O pilawu napisano już wiele, począwszy od średniowiecznych traktatów arabskich, a skończywszy na współczesnych talentach. Myślę, że nie ma potrzeby przepisywania tych wartościowych dzieł. Ze swojej strony mogę podzielić się pilawem, mniej znanym ogółowi społeczeństwa. Jest to tak zwane „Pilaf Kabuli”, świąteczne danie afgańskie. W ciągu półtora roku, który spędziłem w Afganistanie, brałem w nim udział nie raz z wielką przyjemnością – zarówno pieniędzmi, jak i rękami – coś pamiętam.
W Internecie można znaleźć osobno „kurczaka Kabuli” i „ryż Kabuli”, jeśli połączysz je razem, otrzymasz „pilaw Kabuli”. Choć ten, który przypadł mi w udziale, był przygotowany jeszcze wtedy, gdy po internecie nie było śladu, to wszystko jest na poziomie legendy.
Ten pilaw jest zwykle przygotowywany dla dużej firmy, a efektem końcowym jest metrowe danie z górą ryżu. Do użytku domowego ograniczmy się do jednego kurczaka, żeby nie dać się ponieść gigantyzmowi.
Komponenty
Czego będziesz potrzebować? Kurczak, oczywiście. Z funtowych kurczaków przygotowuje się bardzo świąteczny pilaw, w naszym przypadku lepiej nadaje się duży kurczak do smażenia o wadze od 1,5 kg. Ryż – prawdziwego pilawu szukajcie ryżu „Khana”, można go kupić na targowiskach, na straganach z przyprawami, w słoikach i torebkach, można go znaleźć w ulubionych przez Moskali „Indyjskich przyprawach”, można go znaleźć. Torby lub puszki zwykle mają napis XAN RICE, co w zasadzie oznacza kosztowną odmianę basmati. Cena – od 150 do 300 rubli za 1 kg, nie zdziw się. Różowy ryż Khan kosztuje zazwyczaj ponad 500 i idź po więcej. Ale jest wyjątkowo smaczne, moja koleżanka kiedyś zjadła tacę bez wstawania, Afgańczycy oklaskiwali. Cebula i marchewka, gdzie byśmy byli bez nich? W końcu rodzynki i pistacje to święto. Często także suszone morele. Przyprawy są tutaj szczególnym przypadkiem, pilaw jest pikantny i słodki, dlatego pokruszony cynamon, goździki i ziele angielskie, cały kardamon wystarczy pokroić lub podzielić pudełko. Szafran lub woda różana są opcjonalne, ale zwykle używa się ich, jeśli ryż nie jest zbyt dobry. Drogi ryż ma swój własny doskonały smak. Kurczak ma swój własny zestaw przypraw. Zwykle tak zwana „mieszanka omańska” – kminek, kolendra, pieprz czarny i czerwony, koper włoski, cynamon, kurkuma – wszystko zmielone, będziesz potrzebować około łyżki mieszanki. Można go łatwo zrobić samemu, prażąc całe przyprawy na suchej patelni i rozcierając żywicę w młynku lub moździerzu, tak jak ja to zrobiłem.
Kurczak
Ryż i kurczak są gotowane oddzielnie i łączone podczas serwowania. Zacznijmy od kurczaka, nie ma tu nic skomplikowanego. Należy go natrzeć mieszanką przypraw i soli na zewnątrz i wewnątrz. Zewnętrzną część kurczaka pokrywa się najpierw ghee lub indyjskim ghee. Natłuszczamy również blachę do pieczenia, kładziemy na niej kurczaka i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut do godziny, smarując od czasu do czasu tym samym roztopionym masłem. Nic innego nie jest dobre, tylko roztopione jedzenie! Jeśli chcesz, żeby kurczak był bardziej soczysty, piecz go przez 40 minut w temperaturze 200°C, ale wtedy będziesz musiał go często natłuszczać, szczególnie pod koniec. Włóż ghee do miski i delikatnie rozprowadź je pędzelkiem. Na koniec można zebrać olej z blachy za pomocą pędzelka.
Owsianka
Najpierw ryż trzeba umyć, tam gdzie rośnie, wymagania sanitarne są różne, a podróż jest długa. Będziesz potrzebował około pół kilograma suchego ryżu, to wystarczy na 6 porcji, a także kurczaka. Ryż przepłucz kilka razy ciepłą wodą, a następnie poczekaj, aż dobrze odcieknie. Bierzemy taką samą ilość cebuli i marchewki jak ryż, szklankę rodzynek (cynamonu), obranych pistacji – bez względu na to, jak bardzo masz na to ochotę, nie zepsują owsianki. Będziesz potrzebować dwa razy więcej wody niż ryżu. Do ryżu potrzebny jest kociołek lub inna ciężka patelnia z szczelną pokrywką; wystarczy garnek lub garnek na kaczkę. Najpierw podgrzej ghee i smaż w nim cebulę na złoty kolor, około 6-7 minut. Następnie dodaj mieszankę przypraw – nie wstydź się, dwie łyżki wystarczą. Dobrze wymieszaj, pozwól przyprawom uwolnić aromat i zalej szklanką wody, ponownie dobrze wymieszaj, zdrapując pozostałości z dna i dodaj rodzynki i marchewkę w kostkę (elegancką opcją są młode marchewki w całości, często karmelizuje się je w roztopionym osobno masło i udekorowane pilawem na wierzchu). Połóż ryż na warzywach i owocach i zalej osoloną gorącą wodą. Teraz zamknij pokrywkę i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut. Osobno podsmaż pistacje i posiekane miękkie suszone morele, jeśli używasz, na roztopionym maśle.
Montaż
Teraz możesz złożyć pilaw. Zdejmij pokrywkę z ryżu i dobrze wymieszaj drewnianą szpatułką – uważaj tylko, aby nie połamać ziaren! Ryż powinien być puszysty. Ułóż go w kopcu na dużym talerzu. Pokrój kurczaka na piękne kawałki i połóż na ryżu złocistobrązową skórką do góry. Posyp prażonymi pistacjami i suszonymi morelami. Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, powinno wyjść elegancko i bardzo pachnąco.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #pilaw #jak ugotować #pilaw z kurczakiemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych