Jak gotować makaron na patelni i dlaczego ta metoda jest lepsza niż gotowanie na patelni

Jak gotować makaron na patelni i dlaczego ta metoda jest lepsza niż gotowanie na patelni

Jak gotować makaron na patelni i dlaczego ta metoda jest lepsza niż gotowanie na patelni

Alena Spirina 29 lutego 2024 r

Wydawałoby się, że co może być łatwiejszego niż gotowanie makaronu lub, jak często teraz mówimy, makaronu? Makaron wrzucamy do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą, odmierzamy czas zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy wodę i dodajemy do sosu. Ale jest jeszcze prostszy sposób makaron na patelni!

Makaron na patelni

Treść:

  • Makaron na patelni. A co ze smakiem?
  • Makaron na patelni. Najpopularniejsze opcje gotowania
  • Makaron na patelni z boczkiem, pieczarkami i zielonym groszkiem
  • Makaron na patelni z krewetkami i szpinakiem w kremowym sosie
  • Ogólne zalecenia dotyczące gotowania makaronu na patelni

Metodę tę po raz pierwszy pokazała Martha Stewart w swoim programie telewizyjnym, wideo stało się wirusowe, a technologia rozprzestrzeniła się wśród ludzi.

Pomysł jest prosty: wszystkie składniki sosu oraz sam makaron umieszczamy na dużej patelni, doprawiamy oliwą, zalewamy zimną wodą i gotujemy na dużym ogniu, aż makaron będzie gotowy. Zalety są oczywiste: wystarczy umyć patelnię, a nie patelnię, rondel i durszlak; potrzebujesz tylko jednego palnika, a nie dwóch ( przyznaj się, kto ma dużą patelnię i rondelek, który nie mieści się na kuchence?), a i tak szybkie danie teraz praktycznie nie wymaga Twojej uwagi. Piękno i nic więcej!

Makaron na patelni. A co ze smakiem?

Przepis, który zapoczątkował popularność gotowania makaronu na patelni, wykorzystywał bardzo proste składniki: pomidorki koktajlowe, cienko pokrojoną cebulę, czosnek, płatki ostrej czerwonej papryki, liście bazylii, makaron (linguine), oliwę z oliwek, wodę i sól. Można je bez wahania wrzucić na patelnię i całość razem usmażyć. Makaron smakuje lepiej, gdy jest gotowany na wolnym ogniu w aromatycznym, dobrze przyprawionym płynie, a ryczący ogień przeniesie skrobię z pasty do wody, zamieniając resztki w jedwabisty sos. Posypujemy wierzch tartym serem i gotowe!

Technologia gotowania makaronu na patelni jest prosta: dodaj makaron i inne składniki na patelnię i wszystko razem ugotuj

Ale nie zawsze można ugotować makaron na patelni tak prosto, jednym ruchem. Czasami warto pomyśleć o sekwencji działań, nie wychodząc poza koncepcję.

Makaron na patelni. Najpopularniejsze opcje gotowania

Jeśli do sosu wykorzystuje się potrawy, które wolisz smażone, a nie gotowane, logiczne jest rozpoczęcie gotowania od ich usmażenia. Mogą to być kawałki kurczaka lub innego drobiu, mięso mielone, krewetki lub kalmary, grzyby lub warzywa takie jak bakłażan czy cukinia. Następnie możesz albo dodać wszystkie pozostałe składniki potrawy na patelnię i kontynuować gotowanie, albo przenieść przyrumienione potrawy do miski (włożyć je z powrotem na patelnię na kilka minut przed ugotowaniem makaronu) i kontynuować gotowanie w opuszczonym patelnia. W każdym razie pamiętaj, aby zeskrobać szpatułką dno patelni, aby wszystkie pachnące, przyrumienione kawałki zostały przeniesione do sosu. Lepiej jest przenosić kawałki piersi kurczaka lub krewetek, aby ich nie rozgotować, ale mięso mielone, filet z udka kurczaka czy grzyby można bezpiecznie ugotować razem z makaronem.

Jeśli w sosie wykorzystuje się wstępnie smażone potrawy, logiczne jest rozpoczęcie z nimi gotowania
Jeśli w sosie wykorzystuje się wstępnie smażone potrawy, logiczne jest rozpoczęcie z nimi gotowania

Makaron na patelni z boczkiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Makaron na patelni z boczkiem, pieczarkami i zielonym groszkiem
Makaron na patelni z boczkiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

4 porcje, czas gotowania: 20 min.

Czego potrzebujesz:

  • 150 g boczku lub mostka
  • 2 cebule
  • 450 g pieczarek
  • 125 ml białego wytrawnego wina (najlepiej)
  • 360 g makaronu (linguine, muszelki, penne)
  • 1/4 łyżeczki płatki ostrej czerwonej papryki
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka (lub do smaku) mielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • 5 gałązek bazylii lub pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • tarty twardy ser
  1. Boczek pokrojony w małe, płaskie kawałki ułożyć na zimnej, dużej patelni. Rozpuść tłuszcz na umiarkowanym ogniu. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smażymy do miękkości. Dodać pokrojone pieczarki, zwiększyć ogień i smażyć na złoty kolor.
  2. Wlać wino, zeskrobać patelnię szpatułką i pozostawić wino na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  3. Na patelnię włóż makaron, dopraw solą, czarnym i czerwonym pieprzem, polej oliwą i zalej zimną wodą.
  4. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować, aż makaron będzie ugotowany. W tym momencie woda prawie całkowicie wyparuje. Podczas gotowania kilka razy zamieszaj.
  5. Za 3 minuty Przed wyłączeniem dodać rozmrożony zielony groszek.
  6. Zdejmij patelnię z ognia. Posyp posiekanymi listkami bazylii i startą skórką z cytryny, skrop sokiem z cytryny.
  7. Ułożyć na talerzach i posypać serem.

Niektóre potrawy, takie jak gotowane mrożone krewetki lub małże, wstępnie ugotowana i pokrojona w plasterki pierś z kurczaka lub wędzona ryba, po prostu nie wytrzymają ponownego gotowania przez 10 minut. I nie! Makaron ugotuj na patelni z pozostałymi składnikami, a te „delikatne stworzonka” dodaj pod koniec gotowania, żeby się lekko podgrzało. Nawiasem mówiąc, jeśli w ostatniej chwili dodasz na patelnię serek śmietankowy lub gęstą śmietanę, otrzymasz doskonały kremowy sos.

Makaron na patelni z krewetkami i szpinakiem w kremowym sosie

Makaron na patelni z krewetkami i szpinakiem w kremowym sosie
Makaron na patelni z krewetkami i szpinakiem w kremowym sosie

4 porcje, czas gotowania: 20 min.

Czego potrzebujesz:

  • 360 g makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatki ostrej czerwonej papryki
  • 1 cytryna
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1100 ml wody
  • 150 g małego szpinaku
  • 1620 gotowanych mrożonych krewetek
  • 3 gałązki bazylii
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka sól
  1. Na patelnię włóż makaron, pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku, czerwoną paprykę, sok i skórkę z jednej cytryny. Doprawić solą i zalać zimną wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować makaron na patelni przez 2/3 czasu wskazanego na opakowaniu.
  3. Dodaj szpinak i krewetki, wymieszaj i gotuj, aż makaron będzie gotowy. W tym czasie szpinak ostygnie, a krewetki się rozgrzeją.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj z serkiem śmietankowym.

Ogólne zalecenia dotyczące gotowania makaronu na patelni

We wszystkich innych przypadkach można bezpiecznie włożyć jedzenie na patelnię i jednocześnie gotować. Najważniejsze jest przestrzeganie ogólnych zaleceń:

  • Na 4 porcje potrzeba około 360 g makaronu. Zrobi każdy makaron: makaron (linguine, tagliatelle), spaghetti, motyle, pióra, rogi. Ważne jest, aby czas gotowania był podany na opakowaniu: 810 minut
  • Na tę ilość makaronu (360 g) potrzebne będą 4 i 1/2 szklanki wody, czyli około 1100 g, zalać zimną wodą i zagotować na dużym ogniu.
  • Patelnia powinna być obszerna, mieć średnicę około 28 cm i pojemność około 3,5 litra, najlepiej z grubym dnem i zawsze niskimi bokami, aby woda aktywnie się gotowała.
  • Kolejność czynności jest następująca: na patelni wymieszaj makaron, oliwę, sól, pieprz i inne przyprawy, podstawowe produkty (pokrojone w plasterki kiełbasy, kiełbaski lub szynka, tuńczyk w puszce, oliwki, kapary, pomidory itp.). Zalewamy zimną wodą i gotujemy na dużym ogniu, aż makaron będzie al dente, a woda prawie całkowicie odparuje.
  • Jeśli wolisz gęstszy sos, pozostaw ugotowany makaron na patelni na kolejne 10 minut.
  • W razie potrzeby makaron, szczególnie mały, można usmażyć na suchej patelni na złoty kolor i przyjemnie pachnący, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować zgodnie z opisem powyżej.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #jak gotować #potrawy z patelniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa17 listopada 2022 r

makki, tak naprawdę włoscy szefowie kuchni często gotują makaron w rondlu, ale nie kończą go przez kilka minut. Po odsączeniu wody pozostawić odrobinę (100 ml lub więcej, w zależności od wagi pasty). Makaron wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy np. pomidory, czosnek i zioła, zalewamy wodą. Tak przygotowuje się makaron. Woda skrobiowa zagęszcza sos i wychodzi rewelacyjnie.

00OdpowiedźMakki16 listopada 2022 r

Ciekawy

00OdpowiedźKonstancaKonstanca29 października 2021 r

Nigdy nie gotowałam makaronu na patelni, muszę spróbować. Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja