Jak gotować kurczaka w piekarniku

Jak gotować kurczaka w piekarniku

Będziemy potrzebować samego kurczaka, a najlepiej kilku, przypraw, aromatycznych ziół i piekarnika. Wszystko inne jest opcjonalne. Nauka pieczenia kurczaka nie jest aż tak skomplikowana, więc do dzieła!

Treść:

Jak gotować kurczaka w piekarniku: 5 podstawowych wskazówek Opcje marynat do kurczaka w piekarniku Tajna broń miłośników marynat Kurczak w piekarniku: podstawowa technologia pieczenia Przepisy na gotowanie kurczaka w piekarniku

Jak gotować kurczaka w piekarniku: 5 podstawowych wskazówek

Aby upiec kurczaka w piekarniku, oprócz głównego bohatera, wystarczy mieć pod ręką same przyprawy i aromatyczne zioła. Do pieczenia zalecamy zakup kurczaka rosyjskiego o wadze 1,2-1,5 kg. – lepszy niż rolniczy. To najlepsza opcja! Wystarczy dla 2-4 osób, w zależności od apetytu jedzących.

Kurczaka do pieczenia w piekarniku można zamarynować, uczynić bardziej soczystym poprzez wprowadzenie masła pod skórę i napełnić farszem.

Wśród przypraw i ziół do pieczenia kurczaka w piekarniku zwróć uwagę na czosnek, rozmaryn i tymianek. Jeśli przygotowujesz kurczaka po kaukasku, do marynaty lub nadzienia użyj sosu narsharab i estragon. Jeśli chcesz poczuć wpływ kuchni amerykańskiej, dodaj pieprzu: pieprzu cayenne i papryczki chili. W tym przypadku pikantność nie będzie kolidować z marynatą „mokrą” i „suchą”, gdy skórę kurczaka naciera się suchymi ostrymi przyprawami lub nawet mieszanką przypraw – opcjonalnie mieszanką Canjun i pozostawiony na 3-12 godzin.

Aby uzyskać subtelny efekt dymu, natrzyj kurczaka mieszanką równych części wędzonej czerwonej papryki, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, musztardy suszonej, kminku, czosnku w proszku i soli.

Szefowie kuchni przypominają nam o trzech głównych składnikach każdej marynaty: kwasowości, tłuszczu i przyprawach.

Opcje marynat do kurczaka w piekarniku

Marynata w stylu śródziemnomorskim: 1 część soku z cytryny + czosnek + 3 części oliwy z oliwek

Marynata po indyjsku: 1 szklanka jogurtu naturalnego + 1-2 łyżeczki. garam masala + sól + mielona papryczka chili

Marynata w stylu latynoamerykańskim: 1 część soku pomarańczowego + adobo + 3 części oliwy z oliwek

Marynata mieszana: 1 szklanka sosu narsharab + 1 łyżka. l. ciemny sos sojowy + świeżo zmielony czarny pieprz lub 2 garście rozdrobnionych w blenderze liści estragonu + obrany kawałek świeżego imbiru wielkości 2–2,5 cm + pół szklanki oleju roślinnego.

Tajna broń miłośników marynat

Gdy zanurzymy kurczaka w marynacie i pozostawimy na 1-2 godziny, jego mięso wchłania aromaty i smaki przygotowanej mieszanki dopiero z zewnątrz, a gdy ptak piecze się w piekarniku, prawie wszystko to znika i dopiero pozostaje złotobrązowa skórka. To oczywiście jest przyjemne, apetyczne i smaczne, ale chcemy nadać ciekawego smaku samemu mięsu. Aby skrócić czas marynowania, profesjonalni szefowie kuchni stosują proste, ale skuteczne urządzenie – „strzykawkę do mięsa”. To akcesorium kuchenne naprawdę wygląda jak duża strzykawka ze stali nierdzewnej. Ale można go całkowicie zastąpić zwykłą strzykawką do wstrzykiwań z grubą igłą.

Pamiętaj, że marynata powinna być pozbawiona kawałków i na tyle płynna, aby nie zatykać igły. Marynatę odcedzić i wlać do strzykawki. Wbić igłę w mięso aż dotknie kości i wstrzyknąć zawartość strzykawki w mięso. Pamiętaj, aby „nakłuć” całą tuszkę kurczaka, a nie tylko nakłuć w jednym miejscu. Zamiast marynaty można użyć śmietany o zawartości tłuszczu 15-20%, dzięki czemu mięso z kurczaka będzie bardziej delikatne.

Kurczak w piekarniku: podstawowa technologia pieczenia

Jeśli nie masz specjalnej brytfanny, po prostu ułóż przygotowanego ptaka piersią do góry, w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i kontynuować pieczenie przez kolejne 40-60 minut. Co około 10 minut podlewaj kurczaka dowolnym sokiem. W razie potrzeby obróć kurczaka raz na drugą stronę.

Kurczak jest gotowy, gdy temperatura w najgrubszym miejscu uda osiągnie 75°C, należy to sprawdzić specjalnym termometrem. Jeżeli tak się nie dzieje, należy przekłuć tuszę w najgrubszym miejscu uda, a wypływający sok powinien być klarowny. Ogólnie rzecz biorąc, całkowity czas smażenia kurczaka wynosi 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości.

Wyjmij ptaka z piekarnika i pozostaw na 20 minut. przed krojeniem i podaniem.

Przepisy na kurczaka w piekarniku

Kurczak faszerowany pikantnym masłem

Uderzający przykład wykorzystania masła w celu dodania smaku i soczystości drobiowi. Delikatnie włóż kawałki masła pod skórę kurczaka, dzięki temu ptak będzie delikatniejszy i zapobiegnie wysychaniu w piekarniku. Zobacz przepis tutaj.

Kurczak zapiekany z pikantnym masłem po prowansalsku

Kurczak marynowany w soku z cytryny, musztardzie i oliwie

Kurczaka marynowanego w mieszance oliwy, musztardy i soku z cytryny można podawać z dowolnymi warzywami duszonymi lub pieczonymi. Marynata jest dość prosta, dlatego wszelkie eksperymenty z dodatkami są mile widziane. Zobacz przepis tutaj.

Kurczak zapiekany z ziemniakami

Kurczak w solinadzie z nadzieniem maślanym i glazurą z granatu

Soczystość kurczaka w tym daniu nadają dwa składniki jednocześnie: solinada (mocny, pikantny roztwór soli i cukru) oraz masło umieszczone pod skórą ptaka. Kurczak okazuje się niezwykle delikatny i soczysty. Za apetyczny wygląd ptaka odpowiada glazura granatu. Zobacz przepis tutaj.

Najsoczystszy pieczony kurczak w polewie z granatów

Kurczak faszerowany masłem czosnkowym

Delikatne mięso młodych kurczaków moczone w maśle czosnkowym jest bosko pyszne. Zwłaszcza jeśli ptakowi towarzyszy pikantny sos z dojrzałych pomidorów i młodych orzechów z kolendrą i kolendrą – wszystko jest całkiem w stylu gruzińskim. Zobacz przepis tutaj.

Kurczak z sosem pomidorowo-orzechowym

Kurczak bez marynowania nadziewany winogronami i rozmarynem

Bardzo udane połączenie winogron i rozmarynu polecamy do przygotowania kurczaka lub kurczaka pieczonego w piekarniku. To nadzienie nigdy nie będzie suche i pozbawione smaku. Zobacz przepis tutaj.

Kurczak z winogronami i rozmarynem

Kurczak z piekarnika faszerowany borowikami, bułką tartą, winogronami i Maderą

Kurczak nadziewany winogronami i borowikami ozdobi każdy świąteczny stół. Proces jego przygotowania nie należy do najłatwiejszych, ale takiego dania nie przygotowuje się codziennie.

Kurczak faszerowany winogronami i borowikami

Kurczak w piekarniku nadziewany twarogiem, orzechami nerkowca i suszonymi śliwkami

Łatwy w przygotowaniu faszerowany kurczak z delikatnym mielonym twarogiem, orzechami i suszonymi śliwkami. Danie to można zaliczyć do zdrowych dań świątecznych.

Kurczak faszerowany twarogiem i orzechami

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #jak gotować #dania z piekarnika #kurczak w piekarniku #kurczak pieczonyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja