Jak gotować seler w piekarniku: kilka prostych przepisów
gastronomia 1 kwietnia 2024 r
Seler – Zdrowe i wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w różnorodnych potrawach. Jeden z popularnych sposobów gotowania selera – w piekarniku, co pozwala wydobyć jego naturalny smak i aromat, a także maksymalnie zachować witaminy. Istnieje wiele dań z selera, które można przygotować w piekarniku, od prostego pieczonego selera po bardziej złożone zapiekanki i zapiekanki.
Zawartość materiału:
- Rodzaje selera
- Przydatne właściwości selera ogonkowego
- Jak wybrać odpowiedni seler
- Jak prawidłowo przechowywać seler
- Jak gotować seler w piekarniku
- Zapiekanka z selera i tymianku
- Zupa jarzynowa na bazie pieczonego selera i ziół
- Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z porem
- Zapiekanka z selera i jagnięciny
- Zapiekanka warzywna z selerem i dynią
- Orkisz, duszony z selerem i jabłkami w piekarniku
Rodzaje selera
- Liść selera. Ma małe, delikatne liście, często używane w sałatkach i łagodny, słodki smak.
- Seler ogonkowy. Ma długą, prostą łodygę i jasnozielony kolor. Często dodaje się go do zup, sałatek, zapiekanek mięsnych, jest także popularną przekąską.
- Seler korzeniowy. Ma okrągły kształt i szorstką, wyboistą powierzchnię zewnętrzną. Miąższ korzenia selera jest biały i ma delikatny orzechowy aromat. Jest powszechnie stosowany w zupach, gulaszach, zapiekankach i zapiekankach. Zawiera skrobię, dzięki czemu z korzenia można zrobić puree jako dodatek.
Seler korzeniowy
Przydatne właściwości selera ogonkowego
- Jedną z najważniejszych zalet selera jest jego wysoka zawartość wody, co czyni go doskonałym naturalnym środkiem moczopędnym. Oznacza to, że pomaga usunąć nadmiar płynów z organizmu, zmniejszając wzdęcia i obrzęki.
- Kolejną zaletą selera jest wysoka zawartość błonnika. Błonnik jest niezbędny dla zdrowego układu trawiennego i pomaga regulować wypróżnienia, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym.
- Seler jest także dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy K, C i potasu. Witamina K jest niezbędna do krzepnięcia krwi i zdrowia kości, natomiast witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Potas jest ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i pracy serca.
Seler ogonkowy
Jak wybrać odpowiedni seler
Przede wszystkim wybierz chrupiący i świeży seler. Łodygi powinny być jędrne i nie zwiędłe, z jasnozielonymi liśćmi i bez oznak przebarwień. Rośliny okopowe są duże, gładkie, bez oznak zgnilizny.
Jak prawidłowo przechowywać seler
Ogonki i seler korzeniowy doskonale przechowują się w lodówce, w specjalnej szufladzie na warzywa i owoce. Seler należy przechowywać w ten sposób nie dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli chcesz dłużej przechować seler, pokrój go i zamroź w porcjowanych torebkach, a następnie możesz go wykorzystać w ciągu 12 miesięcy.
Jak gotować seler w piekarniku
- Seler ogonkowy idealnie nadaje się do gulaszy i dodatków warzywnych. Czas pieczenia w piekarniku: 10 minut w 180 °Z.
- Korzeń selera dobrze komponuje się z mięsem i innymi warzywami. Po upieczeniu smakiem przypomina ziemniaki, dlatego często dodaje się go do zapiekanek i zapiekanek. Czas pieczenia w piekarniku: 20–30 minut w temperaturze 200 °Z.
6 sprawdzonych przepisów z kolekcji
Zapiekanka z selera i tymianku
Zapiekanka z selerem i tymiankiem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. To danie to świetny sposób na urozmaicenie swojej diety. Danie przygotowywane jest z selera, który jest doskonałym źródłem błonnika i witamin. Tymianek nadaje potrawie pikantny smak.
Zapiekanka z selera i tymianku
Do przygotowania 4 porcji zapiekanki z selerem i tymiankiem potrzebne będą:
- korzeń selera duży – 1 szt.
- mleko – 600 ml
- żółtka – 2 szt.
- masło – 80 g
- tymianek – 2 gałązki
- czosnek – 2 ząbki
- ser feta – 80 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować zapiekankę z selera i tymianku, należy rozgrzać piekarnik do 180°C. Smarujemy około 1 łyżką. l. Ceramiczne naczynie do pieczenia masła.
- Na patelnię wlać mleko, dodać resztę masła, zmiażdżone i obrane ząbki czosnku oraz 1 gałązkę tymianku. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i odstawić pod przykryciem na 5 minut, przecedzić.
- W międzyczasie obierz seler, przekrój go wzdłuż i pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Do miski wlać około 0,5 szklanki mleka, lekko ostudzić, wymieszać z żółtkami, solą i pieprzem. Wymieszaj z pozostałym mlekiem.
- Plasterki selera układamy warstwami na natłuszczonej patelni, lekko nachodząc na siebie. Każdą warstwę doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i zalewamy mlekiem. Gdy cały seler będzie już uformowany, zalej go pozostałym mlekiem i włóż do piekarnika na 30 minut. Płyn powinien odparować, a seler powinien stać się miękki.
- Zapiekankę z selera i tymianku posypujemy pokruszonym serem feta i pieczemy na złoty kolor przez kolejne 10 minut.
Zupa jarzynowa na bazie pieczonego selera i ziół
Zupa jarzynowa z pieczonym selerem i ziołami to doskonały sposób na zaopatrzenie się w codzienną dawkę warzyw, jednocześnie ciesząc się pysznym i sycącym posiłkiem. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają zdrowego, aromatycznego dania, które jest łatwe w przygotowaniu i bogate w składniki odżywcze.
Zupa jarzynowa na bazie pieczonego selera i ziół
Do przygotowania 4 porcji zupy jarzynowej z pieczonego selera z ziołami potrzebujemy:
- bulion warzywny – 800 ml
- korzeń selera – 600 g
- duża cebula – 3 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- duży pęczek szpinaku – 1 szt.
- duży pęczek natki pietruszki – 1 szt.
- bazylia – 5–6 gałązek
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki. l.
- kurkuma – 1 łyżeczka.
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować zupę jarzynową z pieczonego selera z ziołami, należy rozgrzać piekarnik do 200°C. Seler i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Obierz czosnek. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop olejem i dodaj odrobinę soli. Piec przez 20 minut.
- Zagotuj bulion, dodaj pieczone warzywa, gotuj przez 10 minut. Zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw kurkumą i ponownie wymieszaj. Zamknij pokrywkę i odstaw na 10 minut.
- Drobno posiekaj wszystkie warzywa, usuwając łodygi z bazylii. Umieścić w wąskiej, wysokiej szklance blendera zanurzeniowego, dodać odrobinę soli, dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować na pastę za pomocą blendera zanurzeniowego.
- Do zielonej pasty dodaj około 4 łyżki. l. zupa puree, ponownie ubić.
- Rozłóż zupę z pieczonego selera do misek i umieść zieloną pastę na środku każdej miski. Dopraw i podawaj.
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z porem
Aby przygotować zapiekankę ziemniaczano-selerową z porem, warto zaopatrzyć się w tarkę do mandoliny. A jeśli nie masz takiego pod ręką, użyj bardzo ostrego noża kuchennego. Zapiekanki (z francuskiej tarki – zeskrobać, zeskrobać) ogólnie odnoszą się zarówno do słodkich, jak i pikantnych zapiekanek ze złotobrązową skórką. Do formowania skórki niesłodzonych zapiekanek najczęściej używa się bułki tartej, sera lub kombinacji obu. Najbardziej znaną z zapiekanek jest chyba gratin dauphinois – czyli danie pochodzące z regionu Dauphine we Francji. To cienko pokrojone ziemniaki zapiekane w mleku lub śmietanie z dodatkiem gałki muszkatołowej, czosnku i twardego sera. W naszym przepisie ziemniaki są również pokrojone w cienkie plasterki, ale pieczone są nie tylko w śmietanie, ale na warstwie wcześniej ugotowanego selera, porów i czosnku. Bułka tarta zapewnia skórkę. To pożywne danie jest idealne na chłodną pogodę, szczególnie w połączeniu z lampką czerwonego wina.
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z porem
Do przygotowania 8 porcji zapiekanki ziemniaczano-selerowej z porem potrzebujemy:
- Łodygi selera – 1 opakowanie
- ziemniaki – 2 kg
- por – 1 łodyga
- śmietanka – 800 ml
- czosnek – 3 ząbki
- oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.
- masło – 80 g
- bułka tarta – 80 g
- cytryna – 1 szt.
- świeży tymianek – 3–4 gałązki
- olej roślinny do smarowania formy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Przygotuj składniki na zapiekankę z ziemniaków i selera naciowego. Łodygi selera umyj i pokrój w plastry o grubości 5 mm. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie kółka. Pokrój białą i jasnozieloną część pora w koła. Posiekaj czosnek. Umyj cytrynę i usuń skórkę na tarce.
- Ziemniaki włóż do miski i przykryj śmietaną. Dodać sól, pieprz, wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać połowę masła. Dodaj pory, seler i czosnek i smaż na średnim ogniu, mieszając, przez 7 minut. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem i przełóż do niego warzywa z patelni. Przykryj plasterkami ziemniaków, nakładając je na siebie. Z miski wylać śmietanę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
- Pozostałe masło wymieszać ze skórką, listkami tymianku i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć zapiekankę, posypać powstałą bułką tartą i piec kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a bułka tarta złocista. Sprawdź gotowość, przekłuwając ziemniaki drewnianym szpikulcem. Zapiekankę ziemniaczano-selerową podawać bezpośrednio w formie jako samodzielne danie, z sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do mięs.
Zapiekanka z selera i jagnięciny
Zapiekanka z jagnięciną z selerem to popularne, obfite danie, idealne na przytulny rodzinny lunch lub kolację. To danie powstaje poprzez połączenie delikatnej mielonej jagnięciny z warzywami, takimi jak seler, słodka czerwona papryka i cebula, a następnie powolne pieczenie. Rezultatem jest pyszna, rozpływająca się w ustach zapiekanka, którą z pewnością każdy pokocha. Podawać zapiekankę z grubo posiekanymi świeżymi warzywami – ogórkami, pomidorami, selerem naciowym, czerwoną słodką cebulą – i świeżymi ziołami. Mocne ciemne piwo to dobry napój.
Zapiekanka z selera i jagnięciny
Do przygotowania 4-6 porcji zapiekanki z selerem i jagnięciną potrzebne będą:
- korzeń selera – 800 g
- mielona jagnięcina – 1 kg
- tłuszcz z ogona jagnięcego – 150 g
- słodka papryka czerwona – 2 szt.
- cebula średnia – 2 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- tłusta śmietana – 200 g
- duże jajko – 1 szt.
- kasza manna – 2 łyżki. l.
- nasiona kminku – 1 łyżeczka.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować zapiekankę z selera i jagnięciny, rozgrzej piekarnik do 180°C. Seler obierz, pokrój w duże kawałki i zalej patelnię zimną wodą, tak aby nie była całkowicie przykryta. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, dodać sól i gotować do miękkości, około 30 minut.
- Drobno posiekaj tłusty tłuszcz z ogona, włóż go do dużej patelni z grubym dnem i żaroodpornym uchwytem i postaw na średnim ogniu, aż się zagotuje.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek i paprykę. Gdy tłuszcz się wytopi, na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut.
- Dodać czosnek i paprykę, smażyć kolejne 5 minut. Zwiększamy ogień na maksymalny, dodajemy mięso mielone i kminek, smażymy…