Jak gotować klasyczny lagman. Life hacki od szefa kuchni Maxima Tarusina
Alla Odważna 08 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział
Lagman to ulubione danie wielu ludów Azji Środkowej. Choć wymyślili go Ujgurowie, teraz ten makaron w gęstym, bogatym bulionie z mięsem i warzywami jest chętnie spożywany w Tatarstanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie i innych krajach. Najtrudniejszą i najbardziej czasochłonną rzeczą jest zrobienie cienkiego i elastycznego makaronu, którego długość może sięgać kilku metrów. Szef kuchni restauracji Voskhod i kącika Risovarnya, znawca kuchni narodów byłego ZSRR, dzieli się trikami i sekretami przygotowywania klasycznego lagmana Maksym Tarusin.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak gotować makaron dla lagmana
- Jakiego rodzaju mięsa użyć do gotowania lagmana
- W czym ugotować lagmana
- Co jeszcze dodać do lagmana
Jak gotować makaron dla lagmana
Makaron dla lagmana – dość złożony produkt. Trzeba go w określony sposób wyciągnąć, a następnie odbić – wymaga to nie tylko siły fizycznej, ale także zręczności i umiejętności. W Uzbekistanie, gdzie w każdym domu przygotowuje się lagman, ludzi uczono tego od dzieciństwa. Zwykle kobieta ciągnie makaron, a mężczyzna uderza. Jeśli więc nigdy nie miałeś do czynienia z tym daniem, radzę wziąć gotowy makaron. Po prostu wybieraj świeże, nie mrożone.
Jeśli zdecydujesz się samodzielnie przygotować lagman, będziesz potrzebować mąki, wody, soli i oleju roślinnego. Do makaronu lagman nie dodaje się jajek. Weź mąkę durum o niskiej zawartości glutenu i ugniataj sztywne ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale łatwiej i szybciej będzie to zrobić w mikserze do ciasta. Gdy ciasto się połączy, odstawiamy je na kilka godzin, aby gluten się rozwinął i zrobiło się gładkie. Następnie zacznij wyrabiać i lekko rozciągać ciasto, stale zwilżając ręce słoną wodą, aż stanie się bardzo lepkie i giętkie. Następnie należy posmarować ciasto olejem roślinnym, aby nie przylegało do dłoni, zwinąć je w grubą linę i pozostawić na kolejne 30 minut.
Gotowanie makaronu dla lagmana w domu to sztuka, którą opanowało niewiele osób. Ale warto spróbować: gotowy makaron nie zastąpi smaku i szorstkiego wyglądu domowego makaronu
Ciasto pokroić na kawałki, ponownie posmarować olejem, każdą zwinąć w wici wielkości tubki koktajlowej i ponownie odstawić na pół godziny. Następnie weź każdą wici po kolei i zacznij ją wyciągać: powinieneś otrzymać makaron o długości około pół metra, który musisz ponownie posmarować olejem, przykryć ręcznikiem i pozostawić na kolejne 20-30 minut. Potem zaczyna się najtrudniejsza część: biorąc linę za dwa końce, należy ją wyciągnąć, złożyć, rzucić na dłoń jak nitki i ubić ciasto na stole. Czynność tę powtarzaj kilka razy, aż uzyskasz długi, cienki i elastyczny sznur ciasta. Teraz ciasto należy ponownie posmarować olejem i odłożyć na bok, przykryć folią.
Ustaw bogaty i bogaty bulion mięsny, aby ugotować go wcześniej. Najlepiej nadaje się do tego mięso z kością w ilości 300 g na 1 litr wody. Do bulionu można również dodać cebulę, marchewkę i inne korzenie. Zajmie Ci to co najmniej dwie godziny.
Jakiego rodzaju mięsa użyć do gotowania lagmana
Tradycyjnie do lagmana używa się dowolnego mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. – jagnięcina, baranina, cielęcina, a nawet kurczak. Wolę młodą jagnięcinę. Waga jagnięciny nie powinna przekraczać 14 kg. Mięso to jest miękkie, delikatne, pozbawione specyficznego zapachu, a jednocześnie jasne w smaku i posiadające odpowiednią zawartość tłuszczu. Jeśli zamierzasz ugotować lagmana z wieprzowiny, technologia będzie taka sama. Tylko, z szacunku dla wyznawców islamu, nie nazywajmy tego dania lagmanem, tylko „makaronem z wieprzowiną”.
Przygotowanie bogatego bulionu dla lagmana z ziołami i przyprawami zajmie od dwóch do trzech godzin
W czym ugotować lagmana
Świetnie, jeśli masz w kuchni żeliwny kocioł. Każde danie gotowane w żeliwie okazuje się smaczniejsze i bogatsze, ponieważ ciężkie żeliwo dobrze utrzymuje temperaturę. Ale nie będzie znaczących różnic w technologii przygotowania dania w kotle lub zwykłym rondlu.
Co jeszcze dodać do lagmana
Jeśli chodzi o warzywa, to zdecydowanie do lagmana dodaję cebulę, czosnek, kapustę pekińską i fasolkę szparagową (najlepiej świeże, ale można też użyć mrożonego). Papryka zielona i czerwona, najlepiej sezonowa. Pomidory lub pasta pomidorowa. Niektórzy dodają do lagmana bakłażana, selera i innych warzyw, które są pod ręką. Ale nie polecam tutaj eksperymentować, w przeciwnym razie nie okaże się to lagmanem.
Będziesz także potrzebować przypraw. Koniecznie przygotuj anyż gwiaździsty, kminek i kolendrę. Można dodać cynamon. Polecam również użyć octu bawełnianego, jego smak najlepiej pasuje do tego dania.
Przygotuj wszystkie produkty dla lagmana z wyprzedzeniem, będzie to wygodniejsze
Tradycyjnie lagman gotuje się z grubym ogonem lub tłuszczem wołowym.ale w tym przypadku danie okazuje się zbyt tłuste i ma specyficzny zapach. Jeśli ta autentyczna opcja Ci nie odpowiada, użyj zwykłego oleju roślinnego.
Wszystkie składniki lepiej przygotować wcześniejdzięki czemu wszystko pójdzie szybciej. Cebulę pokroić w półpierścienie, czosnek w płatki, a pomidor w kostkę. A resztę warzyw – w drobną kostkę o grubości połowy małego palca. Jeśli chodzi o ilość warzyw, wszystko zależy od tego, czy chcesz uzyskać efekt – zupę z dużą ilością bulionu, czy gęsty, obfity gulasz.
Oddzielnie zrób gęsty i pikantny sos lazjan lub lozi. Składa się z czosnku, ostrej i słodkiej papryki, które należy zmiażdżyć w blenderze na jednorodne puree i usmażyć na oleju, dodając sól i kolendrę.
Gotowanie vajji dla lagmana na otwartym ogniu w kotle – sztuka i romans
Teraz możesz zacząć gotować wadi – tak nazywa się gęsty sos z mięsa i warzyw, którym polewany jest lagman. Oddzielnie na patelni podsmaż koncentrat pomidorowy lub pokrojone w kostkę pomidory z czosnkiem. W kotle na rozgrzanym oleju roślinnym lub tłuszczu podsmaż mięso i cebulę pokrojoną w małe kawałki na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory z czosnkiem, dodaj przyprawy – anyż, kminek i kolendrę oraz wedle uznania cynamon i nie tylko. I zostaw na jakiś czas do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy i dusimy do połączenia smaków i aromatów, po czym zalewamy całość bulionem. Kiedy warzywa są ugotowane, ale nie tracą kształtu, twoje vaji jest gotowe. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu.
Podczas gdy wadżi sięgnie, możesz ugotować lagmana. Zagotuj trzy litry wody i dodaj do niej 4-5 łyżek soli. Nie bój się, makaronu nie uda Ci się przesolić. Lagman lepiej gotować porcjami, mieszając, aby nie przykleił się do dna patelni i nie skleił. 3-4 minuty i makaron jest gotowy, można dodawać kolejną porcję.
Podawaj lagmana z ciepłym, miękkim i pachnącym podpłomykiem
Pozostaje tylko złożyć lagmana na talerzu. Do miski włóż porcję makaronu i napełnij wajji. Jeśli lagman jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody, w której gotował się makaron. Wlać odrobinę octu bawełnianego i posypać świeżą kolendrą. Lozi podawane jest osobno, dzięki czemu każdy może dostosować ostrość dania do swojego gustu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lagmanPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych