Jak gotować szparagi na patelni
Olga Siutkina 6 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, zaledwie miesiąc – od końca maja do ostatnich dni czerwca. Wielu miłośników tego warzywa z utęsknieniem czeka na czas, kiedy będzie można ugotować, ugotować na parze, usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku zielone łodygi z pięknymi końcówkami – główki, które właśnie wyszły z ziemi. Smak tego warzywa zielnego, którego naukowa nazwa to szparagi, jest naprawdę wyjątkowy. Lekko słodki, z wyczuwalnym orzechowym posmakiem i świeżym aromatem.
A sposoby gotowania są tak szybkie, że w ciągu zaledwie kilku minut możesz mieć na stole oryginalną sałatkę, pełny obiad ze szparagami, czy też dodatek do mięsa, ryb i krewetek.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Funkcje gotowania szparagów na patelni
- Plusy gotowania szparagów na patelni
- Wady gotowania szparagów na patelni
Funkcje gotowania szparagów na patelni
Być może najczęstszym i najszybszym sposobem jest smażenie szparagów na patelni. Wystarczy rozgrzać oliwę lub masło na żeliwnej lub innej grubościennej patelni, dodać szczyptę soli i podsmażyć łodygi – w całości lub pokrojone na kawałki. Czas gotowania na średnim ogniu wynosi od 4 do 6 minut – w ten sposób szparagi ugotują się i zachowają przyjemną chrupkość. Podczas gotowania szparagi należy okresowo mieszać lub wstrząsać. Ta metoda jest również dobra, ponieważ w najmniejszym stopniu podniesie temperaturę w Twojej kuchni – nie będzie pary z podwójnego bojlera, z podgrzanej wody na patelni, ani ciepła z piekarnika.
Na patelni
Zpietruszka gotuje się bardzo szybko – tylko 4-6 minut na średnim ogniu
Ta metoda ma naprawdę przewagę nad innymi, ponieważ w rezultacie powstają jasnozielone, chrupiące łodygi o wyraźnym słodkawym smaku. Słodycz pojawia się naturalnie – podczas smażenia następuje karmelizacja. Szybkie i gorące gotowanie szparagów na patelni wydobywa ich delikatny smak, nie powodując przy tym ich rozgotowania. Te szparagi są dobre z odrobiną posiekanego czosnku lub dressingiem z posiekanej papryczki chili, sosem sojowym, sokiem z limonki, miodem, olejem sezamowym i imbirem oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Ale jest jedna wada – łodygi przy tej metodzie przygotowania wydają się więdnąć i marszczyć. Nabierając jaśniejszego smaku i koloru, szparagi tracą objętość.
Jeszcze jedną wadą gotowania szparagów na patelni jest to, że warzywo traci więcej witamin pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego musisz dokonać wyboru między jasnymi w smaku szparagami na patelni lub zdrowymi szparagami z gotowania na parze. Ogólnie rzecz biorąc, smażenie jest uważane za mniej zdrowy sposób przygotowywania jedzenia.
Podsumujmy. Którą metodę wybrać? Zdrowe czy smaczne?
Plusy gotowania szparagów na patelni
Smak staje się bogatszy, głębszy, kolor jest jasnozielony, łodygi chrupiące. Temperatura w kuchni nie wzrośnie od pary z garnków z wodą lub ciepła piekarnika.
Wady gotowania szparagów na patelni
Łodygi kurczą się podczas smażenia. Witaminy ulegają większemu zniszczeniu podczas smażenia na patelni z powodu wysokiej temperatury. Smażenie potraw jest mniej zdrowe niż gotowanie, gotowanie na parze czy pieczenie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #asparagusPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych