Jak gotować kiełbasę, steki, klopsiki i kilka innych pysznych dań z ryb
gastronomia 19 stycznia 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Nie czekajmy do czwartku i delektujmy się naszymi ulubionymi daniami. Ogłaszamy tydzień rybny, a jeszcze lepiej miesiąc, w którym zamiast mięsa i drobiu będziemy jeść zdrowe dary z rzek i mórz! Z ryb można zrobić wszystko, nawet kiełbasę! A burgery, stroganoff, stek, kebaby i jeszcze więcej.
Jak gotować steki rybne
Steki rybne, w przeciwieństwie do steków wołowych, są bardzo łatwe do smażenia. Nie ma potrzeby zastanawiać się, z której części zwierzęcia wycina się stek. Nie trzeba myśleć o starzeniu mięsa, skomplikowanej marynacie zmiękczającej włókna i używać termometru, aby nie przegapić stopnia wysmażenia. Jedynym warunkiem smacznego steku rybnego jest jego niedosuszenie. Twoimi głównymi pomocnikami w tym zakresie są uważność i niezbyt silny ogień. Nawet patelnia grillowa o grubym dnie nie jest wcale konieczna; całkiem możliwe jest usmażenie steku na najzwyklejszej patelni z cienkim dnem – w końcu ryba jest smażona szybko i nie wymaga grubej, dobrze rozgrzanej patelni. spód. Wystarczy posolić i popieprzyć stek rybny, posmarować olejem i smażyć na średnim ogniu z obu stron przez 2-3 minuty, obracając kilka razy.
Jak zrobić burgery rybne
Burger rybny zbudowany jest dokładnie na tej samej zasadzie co burger wołowy. Mogą być pomidory, sery, ogórki, papryczki jalapeno, różne rodzaje sosów i sałat, bułki zwykłe, sezamowe lub czarne. Jedna istotna różnica: kotlet rybny lepiej przed smażeniem obtoczyć w panierce, dzięki temu będzie wyglądał znacznie ładniej i lepiej trzymał swój kształt. I kolejna grubość: w przypadku kotleta rybnego powinna wynosić 1,5 cm, a nie 2–2,5, jak w przypadku wołowiny.
Co ugotować z mielonej ryby
Z mielonej ryby można zrobić nie tylko kotlety i klopsiki! Można i należy go stosować do wszystkich dań, których receptura opiera się najczęściej na mielonym wieprzowinie lub wołowinie. Z mielonej ryby można zrobić gulasz rybny po bolońsku, zrobić z niego lasagne, nafaszerować cannelloni i upiec je w sosie pomidorowym; zrobić pastitsio zapiekankę rybną, ugotować makaron w stylu granatowym, upiec ciasto kurnik z kilkoma warstwami nadzienia przedzielonymi naleśnikami; nadziewać paprykę i inne warzywa; tocząca się dolma – nie mówiąc już o tradycyjnych rosyjskich sajgonkach, ciastach i pasztetach. Wszystko to najlepiej smakuje z tłustych ryb. A jeśli ryba jest chuda, zastosuj mały trik: do mielonego mięsa dodaj trochę pokruszonej lub posiekanej wędzonej tłustej ryby, takiej jak makrela, sum lub halibut. Efekt jest wspaniały!
Jak gotować szaszłyk z ryby
Szaszłyki rybne mogą stać się prawdziwym przysmakiem, który Twoi goście i rodzina zapamiętają na długo – ale to jedyna opcja w przypadku dań rybnych, przy których będziesz musiał się bardziej postarać niż z mięsem. Po pierwsze, wybór ryb. Aby ugotować szaszłyk, a nie rybę na grillu, potrzebujesz twardej ryby z grubym (co najmniej 2 cm) filetem. Nie należy go zamrażać – w przeciwnym razie kebaby rozpadną się podczas smażenia. Oczywiście jesiotr lub bieługa są idealne, ale są bardzo drogie. Inną świetną opcją są sumy, duże szczupaki i halibuty, duży łosoś, miecznik i tuńczyk. Ponadto: węgle do grilla powinny dobrze się palić i emitować średnie ciepło – na wysokim ryba szybko się rozgotuje. Używanie zapłonu jest bardzo niepożądane – filet natychmiast pochłania obce zapachy. Szaszłyki rybne należy marynować nie dłużej niż 15 minut – aby nadać rybie pożądany smak i aromat.
Co jeszcze ugotować z ryb
Prawie każdy przepis na tradycyjne danie mięsne można przygotować z ryb. A będzie tak samo smacznie, zdrowiej – a do tego przygotuje się dużo, dużo szybciej. Spróbuj na przykład gulaszu rybnego, barszczu rybnego, makaronu rybnego, „ryby po francusku” i ryby po bourguignon. Weź twardą rybę, np. szczupaka, dorsza czy pangę, pokrój w duże kawałki, w gulaszach, najpierw przygotuj sos, a na samym końcu dodaj rybę.
PRZEPISY RYBNE
Stek rybny z sosem pieprzowym
Stek to prawdopodobnie najłatwiejsza rzecz do przyrządzenia z ryby. Do steku można wybrać prawie każdą rybę, najlepiej tłustą i o dość gęstej konsystencji. Możesz smażyć stek rybny na zwykłej patelni, najważniejsze jest, aby go nie wysuszyć.
Stek rybny z sosem pieprzowym
2 porcje, przygotowanie: 20 min. + 1 godzina Czego potrzebujesz:
- 2 duże steki rybne (sum, halibut, czerwona ryba) o grubości 2 cm
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- zielona sałatka do podania
Do sosu:
- 2 duże czerwone słodkie papryki
- 3 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 30 g nieprażonych orzechów laskowych
- 1 duży kawałek białego chleba
- 30 ml czerwonego octu winnego
- 80 ml oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki wędzona papryka
- 0,5 łyżeczki gruba sól morska
Sposób wykonania: 1. Rybę obficie natrzyj ze wszystkich stron solą, pieprzem i oliwą, przykryj folią, marynuj przez 1 godzinę. 2. Aby przygotować sos, piecz pomidory i słodką paprykę w piekarniku w temperaturze 230°C, aż się zarumienią . Na pobliskiej blasze do pieczenia ułóż całe obrane ząbki czosnku, kawałki chleba i orzechy laskowe (wyjmij je, gdy chleb się zarumieni). Obierz pomidory i paprykę. Orzechy laskowe zawiń w papierowy ręcznik i energicznie potrzyj, aby usunąć łuski. 3. Do blendera włóż paprykę, pomidory, czosnek, orzechy laskowe i pieczywo i zmiksuj. Dodać ocet, olej, paprykę i sól. Mielić. Sos nie powinien zamieniać się w jednorodne puree, powinny być w nim kawałki. 4. Na średnim ogniu postaw patelnię grillową lub po prostu dużą patelnię o grubym dnie. Gdy patelnia się rozgrzeje, dodaj steki rybne. Smaż przez 5-6 minut. Podawać z sosem i sałatką.
Klopsiki z dwóch rodzajów ryb
Jeśli lubisz ciasta rybne, pokochasz kulki rybne. Świetnie będą smakować z gotowanymi ziemniakami i ryżem jako dodatek.
Klopsiki z dwóch rodzajów ryb
4–6 porcji, przygotowanie: 30 min. Czego potrzebujesz:
- 500 g filetu z dowolnej białej ryby, ewentualnie chudej ryby np. sandacza
- 600 g świeżego łososia
- 150 g bardzo suchego, tłustego twarogu
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 duża cebula
- 1 średni pęczek koperku
- roztopione masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz i losowo posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść kilka łyżek masła, dodaj cebulę, sól i smaż na małym ogniu przez około 15 minut. Cebula nie powinna zbytnio zmieniać koloru. Cebulę zmiel w blenderze razem z twarogiem i jajkiem. 2. Zdejmij skórę ze skóry. Oba rodzaje ryb posiekaj ciężkim nożem lub przepuść przez maszynę do mięsa z dużą siatką. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z masą twarogową i cebulą. 3. Z kopru usuń twarde łodygi, drobno posiekaj liście i dodaj do mielonego mięsa. Dokładnie wymieszaj. 4. Smarując dłonie olejem, z mięsa mielonego uformuj małe, okrągłe i grube klopsiki. Klopsiki układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. 5. Piecz klopsiki, aż będą ugotowane, około 12 minut. Podawać na gorąco.
Makaron z sosem rybnym bolońskim
Nikt nie powiedział, że bolognese powinno być wyłącznie mięsne. My używamy tego sosu rybnego i jest równie smaczny jak wersja klasyczna.
