Jak gotować stek wołowy
Olga Siutkina 13 grudnia 2023 r Dodaj do ulubionychUdział
Jak przyrządzić stek wołowy? Jest jedno pytanie, ale kilka odpowiedzi. Albo raczej kontr-pytania. Jaki dokładnie stek chcesz? Naturalne czy siekane? Którą pieczeń wolisz? Widzisz, ile pojawia się dodatkowych pytań. Dlatego zastanówmy się razem i zacznijmy od samego początku: od definicji tego, czym jest stek wołowy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Co oznacza to słowo „stek»
- Co to jest stek wołowy
- Z jakiego mięsa można je przygotować?
- Przygotuj posiekane mięso mielone, uformuj i usmaż stek
Co oznacza słowo „befsztyk”?
Stek wołowy – stek wołowy. Tak wyobrażamy sobie kawałek mięsa smażony na patelni lub grillu i tak jest od dawna. Słowo „stek” pochodzi od skandynawskiego słowa „steik”, co oznacza „na szaszłyku” i ten sposób przyrządzania był popularny w Skandynawii. Z dokumentów historycznych wynika, że w połowie XV wieku słowo „stek” oznaczało gruby kawałek mięsa odcinany od mięśni grzbietu zwierzęcia. Początkowo były to steki nie tylko z krów, ale także z łosia i dziczyzny. Mięso grillowano, smażono lub pieczono według uznania. Grillowanie dużego kawałka mięsa na ogniu jest najprostszą metodą gotowania i nie wymaga specjalnego sprzętu ani specjalnych umiejętności.
W XVII wieku zaczęto hodować bydło specjalnie do produkcji mięsa – wołowiny. Doprowadziło to do wzrostu popularności steków wołowych, ponieważ ich pozyskiwanie stało się łatwiejsze i tańsze. W tym samym czasie danie ewoluowało od chłopskiego do wykwintnego, a prosty smażony kawałek mięsa stał się luksusową porcją na uroczystym stole. Powszechne obecnie słowo „stek” jest skróconą wersją słowa „stek wołowy”. A kawałek wołowiny smażony na patelni lub na ogniu już dawno przestał być tylko kawałkiem mięsa z zadu bydła.
Co to jest stek wołowy
Ogólnie wyrażenie „stek wołowy” brzmi jak „masło”. Lepiej mówić o naturalnym steku wołowym – jest to kawałek wołowiny o wadze 150–200 gramów i grubości 20–30 mm, wycięty z polędwicy wołowej (głowy). Porcję należy przeciąć w poprzek włókien – jest to warunek wstępny, w przeciwnym razie mięso będzie trudne do odgryzienia i przeżucia. Mięso lekko ubija się motyką, ale nie cieńszą niż 15-20 mm, w przeciwnym razie trudno będzie uzyskać pożądaną gotowość. A samo wysmażenie (w każdym steku) może być różne – od niebieskiego rzadkiego po dobrze wypieczone. Naturalny stek wołowy smaży się na patelni na maśle lub ghee (bez oleju roślinnego!), podaje jako dodatek do smażonych ziemniaków, smażonej cebuli lub na smażony stek kładzie się jajko sadzone. Danie to było dość powszechne w menu sowieckich restauracji i nazywało się „stek z jajkiem”.
Ale naturalny stek, ugotowany w całości na ogniu lub patelni, to tylko jeden ze sposobów przygotowania steków wołowych. Stek można przygotować z mielonej wołowiny – mięsa mielonego, mielonego przez maszynę do mięsa.
W sowieckiej gastronomii aktywnie przygotowywano steki z siekanej wołowiny. To było wygodne. Jeśli naturalny stek wołowy wymagał określonego kawałka mięsa, mięsem mielonym mogło być „okrojone mięso i wewnętrzna część wołowiny lub słoniny wieprzowej” (z przepisu kulinarnego z 1955 r.). Według mapy technologicznej do smażenia potrzebne było mleko (lub woda), jajka, sól, pieprz i masło.
Muszę przyznać szczerze, że stek, nawet posiekany, był o wiele bardziej naturalny niż kotlet, do którego dodano także cebulę i pieczywo. Poza tym stek był nadal cięższy od zwykłego kotleta i oczywiście droższy. Ale miłośnikom naturalnego mięsa cena nie przeszkadzała, a przy zamawianiu często wybierano siekany stek wołowy. Stek, podobnie jak bile bilardowe, miał okrągły kształt. Po ugotowaniu usmażył się ze względu na obecność tłuszczu i stał się pulchny. Podawany w taki sam sposób jak naturalny befsztyk, — ze smażoną cebulą, jajecznicą, ziemniakami gotowanymi lub smażonymi.
Z jakiego mięsa można zrobić stek?
Japońska marmurkowa wołowina Wagyu, z której powstają najdelikatniejsze steki
Stek wołowy można oczywiście przygotować wyłącznie z wołowiny. Dokładniej, z zagęszczonej części polędwicy wołowej (głowy). Jeśli rozważymy gotowanie steku jako metodę gotowania — smażony kawałek mięsa, przecięty w poprzek włókien z określonej części polędwicy, — wtedy może to być również dziczyzna lub łoś. Popularne steki z wieprzowiny, kurczaka, ziemniaków lub kapusty czyta się następująco: stek wołowy /gotowany/z wieprzowiny, kapusty lub ziemniaków. To absurd, prawda?
W przypadku steków wołowych i steków hoduje się byki Angus i Hereford, które karmi się zbożem i trawą. Mięso tych zwierząt posiada jednolite warstwy tłuszczu, dzięki czemu jest soczyste, miękkie i smaczne. Prawdziwy przysmak — Japońska marmurkowa wołowina Wagyu. Wagyu przetłumaczone oznacza „Japońska krowa». Mięso tych krów jest niezwykle delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.
Idealny stek pochodzi z wołowiny dojrzewającej co najmniej 20 lat–30 dni. W tym czasie zachodzi proces fermentacji, a wołowina nabiera bogatego, mięsnego smaku i aromatu. Nie ufaj sprzedawcom oferującym wołowinę „gotowaną na parze”. Tylko najbardziej niepiśmienny kupujący może dać się nabrać na taki chwyt marketingowy. Stek wołowy gotowany na parze będzie twardy i pozbawiony smaku.
Naturalny stek można oczywiście przygotować z wołowiny innych ras. Ważny warunek — powinien to być kawałek mięsa odcięty w poprzek włókien od polędwicy.
W przypadku steku z mielonej wołowiny mięso mielone można przygotować z dowolnego innego odpowiedniego kawałka. Może to być łopatka, zad, tył uda lub zad. Najważniejsze jest, aby w mięsie było jak najmniej ścięgien, a jeśli ścięgna są obecne, należy je ostrożnie usunąć przed przekręceniem przez maszynę do mięsa. Stek siekany, podobnie jak stek naturalny, smaży się dość szybko: ścięgna pozostaną twarde, a wtedy niestety nie będziesz miał przyjemności zjeść steku.
Przygotuj posiekane mięso mielone, uformuj i usmaż stek
Mielony stek wołowy można przygotować z różnych części tuszy krowiej
Jeśli w przypadku naturalnego befsztyka wybór sposobu krojenia i krojenia podyktowany jest ścisłymi zasadami, to w przypadku przygotowania siekanego befsztyka wszystko jest nieco prostsze — Mielona wołowina może być przygotowana z różnych części tuszy krowiej. Nie muszą to być koniecznie kawałki premium, choć oczywiście z polędwicy można przygotować siekany stek — będzie pyszne. W przypadku steku posiekanego wystarczy wybrać mięso z niewielką ilością ścięgien i ostrożnie je usunąć. Stek wołowy z resztkami ścięgien — zły stek. Ramię, zad, ścięgno podkolanowe, zad — najbardziej odpowiednie kawałki do przygotowania mięsa mielonego. Nie bierz szyi ani rąbka— usunięcie ścięgien będzie dużym problemem.
Zatem przed przygotowaniem mięsa mielonego dokładnie usuń ścięgna z mięsa i pokrój wołowinę w kostkę o boku 2–W ten sposób mięso spadnie na noże maszynki do mięsa bez nacisku i zostanie posiekane na mięso mielone — to jest to, czego potrzebujemy. Do mięsa mielonego można dodać smalec lub tłuszcz wołowy dla uzyskania soczystości podczas zwijania. — około 10–15% masy mięsa.
Jeśli chcesz i posmakujesz, możesz dodać do steku sos Worcestershire, musztardę Dijon, proszek czosnkowy i inne przyprawy oraz przyprawy, które lubisz z mięsem.
Aby usmażyć posiekany stek na patelni, użyj masła lub ghee. Obecność panierki w posiekanym steku na patelni jest oczywiście dozwolona. I lepiej, jeśli panierka jest domowej roboty.
Możesz usmażyć posiekany stek wołowy na patelni lub grillować do preferowanego stopnia wysmażenia, zupełnie jak naturalny stek wołowy.
Hamburger
Na posiekany stek:
- 1 kg wołowiny (łopatka, zad, tył uda, zad)
- 130 g smalcu (smalec)
- 1 jajko
- 40 ml mleka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka. l. ghee do smażenia
- Wołowinę odetnij ze ścięgien i pokrój razem ze smalcem w kostkę o boku 2–2,5 mm.
- Przewiń mięso i smalec przez maszynę do mięsa. Do mięsa mielonego dodać jajko, mleko, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i ulubione przyprawy. Mięso mielone mieszamy widelcem.
- Teraz kształtujemy posiekany stek. Stek wołowy w przeciwieństwie do kotleta ma okrągły kształt. Masa surowego posiekanego steku wołowego wynosi od 100 do 120 g. Najpierw uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją rękoma na okrągły placek o grubości 1,5–Aby uzyskać idealnie równomiernie posiekane steki, można użyć pierścienia ciasta o średnicy 8 cm.
- Włóż ghee na patelnię i podgrzej. Połóż steki. Zmniejsz ogień i obsmaż steki z obu stron.
- Jak długo smażyć stek? Posiekany stek mielony gotuje się szybciej niż stek naturalny. W zależności od grubości od 3 do 5 minut z każdej strony. Gotowość można sprawdzić przekłuwając stek widelcem pośrodku. W pełni ugotowany stek będzie miał klarowne soki. Możesz dostosować pieczenie według własnego uznania.
Gotowe siekane steki podaje się z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, smażoną cebulą lub jajkiem sadzonym.
Przy okazji. Smalec wieprzowy do siekanych steków można pokroić w bardzo drobną kostkę, a nie rozdrobnić.
Uwaga dla gospodyni. Do smażenia steków z grubym dnem lepiej jest używać patelni, najlepiej żeliwnej.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wołowina #stek wołowy #stek wołowy #stek wołowy #polędwica wołowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych