Jak gotować spaghetti i jak długo je gotować
Elena Titok 09 listopada 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział
Włosi twierdzą, że spaghetti wynaleziono 500 lat temu. Stopniowo makaron ten rozprzestrzenił się niemal na cały świat. Co nie jest zaskakujące – może stanowić zarówno bazę dodatku, jak i pyszne samodzielne danie. Zastanówmy się, jak ugotować spaghetti, aby okazało się delikatne i smaczne.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak długo gotować spaghetti
- Jak długo gotować spaghetti al dente
- Ile wody potrzeba do ugotowania spaghetti?
- Jak gotować spaghetti w rondlu
- Jak gotować spaghetti na patelni
- Jak gotować spaghetti w powolnej kuchence
- Jak gotować spaghetti w kuchence mikrofalowej
- Jak gotować spaghetti w parowarze
- Jak gotować spaghetti bez przywierania
Jak długo gotować spaghetti
Wiele osób interesuje się pytaniem: jak długo gotować spaghetti? Średnio makarony te gotuje się od 5 do 12 minut od momentu zagotowania wody. Czas trwania zależy od grubości produktu i rodzaju mąki, z której jest wykonany. Zwykle dla wygody na opakowaniu jest napisane, ile minut należy ugotować spaghetti.
Jak długo gotować spaghetti al dente
Spaghetti ugotowane al dente zachowuje niewielką sztywność. W tłumaczeniu z języka włoskiego al dente oznacza „przez ząb”. Szefowie kuchni radzą sprawdzić gotowość produktu, wgryzając się w jeden kawałek spaghetti.
Z reguły, aby uzyskać prawidłową konsystencję al dente należy od czasu podanego na opakowaniu odjąć 1-2 minuty.
Jeśli kawałek ma jednolity kolor, bez białego ciasta, makaron można usunąć z ognia. Gotuj produkt do al dente w dużym naczyniu przez 3-6 minut. Jeśli przygotowujesz makaron rzemieślniczy, czas gotowania można wydłużyć o kilka minut.
Ile wody potrzeba do ugotowania spaghetti?
Musisz ugotować makaron w dużej ilości wody. Na 200 gramów spaghetti weź co najmniej 2 litry płynu. Wtedy pasta nie będzie się sklejać.
Jak gotować spaghetti w rondlu
Odmierz wymaganą ilość spaghetti – na porcję potrzeba około 75-80 g. Najlepiej gotować w dużym naczyniu. Umieść pojemnik z wodą na dużym ogniu, patelnię należy przykryć pokrywką. Spaghetti wrzucaj wyłącznie do wrzącej wody. Nie ma potrzeby łamania produktu – część, która nie pasuje, stopniowo zapadnie się w samą patelnię. Możesz dodać sól podczas procesu gotowania lub gdy jest gotowy. Zmniejsz ogień i zamieszaj makaron, aby nie przykleił się do dna. Lepiej gotować spaghetti przy otwartej pokrywce, od czasu do czasu mieszając. Gotowego makaronu nie trzeba płukać, wystarczy odcedzić go na durszlaku.
Jak gotować spaghetti na patelni
Nie wiesz jak prawidłowo ugotować spaghetti na patelni? Ta nietypowa metoda pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu. Weź głęboką patelnię, wlej na jej dno odrobinę oleju słonecznikowego i włóż makaron. Na patelnię wlej wrzącą wodę, tak aby całkowicie przykryła spaghetti, postaw naczynia na średnim ogniu.
Gotuj makaron przez 4-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Na minutę przed gotowaniem można dodać sos pomidorowy. Spaghetti wchłonie prawie cały płyn, więc na koniec nie będzie Ci nawet potrzebny durszlak.
Jak gotować spaghetti w powolnej kuchence
Jeśli masz mało czasu, możesz ugotować spaghetti w powolnej kuchence. Makaron włóż do miski multicookera, zalej wodą i dodaj sól. Woda powinna znajdować się około 2 cm nad spaghetti. Zamknij pokrywkę i ustaw ciśnienie na niskie. Gotuj przez połowę czasu wskazanego na opakowaniu: na przykład, jeśli zalecany czas gotowania wynosi 8 minut, ustaw timer wolnego gotowania na 4 minuty.
Jak gotować spaghetti w kuchence mikrofalowej
Spaghetti gotowane w kuchence mikrofalowej niczym nie różni się od makaronu gotowanego w zwykły sposób. Do gotowania w kuchence mikrofalowej lepiej wybrać spaghetti z pszenicy durum, ponieważ nie będziesz miał możliwości mieszania makaronu. Spaghetti włóż do specjalnego pojemnika, zalej wrzącą wodą – powinna przykryć spaghetti na 2-3 centymetry. Jeśli boisz się, że makaron się skleja, dodaj olej słonecznikowy. Zamknij pojemnik pokrywką. Gotuj spaghetti przez 3 minuty przy mocy 600 W.
Jak gotować spaghetti w parowarze
Gotowanie spaghetti w podwójnym bojlerze ma pewne cechy szczególne. W tym przypadku woda, w której będzie gotowany makaron, nagrzewa się do około 80°C, dlatego w podwójnym bojlerze gotujemy wyłącznie produkty z pszenicy durum. Wlej wymaganą ilość wody do dolnej komory. Spaghetti włóż do specjalnego pojemnika do gotowania na parze na produkty sypkie i zalej wodą. Poziom płynu powinien znajdować się 1 cm nad makaronem. Dodaj sól i olej roślinny. Zamknij pokrywę parowaru, ustaw czas gotowania – wystarczy 20 minut.
Jak gotować spaghetti bez przywierania
Aby spaghetti nie zamieniło się w jednorodną owsiankę, pojemnik do jego przygotowania musi być duży. W takim przypadku pomieści dużo wody i wygodnie będzie mieszać produkty. Pamiętaj, aby zanurzyć spaghetti we wrzącej wodzie. Łyżka oleju słonecznikowego dodana podczas gotowania również zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Jeśli zastosujesz się do tych prostych zasad, na pewno otrzymasz pyszny makaron.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #spaghettiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych