Jak gotować ryby w piekarniku: 7 sprawdzonych przepisów
gastronomia 08 marca 2024 r
Gotowanie ryb w piekarniku — przyjemność. To najprostszy sposób, dzięki któremu ryba maksymalnie zachowa swój smak i soczystość. Wystarczy włożyć przygotowane lub filetowane mięso na patelnię, dodać sól, przyprawy i zioła, posypać cytryną i wstawić do nagrzanego piekarnika. W ciągu 30 minut możesz cieszyć się posiłkiem bogatym w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak gotować ryby w piekarniku
- Pyszne marynaty do ryb w piekarniku
- Dodatki do ryb
- Łosoś pieczony w rękawie
- Dorsz po sycylijsku
- Ryba pieczona w piekarniku w pergaminie
- Karp pieczony w śmietanie w rękawie
- Dorsz z pomidorami i ziemniakami
- Ryba w kopercie z sosem borówkowym
- Pikantna ryba zapiekana z pomidorami
Jak gotować ryby w piekarniku
- Przygotuj rybę do pieczenia w piekarniku. Jeśli to konieczne, wypatrosz i usuń skrzela i płetwy. Rybę dobrze opłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Rybę dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Rybę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Sok z cytryny można zastąpić octem z wina ryżowego.
- Jeśli chcesz, możesz dodać czosnek. Rozgnieciony czosnek idealnie nadaje się do wnętrza ryby, a proszek czosnkowy do skórki.
- Świeże zioła są dobre do pieczenia. Polecamy użyć rozmarynu, tymianku, koperku i kolendry.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie gotowe.
Rybę można piec w piekarniku na różne sposoby:
- Pieczenie w folii. Folia aluminiowa zatrzymuje sok w środku, dzięki czemu ryba okazuje się delikatna i soczysta. Zapewnia równomierne gotowanie. Nie zalecamy gotowania ryb w folii z dodatkiem kwaśnych marynat.
- Pieczenie w rękawie. Umożliwia gotowanie bez dodatku tłuszczu, we własnych sokach. Rybę w rękawie można upiec z dodatkiem bulionu i marynat z cytryną, pomidorami i octem.
- Pieczenie w kopercie pergaminowej. Zatrzymuje parę wydobywającą się z podgrzewanych produktów. Danie okazuje się delikatne i soczyste.
- Pieczenie na szaszłykach. Umożliwia gotowanie kebaba rybnego w piekarniku. Okazuje się soczysty, ze złotą skórką.
Pyszne marynaty do ryb w piekarniku
- 40 g oliwy z oliwek + 2 łyżki. l. sok z cytryny + kilka gałązek posiekanej natki pietruszki + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz (do smaku).
- 500 g pomidorów we własnym soku + 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka. balsamiczny + 1–3 gałązki bazylii + sól, pieprz (do smaku).
- 40 g sosu sojowego + 20 g oleju sezamowego + 1 ząbek czosnku + imbir + sól, pieprz (do smaku).
- 200 ml mleka kokosowego + 1 łyżeczka. pasta curry + imbir + czosnek + pomidorki koktajlowe + sól, pieprz (do smaku).
Dodatki do ryb
- Ziemniaki pieczone. Aby dodatek ziemniaczany był gotowy w tym samym czasie co ryba, zalecamy najpierw przygotować go do pieczenia. Ziemniaki pokroić w plasterki, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować 5 minut po ugotowaniu. Odcedź wodę i umieść ziemniaki na durszlaku, aby odciekły. Ziemniaki są gotowe do pieczenia.
- Tłuczone ziemniaki. Pieczona ryba i delikatne puree ziemniaczane — idealne połączenie, sprawdzone w czasie. Polecamy spróbować nietypowej opcji z naszej kolekcji: puree ziemniaczanego z jabłkami i curry.
- Warzywa. Dodatek warzywny można przygotować razem z rybą: polecamy wykorzystać ziemniaki, pomidory i cukinię. Można go również podawać osobno np. różne pieczone warzywa, duszona cukinia z warzywami, pieczone warzywa na maśle czosnkowym.
- Sałatki warzywne. Każda sałatka ze świeżych warzyw dobrze komponuje się z rybami. Koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami: Sałatka z buraków, kopru włoskiego i pomarańczy, Sałatka zielona ze szpinakiem, parmezanem i marynowaną żurawiną, Sałatka zielona z ogórkami i dressingiem cytrusowym, Sałatka zielona z serem marynowanym i oliwkami.
- Opcja uniwersalna — gotowany ryż
7 sprawdzonych przepisów z kolekcji
Łosoś pieczony w rękawie
Łosoś pieczony w folii z cebulą i cytryną może być idealnym obiadem dla każdego, kto szczerze i z szacunkiem kocha ryby. To danie przyciągnie uwagę zarówno zwolenników prawidłowego odżywiania, jak i tych, którzy nigdy nie zastanawiają się nad zaletami jedzenia, preferując po prostu dobre, sycące jedzenie. Przygotowanie łososia jest bardzo proste i dość szybkie. Aby trochę „skomplikować” danie, proponujemy uzupełnić je luksusowym pikantnym i kremowym sosem. Nawiasem mówiąc, można go używać zarówno na ciepło, jak i na zimno, i to nie tylko do łososia pieczonego w folii, ale także do każdej ryby. Wypróbuj, porównaj i zdobądź najlepsze doznania kulinarne!
Łosoś pieczony w rękawie
Do przygotowania 6 porcji łososia pieczonego w rękawie potrzebne będą:
- filet z łososia – 1,5 kg
- cebula – 1 szt.
- rukola – 100 g
- cytryna – 1 szt.
- masło – 50 g
- śmietana – 100–150 gr
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- estragon – 2–3 gałązki
- czosnek – 3 ząbki
- przyprawa do ryb – 1,5 łyżki. l.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Przygotuj składniki do pieczenia łososia w folii. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Umyj i osusz cytrynę. Pokrój w cienkie plasterki.
- Filet z łososia umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać przyprawą do ryb.
- Połóż krążki cebuli na filecie z łososia. Dodaj trochę soli i pieprzu. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Przełóż łososia do rękawa. Zamknąć końce rękawa, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 40 minut.
- Przygotuj sos z łososia. Rukolę i estragon umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obierz czosnek. Umieść je razem z rukolą i estragonem w misie blendera. Zmiel, sól i pieprz do smaku.
- W rondelku roztapiamy masło i mieszając wlewamy do powstałego przecieru ziołowego. Dokładnie wymieszaj. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
- Do mieszanki ziołowej dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ostrożnie ułóż pieczonego łososia wyjętego z folii na talerzach. Podawać z przygotowanym sosem.
Dorsz po sycylijsku
To danie najlepiej oczywiście przygotować ze świeżo złowionych ryb, zarówno morskich, jak i rzecznych. Choć na Sycylii wolą oczywiście ryby morskie, na szczęście morza w okolicy jest pod dostatkiem i nawet wysokiej jakości dorsz jest dość tani. W naszych warunkach sprawdzą się także ryby schłodzone. Ale lepiej nie kłaść rozmrożonego dorsza na węglach — często zaczyna się rozpadać. Lepiej upiec go w piekarniku.
Dorsz po sycylijsku
Aby towarzysko przygotować 4 porcje dorsza potrzebujesz:
- świeży filet z dorsza – 500–600 g
- mała cukinia lub cukinia – 1 szt.
- mała cebula – 4 szt.
- cytryna – 1 szt.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej roślinny do smarowania
Na marynatę:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki. l.
- cytryna – 1 szt.
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek majeranku
- Przygotuj marynatę do dorsza sycylijskiego. Usuń liście z łodyg tymianku i majeranku (łodygi nie będą potrzebne). Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj ze skórką, oliwą oraz tymiankiem i majerankiem.
- Filet z ryby pokroić w kostkę o boku 3 cm, cytrynę pokroić w cienkie kółka, a następnie każde kółko na ćwiartki. Cukinię pokroić w krążki o grubości 0,5 cm, cebulę obrać i pokroić na 4 części.
- Na namoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy kostki ryby zmieszane z plasterkami cytryny, cukinii i ćwiartkami cebuli. Przygotowane szaszłyki układamy na naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut. do chłodnego miejsca.
- Umieść szaszłyki na dobrze rozgrzanym i naoliwionym grillu i piecz na średnim węglu, obracając szaszłyki raz lub dwa razy, aż będą ugotowane, około 12 minut. Doprawiaj solą i pieprzem w miarę upływu czasu.
- Jeśli pieczesz kebaby w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 180–190 °C. Piecz je na wyłożonej folią kratce przez około 15 minut. Podawaj dorsza po sycylijsku z pozostałą marynatą.
Ryba pieczona w piekarniku w pergaminie
Ryba pieczona w pergaminie to właśnie ten przypadek, gdy danie dietetyczne wcale nie oznacza „nudne”: ma wyśmienity smak i bogaty aromat. Dlaczego? Bo w pergaminowej kopercie ryba gnije w marynacie, a nawet w towarzystwie porów i plasterków pomarańczy. Podczas gotowania filet moczy się w sokach ze wszystkich składników, dzięki czemu powstaje absolutnie oszałamiające danie. Rybę pieczoną w pergaminie można podawać na obiad całej rodzinie, a nawet dzieciom, chyba że są oczywiście uczulone na owoce cytrusowe.
Ryba pieczona w pergaminie
Do przygotowania 4 porcji ryb w pergaminie potrzebujesz:
- filet z tilapii – 4 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- biała część pora – 6–8 cm
- duża pomarańcza – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
- koniak – 4 łyżki. l.
- liście bazylii – 4–6 szt.
- brokuły – 200 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Przygotuj składniki do pieczenia ryby na papierze pergaminowym. Rybę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Pory umyj, włóż na durszlak i opłucz piasek pod bieżącą wodą.
- Pomarańczę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok. Resztę pokroić w kółka. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Przygotuj marynatę do pieczenia ryby na papierze pergaminowym. W misce połącz świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy z koniakiem i oliwą z oliwek. Ubij lekko. Drobno posiekaj liście bazylii. Do powstałej masy dodać razem z czosnkiem i wymieszać.
- Przygotuj 2 arkusze pergaminu do pieczenia. Na każdym ułożyć po 2 filety rybne. Posyp krążkami pora, polej wcześniej przygotowanym sosem, solą i pieprzem.
- Na filecie ułożyć plasterki pomarańczy. Rybę zawiń w sos w pergamin lub w inny sposób. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 15–20 minut, w zależności od grubości filetów.
- Do dekoracji ugotuj brokuły lub ugotuj je na parze we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z pieczoną rybą. Można posypać posiekanymi ziołami do smaku.
Karp pieczony w śmietanie w rękawie
Karp zapiekany ze śmietaną w rękawie, jak nam się wydaje, „zaprzyjaźni się” z gotowaną rybą, ponieważ danie okazuje się bardzo smaczne i bez większego wysiłku. Najbardziej pracochłonną częścią jest wstępna obróbka tuszy. Jeśli pokonasz ten krok, czeka Cię tylko łatwe, a zatem przyjemne! Kawałki karpia polewamy kwaśną śmietaną, wkładamy do rękawa kulinarnego wraz z rozmarynem i wysyłamy do piekarnika, uwalniając się w ten sposób od mieszania, odwracania i szczególnej obserwacji procesu. Otóż już po około pół godzinie można już zaprosić najbliższych do stołu na degustację pysznej i bardzo delikatnej ryby.
Karp pieczony w śmietanie w rękawie
Do przygotowania 4 porcji karpia ze śmietaną w rękawie potrzebne będą:
- duży karp – 1 szt.
- sok z połowy cytryny
- rozmaryn – 1 duża gałązka
- kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 300 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Przygotuj karpia do pieczenia w piekarniku. Umyj go i wyczyść. Następnie odetnij głowę, wykonaj nacięcie w brzuchu i wypatrosz ją. Ponownie spłucz (wewnątrz i na zewnątrz), osusz papierowymi ręcznikami.
- Karpia pokroić na duże kawałki…