Makaron z sosem rybnym bolońskim
4 porcje, przygotowanie: 25 min. Czego potrzebujesz:
- 400 g tagliatelle
- 600 g mielonej ryby z dowolnej ryby
- 400 g posiekanych pomidorów we własnym soku
- 1 średnia słodka papryka
- 6 łodyg selera
- 1 mała marchewka
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki mieszanka suchych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodka mielona papryka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- liście bazylii
Sposób wykonania: 1. Obierz paprykę, marchew, seler, cebulę i czosnek. Pokrój w zgrabną kostkę o boku 5 mm. 2. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Dodać cebulę i marchewkę, dodać sól, smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut. 3. Dodaj paprykę, seler i czosnek, smaż przez kolejne 5-7 minut. Dodać suszone zioła i paprykę, wymieszać, dodać 1 szklankę wody i posiekane pomidory wraz z sokiem. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 15 minut. 4. Teraz dodaj mieloną rybę do sosu. Zwiększ ogień wcześniej, aby sos mocno się zagotował. Wmieszać mięso mielone, rozbijając je na kawałki (uważaj, sos może mocno się rozpryskiwać!). Ponownie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. 5. Ugotuj tagliatelle w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odłożyć na durszlak, dodać do sosu i wymieszać. Ułożyć na talerzach i udekorować listkami bazylii.
Ryba Strogonow
Fish Stroganoff przyrządzamy według klasycznej receptury Beef Stroganoff, jednak zamiast wołowiny użyliśmy ryby. Z puree ziemniaczanym i kiszonymi ogórkami – sam hrabia Stroganov nie odmówiłby takiego dania.
Ryba Strogonow
4 porcje, przygotowanie: 25 min. Czego potrzebujesz:
- 600–700 g filetu z płastugi, np. flądry lub tilapii
- 200 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 200 g kwaśnej śmietany 20–30% tłuszczu
- 200 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki l. mąka + 3 dodatkowe łyżki. l. do posypania
- roztopione masło
- 0,5 łyżeczki słodka mielona papryka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- ogórki kiszone i puree ziemniaczane do podania
Sposób wykonania: 1. Rybę pokroić w paski o grubości 1,5 cm i długości 3-4 cm. Osuszyć papierowymi ręcznikami. 2. Obierz i posiekaj cebulę. Grzyby pokroić w plasterki o grubości 1 cm. 3. Wymieszać 3 łyżki. l. mąka z papryką, czarnym pieprzem i 0,5 łyżeczki. sól. Posyp tę mieszaniną rybę i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki zostaną nią pokryte. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, smaż rybę bardzo szybko na dużym ogniu, dosłownie 30 sekund. z każdej strony. Połóż rybę na talerzu i przykryj arkuszem folii. 5. Na patelnię, na której smażona była ryba, włóż cebulę i grzyby. Dodać trochę soli i smażyć na średnim ogniu, mieszając, przez 5–7 minut. 6. Posyp cebulę i grzyby mąką i smaż przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wróć do średniego ognia, zagotuj i dodaj trochę więcej soli i pieprzu. 7. Do sosu włożyć rybę (wraz z powstałym sokiem) i bardzo dokładnie wymieszać. Rozgrzej się przez 30 sekund. Rybę stroganow podawaj z puree ziemniaczanym i piklami.
Fishburger
Domowy fishburger różni się od zwykłego fishburgera przynajmniej wszystkim. A dla niego lepiej jest brać tłuste odmiany ryb – łosoś okazuje się najsmaczniejszy.
Fishburger
4 porcje, przygotowanie: 20 min + 1 godzina Czego potrzebujesz:
- 600 g filetu rybnego ze skórą o grubości 1,5–2 cm (łosoś będzie szczególnie smaczny)
- 1 duże jajko C0 + 1 żółtko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka najlepszej kaszy kukurydzianej
- sól, czarny pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Do sosu:
- 100 g majonezu
- 1 mały ogórek
- 2 łyżki l. kapary
- 1 łyżka. l. Musztarda Dijon
- 1 łyżka. l. musztarda z ziarnami
- 0,5 łyżeczki Sahara
Aby przesłać:
- 4 bułki do burgerów
- 1 słodka czerwona cebula
- 100 g rukoli
Sposób wykonania: 1. Na sos zetrzeć ogórek na grubej tarce, posypać cukrem i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć, wymieszać z majonezem i dwoma rodzajami musztardy. Kapary pokroić, dodać do sosu i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę lub do 24 godzin przed użyciem. 2. Aby przygotować kotlet, pokrój rybę na 4 równe kwadratowe (lub prawie kwadratowe) kawałki. Rozpuścić 1,5 łyżki w 1 litrze wody o temperaturze pokojowej. l. sól, dodaj rybę, pozostaw na 30–60 minut. Następnie osusz i dopraw czarnym pieprzem. 3. Na jednym talerzu…