Jak gotować kalmary bez zamieniania ich w gumę, przepisy kulinarne i ciekawe fakty na temat tych niesamowitych stworzeń

Jak gotować kalmary bez zamieniania ich w gumę, przepisy kulinarne i ciekawe fakty na temat tych niesamowitych stworzeń

Jak gotować kalmary bez zamieniania ich w gumę, przepisy kulinarne i ciekawe fakty na temat tych niesamowitych stworzeń

gastronomia 26 kwietnia 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Kalmary, najbardziej dostępne owoce morza, mogą być delikatne, giętkie i pomieszczą najbardziej egzotyczne składniki. Najważniejsze, aby nie pozwolić mu usiąść na ogniu – w przeciwnym razie zamiast daru morza dostaniesz kawałek gumy, nie przecinaj go.

Grecka kałamarnica

Obcy

Kałamarnica to niesamowite stworzenie. Jego ciało składa się z podłużnego worka, w którym znajdują się wszystkie narządy wewnętrzne. Duża głowa ma chitynowy dziób, osiem par rąk (lub nóg) i dwie macki z przyssawkami. Wewnątrz kałamarnicy biją trzy serca. Ma także doskonały wzrok; jego oczy są zaprojektowane jak soczewki optyczne. Mogą mieć różne rozmiary i być dostrojone do fal świetlnych o różnych częstotliwościach.

70 kilometrów na godzinę

To jest średnia prędkość kałamarnicy. Wbudowana w jego ciało rura syfonowa pomaga mu tak szybko poruszać się w oceanie: przepycha przez siebie potężny strumień wody, który służy jako silnik.

Czas leczy

Z kałamarnicą należy obchodzić się delikatnie: wystarczy spędzić 2-3 minuty na patelni lub pół minuty we wrzącej wodzie, aby stała się miękka. Następnie rozpoczyna się odliczanie – im dłużej kałamarnica gotuje, tym staje się twardsza. Jeśli stracisz czas, przejdź do końca i gotuj kalmary przez co najmniej 40 minut. Oczywiście straci część smaku i aromatu, ale ponownie zmięknie.

Dokonywanie wyboru

Czasami kalmary są ugotowane prawidłowo, ale nadal twarde. Właśnie natrafiłeś na taki egzemplarz. Jak tego uniknąć? Dokładnie sprawdź kalmary! Obfitość lodu, a także jego żółtawy kolor to pewny znak, że kałamarnica była kilkakrotnie zamrażana. Oceń skórkę – powinna być gładka i nienaruszona, a pod cienką warstwą powinno znajdować się śnieżnobiałe mięso. Kalmary, które podczas gotowania zmieniają kolor na różowy, są najprawdopodobniej zepsute.

Jak czyścić kalmary:

1. Rozmroź kalmary wcześniej na górnej półce lodówki. Suchy. 2. Jedną ręką chwyć kałamarnicę za ciało, drugą za macki. Kalmary są śliskie, więc trzymaj je papierowym ręcznikiem. Jednym ruchem przekręć główkę i wyciągnij ją wraz z wnętrzem. 3. Wyrzuć głowę i wnętrzności. Zachowaj macki: możesz je ozdobić na przykład sałatką, ale musisz je ugotować o kilka minut dłużej niż tuszę. 4. Po wymacaniu chitynowej płytki wewnątrz kałamarnicy (wygląda jak kawałek celofanu) wyjmij ją i wyrzuć. Opłucz okap pod zimną wodą. 5. Unieś palcami zewnętrzną folię i spróbuj ją zdjąć niczym pończochę. Wielu kucharzy radzi zalać kalmary wrzącą wodą i wrzucić ją do zimnej wody – ułatwi to usunięcie filmu. Ale mięso kałamarnicy we wrzącej wodzie zaczyna się już gotować, nierównomiernie, w wyniku czego może stać się twarde.

Przepisy z kalmarami

Makaron z kalmarami

To nie jest zupa z makaronem, ani nawet makaron w zwykłym tego słowa znaczeniu. Było to raczej coś pomiędzy pierwszym a drugim daniem, bardziej przypominające gulasz z kalmarów. Kalmary pokrojone w makaron duszone są w sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkiem koniaku i śmietanki.

Włoska zupa

Jeśli jeszcze nie zrobiłeś zupy z kalmarów, masz okazję zaradzić tej sytuacji, przygotowując włoską zupę. Zupa ta nie jest przeznaczona na co dzień, ale raczej na wyjątkowy lunch. Jednak zawsze może być wyjątkowa okazja.

Sałatka azjatycka

Kalmary są częstym gościem kuchni azjatyckiej, podobnie jak inne owoce morza. To danie z kalmarami trafi zarówno na ucztę, jak i na cały świat: sałatkę azjatycką można przygotować na lunch i świąteczną ucztę.

Sałatka azjatycka

Grecka kałamarnica

Jasnym daniem o tym samym smaku jest grecka kałamarnica. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz odmówić – nie wpłynie to na smak potrawy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kałamarnica #kałamarnicaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Anastazja (gość)

7 stycznia 2022 r

Cześć. Proszę powiedz mi, ostatnio zacząłem spotykać kałamarnice z pasożytami. Poczułem się bardzo nieswojo. Co zrobić w tym przypadku? Czytałem, że aby się zabezpieczyć, musisz gotować kalmary tylko przez ponad 5 minut.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca21 kwietnia 2021 r

Kochamy kalmary. Dziękuję za przepisy.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz21 kwietnia 2021 r

Dziękuję za wspaniałe przepisy i wskazówki! Nie wiedziałem, około 40 minut, myślałem, że jeśli go rozgotuję, to wszystko stracone. Bardzo potrzebne rady!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja