Jak gotować podstawy w stylu tatarskim w domu

Jak gotować podstawy w stylu tatarskim w domu

Jak gotować podstawy w stylu tatarskim w domu

Olga Siutkina 19 lutego 2024 r

Azu po tatarsku było hitem sowieckiej gastronomii. I nie przez przypadek. Pikantne, pikantne mięso w połączeniu ze smażonymi ziemniakami. Czy ktoś może odmówić takiego połączenia? To po prostu eksplozja smaku! Nie bez powodu danie to cieszy się popularnością także dzisiaj, kiedy wydawałoby się, że ziemniaki i mięso nikogo nie zaskoczą.

Jak prawidłowo przygotować podstawy w stylu tatarskim w domu

Treść:

  • Historia potrawy tatarskiej
  • Jak gotować podstawy z wołowiny, indyka, kurczaka
  • Klasyczny przepis na podstawową wołowinę tatarską z ziemniakami

Historia potrawy tatarskiej

Azu tatarskie zawiera składnik, który nie mógł pojawić się w starożytności. To są ziemniaki. Pomimo tego, że ziemniaki uprawiano masowo w Rosji od początku XIX wieku, nie od razu przedostały się one do regionu środkowej Wołgi. Ale tak czy inaczej, ziemniaki są dla Tatarstanu już od 150 lat dość znany produkt.

Danie mięsne nazywano „azu”, co w tłumaczeniu z języka perskiego oznacza małe kawałki mięsa w pikantnym sosie. Historia nie zachowała informacji o tym, czy została przygotowana w czasach przedsowieckich. Być może jakieś jej odmiany zaczęły pojawiać się, gdy tylko lokalni szefowie kuchni dodali do dania mięsnego smażone ziemniaki.

Jednak podstawy tatarskie naprawdę rozkwitły w latach sześćdziesiątych. Szybko stało się nieodzowną częścią naszego menu cateringowego. Swoją drogą, oto niesamowity fakt. Mimo takiej popularności danie to nigdy nie pojawiło się na łamach „Księgi smacznej i zdrowej żywności” (nawet w późniejszych wydaniach), a w „Gotowaniu” z 1955 roku wymieniane było po prostu jako „azu” bez tatarskich korzeni. W tym sensie to klasyczna kuchnia tatarska Yunus Achmetzyanow wprowadziła ją do obrotu jako danie narodowe. W swoim zbiorze przepisów „Kuchnia tatarska” Tatarski azu zajmuje pierwsze miejsce na liście przepisów na dania mięsne.

Jak gotować podstawy z wołowiny, indyka i kurczaka

Ogórki kiszone to ważny składnik dań kuchni tatarskiej
Ogórki kiszone to ważny składnik dań kuchni tatarskiej

Od razu wyjaśnijmy sobie. Jeśli podejmiemy się gotowania podstaw prawdziwie po tatarsku, to tego dania nie można przygotować z wieprzowiny ze względu na zakazy religijne. Miąższ jagnięcy, wołowy, młoda końska te produkty mięsne powinny stanowić podstawę klasycznych podstaw tatarskich, przygotowywanych w domu. Ptaki dozwolone indyk lub kurczak.

Jeśli zamierzasz ugotować pyszną wołowinę po tatarsku, nie musisz kupować drogich kawałków premium. Do duszenia nadają się części, w których znajdują się żyłki: łopatka, zad, zad. Podczas duszenia wszystkie żyłki rozpuszczą się w kolagen, a kawałki azu będą miękkie, soczyste i zdrowe.

Aby przygotować podstawy, ważne jest cięcie: kostki o szerokości 1,5Długość 2 cm i 4 cm Prawdopodobnie często spotykacie się z tym przepisem: „cięcie dla podstaw”. termin ten zadomowił się już w kuchni.

Podczas smażenia mięso należy układać partiami na rozgrzanym tłuszczu, ciągle mieszając. Dzięki temu kawałki będą równomiernie się smażyły, a sok mięsny nie będzie się gotował na patelni. W takim przypadku sama patelnia musi być dobrze podgrzana.

ogórki – VWażny składnik podstaw kuchni tatarskiej. Bez prawdziwych ogórków kiszonych (kiszonych) nie uzyskasz tych podstaw, od których zacząłeś gotować o pikantnym, ostrym smaku. Ogórki powinny być mocne, z nasionami średniej wielkości. Jeśli nasiona są duże, należy je usunąć: ogórki przekrój na pół i wyjmij łyżeczką. Jeśli ogórki mają grubą skórkę, należy je obrać.

Pomidory lub pasta pomidorowa. Oczywiście pomidorów nie mogło też zabraknąć w historycznym przepisie na przygotowanie azu po tatarsku, nawet z czasów pojawienia się ziemniaków w Rosji. Pomidory dotarły do ​​nas znacznie później. Na wsiach centralnej Rosji zaczęto je uprawiać dopiero po wojnie, w latach pięćdziesiątych XX wieku. Ale czas wprowadza zmiany w przepisach, czasem całkiem udane. Zimą zamiast koncentratu pomidorowego dobrze jest zalać pomidory własnym sokiem to zawsze lepsze niż nudne świeże pomidory uprawiane w szklarni.

Ziemniaki do gotowania mogą być dowolnej odmiany.

I jeszcze jeden składnik, który bardzo mnie cieszy. Yunus Achmetzyanow, którego z pewnością można nazwać klasykiem i koneserem kuchni tatarskiej, pisze, że przygotowując podstawy w stylu tatarskim, trzeba używać ghee. Żadnych warzyw! Produkty pochodzenia zwierzęcego przygotowano z tłuszczów zwierzęcych to jest standard smaku. Tylko w ten sposób możesz przygotować w domu pyszne azu po tatarsku.

Rosół dodawany do azu tatarskiego do duszenia musi być gorący.

Lepiej ugotować danie na żeliwnej patelni lub innej o grubym dnie i ściankach.

Klasyczny przepis na podstawową wołowinę tatarską

Azu po tatarsku z wołowiną
Azu po tatarsku z wołowiną

Azu po tatarsku z ziemniakami przygotowuje się na patelni z grubym dnem lub w kotle. Mięso powinno dusić się długo w niskiej temperaturze. Ten tryb gotowania stosowany jest we wszystkich przepisach, w których zaleca się duszenie mięsa. Nie usuwaj żył w surowym mięsie dla podstaw kuchni tatarskiej. Mięso zostanie duszone, a wszystkie żyłki zamienią się w kolagen: azu będzie miękkie i soczyste.

Azu po tatarsku Jasne, sycące danie, które można przygotować o każdej porze roku.

Do klasycznych podstaw wołowiny tatarskiej potrzebujesz:

600 g wołowiny (zad, łopatka, zad)

1 łyżka. l. pasta pomidorowa lub 2 świeże pomidory (można zastąpić pomidorami we własnym soku)

2 średnie cebule

2 duże ogórki kiszone

2 ząbki czosnku

1 szklanka bulionu

2 łyżki l. ghee do smażenia mięsa + 2 łyżki. l. ghee do smażenia ziemniaków

5 szt. średnie ziemniaki

sól, pieprz do smaku, liść laurowy.

warzywa do podania

1. Mięso do przygotowania podstaw po tatarsku pokroić w kostkę o grubości 1,52 cm, długość 45cm.

2. Cebulę obierz i pokrój w paski lub piórka.

3. Ogórki kiszone pokroić w duże paski. Jeśli ogórki mają duże nasiona usuwać. Z ogórków o grubej skórce odetnij skórę.

4. Na patelni lub w misce o grubym dnie rozgrzej odrobinę ghee i układając kawałki mięsa podsmaż je. Pojemnik z olejem powinien być dobrze nagrzany, aby mięso było usmażone, a nie duszone.

5. Połóż mięso na talerzu i przykryj pokrywką.

6. Na patelnię włóż cebulę i smaż ją na złoty kolor. Jeśli to konieczne, dodaj więcej oleju.

7. Mięso włóż ponownie na patelnię, dodaj sól i pieprz, dodaj pomidora lub świeże pomidory bez skórki (zimą dobrze jest dodać pomidory we własnym soku).

8. Wszystko wymieszaj i ugotuj wszystko razem 34 minuty. Następnie dodajemy ogórki i zalewamy je gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego.

9. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane Widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso.

10. Pół godziny przed przygotowaniem mięsa pokrój ziemniaki w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzej ghee i smaż ziemniaki, aż będą do połowy ugotowane.

11. Ziemniaki przełóż do mięsa, dokładnie wymieszaj bazę po tatarsku z ziemniakami, dodaj liść laurowy, posiekany czosnek w „monety” i wszystko razem gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

12. Podawaj podstawowe, posypane ziołami.

Azu po tatarsku można przygotować z drobiu filet z udka z indyka lub kurczaka. Zasada gotowania nie różni się od klasycznego przepisu azu w stylu tatarskim z wołowiną i ziemniakami. Przepis można zobaczyć na stronie internetowej.

Przy okazji. Yunus Achmetzyanow zasłynął nie tylko dzięki swoim badaniom teoretycznym, ale także utworzeniu Domu Kuchni Tatarskiej w Kazaniu. To tam przygotowywał faszerowanego kurczaka „Tutyrgan tavyk” i peremyachi dla N. S. Chruszczowa, czak-czak dla kosmonautów Jurija Gagarina i Walentiny Tereshkovej, kystyby dla kompozytorki Aleksandry Pakhmutovej i innych znamienitych gości przybywających do Kazania.

Uwaga dla gospodyni. Azu po tatarsku można duszić z marchewką, pokroić w cienkie plasterki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #podstawyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja