Jak gotować pizzę na patelni

Jak gotować pizzę na patelni

Jak gotować pizzę na patelni

Pizza na patelni to prawdziwe wybawienie dla miłośników pizzy, gdy muszą kogoś szybko nakarmić. Można go przygotować dosłownie w kilka minut (pod warunkiem, że ciasto już czeka), a ponadto w każdym miejscu, gdzie istnieje możliwość rozgrzania patelni na kuchence, kuchence przenośnej, palniku przenośnym, grillu lub grillu.

Jak gotować pizzę na patelni

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ciasto na pizzę na patelni
  • Prace przygotowawcze
  • Odlewanie
  • Warunki temperaturowe

Ciasto na pizzę na patelni

Najprostszym rozwiązaniem na zrobienie pizzy na patelni jest zakup gotowego ciasta drożdżowego, świeżego lub mrożonego. Lub nie bądź zbyt leniwy, aby samodzielnie zagnieść ciasto drożdżowe na pizzę. Co więcej, można to zrobić dzień wcześniej, a nawet dwa dni przed przygotowaniem. Na dwie pizze na patelni o średnicy 2528 cm potrzeba około 450 g ciasta wyrobionego z 260 g (1 ¾ szklanki) mąki, 170 ml zimnej wody, 5 g drożdży prasowanych (lub 2 g suchych instant), 3/4 łyżeczki. sól i 1 łyżka. l. oliwa z oliwek i cukier lub miód. Zagniecione ciasto pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, następnie podzielić na dwie części i włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku. Przed pieczeniem pizzy na patelni wyjmuj po jednej kulce ciasta i uformuj płaski chleb.

Ciasto na pizzę na patelni
Ciasto na pizzę na patelni

Ale ciasto drożdżowe nie jest najłatwiejszym rozwiązaniem na pizzę na patelni; świeże ciasto zajmuje znacznie mniej czasu. Odpowiednie jest miękkie ciasto z mąki, mleka lub dowolnego sfermentowanego produktu mlecznego, jajek, soli i oleju roślinnego. Dodawanie proszku do pieczenia nie jest konieczne, ale też nie jest zabronione.

Podobnie jak ciasto drożdżowe na pizzę, należy je rozwałkować przed użyciem. Tylko nie zapomnij pozwolić, aby ciasto odpoczęło przez 15 minut pomiędzy zakończeniem ugniatania i formowaniem pizzy.20 pod folią spożywczą lub odwróconą miską.

Wiele osób woli używać ciasta na pizzę na patelni, które oprócz mąki zawiera śmietanę, majonez, jajka, sól i proszek do pieczenia. Ciasto to ma konsystencję podobną do ciasta. Wylewa się go na rozgrzaną patelnię dość cienką warstwą, po kilku minutach smaruje sosem i wypełnia nadzieniem. Bardzo wygodna opcja na improwizowaną pizzę!

Prace przygotowawcze

Podczas gdy ciasto na pizzę odpoczywa na patelni, warto przygotować wszystkie niezbędne składniki. Sos, jak wszystko inne, ma sens wcześniej wyjąć z lodówki: zimne jedzenie na powierzchni ciasta spowolni jego przygotowanie. Pokrój wędliny, oliwki, pomidory i inne produkty spożywcze na małe, płaskie kawałki i umieść je na desce w rzędach, aby ułatwić obsługę. Zetrzyj ser na grubej tarce. Przygotowane składniki należy mieć pod ręką, aby móc szybko dodać je do ciasta.

Odlewanie

Aby ciasto na pizzę na patelni dobrze się upiekło, należy je rozwałkować na dość cienki płaski placek o średnicy o kilka centymetrów mniejszej niż dno patelni. Miękkiego ciasta nie trzeba wałkować wałkiem, można je delikatnie rozciągnąć rękami. W każdym razie, jeśli ciasto nie chce się rozciągać i gromadzi się w kierunku środka, przykryj je folią lub ręcznikiem i odstaw na 10 minut.15 minut. Gluten zawarty w mące ulegnie rozluźnieniu i przywrócona zostanie rozciągliwość ciasta.

Formowanie ciasta
Formowanie ciasta

Ciasto na pizzę rozwałkować lub rozciągnąć na płaski placek na patelni, najlepiej na desce lekko natłuszczonej olejem roślinnym i nie posypanej mąką. Mąka, która dostanie się na powierzchnię ciasta, szybko zacznie się palić na patelni, tworząc niezbyt przyjemny zapach.

Można oszukać i rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia przyciętym na średnicę dna formy. W tym wypadku mamy dwie możliwości: ciasto przełożyć na patelnię razem z papierem – pozwolić mu się na nim usmażyć, albo przełożyć ciasto na patelnię i zdjąć papier.

Warunki temperaturowe

Do przygotowania pizzy nadaje się każda patelnia, która może zgromadzić wystarczającą ilość ciepła i równomiernie przekazać je do ciasta. I choć za idealną uważa się patelnię żeliwną (nie ma znaczenia, czy jest wylewana, czy nie), to patelnia stalowa z grubym dnem lub odlewana aluminiowa również bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem.

Na pewnym etapie gotowania będziesz musiał przykryć patelnię pokrywką. Pomyśl o tym wcześniej, wypróbuj, która okładka będzie odpowiednia, jeśli nie masz „rodzimej”.

Niezależnie od tego, jakiego ciasta użyjesz do pieczenia pizzy na patelni, musisz rozłożyć płaski chleb lub wylać ciasto na rozgrzaną powierzchnię.

Dobrze byłoby nasmarować go cienką warstwą oleju roślinnego, nawet jeśli zdecydujemy się na pieczenie na papierze.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu 35 minut, sprawdź czy jest wystarczająco gorące, ociekając wodą na środek. Jeśli kropla natychmiast zacznie wirować, możesz nieco zwiększyć ogień i rozłożyć lub wlać ciasto. Gotuj ciasto przez kilka minut, aż spód będzie złotobrązowy. Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, duże bąbelki nakłuj widelcem.

Odwróć tortillę, zmniejsz ogień do średniego i posmaruj zrumienioną powierzchnię sosem. Rozsmaruj nadzienie, posyp serem i od razu przykryj pokrywką.

Pizza na patelni
Pizza na patelni

Pizza z patelni z ciasta zwykle się nie odwraca. Gdy tylko powierzchnia ciasta trochę „stwardnieje”, smaruje się ją sosem, układa nadzienie, posypuje serem i przykrywa.

Gdy ser się roztopi do ulubionej konsystencji, pizzę możesz przenieść na drewnianą deskę lub drucianą kratkę. Tylko kilka minut do ostygnięcia i gotowe!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pizzaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja