odczekaj, aż skrzep odcieknie, następnie zawiąż brzegi gazy i zawieś powstały węzeł na noc, aby spuścić pozostałą serwatkę. Rano wyjmij twaróg z gazy i przetrzyj go przez drobne sito. Istotą tego zabiegu jest to, że twarożek traci wodę i nasyca się powietrzem, czemu należy poddać zarówno produkty domowe, jak i zakupione. W tym momencie manipulacje z twarogiem są ogólnie zakończone.

Jajka i masło

Ważne jest, aby zrozumieć, że żółtko i białko zachowują się inaczej podczas przetwarzania, dlatego jaja należy oddzielić. Więc przede wszystkim podziel je na żółtka i białka, a białka będą dla ciebie Wielkanoc nie będzie potrzebne. Jeśli boisz się używać surowych jajek do jedzenia (jest to normalne – ja, powiedzmy, boję się), wykonaj następujące czynności.

Z garnka z wrzącą wodą, durszlaka i ognioodpornej miski zbuduj łaźnię parową, do miski wsyp cukier, dodaj surowe żółtka, weź trzepaczkę i utrzyj żółtka z cukrem, aż uzyskają jasny, puszysty krem. Zdjąć miskę z ognia, dodać pokrojone na małe kawałki masło i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej. Moim zdaniem żółtko jaja to jedyny produkt wielkanocny, który faktycznie wymaga obróbki cieplnej. Wiele osób gotuje samą Wielkanoc, ale moim zdaniem na próżno. Niemal nieskazitelne słodkie danie zamienia się w cegłę. Może jednak komuś się spodoba. Nie, dla mnie.

Sama Wielkanoc

Oddziel około jednej trzeciej kremu żółtkowego i dodaj go do twarogu. Wymieszaj szpatułką. Dodać kolejną trzecią części kremu, ponownie wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą śmietanę i ponownie wymieszać. To właściwie wszystko, ale istnieją różnice. Do śmietanki można więc dodać roztopioną czekoladę, kilka łyżek cukru waniliowego lub startą skórkę z cytryny, a do twarogu można wmieszać kandyzowane owoce lub rodzynki, po obtoczeniu ich w cukrze pudrze (w ten sposób będą bardziej równomiernie rozłożone w całej objętości). Powstałą masę należy ułożyć w odpowiedniej formie (najodpowiedniejsza jest oczywiście torebka fasolowa), przykryć spodkiem i postawić pod ciśnieniem, a pod spodem postawić talerz, bo płyn będzie spływał. Bardzo ważne jest, aby masę umieścić w formie równomiernie i ostrożnie, nie śpiesząc się, unikając tworzenia się pustych przestrzeni i ostrożnie zagęszczając ją szpatułką. Przygotowaną formę należy przechowywać w lodówce przez noc. A rano udekoruj na wszelkie możliwe sposoby i idź uświęcać.

Ile z czego

Jak każde danie ludowe, Wielkanoc zawsze przygotowane według gustu konkretnej rodziny. Przybliżone proporcje są następujące. Na 1 kg twarogu potrzeba 200 g dobrego masła, 5 świeżych żółtek i 200 g drobnego białego cukru. Jeśli użyjesz kandyzowanych owoców, będziesz potrzebować 200300 g. Jeśli używasz czekolady, wystarczy 100 gramowy batonik.

Jeśli nie możesz zrobić domowego twarogu, nadal kupuj go na rynku. Po pierwsze, do twarogu wielkanocnego wybierz twaróg niskotłuszczowy – sprzedawcy na rynku zawsze oferują go jako niskotłuszczowy, ale to oszustwo. To po prostu produkt o mniejszej zawartości tłuszczu, w przeciwieństwie do tłustego, w którym warstwy twarogu mogą występować na przemian z warstwami kwaśnej śmietany.

Po drugie, twarożek powinien być umiarkowanie wytrawny. Nie powinno być kruche jak płatki zbożowe! To nie sprawi, że Wielkanoc będzie łagodna. I po trzecie, twarożek musi być świeży, niezakwaszony, pozbawiony obcych smaków i zapachów. Koniecznie wypróbuj przed zakupem.

O orzechach. Najlepiej używać migdałów. Nie używaj orzechów włoskich, ponieważ nadadzą Wielkanocy nieatrakcyjny wygląd i nadadzą twarożkowi wątpliwy kolor. Nawiasem mówiąc, o kolorze. Z tego samego powodu, co w przypadku orzechów włoskich, nie należy używać cynamonu jako środka aromatyzującego. Kolor zmieni kolor na brązowy, co nie jest zbyt piękne. Ale wanilia, skórka z cytryny, szafran, zmielone na pył z granulowanym cukrem, dają niesamowitą eksplozję zarówno smaku, jak i koloru. Twaróg bardzo lubi te wszystkie składniki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #twarożek #Aleksander Iljin #jak gotować #Wielkanoc #twarożek WielkanocnyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja