Jak gotować pasztet z kurczaka
gastronomia 20 października 2023 r4,70 (20)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Prawie każdy kraj europejski ma swoją wersję pasztetu z kurczaka. Maria Sorokina prowadzi mistrzowski kurs przygotowania prostego pasztetu z kurczaka, który z łatwością przygotujesz w domu – na wakacje lub po prostu na duży rodzinny obiad.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Wątróbka drobiowa na pasztet z kurczaka
- Pozostałe składniki na pasztet z kurczaka
- Przepis na pasztet z kurczaka
Łeb wątróbka drobiowa była szczególnie popularna we francuskich bistrach – jako przystawka przed lunchem lub kolacją z białym tostem i dżemem. Francuscy szefowie kuchni ciężko pracowali przez dziesięciolecia, aby stworzyć wiele skomplikowanych wersji pasztetu z kurczaka, w tym te zapiekane w bemarie, zawijane w ciasto i nie tylko. Niektóre z nich są bardzo dobre. Ale najbardziej podoba mi się ten prosty pasztet z kurczakaktóre można przygotować w pół godziny. Najważniejsze jest przestrzeganie kilku prostych zasad.
Tosty z pasztetem i dżemem
Wątróbka drobiowa na pasztet z kurczaka
Wątrobę można pobrać świeżą lub zamrożoną i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Niektórzy wolą namoczyć go w mleku lub słonej wodzie, ale jeśli wątroba jest dobrej jakości, nie jest to wcale konieczne. Do gotowania najlepiej nadaje się wątróbka z Petelinki – będzie z niej bardzo delikatny i smaczny pasztet. Nie ma również konieczności usuwania folii – gotowe (już zmiażdżony) w pasztecie nie są wyczuwalne ani w konsystencji, ani w smaku.
O wiele ważniejsze jest to, jak przygotujesz wątrobę. Wydaje się, że nie ma w ogóle znaczenia, jak go poddać obróbce cieplnej, jeśli i tak zostanie wysłany do kombajnu, ale wcale tak nie jest.
Konsystencja gotowej wątroby powinna być dokładnie taka: soczysta, kremowa i różowa w środku.
Aby wątróbka drobiowa była naprawdę smaczna, należy ją usmażyć. I to na bardzo gorącej patelni, w jednej warstwie i błyskawicznie. Wtedy na zewnątrz będzie chrupiąca skórka, ale wnętrze pozostanie soczyste, kremowe i różowe.
Jeśli patelnia będzie niedogrzana, będzie na niej za dużo wątróbki lub zostawisz ją na ogniu dłużej niż to konieczne, wyjdzie bez smaku, jednolicie szara i sucha. Różnica między pierwszym a drugim polega na smaku łeb oczywiste.
Pozostałe składniki na pasztet z kurczaka
Warto dodać cebulę. Dodaje pasztetowi wilgoci i słodyczy. Idealną opcją są szalotki, które również mają lekki aromat czosnku. Czosnek w czystej postaci jest trochę szorstki w przypadku pasztetu z kurczaka. Ale jeśli nie możesz znaleźć szalotki, możesz wziąć zwykłe (czerwony jest lepszy) cebula plus trochę czosnku.
Z tych samych powodów do pasztetu można dodać jabłko – świetnie smakuje z wątróbką drobiową. Nie należy dodawać marchewek, za bardzo naciągają koc. Lepiej zostawić go do pasztetów wołowych i innych mięs. Nie przesadzaj z przyprawami. Sól i pieprz w zasadzie wystarczą. Biały pieprz działa lepiej niż czarny. W razie potrzeby możesz dodać świeży tymianek.
Cebula i jabłko przygotowane do przygotowania pasztetu z kurczaka
Zwykle dodaje się masło i ciężką śmietanę. Od nich łeb Lepiej zachowuje swój kształt i jest gładszy, zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku. Ale jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz dodawać tłuszczu, możesz się bez nich obejść. Smak pasztetu będzie jeszcze jaśniejszy, ale ziarna będą w nim bardziej wyczuwalne. Jeśli nadal decydujesz się na dodanie masła, to wymieszaj je nie w gorący pasztet, a w lekko przestudzony, aby nie stracił smaku.
Alkohol pomaga wzmocnić smak pasztetu. Jeśli chodzi o pasztet z kurczaka, nie ma nic lepszego niż słodkie wino. Port, Madera, słodka sherry, Vinsanto – wszystko pasuje. Jeśli nie masz słodkiego wina, sprawdzi się również z koniakiem.
Przepis na pasztet z kurczaka
12 porcji (600 g pasztetu)
Czego potrzebujesz:
- 450 g wątróbki drobiowej
- 150 g schłodzonego masła
- 2 szalotki
- 1 jabłko
- 3 łyżki l. wino słodkie (np. porto, madera, słodka sherry)
- sól, biały pieprz
Co zrobić:
Szalotki obierz i drobno posiekaj. Usuń skórkę i rdzeń z jabłka i zetrzyj je na grubej tarce. Wątroba opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój każdą na pół.
Na szerokiej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. masło. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając, 3-5 minut, aż będzie przezroczysta. Dodaj jabłko i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty. Umieść wszystko w misie robota kuchennego.
Przenieś mieszaninę jabłek i cebuli do miski robota kuchennego.
Ponownie postaw patelnię na ogniu. Rozpuść kolejne 2 łyżki. l. obrazy olejne Dodaj tyle wątroby, ile zmieści się w jednej warstwie. Smaż na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony (wątroba powinna stać się brązowa na zewnątrz, ale pozostać różowa w środku). Przenieść do miski robota kuchennego i powtórzyć z resztą wątroby.
Ułóż wątrobę w jednej warstwie
Ustaw patelnię na małym ogniu, wlej słodkie wino i gotuj przez 2-3 minuty, aż zniknie zapach alkoholu, a na dnie patelni pozostanie niewielki osad węgla. Wlej wino i soki do miski robota kuchennego.
Dodaj sól, pieprz i zmiel na gładką masę. Studzimy pasztet 10-15 minut.
Pozostałe masło pokroić w drobną kostkę i dodawać pojedynczo do pasztetu, kontynuując siekanie. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz.
Do miski robota kuchennego dodaj kostki masła i przygotuj pasztet z kurczaka
Przemieniać łeb do miski lub słoika, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do lodówki (co najmniej 2, a najlepiej 4 godziny). Wyjąć z lodówki na 20-30 minut przed podaniem.
Zrób tosty, białe lub zbożowe. Postaw na stole słoik dżemu z kwaśnych jagód lub jeszcze lepiej marmolady cebulowej i do dzieła!
Gotowy pasztet z kurczaka w słoiku
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pasztet z wątróbki #pasztet #wątróbka drobiowa #Maria Sorokina #wątróbka #pasztet z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych