Jak gotować leniwe kluski wielkopostne
gastronomia 03 kwietnia 2024 r
„Bądź leniwy, leniwy i leniwy!” – nikt nam tego nie przekazał, ale na próżno. Czasami naprawdę chcesz się zrelaksować, zwłaszcza gdy musisz ugotować obiad lub kolację dla kilku osób. Dobrze, że chociaż kluski potrafią się polenić.
Leniwe knedle z suszonymi pomidorami
2 porcje, przygotowanie: 25 min.
Czego potrzebujesz:
- 300 g tofu
- 4–6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 5–7 gałązek natki pietruszki
- 3 łyżki l. grysik
- 80–100 g mąki + trochę więcej do podsypania
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- tymianek i olej roślinny do podania
Co zrobić:
1. Drobno posiekaj pomidory w oleju. Posiekaj natkę pietruszki. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Teraz posiekaj wszystko razem.
2. Tofu wymieszaj z ziołami, czosnkiem i pomidorami, łyżką oliwy pomidorowej, solą i pieprzem na gładką masę. Dodaj semolinę i mąkę, wymieszaj tak dokładnie, jak to możliwe. Powinno wyjść ciasto, które nie klei się do rąk. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy trochę wody lub bulionu warzywnego. Ciasto podzielić na 5 części.
3. Zanurzając ręce w mące, każdy kawałek zwiń w kiełbasę o średnicy 2cm i połóż na oprószonej mąką stolnicy. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, maksymalnie na 12 godzin.
4. W dużym rondlu zagotuj wodę i dodaj sól. Zanurzając nóż we wrzącej wodzie, odkrawamy kawałki twarogu i wrzucamy do wody. Leniwe knedle są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
5. Nasmaruj spód każdej płytki olejem roślinnym. Za pomocą łyżki cedzakowej układaj kluski na talerze, skrop oliwą, posyp tymiankiem i od razu podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #leniwepierogi #pierogi wielkopostnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych