Jak gotować serca z kurczaka

Jak gotować serca z kurczaka

Jak gotować serca z kurczaka

Olga Siutkina 21 stycznia 2024 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Oprócz przyjemnego smaku produkty uboczne z kurczaka często zawierają więcej przydatnych substancji niż mięso. Jednocześnie zakup serc z kurczaka nie obciąży zbytnio Twojego portfela, a Twój lunch lub kolacja będzie pożywny i smaczny. A gotowanie nie zajmie dużo czasu.

serca z kurczaka

Treść artykułu:

  • Jak wybierać i przygotowywać serca: życiowe triki
  • Aby serca z kurczaka były delikatne i smaczne
  • Jak określić gotowość
  • Przyprawy i przyprawy
  • Serwowanie i serwowanie
  • Główne tajemnice w skrócie

Jak wybierać i przygotowywać serca: życiowe triki

Jeśli to możliwe, wybieraj podroby schłodzone: ich świeżość w tym przypadku można określić wizualnie
Jeśli to możliwe, wybieraj podroby schłodzone: ich świeżość w tym przypadku można określić wizualnie

Wszelkie podroby lepiej kupować schłodzone niż mrożone. Dlatego skupmy się na tych świeżych. Ich powierzchnia powinna być błyszcząca i mieć ciemnoczerwony kolor. Jakakolwiek zmiana koloru w stronę fioletu, szarości lub brązu oznacza, że ​​produkt był nieprawidłowo przechowywany lub przeterminował się.

Kolor tłuszczu w sercach poinformuje Cię o wieku kurczaka. Biały tłuszcz – kurczak był nastolatkiem. Te serca będą miękkie i szybko się ugotują. Żółty tłuszcz jest oznaką starszego kurczaka, co oznacza, że ​​podroby będą się dłużej gotować.

Jeśli serca kurczaka są zamrożone, przenieś je z zamrażarki na półkę lodówki. Dzięki temu będą się rozmrażać stopniowo, a smak gotowego dania będzie znacznie lepszy.

Przygotowanie serc kurczaka do gotowania wymaga staranności. Każdy musi pozbyć się tłuszczu. Następnie przekrój wzdłuż na pół, otwórz jak książkę i opłucz, aby usunąć skrzepy krwi. Możesz usunąć resztki, naciskając każde serce, nie przecinając go. Następnie dokładnie spłucz pod zimną wodą.

Aby serca z kurczaka były delikatne i smaczne

Serca z kurczaka należy wrzucić do wrzątku i ugotować w zależności od wielkości
Serca z kurczaka należy wrzucić do wrzącej wody i ugotować w zależności od wielkości

Jeśli chcemy uzyskać smaczne mięso, serca z kurczaka należy zalać wrzątkiem. Na 500 g serc 2–2,5 litra wody. Ponadto pierwszą wodę należy spuścić przez durszlak po 10 minutach. Następnie opłucz serca pod bieżącą wodą, jeśli pozostanie piana. I dopiero potem włóż go z powrotem na patelnię i gotuj, aż będzie gotowy.

Do drugiej wody wraz z sercami dodać sól, liść laurowy, cebulę, czarny pieprz i ziele angielskie.

Całe serca gotuje się przez 30–40 minut. Cięcie – 25-30 minut. Duże okazy będą potrzebować 5–7 minut więcej. Niemożliwe jest podanie absolutnie dokładnego czasu, ponieważ wiek kurczaków może się różnić.

Jak określić gotowość

Pod koniec pieczenia przebij serce widelcem lub wykałaczką. Sok w miejscu nakłucia powinien być klarowny. Jeśli ma czerwonawy odcień, gotuj serca przez kolejne 5-7 minut.

Przyprawy, przyprawy i marynaty

Osobnym daniem są gotowane serca z kurczaka. Ale może być jeszcze smaczniejszy, jeśli następnie usmażysz lub udusisz serca przyprawami.

Świetnie sprawdzają się cebula i czosnek, liście laurowe, papryka czarna i czerwona, kolendra, tymianek i gałka muszkatołowa. A także zioła świeże lub suszone: bazylia, pietruszka, oregano (oregano), koperek.

Curry nada potrawie indyjskiego charakteru. A sos sojowy, imbir, ostra papryka, kolendra są panazjatyckie.

Sam termin „marynata” oznacza obecność kwaśnej śmietany, octu, cukru, miodu i jasnych przypraw. Zwykle stosuje się je, jeśli serca gotuje się na grillu lub piecze w piekarniku.

Serwowanie i serwowanie

Zupa z serca kurczaka
Zupa z serca kurczaka

Jako dodatek nadają się gotowane lub puree ziemniaczane, ryż, kasza gryczana, kasza perłowa i makaron.

Serca gotują się szybko, a bulion okazuje się dość bogaty. Można na nim także ugotować zupę z makaronem, kaszę jaglaną, a nawet kapuśniak.

Gotowane serca z kurczaka można wykorzystać jako składnik mięsny różnych sałatek. Z ogórkami świeżymi i kiszonymi, kapustą kiszoną, jajkami, fasolą, grzybami, kukurydzą konserwową i groszkiem zielonym.

Gęste i sycące sałatki z dressingiem majonezowym lub lekkie ze świeżymi warzywami i dietetycznymi sosami – każdy znajdzie coś dla siebie.

Przejrzyj przepisy na serca z kurczaka na stronie internetowej, prawdopodobnie znajdziesz coś dla siebie.

Główne tajemnice w skrócie

  1. Daj pierwszeństwo produktom schłodzonym, będzie lepiej smakować. Serca powinny być błyszczące, ciemnoczerwone i twarde w dotyku.
  2. Serca z kurczaka wymagają przetworzenia: usuń tłuszcz i skrzepy krwi, a następnie spłucz w zimnej wodzie.
  3. Serca gotuje się dwukrotnie. Po pierwszych 10 minutach odlej wodę, następnie włóż ją z powrotem do wrzącej wody. Tam spędzą od 25 do 40 minut, w zależności od wielkości.
  4. Gotowe serca z kurczaka są miękkie i delikatne. A co najważniejsze, jest to produkt zdrowy dla dzieci i dorosłych.

Przy okazji

Serca z kurczaka uważane są za najzdrowsze spośród wszystkich produktów podrobowych. Zawierają dużo białka, witamin z grupy B, aminokwasów, wapnia, fosforu i żelaza. Ale kalorii jest niewiele – tylko 153 kcal na 100 g.

Uwaga dla gospodyni

Spróbuj użyć gotowanych serc z kurczaka jako nadzienia do ciast i naleśników. To nadzienie nie jest gorsze niż zwykłe nadzienie mięsne.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #serca z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja