Jak gotować pilaw: 5 różnych opcji, w tym pilaw w powolnej kuchence

Jak gotować pilaw: 5 różnych opcji, w tym pilaw w powolnej kuchence

Jak gotować pilaw: 5 różnych opcji, w tym pilaw w powolnej kuchence

Olga Zacharowa 21 kwietnia 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Każdy ma swojego pilawu. Ale ma też coś wspólnego: jest to danie pożywne i smaczne, przygotowane z niedrogich składników i dla dużego towarzystwa. Dlatego w tak trudnych czasach zebraliśmy wyłącznie ludowe przepisy na to jednoczące i uduchowione danie. Nie oceniaj więc surowo – przeczytaj i szybko idź ugotować pilaw!

Oshi Pałow

Turecki pilaw

Na pierwszy rzut oka to danie zaskoczy wielu nieoczekiwanym połączeniem ciecierzycy, makaronu ryżowego i kaszy bulgur. Ale w rzeczywistości okazuje się niesamowicie smaczny. Przygotowanie ciecierzycy zajmie trochę czasu, ale wszystko inne można przygotować szybko i łatwo. Chcesz jeszcze szybciej? Użyj ciecierzycy z puszki. Przepis z Elena Shashkina z Woroneża.

Turecki pilaw

Aby przygotować danie na 6 porcji potrzebujesz:

  • ciecierzyca 100 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 zęby
  • oliwa z oliwek 2 łyżki. l.
  • bulgur 200 g
  • bulion warzywny 400 ml
  • makaron ryżowy 80 g
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • ulubione zioła do podania
  1. Surową ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie opłukać i gotować przez 1,5 godziny. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, odsącz ją na sicie i dodaj do makaronu i kaszy bulgur w kroku 4.
  2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek.
  3. Dodać bulgur, zalać gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 8 minut.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej, połam makaron ryżowy i usmaż. Do kaszy bulgur dodać makaron i ciecierzycę, gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Podawać z zieleniną.

Pilaw owocowy „Sanatorski” z pomarańczą

„Delikatny ryż z soczystymi jabłkami, suszonymi owocami i cytrusami, ze słodkim karmelem i jednocześnie orzeźwiającymi nutami w smaku… Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jedna porcja nigdy nie wystarczy.”– tak opisuje to danie moskiewski autor Elena Bon, jedna z naszych najbardziej aktywnych, skrupulatnych i oddanych użytkowników. Elena zaczerpnęła swój pomysł z menu stołówki w sanatorium Beloye Lake, gdzie często spędzała wakacje w lecie.

Jeśli nie masz suszonych moreli, możesz je zastąpić jabłkiem, które należy obrać i pokroić na średnie kawałki. Smak tego dania w dużej mierze zależy od masła – jest go dość dużo (45-55 g), dlatego najlepiej używać masła 82% i naturalnej śmietanki.

Pilaw owocowy „Sanatorski” z pomarańczą

Aby przygotować danie na 4 porcje potrzebujesz:

  • duże, mięsiste, pestkowe śliwki 7 szt. (całkowita waga około 80 g)
  • suszone morele 6 szt. średniej wielkości (całkowita waga ok. 50 g)
  • ciemne rodzynki bez pestek, mała garść (około 20 g)
  • ryż biały średnio lub krótkoziarnisty 230 g
  • jabłka 1 duże lub 2 średnie (o łącznej masie ok. 250-260 g) słodkie, o gęstym miąższu
  • masło ze śmietanki naturalnej 82,5% zawartości tłuszczu 45-55 g
  • 1 średnia pomarańcza (o wadze około 230-250 g)
  • cukier granulowany 2 łyżki. l. z małym szkiełkiem (ok. 35-40 g)
  1. Suszone owoce włóż do osobnej miski i zalej zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą.
  2. Gotuj ryż, aż będzie gotowy. Na ogień stawiam metalową patelnię o grubym dnie i pojemności około 1,5-2 x litra. z 500 ml zimnej wody pitnej. Sortuję i myję ryż najpierw ciepłą, potem zimną bieżącą wodą. Wrzucam do wrzącej wody, mieszam łyżką, ponownie doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu, najpierw bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając (gdy jest dużo wody) i zgarniając pianę. Gdy woda odparuje i opadnie pod powierzchnię ryżu, przykrywam go luźno pokrywką i gotuję w tej formie do całkowitego odparowania wody. Możesz kierować się swoim słuchem – powinien pojawić się charakterystyczny „trzaskający” dźwięk. Wyłącz ogień i pozostaw ryż na patelni pod przykryciem, aż będzie gotowy do użycia.
  3. Podczas gdy ryż się gotuje, obierz jabłka, wypestkuj je i pokrój w średnią kostkę.
  4. W metalowym rondlu o grubym dnie rozpuść 25 g masła, aż zacznie skwierczeć, na średnim ogniu. Dodajemy kawałki jabłek i mieszamy łyżką. Dusić jabłka pod przykryciem przez około 5 minut. aż będzie miękki. Pod koniec gulaszu ponownie zamieszaj jabłka łyżką.
  5. W czasie duszenia jabłek suszone owoce przełóż na sito i osusz na papierowej serwetce, odciśnij z rodzynek nadmiar wilgoci. Suszone morele pokroić na 3-4 części, a śliwki na 2-3 w zależności od wielkości. Do jabłek dodać przygotowane suszone owoce, posypać 0,5 łyżką. l. cukier, wymieszać i 2-3 min. gotować na wolnym ogniu, mieszając (bez przykrycia, na małym ogniu). Wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  6. Usuń skórkę z połowy pomarańczy na drobnej tarce i dodaj na patelnię. Wyjmij filet z pomarańczy, zachowując sok, pokrój go na kawałki i wraz z sokiem dodaj do jabłek i suszonych owoców. Ponownie postaw patelnię na małym ogniu.
  7. Dodać pozostałe (20-30 g) masła. Rozpuścić, wymieszać z zawartością patelni. Dodać ryż, posypać pozostałym cukrem. Dokładnie i dokładnie wymieszaj, podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty, następnie wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 10 minut.
  8. Gotowy pilaw ułożyć na talerzach. Najlepiej smakuje na ciepło, świeżo przygotowane. Resztki można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około jeden dzień, podgrzewając na patelni z odrobiną masła.

Pilaw Oshi Pałow

Mieszkaniec Nowego Oskola ma swoje własne danie Marina MARMELADINKA, guru naszej stronyprzedstawiłem to w ten sposób: „W Tadżykistanie pilaw nazywany jest „oshi palov” – świątecznym daniem narodowym. Istnieje wiele przepisów na pilaw, ja oferuję najpopularniejszy klasyczny przepis na pilaw „jeden do jednego” lub jak to się nazywa w Tadżykistanie oshi „yak ba yak”.

Marina prosi o zwrócenie uwagi, że kolor i smak pilawu zależy od stopnia wysmażenia mięsa, cebuli i marchwi (zerbak). Przy silnym gotowaniu warzywa się zagotują, a miska stanie się mętna, co oznacza, że ​​​​pilaw stanie się szary, lepki i nie kruchy. A najsmaczniejsze w tym pilawu jest kruchy ryż, który wchłonął cały bukiet aromatów i chrupiąca, smażona skórka z lawaszu. Odłamuj go, zginając jak płatki, wyjadaj pilaw bezpośrednio z naczynia: łyżkami lub palcami, jak Ci smakuje.

Pilaw Oshi Pałow

Aby przygotować danie na 6 porcji potrzebujesz:

  • ciecierzyca 1/2 szklanki
  • wołowina 500 gr
  • sól szczypta
  • olej roślinny 150 ml
  • cebula biała 500 g
  • marchewka 500 g
  • szafran (kilka pasm), opcjonalnie
  • berberys 1 łyżka.
  • ryż długoziarnisty 500 g
  • kminek 1 łyżeczka.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przed przygotowaniem pilawu ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin. Mięso przed smażeniem należy posolić i przechowywać przez około 1 godzinę.
  2. Jedną z cech kuchni tadżyckiej jest mocne podgrzewanie oleju. Kocioł (mam rondelek z grubym dnem) stawiam na małym ogniu, wlewam olej i czekam 15-20 minut, aż pojawi się biały dym. Absolutnie nie należy stawiać kotła z olejem na dużym ogniu!
  3. Przygotowuję składniki: cebulę (1/3) siekam grubo, resztę – na mniejsze, marchewkę kroję w długie paski (nie cienkie!), nitki szafranu zalewam ciepłą wodą.
  4. Przygotowuję zerbak – podstawę pilawu. Jedną posiekaną (bardzo dużą) cebulę wrzucamy na gorący olej i smażymy na ciemnobrązowy kolor. Wyrzucam spaloną cebulę. Dodać mięso, pokroić w kawałki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę i smażę na złoty kolor. Dodaję marchewkę pokrojoną w paski.
  5. Wszystko dobrze smażę na dużym ogniu, ciągle mieszając łyżką cedzakową. Gdy wszystkie składniki usmażą się na złoty kolor, dodać gorącą wodę – 0,5 l, 1/2 łyżki. l. sól, zamieszaj. Ciecierzycę i berberys przesypuję na sitko. Zmniejszam ogień tak, aby zerbak ledwo się dusił. Zamykam kocioł pokrywką i zostawiam na 20 minut.
  6. Ryż myję w zimnej wodzie, następnie moczę w ciepłej, osolonej wodzie przez 30 minut. Ryż ponownie płuczę w ciepłej wodzie i układam w kociołku równą warstwą. Dolewam napar z nitek szafranu wraz z berberysem. Dolewam ciepłą wodę tak, aby przykryła ryż na 1,5-2 cm i następnie gotuję na średnim ogniu. Pozwalam, aby woda szybko odparowała; jeśli tego nie zrobimy, pilaw może zamienić się w papkę.
  7. Gdy woda odparuje, należy ostrożnie przesunąć warstwę ryżu łyżką cedzakową, nie mieszając go z zerbakiem. Następnie zbieram ryż w kupę, lekko go ubijam łyżką cedzakową i robię 5-6 otworów, aby ryż lepiej i równomiernie się zaparował. Zmniejszam płomień pod kociołkiem do minimum, przykrywam pilaw pokrywką i zostawiam na 20-30 minut. Następnie wyłączam ogień, otwieram kociołek i ostrożnie mieszam pilaw łyżką cedzakową od dołu do góry. Zamykam kocioł pokrywką i pozostawiam na kolejne 15 minut, po czym można podać pilaw. Ułóż pilaw na talerzu w formie kopca, na wierzchu ułóż mięso. Nie posypuj pilawu ziołami, ale lepiej podawać go osobno.

Pilaw na bazie Shah-pilawu, gotowany w powolnej kuchence

Kolejny pilaw od Marina MARmeladINKi: „Shah-pilaw w powolnym naczyniu przygotowywany jest z mieszanki różnych ryżów, co nadaje gotowemu daniu doskonałą kruchość i wyjątkowy smak – jednocześnie słodki i pikantny. Ten pilaw, czyli „Szach uroczystych stołów”, jak go nazywają, jest główną dumą kuchni azerbejdżańskiej. Jego głównym atrybutem jest gazmah – pyszna chrupiąca skórka lawaszu, w której gotuje się pilaw. Przepis jest dostosowany do wolnowaru i lokalnych produktów.”

Pilaw na bazie Shah-pilawu w powolnej kuchence

Aby przygotować danie na 6 porcji potrzebujesz:

  • ryż na pilaw 1 szklanka, mieszanka ryżu dzikiego i długoziarnistego
  • suszone owoce (rodzynki, suszone morele, daktyle, śliwki) 200 g
  • pulpa jagnięca lub drobiowa 400 g
  • olej roślinny 30 ml
  • marchewki 2 szt.
  • cebula 2 szt.
  • przyprawy do pilawu 1 łyżeczka.
  • czosnek 2-4 ząbki
  • gruby cienki chleb pita 4-5 arkuszy
  • masło 100 g
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ryż opłukać i zalać wodą na 6-8 godzin. Płukać, gotować 3 minuty, przełożyć na sito. Można go ugotować w powolnej kuchence w trybie Zboża.
  2. Umyj suszone owoce (rodzynki, śliwki, daktyle, suszone morele, suszone jagody). Duże pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski, wymieszać i zalać wrzątkiem. Mięso jagnięce pokroić na małe kawałki.
  3. Przygotowane mięso smażymy na oleju roślinnym, wlewamy go więcej niż zwykle, aby gotowy pilaw nie był suchy. Gotuj na dużym ogniu, ciągle mieszając. Gdy kawałki mięsa się lekko podsmażą, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut. Marchewkę pokroić w kostkę, cebulę w półpierścienie i dodać na patelnię. Smaż zerbak przez kolejne 2 minuty. Dodaj przyprawy do pilawu. Dodaj suszone owoce. Sól i pieprz. Podgrzewaj, mieszając, przez kolejne kilka minut.
  4. Ryż wymieszać z zawartością patelni. Doprowadź do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj gruby, cienki chleb pita (4-5 arkuszy), pokrój wzdłuż najdłuższego boku w paski o szerokości około 5 cm. Długość pasków powinna wystarczyć do przykrycia pilawu od góry. Każdy pasek posmaruj miękkim masłem i drobno posiekanym czosnkiem.
  5. Chleb pita pokroić wzdłuż najdłuższego boku na paski o szerokości 5 cm. Paski powinny wystarczyć do zakrycia wierzchu pilawu. Każdy pasek posmaruj miękkim masłem. Przełożyć pilaw, lekko go ubić i przykryć na wierzchu paskami chleba pita. Dodatkowo możesz wzmocnić spód i boki konstrukcji kawałkami chleba pita.
  6. Nasmaruj górne arkusze lawaszu pozostałym masłem. Włącz tryb Pieczenie i ustaw czas na 1 godzinę. Po ugotowaniu pilawu pozostaw go…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja