Jak gotować makrelę: 15 przepisów, które sprawią, że zakochasz się w tej rybie

Jak gotować makrelę: 15 przepisów, które sprawią, że zakochasz się w tej rybie

Makrelę warto przyrządzać chociażby dlatego, że – jak głosi słynny dowcip – „jest piękna” – ubarwienie ostroboka czarnomorskiego jest luksusowe, przyciąga blaskiem srebrzystego, pulchnego grzbietu. Po drugie, jest to przydatne. Pod względem wartości odżywczej białko tej ryby nie jest gorsze od mięsa, ale nie zawiera szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Tacos z makrelą Jamiego Olivera solona wędzona makrelaGrillowana makrela z letnim winegretem Tacos z makrelą Jamiego Olivera

Makrela, jak każda tłusta ryba, zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które na poziomie biochemicznym pomagają utrzymać stabilność emocjonalną, odżywiają mózg i ogólnie służą jako „materiał budulcowy” komórek. I co ważne, pod względem ilości zdrowych kwasów tłuszczowych makrela może śmiało konkurować z łososiem i sterletem, tyle że kosztuje kilkukrotnie mniej.

Makrela na grillu, patelni lub grillu

To nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać. Smażona makrela nie będzie kojarzyć się z akademikiem, w którym wietnamscy studenci smażą śledzie, rozpraszając zapachem sąsiadów. Raczej makrela smażona na węglu drzewnym jest ważną częścią kuchni czarnomorskiej. Spróbuj na przykład podać smażoną makrelę z winegretem, otrzymasz danie zupełnie letnie, piknikowe. W tym przypadku nie potrzebujesz nawet specjalnej marynaty – wystarczy oliwa z oliwek, odrobina soli i pieprzu. Może wtedy wyciśnij cytrynę do ryby. Można jednak obejść się bez cytryny – podając smażoną makrelę z musem jabłkowym, który doda rybie świeżości i kwaskowatości. Swoją drogą, z takiej smażonej makreli można łatwo zrobić turecką kanapkę – balik ekmek, wystarczy włożyć ją do bagietki razem z liśćmi sałaty i dojrzałym pomidorem. W Stambule kanapki z rybą sprzedawane są zwykle w sklepach po obu stronach Bosforu, ale nie ma nic trudnego w przygotowaniu tego przysmaku na daczy pod Moskwą.

Grillowana makrela z letnim winegretem

Szaszłyki z makreli i tacos

Kebab z makreli nie jest często przygotowywany, ale na próżno: delikatne, tłuste mięso tej ryby idealnie nadaje się do smażenia na grillu. Najpierw zamarynuj rybę w cebuli i pomidorach, tak jak w przypadku mięsa, i odstaw na 48 godzin w chłodne miejsce. Pomidory doskonale eliminują specyficzny zapach, na który czasami cierpi makrela. A kawałki ryb o gęstym miąższu dobrze trzymają się szaszłyków lub szaszłyków.

Kebab z makreli

A jeśli z kebaba coś zostanie (w co osobiście wątpimy) zamieńmy kebab w tacos. Tradycyjne danie meksykańskie przygotowywane jest z różnymi nadzieniami. Tylko prezentacja pozostaje taka sama: dobrze doprawione sosem (najczęściej salsą warzywną lub guacamole), tacos podawane są w okrągłej tortilli pszennej lub kukurydzianej, jak przepis Jamiego Olivera na tacos z makrelą. Jamie dodaje w nim do makreli cały bukiet przypraw: paprykę, kminek, cebulę, ostrą paprykę. Całkowity rezultat to „niezwykle niezapomniany” (według słów Olivera) przysmak.

Tacos z makrelą Jamiego Olivera

Pieczona makrela

Oto na przykład doskonały, szybki przepis, z tego co mamy w lodówce – makrela zapiekana w folii nadziewana tartym serem, jajkami i ziołami. Kolejnym daniem „na co dzień” jest makrela w sosie koperkowo-pomidorowym. Latem, gdy wszystkie jego składniki – pomidory, cebula, warzywa – można znaleźć w ogrodzie, taki luksusowy lunch będzie kosztował grosze.

Innym ciekawym sposobem wykorzystania letnich prezentów jest nadziewanie makreli porzeczkami. Porzeczki spełnią zarówno funkcję sosu, jak i nadzienia, nadając rybie niezapomniany smak i aromat. Jeśli połączenie ryb i jagód wydaje Ci się zbyt nietypowe, wypróbuj bardziej tradycyjną metodę gotowania – bułgarską makrelę. Tutaj do ryby dodajemy grzyby, pomidory i smażone warzywa; zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się to danie i nie przestraszy ich swoją nowością. Lub dopraw pieczoną rybę jogurtem lub matsoni, jak to zwykle robi się w restauracjach serwujących owoce morza. Wszystko jest proste – gorąca ryba, zimny sos z ziołami i w sumie – takie uczucie świeżości, jakby ryba została właśnie złowiona i usmażona tuż nad brzegiem.

Makrela w sosie jogurtowym

A w szybkim karmieniu dużej rodziny makrela w stylu wiejskim nie ma sobie równych. Podstawową zasadą jest to, aby wziąć wszystko i wyrzucić na blachę do pieczenia. Praktycznie bałagan od siekiery. Zrobią to dowolne warzywa, które masz pod ręką. Nie ma cukinii? Użyj cukinii, dyni lub bakłażana. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów (kurki bosko komponują się z makrelą), a zestaw przypraw zależy wyłącznie od naszego gustu. Eksperyment!

Makrela w stylu wiejskim

Marynowana makrela

Można spróbować marynowania ryb po gruzińsku, przygotowując makrelę kindzari. W tłumaczeniu z gruzińskiego kindzmari oznacza „ocet z kolendrą”. W tym sosie marynuje się zwykle szczupaki lub sumy, ale nadaje się on również do makreli, jeśli lekko zmienimy jej skład poprzez dodanie mleka. W tej marynacie makrela kindzmari okazuje się szczególnie delikatna, mleko doskonale maskuje jej zapach, a ryba wydaje się znacznie szlachetniejsza, niż powinna być z urodzenia.

Kindzmari z Makreli według gruzińskiej receptury

Sposobem dla prawdziwych smakoszy jest ugotowanie makreli w marynacie herbacianej. Preparat ten nie tylko usuwa specyficzny smak, ale także nadaje rybom przyjemny wędzony aromat. Marynatę do herbaty przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Ale aby spróbować tego cudu i smażonych ziemniaków, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość przez całe cztery dni, podczas których ryba będzie miała czas na marynowanie. Ale uwierz mi, warto!

Makrela w marynacie herbacianej

Wędzona makrela

Po co wędzić rybę w domu, skoro na sklepowych półkach jest jej pod dostatkiem? To pytanie dla tych, którzy nigdy nie próbowali makreli wędzonej w herbacie. Tego delikatnego smaku i szalonego aromatu nie da się porównać ze sklepowym odpowiednikiem. Nawiasem mówiąc, zakup wędzarni wcale nie jest konieczny – tę metodę palenia można przeprowadzić nawet na balkonie miejskim, ponieważ praktycznie nie będzie zapachów ani dymu. Makrela wędzona w herbacie jest znakomitą przekąską do każdego napoju alkoholowego. Można podawać z daikonem, świeżym ogórkiem lub sałatką chuka. Lub możesz położyć wędzoną rybę na sałatce – na przykład z ziemniakami lub ryżem.

Makrela wędzona w herbacie

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makrela #kebab #makrela wędzonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja