Jak gotować lato w słoiku, korzystna dla obu stron opcja kawioru do dyni

Jak gotować lato w słoiku, korzystna dla obu stron opcja kawioru do dyni

Jak gotować lato w słoiku, korzystna dla obu stron opcja kawioru do dyni

Olga Zacharowa 17 lipca 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Nasi redaktorzy lato kojarzą się z dużą ilością cukinii. A dokładniej o smaku kawioru z cukinii, gęsta aromatyczna masa sezonowej cukinii gotowanej z pomidorami, marchewką i innymi warzywami. Kawior ten świetnie nadaje się do konserwowania lub zamrażania, aby cieszyć się letnimi smakami podczas długiej zimy, kiedy godzina światła dziennego zostaje skrócona do siedmiu godzin.

Kawior z dyni

Najprostszym sposobem na delektowanie się kawiorem dyniowym jest położenie go na kawałku podpieczonego i posmarowanego masłem chleba Borodino. Stanowi świetną przekąskę lub lekką przekąskę w porze lunchu. To także doskonały sposób na wykorzystanie obfitych zbiorów cukinii. Możesz dodać do przepisu papryczki chili, pieczona papryka, pieczone bulwy selera, gotowane łodygi selera, pieczony czosnek, dynia, bakłażan, grzyby, jabłka, a nawet majonez.

Kawior warzywny z cukinii z Twojego ogrodu
Kawior warzywny z cukinii z Twojego ogrodu

Aby przygotować kawior z dyni, około 1-litrowy słoik

  1. Dużą żółtą cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i podsmażyć na 3 łyżkach. l. olej roślinny w szerokim rondlu o grubym dnie i na średnim ogniu. Możesz do tego nawet użyć kociołka lub kociołka. Gotuj, aż cebula zacznie się rumienić, 15 minut.
  2. Podczas smażenia cebuli podsmaż 1 czerwoną paprykę na palniku gazowym lub piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C, aż się zrumieni. Gorące przełożyć do plastikowej torebki i pozostawić na 15-20 minut. Paprykę wyjmij z torebki, obierz, usuń nasiona i błony, pokrój na kawałki.
  3. Drobno posiekaj 2-3 ząbki czosnku i 1 średnią marchewkę. Dodaj do cebuli i gotuj, aż marchewki będą miękkie, 7-10 minut.
  4. Po obraniu 1 średniego, mięsistego pomidora i 2 średnie cukinie pokroić w drobną kostkę. Dodać do zawartości patelni razem z papryką.
  5. Dodaj 2 łyżki. l. gęstym sosie pomidorowym (nawet lepszym niż pasta pomidorowa) i doprawiamy warzywa solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj powstałą masę, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż mieszanina lekko ostygnie. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kawior z dyni można przechowywać w lodówce do 7 dni. Kawior dyniowy można zwinąć na zimę bez pasteryzacji. Ważne jest tylko, aby umieścić go w sterylnych słoikach w stanie prawie wrzącym, szczelnie zamknąć i dobrze owinąć słoiki, aż ostygną. Do przechowywania kawior z dyni można zamrozić.

Jeśli według naszego przepisu przygotowałeś dużą ilość kawioru dyniowego, sugerujemy, aby część z niego przechować i wykorzystać jako samodzielną przekąskę lub do przygotowania innych potraw. Na przykład kawior z dyni może stać się sosem do placków ziemniaczanych, kotletów, klopsików, zapiekanki ziemniaczanej, makaronu (najlepszy, szeroki, podobny do tagliatelle). Lub jako pasta do chleba, wtedy można dodać do niej gotowane jajko, szynkę, a nawet tuńczyka z puszki. Nie zabraknie również zielonej cebuli lub pikantnych świeżych ziół. Kawior dyniowy można także mieszać z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami, a niektórzy, jak się przekonaliśmy, dodają go do omletów lub jajecznicy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cukinia #kawior warzywny #cukinia na zimę #kawior z cukiniiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja