Jak gotować pyszne gołąbki

Jak gotować pyszne gołąbki

Jak gotować pyszne gołąbki

Andriej Bugajski 28 grudnia 2023 r4,78(9)Dodaj do ulubionychUdział

Gołąbki z kapusty faszerowanej – Nawet nie wiem, skąd wzięła się ta urocza nazwa, ale jest w niej wyraźna sympatia, coś pomiędzy gołębiami a ogierami. Gołąbki… Potrawa oczywiście z poprzedniego życia. Tymczasem gołąbki są bardzo dobre, pożywne, soczyste, a w dzisiejszych czasach nawet nieoczekiwane. Wymaga to pewnych umiejętności, ale na pewno dasz radę za drugim razem.

Jak gotować pyszne gołąbki

Treść:

  • Kapusta
  • Pożywny
  • Koperty
  • Sos
  • Skończyć

Do przygotowania gołąbków potrzebne będą: kapusta, mięso (wołowe, najlepiej mostek) + smalec, cebula, zioła, ryż, mąka, koncentrat pomidorowy lub sprawdzony sos i śmietana. Poniżej znajdziesz przepisy na gołąbki. Tutaj porozmawiamy o technologii gotowania lub, jak wspomniano powyżej, o umiejętnościach, które pomogą Ci przygotować najsmaczniejsze domowe gołąbki.

Układ składników do robienia gołąbków od Andrieja Bugaisky'ego
Układ składników do robienia gołąbków od Andrieja Bugaisky’ego

Kapusta

Weź więc dużą główkę kapusty i oddzielaj od niej liście, uważając, aby ich nie połamać. Najłatwiej jest obciąć łodygę ostrym nożem i ostrożnie ją usunąć od dołu do góry. Sensowne jest wycięcie najgrubszej części – centralnego rdzenia – prawie na równi z powierzchnią arkusza, w przeciwnym razie trudno będzie później zwinąć.

Dzielenie kapusty na liście w celu przygotowania gołąbków

Teraz liście trzeba zblanszować naukowo, lub po prostu włożyć do miski i zalać wrzącą wodą z czajnika. I pozostaw na 2-3 minuty, aby liście stały się bardziej miękkie. Nie trzymaj ich zbyt długo, bo zamienią się w szmaty, co jest zupełnie nieapetyczne.

Pożywny

Liście nadziewamy mięsem mielonym, najczęściej wołowym i to jest właśnie najlepsza opcja. Jeden arkusz mięsa mielonego zawiera 100-120 gramów, więc oblicz to. A ile liści o wymaganej wielkości można uzyskać z dużej główki kapusty, zależy tylko od zręczności rąk.

Lepiej jest, jeśli mięso mielone jest duże, więc albo posiekaj mięso nożem, albo w maszynce do mięsa z dużą siatką, nie drobno. Mięso nie powinno być całkowicie chude, w przeciwnym razie gołąbki wyjdą suche – albo od razu odetnij kawałek z tłuszczem, na przykład ten sam mostek, albo dodaj posiekany smalec.

Przygotowanie mięsa mielonego na gołąbki (przepuścić mięso przez maszynę do mięsa)

Do mielonego mięsa dodać sól, drobno zmielony czarny pieprz, cebulę i wedle uznania świeże zioła – na przykład natkę pietruszki lub suszone zioła, na przykład tymianek: dobrze komponuje się z kapustą.

To, czy dodać ryż do mięsa mielonego, zależy od kilku czynników. Życzenia budżetowe. Życzenia dietetyczne. Dostępny stosunek mięsa do kapusty – załóżmy, że masz główkę kapusty wielkości dobrego arbuza i półkilogramowy kawałek mięsa – będzie musiał zostać wytłoczony. Jak gotowała Twoja babcia. Krótko mówiąc, jest to kwestia gustu, przyzwyczajenia i aktualnych okoliczności. Nie dodawaj tylko suchego ryżu. Można go namoczyć we wrzącej wodzie przez pół godziny lub gotować do wrzenia, najpierw zalać zimną wodą i odstawić. A taki ryż nie powinien przekraczać jednej czwartej objętości mięsa mielonego; trzeba też mieć sumienie.

Mieszanie mięsa mielonego z ryżem namoczonym w wodzie

Koperty

Teraz mięso mielone należy owinąć w te liście. Wyjmij liście z gorącej wody, potrząśnij nimi i połóż na desce do krojenia łodygą skierowaną do siebie. Na środku połóż 2-3 łyżki mięsa mielonego, w zależności od wielkości arkusza.

Układanie mięsa mielonego na przygotowanych liściach kapusty w celu przygotowania gołąbków

Teraz złóż dolną część nad mięsem mielonym, następnie zagnij arkusz z boków i odwróć go od siebie, jakbyś zwijał arkusz w rulon. Jeśli spróbujesz, otrzymasz taką uroczą kopertę. Upewnij się, że mięso mielone nie wystaje znikąd, to ważne.

Gołąbki gotowe do obróbki cieplnej

Następnie możesz postępować na dwa sposoby, w zależności od uzyskanej liczby bułek. Jeśli masz 10 sztuk, możesz ugotować je w rondlu; jeśli masz 30, warto ugotować je w piekarniku.

W każdym razie gołąbki należy najpierw usmażyć. Zatem albo rozgrzej olej w rondlu, albo w rondlu z niskimi ściankami, ale grubymi ściankami (piekarniki do kaczki są świetne, w krajach anglojęzycznych nazywa się je holenderskimi piekarnikami) i smaż w nim gołąbki z obu stron, aż dobrze się zarumienią. Można też rozgrzać piekarnik do 180°C, natłuścić głęboką blachę do pieczenia olejem, ułożyć na niej gołąbki prawie obok siebie i pozostawić do zarumienienia na 10-15 minut.

Smażenie gołąbków na patelni

Sos

Będziesz także potrzebować sosu, jak możesz się bez niego obejść? Tradycyjny sos stołowy, bliski sercu każdego Związku Radzieckiego, składa się z kwaśnej śmietany i pasty pomidorowej. Więc niech tak będzie. Twoim zadaniem jest niedopuszczenie do obcięcia śmietany. Dlatego albo weź śmietanę o zawartości tłuszczu 35-42%, albo do 20% ze względów dietetycznych, ale wtedy musisz zmieszać z nią trochę mąki. Wystarczy kilka łyżek na litr.

Przygotowanie sosu do gołąbków. można go również stosować do faszerowanej papryki

Możesz od razu dodać sól, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy – nie za dużo, znowu wystarczy kilka łyżek z górką. Jeśli śmietana jest bardzo gęsta lub bardzo droga, można ją lekko rozcieńczyć wodą.

Skończyć

Cóż, to prawie wszystko. Smażone gołąbki w rondlu lub na blasze do pieczenia napełnij sosem, szczelnie zamknij pokrywkę lub przykryj folią i trzymaj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż wszystko się ugotuje. Oczywiste jest, że sos nie zakrywa gołąbków całkowicie, ale tuż nad środkiem? Zwłaszcza na patelni gołąbki nie powinny pływać i powinny leżeć w jednej warstwie, a nie w szkiełku.

Gołąbki w sosie przed pieczeniem w piekarniku

Tylko tyle, jak mawiała moja babcia. Gołąbki wyjąć szpatułką, ułożyć na talerzach i polać sosem. Faktycznie, jest bardzo dobrze.

Gotowe gołąbki od Andreya Bugaisky’ego

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #kapusta #jak gotować #Andrey BugaiskyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Calipso (gość)

23 marca 2018 r

Czy A. Ilyin odszedł? – Życzmy mu powodzenia! Żyjmy dalej smacznie i ciekawie! Klasa mistrzowska: napisana łatwo i przystępnie, z humorem. Może trochę mniej inteligentny – taki jest styl autora, ale w zasadzie przepis jest zgodny z kanonami)))). Jedyne, czego chciałbym (oprócz humoru), to niuanse, że tak powiem, subtelności przygotowania. Na przykład post o zmiękczaniu kapusty w kuchence mikrofalowej jest bardzo trafny i ta rada działa (osobiście przetestowana). To są takie momenty (cóż, mówią, autor się napracował, sięgnął do archiwów))), tylko naprawdę przetestowane i przydatne, chciałbym zobaczyć ich więcej.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa19 marca 2017 r

Natalii, autorka napisała, jak można usunąć liście bez ich łamania. „Najłatwiej jest przeciąć łodygę ostrym nożem i ostrożnie usunąć ją od dołu do góry”. Spróbuj, może Ci się uda.

00Odpowiedź

Natalia (gość)

15 marca 2017 r

Dziwny przepis. Spróbuj usunąć wszystkie liście z kapusty, nie rozrywając ich? Autor na pewno tego nie zrobił. Główkę kapusty należy gotować na parze we wrzącej wodzie, stopniowo usuwając zmiękczone liście. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis ma wiele pytań. Nie polecam z nim gotować.

00Odpowiedź

Vika (gość)

18 marca 2015 r

A mi się podobała klasa mistrzowska – z humorem: gołąbki i ogiery . Suchy tekst zawierający listę składników i metod gotowania można przeczytać w dowolnej książce kucharskiej.

00Odpowiedź

miail (gość)

7 lutego 2014 r

Przygotowałam według przepisu, wyszło pysznie, ale mentorski ton pana Bugaisky’ego zepsuł mi apetyt, po co te popisy od najmądrzejszych manekinów?

00Odpowiedź

Gość (gość)

7 kwietnia 2013 r

Bardzo mi się spodobało, co do opisu mięsa mielonego :,,…trzeba mieć sumienie…,, :D

00Odpowiedź

Cahan (gość)

3 marca 2013 r

Eto je Azerbaydjanskaya nasionalnaya blyudo – DOLMA. Tolko chut-chut chto, aby dodać i nazivali Qolubsi.

00Odpowiedź

Elena (gość)

18 lutego 2013 r

Kapustu mogno razmyagchit’ w mikrovolnovke 5-8 min. To jest błędne.

00OdpowiedźElena AnosowaElena Anosowa11 lutego 2013 r

Kocham gotować! Słowo „budżet” pisze się przez „d”, jeśli tak się stanie))

00Odpowiedź

Lubię gotować (gość)

10 lutego 2013 r

Brzydka „klasa mistrzowska”, nazwijmy to inaczej, ale nie w ten sposób. Kompletne ad-libacje i wątpliwe opinie na temat ryżu, budżetowania, diet… bzdury. Byłoby lepiej, gdyby przedrukowali Pokhlebkina.

00OdpowiedźMałgoska4 lutego 2013 r

Po raz pierwszy w życiu miałam zaszczyt przyrządzić gołąbki. Nie spodziewałam się, że tak świetnie wyjdą :) Wszystko jest bardzo przejrzyście i logicznie napisane, z wyjaśnieniem znaczenia poszczególnych działań, i to jest bardzo fajne. Nie wyobrażałam sobie na przykład, jak zwinąć twardy liść kapusty w kopertę. Nie wiedziałam, że gołąbki trzeba smażyć/pieczyć: moja babcia zawsze smażyła je na patelni w kilku warstwach, ale to nie jest takie smaczne! A nie miałam na kim polegać… Po prostu nie dodałam do sosu śmietany, wolę dodać ją do talerza, ale dla smaku dorzuciłam posiekany korzeń selera i wszystko było zgodne z opisem :)

00Odpowiedź

Gość (gość)

28 stycznia 2013 r

Gotowanie gołąbków zaczynam tak: w szerokiej misce podgrzewam wodę. Kapustę kroję i wrzucam do gorącej wody, przekrojoną stroną do dołu. Zmiękcz górne liście po 1 minucie. Biorę 2 górne liście i wrzucam je do miski. Ponieważ khvilina i ja postanawiamy zmiękczyć liście, zgadzam się. W razie potrzeby obróć kapustę. Przycinam żeberka. Jeśli liście są za duże, obcinam je. Lubię małe gołąbki. Dorzucam mięso mielone i zwijam brzegi, po czym zwijam w rulon.

00Odpowiedź

Gość (gość)

27 stycznia 2013 r

Do przygotowania gołąbków nie należy wybierać dużej główki kapusty. Lepiej wziąć dwa małe, które można włożyć do rondla, zalać gorącą wodą i podpalić, zagotować (10 minut). Ale aby przygotować obiad dla czteroosobowej rodziny, wystarczy jeden kokochn. Mięso mielone można również przepuścić przez maszynkę do mięsa, ale nie jest konieczne, aby ruszt był duży. Na mięso lepiej jest przyjmować wołowinę i wieprzowinę (1:1). Można do niego dodać ryż, marchewkę i cebulę. Ale możesz to zrobić inaczej. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę i pomidory, podsmaż je, połóż na wierzchu gołąbki, zalej wodą i podpal. Gotować dwadzieścia pięć minut, następnie łyżkę mąki z solą (doprawić do smaku) rozpuścić w szklance wody i wlać do miski, w której przygotowywane są gołąbki, i dalej dusić. Do potrawy można dodać 1-2 liście laurowe i 5 ziaren czarnego pieprzu. Smacznego.

00OdpowiedźElena AnosowaElena Anosowa22 października 2012

Drogi gula, Sasha Ilyin jest obecnie krytykiem restauracyjnym magazynu Afisha.

00Odpowiedźgula19 października 2012

Najważniejsza rzecz, której właściwie nie zrozumiałem z tak aktywnej „korespondencji” – może tak można nazwać tę burzę komentarzy – brzmi: gdzie w ogóle jest Iljin? coś poważnego?….i każdy ma prawo pisać! ilu autorów – tyle stylów!

00Odpowiedź

Gość (gość)

13 października 2012

Mięso mielone w gołąbkach…? W końcu jest to podstawa samego dania. Niektóre przyprawy, które są do tego potrzebne (czosnek, pieprz, pietruszka…)… A składniki: pomidory, marchew, korzenie i mięso, ale nie tylko mięso mielone z ryżem, ale ubite mięso mielone i niegotowany ryż (są tak wiele odmian ryżu, teraz wiele). A smażenie to nie tylko kąpiel w „oliwie”, ale w sposób nieco dietetyczny. Cóż, dzięki smażeniu, sosowi można nawet zjeść jogurt z ziołami. Tradycyjne danie zawsze można ulepszyć dzięki dostępności nowych produktów i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja