Jak gotować ryby w piekarniku: 7 sprawdzonych przepisów

Jak gotować ryby w piekarniku: 7 sprawdzonych przepisów

Jak gotować ryby w piekarniku: 7 sprawdzonych przepisów

gastronomia 08 marca 2024 r

Gotowanie ryb w piekarniku przyjemność. To najprostszy sposób, dzięki któremu ryba maksymalnie zachowa swój smak i soczystość. Wystarczy włożyć przygotowane lub filetowane mięso na patelnię, dodać sól, przyprawy i zioła, posypać cytryną i wstawić do nagrzanego piekarnika. W ciągu 30 minut możesz cieszyć się posiłkiem bogatym w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3.

ryba w piekarniku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak gotować ryby w piekarniku
  • Pyszne marynaty do ryb w piekarniku
  • Dodatki do ryb
  • Łosoś pieczony w rękawie
  • Dorsz po sycylijsku
  • Ryba pieczona w piekarniku w pergaminie
  • Karp pieczony w śmietanie w rękawie
  • Dorsz z pomidorami i ziemniakami
  • Ryba w kopercie z sosem borówkowym
  • Pikantna ryba zapiekana z pomidorami

Jak gotować ryby w piekarniku

  • Przygotuj rybę do pieczenia w piekarniku. Jeśli to konieczne, wypatrosz i usuń skrzela i płetwy. Rybę dobrze opłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Rybę dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Sok z cytryny można zastąpić octem z wina ryżowego.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać czosnek. Rozgnieciony czosnek idealnie nadaje się do wnętrza ryby, a proszek czosnkowy do skórki.
  • Świeże zioła są dobre do pieczenia. Polecamy użyć rozmarynu, tymianku, koperku i kolendry.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie gotowe.

Rybę można piec w piekarniku na różne sposoby:

  • Pieczenie w folii. Folia aluminiowa zatrzymuje sok w środku, dzięki czemu ryba okazuje się delikatna i soczysta. Zapewnia równomierne gotowanie. Nie zalecamy gotowania ryb w folii z dodatkiem kwaśnych marynat.
  • Pieczenie w rękawie. Umożliwia gotowanie bez dodatku tłuszczu, we własnych sokach. Rybę w rękawie można upiec z dodatkiem bulionu i marynat z cytryną, pomidorami i octem.
  • Pieczenie w kopercie pergaminowej. Zatrzymuje parę wydobywającą się z podgrzewanych produktów. Danie okazuje się delikatne i soczyste.
  • Pieczenie na szaszłykach. Umożliwia gotowanie kebaba rybnego w piekarniku. Okazuje się soczysty, ze złotą skórką.

Pyszne marynaty do ryb w piekarniku

  • 40 g oliwy z oliwek + 2 łyżki. l. sok z cytryny + kilka gałązek posiekanej natki pietruszki + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz (do smaku).
  • 500 g pomidorów we własnym soku + 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka. balsamiczny + 13 gałązki bazylii + sól, pieprz (do smaku).
  • 40 g sosu sojowego + 20 g oleju sezamowego + 1 ząbek czosnku + imbir + sól, pieprz (do smaku).
  • 200 ml mleka kokosowego + 1 łyżeczka. pasta curry + imbir + czosnek + pomidorki koktajlowe + sól, pieprz (do smaku).

Dodatki do ryb

  • Ziemniaki pieczone. Aby dodatek ziemniaczany był gotowy w tym samym czasie co ryba, zalecamy najpierw przygotować go do pieczenia. Ziemniaki pokroić w plasterki, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować 5 minut po ugotowaniu. Odcedź wodę i umieść ziemniaki na durszlaku, aby odciekły. Ziemniaki są gotowe do pieczenia.
  • Tłuczone ziemniaki. Pieczona ryba i delikatne puree ziemniaczane idealne połączenie, sprawdzone w czasie. Polecamy spróbować nietypowej opcji z naszej kolekcji: puree ziemniaczanego z jabłkami i curry.
  • Warzywa. Dodatek warzywny można przygotować razem z rybą: polecamy wykorzystać ziemniaki, pomidory i cukinię. Można go również podawać osobno np. różne pieczone warzywa, duszona cukinia z warzywami, pieczone warzywa na maśle czosnkowym.
  • Sałatki warzywne. Każda sałatka ze świeżych warzyw dobrze komponuje się z rybami. Koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami: Sałatka z buraków, kopru włoskiego i pomarańczy, Sałatka zielona ze szpinakiem, parmezanem i marynowaną żurawiną, Sałatka zielona z ogórkami i dressingiem cytrusowym, Sałatka zielona z serem marynowanym i oliwkami.
  • Opcja uniwersalna gotowany ryż

7 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Łosoś pieczony w rękawie

Łosoś pieczony w folii z cebulą i cytryną może być idealnym obiadem dla każdego, kto szczerze i z szacunkiem kocha ryby. To danie przyciągnie uwagę zarówno zwolenników prawidłowego odżywiania, jak i tych, którzy nigdy nie zastanawiają się nad zaletami jedzenia, preferując po prostu dobre, sycące jedzenie. Przygotowanie łososia jest bardzo proste i dość szybkie. Aby trochę „skomplikować” danie, proponujemy uzupełnić je luksusowym pikantnym i kremowym sosem. Nawiasem mówiąc, można go używać zarówno na ciepło, jak i na zimno, i to nie tylko do łososia pieczonego w folii, ale także do każdej ryby. Wypróbuj, porównaj i zdobądź najlepsze doznania kulinarne!

Łosoś pieczony w rękawie
Łosoś pieczony w rękawie

Do przygotowania 6 porcji łososia pieczonego w rękawie potrzebne będą:

  • filet z łososia – 1,5 kg
  • cebula – 1 szt.
  • rukola – 100 g
  • cytryna – 1 szt.
  • masło – 50 g
  • śmietana – 100150 gr
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • estragon – 2–3 gałązki
  • czosnek – 3 ząbki
  • przyprawa do ryb – 1,5 łyżki. l.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  1. Przygotuj składniki do pieczenia łososia w folii. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Umyj i osusz cytrynę. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Filet z łososia umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać przyprawą do ryb.
  3. Połóż krążki cebuli na filecie z łososia. Dodaj trochę soli i pieprzu. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Przełóż łososia do rękawa. Zamknąć końce rękawa, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 40 minut.
  4. Przygotuj sos z łososia. Rukolę i estragon umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obierz czosnek. Umieść je razem z rukolą i estragonem w misie blendera. Zmiel, sól i pieprz do smaku.
  5. W rondelku roztapiamy masło i mieszając wlewamy do powstałego przecieru ziołowego. Dokładnie wymieszaj. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  6. Do mieszanki ziołowej dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ostrożnie ułóż pieczonego łososia wyjętego z folii na talerzach. Podawać z przygotowanym sosem.

Dorsz po sycylijsku

To danie najlepiej oczywiście przygotować ze świeżo złowionych ryb, zarówno morskich, jak i rzecznych. Choć na Sycylii wolą oczywiście ryby morskie, na szczęście morza w okolicy jest pod dostatkiem i nawet wysokiej jakości dorsz jest dość tani. W naszych warunkach sprawdzą się także ryby schłodzone. Ale lepiej nie kłaść rozmrożonego dorsza na węglach często zaczyna się rozpadać. Lepiej upiec go w piekarniku.

Dorsz po sycylijsku
Dorsz po sycylijsku

Aby towarzysko przygotować 4 porcje dorsza potrzebujesz:

  • świeży filet z dorsza – 500–600 g
  • mała cukinia lub cukinia – 1 szt.
  • mała cebula – 4 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smarowania

Na marynatę:

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki. l.
  • cytryna – 1 szt.
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek majeranku
  1. Przygotuj marynatę do dorsza sycylijskiego. Usuń liście z łodyg tymianku i majeranku (łodygi nie będą potrzebne). Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj ze skórką, oliwą oraz tymiankiem i majerankiem.
  2. Filet z ryby pokroić w kostkę o boku 3 cm, cytrynę pokroić w cienkie kółka, a następnie każde kółko na ćwiartki. Cukinię pokroić w krążki o grubości 0,5 cm, cebulę obrać i pokroić na 4 części.
  3. Na namoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy kostki ryby zmieszane z plasterkami cytryny, cukinii i ćwiartkami cebuli. Przygotowane szaszłyki układamy na naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut. do chłodnego miejsca.
  4. Umieść szaszłyki na dobrze rozgrzanym i naoliwionym grillu i piecz na średnim węglu, obracając szaszłyki raz lub dwa razy, aż będą ugotowane, około 12 minut. Doprawiaj solą i pieprzem w miarę upływu czasu.
  5. Jeśli pieczesz kebaby w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 180–190 °C. Piecz je na wyłożonej folią kratce przez około 15 minut. Podawaj dorsza po sycylijsku z pozostałą marynatą.

Ryba pieczona w piekarniku w pergaminie

Ryba pieczona w pergaminie to właśnie ten przypadek, gdy danie dietetyczne wcale nie oznacza „nudne”: ma wyśmienity smak i bogaty aromat. Dlaczego? Bo w pergaminowej kopercie ryba gnije w marynacie, a nawet w towarzystwie porów i plasterków pomarańczy. Podczas gotowania filet moczy się w sokach ze wszystkich składników, dzięki czemu powstaje absolutnie oszałamiające danie. Rybę pieczoną w pergaminie można podawać na obiad całej rodzinie, a nawet dzieciom, chyba że są oczywiście uczulone na owoce cytrusowe.

Ryba pieczona w pergaminie
Ryba pieczona w pergaminie

Do przygotowania 4 porcji ryb w pergaminie potrzebujesz:

  • filet z tilapii – 4 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • biała część pora – 6–8 cm
  • duża pomarańcza – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
  • koniak – 4 łyżki. l.
  • liście bazylii – 4–6 szt.
  • brokuły – 200 g
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj składniki do pieczenia ryby na papierze pergaminowym. Rybę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Pory umyj, włóż na durszlak i opłucz piasek pod bieżącą wodą.
  2. Pomarańczę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok. Resztę pokroić w kółka. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  3. Przygotuj marynatę do pieczenia ryby na papierze pergaminowym. W misce połącz świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy z koniakiem i oliwą z oliwek. Ubij lekko. Drobno posiekaj liście bazylii. Do powstałej masy dodać razem z czosnkiem i wymieszać.
  4. Przygotuj 2 arkusze pergaminu do pieczenia. Na każdym ułożyć po 2 filety rybne. Posyp krążkami pora, polej wcześniej przygotowanym sosem, solą i pieprzem.
  5. Na filecie ułożyć plasterki pomarańczy. Rybę zawiń w sos w pergamin lub w inny sposób. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 15–20 minut, w zależności od grubości filetów.
  6. Do dekoracji ugotuj brokuły lub ugotuj je na parze we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z pieczoną rybą. Można posypać posiekanymi ziołami do smaku.

Karp pieczony w śmietanie w rękawie

Karp zapiekany ze śmietaną w rękawie, jak nam się wydaje, „zaprzyjaźni się” z gotowaną rybą, ponieważ danie okazuje się bardzo smaczne i bez większego wysiłku. Najbardziej pracochłonną częścią jest wstępna obróbka tuszy. Jeśli pokonasz ten krok, czeka Cię tylko łatwe, a zatem przyjemne! Kawałki karpia polewamy kwaśną śmietaną, wkładamy do rękawa kulinarnego wraz z rozmarynem i wysyłamy do piekarnika, uwalniając się w ten sposób od mieszania, odwracania i szczególnej obserwacji procesu. Otóż ​​już po około pół godzinie można już zaprosić najbliższych do stołu na degustację pysznej i bardzo delikatnej ryby.

Karp pieczony w śmietanie w rękawie
Karp pieczony w śmietanie w rękawie

Do przygotowania 4 porcji karpia ze śmietaną w rękawie potrzebne będą:

  • duży karp – 1 szt.
  • sok z połowy cytryny
  • rozmaryn – 1 duża gałązka
  • kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 300 g
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj karpia do pieczenia w piekarniku. Umyj go i wyczyść. Następnie odetnij głowę, wykonaj nacięcie w brzuchu i wypatrosz ją. Ponownie spłucz (wewnątrz i na zewnątrz), osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Karpia pokroić na duże kawałki…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja