Jak gotować kotlety z mintaja, aby okazały się smaczne i niedrogie

Jak gotować kotlety z mintaja, aby okazały się smaczne i niedrogie

Jak gotować kotlety z mintaja, aby okazały się smaczne i niedrogie

gastronomia 14 sierpnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Pachnące kotlety z mintaja zdecydowanie warto włączyć do swojej listy ulubionych dań rybnych. To nie tylko budżetowa opcja na codzienny lunch czy kolację. Według naszej receptury kotlety z mintaja powstają ze złocistobrązową skórką, a jednocześnie bardzo delikatne i soczyste w środku dzięki małym kulinarnym trikom, którymi dysponuje każda gospodyni domowa.

kotlety z mintaja

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kotlety z mintaja
  • Ważne punkty w przygotowaniu kotletów rybnych

Kotlety z mintaja

Kotlety z mintaja będą szczególnie dobre w towarzystwie gotowanego ryżu lub puree ziemniaczanego. Można dodatkowo posypać danie świeżymi ziołami według własnego gustu.

Kotlety z mintaja
Kotlety z mintaja

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 800 g filetu z mintaja
  • 200 g najgrubszego twarogu (od 18%)
  • 2 duże żółtka C0
  • 2 duże cebule
  • 130 g wędzonego smalcu (opcjonalnie) lub masła
  • 1 średni pęczek mieszanki ziół (pietruszka, koper, bazylia)
  • 4 ząbki czosnku
  • mąka ryżowa lub skrobia kukurydziana do pogłębiania
  • olej roślinny
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Składniki na kotlety z mintaja
Składniki na kotlety z mintaja

Co zrobić:

1. Aby przygotować kotlety z mintaja, obierz cebulę i pokrój w dowolne średnie kawałki. Jeśli używasz smalcu, posiekaj go tak drobno, jak to możliwe. Posiekaj warzywa wraz z łodygami.

Cebulę posiekać, zioła posiekać
Cebulę posiekać, zioła posiekać

2. Roztopić smalec (lub masło) na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, dodaj trochę soli i smaż, często mieszając, aż do złotego koloru, 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor
Cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor

3. Filet z mintaja, twarożek i podsmażoną cebulę (wraz ze wszystkimi sokami z patelni) przepuścić przez dużą maszynkę do mięsa.

Przygotuj mielonego mintaja
Przygotuj mielonego mintaja

4. Na koniec posiekaj warzywa i obrany czosnek. Następnie przepuść kolejną garść gotowego mięsa mielonego przez maszynę do mięsa. Do mięsa mielonego dodać żółtka, sól i pieprz i zagnieść. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Do mięsa mielonego dodać żółtka, sól i pieprz
Do mięsa mielonego dodać żółtka, sól i pieprz

5. Smarując dłonie olejem roślinnym, uformuj kotlety o masie 75–85 g każdy. Obtaczamy w mące lub skrobi.

Uformuj kotlety, obtocz je w mące lub skrobi
Uformuj kotlety, obtocz je w mące lub skrobi

6. Rozgrzej piekarnik do 200°C (konwekcja). Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i ułóż kotlety w pewnej odległości od siebie. Piec na złoty kolor, około 20 minut.

Połóż kotlety na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor.
Połóż kotlety na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor.

Ważne punkty w przygotowaniu kotletów rybnych:

  • Takie kotlety można przygotować z dowolnej chudej ryby: sandacza, tilapii, okonia, morszczuka i tak dalej. W razie potrzeby ilość smalcu można zwiększyć półtorakrotnie (szczególnie jeśli ryba jest całkowicie chuda).
  • Zamiast smalcu można użyć tłuszczu z kurczaka lub wołowiny. Ale jak mówi przepis, masło też sprawdzi się świetnie.
  • Można eksperymentować z olejem kokosowym – kotlety będą miały „azjatycki akcent”. W takim przypadku do kotletów z mintaja lub innej ryby można dodać startego imbiru i więcej kolendry. Jeśli lubisz ostre, dodaj pastę curry lub tom yam.
  • Do placków rybnych nie wkładaj całych jajek – tylko żółtka. Białka jaj sprawiają, że kotlety są twarde.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kotlety rybne #mintajPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Serge (gość)

13 lutego 2022 r

Cześć! Po 20 minutach pieczenia w piekarniku pomyślałam, że będę musiała oddać kotlety psom, gdyż pomiędzy nimi utworzyła się bulgocząca ciecz, przypominająca lawę wulkaniczną… Jednak o dziwo, po kolejnych 10 minutach ciecz skarmelizowała się , a kotlety wyszły bardzo dobre i nietypowe w smaku! Dziękuję za przepis!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja